İngiltere'nin, bir koronavirüs aşısına onay veren ilk Batılı ülke olması ve aşıların Avrupa'nın geri kalanına kıyasla haftalar önce başlaması bekleniyor.
Guardian gazetesine göre İngiltere'de ilaç ve tedavilere onay veren denetleyici kuruluş İlaç ve Sağlık Bakımı Ürünleri Düzenleme Kurumu (MHRA) Pfizer/BioNTech yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı geliştirdiği aşının acil kullanımına birkaç gün içinde onay verebilir. İngiltere koronavirüs aşısından 40 milyon doz sipariş vermişti ve 10 milyon dozun yıl sonuna dek hazır olması bekleniyor.
Amerikan ilaç şirketi Pfizer ile Türk bilim insanı Prof. Dr. Uğur Şahin'in kurucu ortağı olduğu Alman biyoteknoloji firması BioNTech'in, Kovid-19'a karşı geliştirmekte olduğu potansiyel aşı için dün, Avrupa İlaç Ajansına (EMA) koşullu piyasa onayı verilmesi konusunda dün başvuru yapmıştı.
EMA, Moderna'nın da Pfizer/BioNTech'ten sonra koronavirüse karşı geliştirdiği potansiyel aşının Avrupa’da acil kullanımı için başvuru yaptığını açıklamıştı.
"Hızlı değerlendirme" adı verilen süreç sayesinde üreticiler, henüz resmi olarak pazar onayı başvurusu yapmamış olsa bile umut veren bir aşı veya ilaca ait bilgiler kullanılarak acil durumlarda değerlendirme ve onay süreci hızlandırılabiliyor.
Normalde aşının veya ilacın etkinliğine, güvenilirliğine ve kalitesine ait tüm verilerin değerlendirmenin başında, üreticinin resmi onay başvurusu sırasında sağlanması gerekiyor. Ancak EMA, acil durumlarda resmi başvurudan önce devam eden çalışmalardan elde edilen bilgileri kullanarak değerlendirmeye başlayabiliyor. Veriler geldikçe değerlendirme devam ediyor ve onay için zaman kazanılmış oluyor.
Moderna, geliştirdiği aşının Kovid-19'a karşı en az yüzde 94 etkili olduğunu açıklanırken, Pfizer/BioNTech'in ise yüzde 95 etkili olduğu belirtilmişti.