Arefe günü bankalar ve PTT'ler açık olacak mı? Ramazan bayramına girmemize iki gün kala vatandaşlar da işlemlerini yapabilmek adına Arefe günü bankaların, PTT Şubelerinin açık olup olmadığını merak ediyor. Arefe günü bankaların kaça kadar açık olduğunu ve detaylı bilgileri haberimizde sizlerle paylaşıyoruz.
Arefe günü bankalar açık mı, PTT'ler açık mı? Arefe günü bankalar kaça kadar açık olacak? İşte bu soruların yanıtlarını ve detayları haberimizde sizlere aktarıyoruz. Ramazan bayramı bu yıl 15 Haziran cuma günü başlayacak. 14 Haziran perşembe günü ise bayram Arefesi olacak. Bayram öncesinde bankaların ve PTT şubelerinin açık olup olmadığı vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Arefe günü çalışma saatleriyle ilgili bilgileri yazımızdan görebilirsiniz.
AREFE GÜNÜ BANKALAR VE PTT'LER AÇIK MI?
Arife Günü’nün tam gün olarak resmi tatil ilan edilmemesi nedeniyle 14 Haziran Perşembe günü bankalar öğlene kadar açık olacak. 12:30’a kadar işlemlerin yapılabileceği bankalarda ve PTT’ler öğleden sonra resmi tatile girecek cuma günü ise Ramazan Bayramı’nın 1. günü olması nedeniyle bankalar ve PTT’ler kapalı olacak.
2018 AREFE GÜNÜ NE ZAMAN?
Ramazan Bayramı’nın tatil süresini belirleyecek olan Arefe Günü bu yıl 14 Haziran Perşembe gününe denk geliyor. Resmi kurumların öğlene kadar hizmet vereceği günde öğleden sonra hafta sonu uygulamasına geçilecek. Bu nedenle bayram boyunca nöbetçi eczaneler ve çalışması zorunlu diğer kurumlar açık bulunacak.
NOTERLER AREFE GÜNÜ AÇIK MI?
Bankalar ve PTT’ler gibi noterler de benzer saat uygulamasını kullanacak. Bu nedenle bu tarihten önce işlem yapması gerekenler Perşembe günü öğlen saatine kadar işlemlerini yapmaması durumunda 18 Haziran 2018 Pazartesi gününü beklemek zorunda kalacak.
RAMAZAN BAYRAMI ÖNCESİ EMEKLİ İKRAMİYELERİ YATACAK MI?
Başbakan Binali Yıldırım, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, emekliye müjde verdi. Emekliler, Kurban ve Ramazan Bayramı öncesi, biner lira ikramiye alacak. Yaşlılık aylığında da bir düzenlemeye gidildi. 65 yaş üzeri kişilere ödenecek miktar 266 liradan 500 liraya çıkarıldı.
BAYRAMDA ECZANELER KAÇ GÜN TATİL?
Resmi tatil olması nedeni ile bayramda eczaneler kapalı olacak. Acil durumlar için ise bayramda nöbetçi eczaneler hizmet verecek.
AREFE GÜNÜ ECZANELER AÇIK MI?
"Arife günü eczaneler tatil mi?" sorusunda ne yazık ki eczaneler de bölünmüş durumda. Bazı şehirlerde ve hatta ilçelerde eczaneler çalışma kararı alırken bazı bölgelerde yarım gün eczanelerin açık olacağı bazı yerlerde ise eczanelerin kapatılacağına karar verilmiş durumda. Her ilin kendi eczası odası tatil kararını verirken bazı illerde ise odalar bu kararı eczanelerin kendisine bırakıyor. Bu nedenle yaşadığınız ilin eczası odası telefon numarası üzerinden danışmanızda fayda var.
İDARİ İZİN SÖZ KONUSU DEĞİL
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, Ramazan Bayramında idari izin kararı alınmadığını açıkladı. Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısı devam ederken gazetecilere açıklamalarda bulundu. Ramazan Bayramı'na çok az bir zaman kaldığına işaret eden Bozdağ, "Ramazan Bayramı nedeniyle idari tatil verme durumu söz konusu değil. Çünkü Ramazan Bayramı cuma gününe, hafta sonuna denk geliyor. Bu nedenle Bakanlar Kurulu idari bir tatil kararı alma gereği duymamıştır." dedi.
BAYRAM NAMAZI, ÖNEMİ VE VAKTİ
Müslümanların dini anlamda, cuma dışında iki büyük bay*ramı vardır: Fıtr ve Azha... Birincisi, Ramazan Bayramına, ikinci*si Kurban Bayramına delalet eden isimlerdir.
Bu iki bayramda cumadan farklı şekilde bir kaynaşma, görüşme, selamlaşma, tebrikleşme ve fakirlere yardım elini uzat*ma; dostları ve yaşlıları ziyaret etme kendini gösterir. Böylece küçüklerin, fakirlerin, muhtaçların daha çok sevindirildiği; büyüklerin daha çok saygı ve ilgiyle ziyaret edildiği bu günlerde şüphesiz ki İslam'ın yüce hikmetleri söz konusudur.
