En güzel aşure tarifini sizler için araştırdık. Sayfamızda aşure ile ilgili merak ettiklerinizi bulabilir 'Aşure nasıl yapılır?' öğrenebilirsiniz. İşte pek çok insanın araştırdığı en kolay aşure tarifi...
En kolay aşure tarifini Muharrem ayı çıkmadan aşure yapmak isteyen vatandaşlar için araştırdık. Aşure nasıl yapılır? En güzel aşure tarifinde neler vardır? İşte Muharrem ayının en çok sevilen tatlısı aşure hakkındaki tüm merak edilenler...
Hicri yılbaşı olarak kabul edilen Muharrem ayı dinimiz açısından çok önemlidir. Muharrem ayının 10. günü Hz. Hüseyin ve beraberindekiler Kerbelâ’da Yezid’in Ordusu tarafından katledilmiştir. Bu nedenler bazı vatandaşlar bu günde aşure yapıp dağıtır. İşte Aşure Günü için en kolay aşure tarifi ve Aşure Günü'nün tarihi ile ilgili merak edilenler..
2020 AŞURE GÜNÜ NE ZAMAN?
Aşure Günü bu sene 29 Ağustos gününe denk gelecek. Aşure gününden başlayarak Muharrem ayı bitene dek aşure tatlısı yapılır ve konu komşuya dağıtılır.
AŞURE GÜNÜ VE FARKLI KÜLTÜRLER
Aşure günü her ne kadar İslam'da büyük önem taşısa da, aslında diğer dinler ve inançlarda da pek çok hikayeye konu edilmiş ve önem arz edilmiş bir gün. Arapça ‘aşara' kelimesinden gelen bu tatlı, Ermeniler'de ‘anuş-abur', Ortodoks Hıristiyanlar'da da ‘koliva' ismiyle karşımıza çıkıyor. Birçok dini hikayeyi temsil ediyor ve farklı ritüellerle her sene belli günlerde tekrar tekrar hayat buluyor. Hayvansal ürün içermeyen aşurenin bu özelliği de bazı topluluklarda ona farklı anlamlar yüklüyor.
AŞURE KAÇ KALORİ
Orta büyüklükte 1 kase aşure yaklaşık olarak 344 kaloriye denk gelmektedir.
AŞURE YAPMANIN PÜF NOKTALARI
-Kullanacağınız bakliyat malzemelerinin 1 gece önceden sıcak su ile ıslatılması zamandan tasarruf etmenizi ve aşurenizi daha kısa sürede yapmanızı sağlayacaktır.
-Meyvelerin yumuşaması için 10 dk kadar haşlamalısınız.
-Suyun miktarına göre arttırıp azaltabilirsiniz.
-Daha koyu kıvamlı aşure istiyorsanız 2 kaşık nişastayı suda açarak aşureye ilave edebilirsiniz.
AŞURE NASIL YAPILIR?
Gelenekselleşmiş bir tatlı olan aşure eşi benzeri olmayan harika bir lezzettir. Nohutun, kuru fasulyenin, buğdayın bir arada ve olduğu tatlı halini aldığı aşure oldukça besleyicidir de. İçerisine incir, kuru kayısı, kuru üzüm gibi meyvelerinde konulduğu üzerine birde fındık gibi kuru yemişlerin serpiştirildiği aşureyi denemeyen yoktur.
8-10 kişilik aşure malzemeleri
Buğday (2 su bardağı)
Kuru fasulye(1 su bardağı)
Nohut (yarım su bardağı)
Fındık (1 su bardağı)
Kuru Üzüm (yarım çay bardağı)
Kuru kayısı (1 çay bardağı)
Ceviz (1 çay bardağı)
Nişasta (3 çorba kaşığı)
Dolmalık fıstık (1 çorba kaşığı)
Fıstık içi (1 çorba kaşığı)
Kuşüzümü (yarım çay bardağı)
Kuru incir (5-6 adet)
Şeker (1.5 su bardağı)
Su (9 su bardağı)
Sıcak Su (1 litre)
Aşureyi süslemek için gereken malzemeler
25 g fındık
25 g kuş üzümü
100 g ceviz
1 adet nar
Tarçın
AŞURE YAPILIŞI
-Aşure yapmak için; Bir gece önceden fasulye ve nohut aynı kapta ıslatılırBir gece önce buğday yıkanıp sıcak su ile ıslatılır
-Ertesi sabah fasulye nohut düdüklü tencerede yumuşayıncaya kadar pişirilir. Buğday da aynı şekilde haşlanır.
-Meyveler bir tencerede yumuşayıncaya kadar yaklaşık 10 dk kaynatılır.
-Büyük bir tencereye pişen malzemeler birlikte konulur.
-Suyu yetersizse sıcak su eklenir.
-Kaynayınca fıstık, fındık, portakal kabuğu, elma, bir çimdik tuz ve şeker atılır. Karıştırılır, 5-10 dk daha kaynatılıp ocak kapatılır.
-Eğer daha koyu kıvamlı olmasını istiyorsanız 2 kaşık buğday nişastasını az suda eritip kaynayınca ilave edebilirsiniz.
-Üzerini nar, tarçın, kuş üzümü vs. ile süsleyebilirsiniz...