Aslı Tapan, Ramazan’da ağız kuruluğu ve kokusunu önlemenin püf noktalarını sıraladı

Aslı Tapan, Ramazan’da ağız kuruluğu ve kokusunu önlemenin püf noktalarını sıraladı

Dişlerinizi yemekten bir saat sonra fırçalayın, iftarda tatlı yiyince bir bardak su için, iftar ve sahurda diş ipi kullanın... Ağız sağlığı uzmanı Aslı Tapan, Ramazan’da ağız kuruluğu ve kokusunu önlemenin püf noktalarını sıraladı.

Oruç tutarken uzun süre aç kalınması, sıvı tüketilememesi ve gün boyu diş fırçalanamaması nedeniyle ağız ve diş sağlığı olumsuz etkilenebiliyor. Ağız kokusu ve kuruluk hissiyle birlikte dişlerde çürük gelişimi de istenmeyen durumlar arasında. Memorial Şişli Hastanesi Ağız ve Diş Hastaları Bölümü’nden Dr. Dt. Aslı Tapan, iftar ve sahur vakitlerinin ağız bakımı için doğru değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, Ramazan’da diş sağlığını korumanın yolları hakkında bilgi verdi.

Dişlerinizi yemekten 1 saat sonra fırçalayın:

Yemeklerden hemen sonra diş fırçalamanın yıpranmaya neden olabileceğini göz önünde bulundurarak, en az 1 saat sonra dişlerin fırçalanması gerekir.

Arayüz fırçası ve diş ipi kullanın:

Eksiksiz bir ağız bakımı için arayüz fırçaları ya da diş ipi kullanılmasını öneriyoruz.

Ağız kuruluğu çürük oluşumunu hızlandırır:

Ramazan’da oruç tutarken ağız kuruluğu da sık yaşanan sorunlardan. Tükürüğün dişleri yıkayıcı ve koruyucu özelliği vardır. Ağızın kuru kalması var olan bir çürüğün hızını arttırabilirken, çürük oluşumuna da neden olabilir. Oruçluyken yutmamaya özen göstererek ağzın belli süreler içinde suyla çalkalanması kuruluğun önüne geçebilir.

Baharatlı yiyecekler ile çay, kahve tüketimini sınırlandırın:

Sahurda genellikle tercih edilen çay, kahve gibi içecekler ve baharatlı yiyecekler ağız kuruluğunu artırır. Bunların yerine taze sıkılmış meyve suları, meyve, sebze ve tahıllı besinler gibi lifli gıdaların tüketilmesini öneriyoruz.

Tatlıdan sonra bir bardak su için:

Gün boyu aç kalınmasından dolayı iftarlarda tercih edilen tatlı ve gazlı içeceklerin tüketimi dişlerde çürük oluşumunu artırır. Yemekten sonra dişlerin fırçalanmasının uygun olmadığı, iftar daveti gibi ortamlarda, tatlı tüketilmişse en azından bir bardak su içerek dişlerin kısmi de olsa temizlenmesi sağlanmalı.

Süt peynir ve yumurta ağız kokusunu arttırabilir:

Ramazan ayında en çok şikayet edilen konu ise istenmeyen kötü ağız kokularıdır. Ağız kokularını engellemek için sahurda yenilen yiyecekler ve gün içinde uygulanacak önlemlerle kötü kokunun önüne geçilebilir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN