2018 Avukatlık asgari ücret tarifesi değişti, yeni tarifede zam yerine yüzde 10 indirim yapıldı. 2018 yılında uygulanacak avukatlık asgari ücret tarifesi belirlendi. Böylelikle tüketici avukatlık vekaleti için 120 lira ödeyecek. Yeni tarifede avukatlık ücreti ne kadar oldu?
2018 avukatlık asgari ücret tarifesi Gümrük ve Ticaret Bakanlığının girişimleri sonucu değişti. Peki avukatlık ücreti ne kadar oldu? Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi tebliğinde yer alan düzenleme ile tüketiciler uyuşmazlık bedelinin yüzde 12’si kadar yani 1000 lira için 120 lira avukatlık vekalet ücreti ödeyecekler.
2018 avukatlık asgari ücret tarifesi Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Türkiye Barolar Birliği çalışması ile belirlendi. 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un “Karar ve karara itiraz” başlıklı 70 inci maddesinin 6 ncı fıkrasında, tüketici hakem heyetlerinin tüketici lehine verdiği kararlara karşı açılan itiraz davalarında, kararın iptali durumunda tüketici aleyhine, avukatlık asgari ücret tarifesine göre nisbi tarife üzerinden vekalet ücretine hükmedileceği öngörülmesine rağmen uygulamada bazı sorunlar yaşanıyordu. Yeni avukatlık ücretleri nasıl belirlenecek?
Bunun üzerine Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Türkiye Barolar Birliği nezdinde bulunduğu girişimler neticesinde söz konusu düzenlemenin 2018 yılı için geçerli olacak Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi başlıklı tebliğde yer almasını sağladı.
Türkiye Barolar Birliği tarafından hazırlanan 'Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi'nde yapılan değişiklik Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre seri davalarda hesaplanan tarife oranları yüzde 10 düştü.
Türkiye Barolar Birliğince hazırlanan "Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tarife" Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, seri davalarda her bir dosya için ayrı ayrı tam ücret üzerinden hesaplanan tarife oranları yüzde 10 düşürüldü.
İhtiyari dava arkadaşlığının bir türü olan seri davalar ister ayrı dava konusu yapılsın ister bir davada birleştirilsin toplamda 15 dosyaya kadar açılan seri davalarda her bir dosya için ayrı ayrı tam avukatlık ücretine hükmedilecek.
SERİ DAVALARDA ÜCRET FARKLI
Toplamda 60 dosyaya kadar açılan seri davalarda her bir dosya için ayrı ayrı tam ücretin yüzde 60'ı, 150 dosyaya kadar açılan seri davalarda yüzde 50'si, 150'den fazla açılan seri davalarda ise her bir dosya için ayrı ayrı tam ücretin yüzde 30'u avukatlık ücreti alınacak. Duruşmalı işlerde söz konusu avukatlık ücretine hükmedilmesi için dosyaya ilişkin tüm duruşmaların aynı gün aynı mahkemede yapılması gerekecek.
Sigorta tahkim komisyonları vekalet ücreti konusunda tarifenin ikinci kısmının ikinci bölümünde asliye mahkemeleri için öngörülen ücretin altında kalmamak kaydıyla tarifenin üçüncü kısmına göre avukatlık ücretine hükmedecek.
VEKALRT ÜCRETİ REDDEDİLEN MİKTARI GECEMEYECEK
Tarifenin üçüncü kısmına göre nisbi avukatlık ücretine hükmedilen durumlarda da talebi kısmen ya da tamamen reddedilenler aleyhine tarifeye göre hesaplanan nisbi ücretin 5'te 1'ine hükmedilecek ancak hesaplanan miktarın maktu ücretin altında kalması halinde maktu ücret uygulanacak. Konusu para ile ölçülemeyen işlerde, tarifenin ikinci kısmının ikinci bölümünde asliye mahkemeleri için öngörülen maktu ücrete hükmedilecek. Sigorta tahkim komisyonlarınca hükmedilen vekalet ücreti, kabul veya reddedilen miktarı geçemeyecek.
İl ve ilçe tüketici hakem heyetleri, sebze ve meyve hal hakem heyetleri nezdinde sunulacak hizmetlerde, avukatlık ücreti tarifenin üçüncü kısmına göre hesaplanacak ancak üçüncü kısmına göre belirlenecek hizmete konu işin ücreti, maktu ücretin altında ise maktu ücret 360 lira olacak.
Bir başka değişiklikle sulh hukuk mahkemelerinde takip edilen davalar için 990 lira olan tarife ücreti ise 850 liraya indirildi.