İman ve kültür birliği çerçevesinde kalpler feyiz ve rahmet le dolup taşar; vicdanlar huzura kavuşur; aileler geniş çapta sevgi ve saygı havası içinde kaynaşma ortamı bulur; inanan herkes için bayram huzur, güven, neşe kaynağı olur.
Bunun için bayram günü her müslümanın güzel ve temiz el*bisesini giymesi, güzel koku sürünmesi, güzel bir görünüm arzetmesi, daha çok cömert olması ve daha fazla dost ve yakınlarıyla buluşması sünnet kılınmıştır.
Camiye namaza, dostuna ve büyüklerine ziyarete giden mü'minin, -düşman tehlikesi yoksa- silah taşıması mekruhtur.
Mümkün olduğu takdirde camiye yaya gitmek, camiden eve dönerken başka bir yol izlemek, yolda tekbir getirmek de sünnettir.
Konuyla İlgili Hadisler:
Cafer b. Muhammed'den, o da babasından, o da dedesinden yaptığı rivayete göre, şöyle demiştir: "Rasulüllah (s.a.v) Efendimiz her bayramda alaca kumaştan (Yemen mamulü) üstlük giyinirdi."[472]
Said b. Cübeyr (r.a) den yapılan rivayette, adı geçen şöyle demiştir:
"İbn Ömer (r.a) ile birlikte Mina'da bulunduğum bir sırada ayağının üzengisine mızrak ucu isabet etmiş ve ayağını üzengiye sıkıştırmıştı. İnip ayağını oradan çektim. Bu olay Haccac'a (Emeviler döneminde zulmüyle isim ya*pan Haccac) haber verilince gelip İbn Ömer'i ziyaret etti ve şöyle dedi: "Ah kimin sana bu mızrağı vurduğunu bir bil*seydik.." İbn Ömer (r.a) ona:
"Bunu sen yaptırdın!" dedi. Haccac:
"Nasıl olur?" deyince, İbn Ömer şu cevabı verdi:
"Nasıl olmasın ki, silah taşınmayan bir günde silah taşıyorsun ve Harem sınırlarına silah sokuyorsun ki bugüne kadar Hareme silah sokulmadı.."[473]
Hz. Ali (r.a) den yapılan rivayete göre, şöyle dediği nakledil*miştir:
"Bayram namazına yaya olarak çıkmak sünnettir. Aynı zamanda (Ramazan Bayramında) sabahleyin camiye gitmeden bir şey yemek de sünnettir."[474].
Ümmü Atiyye (r.a) dan yapılan rivayete göre, adı geçen şöyle demiştir:
"Rasulüllah (s.a.v) Efendimiz bize, fıtr ve azha (ramazan ve kurban bayramların) da bakire ve ergenlik çağına yaklaşan kızları, örtü arkasında oturan kadınları, bir de ayhali olanları (mescide doğru) çıkarmamızı emretti. Ancak ayhali olanlar namazdan kendilerini alıkoyuyorlardı. Böylece onlar da (müslümanların bayram gününde) hayırlara hazır ve şahit oluyor, müslümanların duasına katılıyorlardı.
Bunun üzerine dedim ki:
"Ya Rasulallah! Bizden bazısının baş örtüsü yoktur." Bunun üzerine Efendimiz şöyle buyurdu:
"Artık din kardeşi kendi örtüsünden ona örtü verip örtünmesini sağlasın."[475]
Büreyde (r.a) den yapılan rivayete göre, adı geçen diyor ki:
"Rasulüllah (s.a.v) Efendimiz fıtr (ramazan bayramı) günü bir şey yemeden sabahleyin (evinden çıkıp mescide) gitmezdi. Azha (kurban bayramı) günü de (namaz kıldırıp) eve dönünceye kadar bir şey yemezdi."[476]
Enes (r.a) den yapılan rivayete göre, şöyle demiştir:
"Rasulüllah (s.a.v) Efendimiz fıtr (ramazan bayramı) günü birkaç hurma yemeden (kalkıp sabah ve bayram na*mazına) gitmezdi. Aynı zamanda hurmadan da tek sayıya dikkat ederek (yani ya bir, ya üç, ya da beş tane yerdi)."[477]
İbn Ömer (r.a) den yapılan rivayete göre, adı geçen demiştir ki:
"Rasulüllah (s.a.v) Efendimiz, Ebu Bekir (r.a) ve Ömer (r.a) iki bayram namazını da hutbeden önce kılarlardı."[478]
Cabir b. Semure (r.a) den yapılan rivayette, demiştir ki:
"Peygamber (s.a.v) Efendimizle birlikte ne bir, ne de iki defa, birçok defa bayram namazı kıldım ki bu namazı ezansız ve ikametsiz kılardı."[479]