Suriye’de bir yandan IŞİD temizliği sürerken diğer yandan da yoğun bir diplomasi trafiği yürütülüyor. Zira ÖSO güçleri Türkiye desteğiyle El Bab’a ilerlerken Rakka operasyonu da masada. New York Times gazetesi, Obama’nın görev süresi bitmeden ‘süpürme harekatı’ için düğmeye basmak istediğini iddia etti ancak Ankara temkinli.
Türkiye’nin sınırındaki terör unsurlarını temizlemek için başlattığı Fırat Kalkanı harekatı sürüyor. Cerablus’un IŞİD’den temizlenmesinin ardından bu kez El Bab ve Rakka operasyonları gündemde. Ancak riskli bölgede ‘yalnız kalmak’ istemeyen taraflar hassas bir diplomasi trafiği yürütüyor. Bölgedeki adımlarını terör örgütü PYD üzerinden atan ABD, Fırat Kalkanı ile dengeleri değiştiren Türkiye’yi de yanında görmek istiyor. Ankara ise temkinli, “Koalisyonsuz girmeyiz” mesajı veriyor.
‘OBAMA TALİMAT VERDİ’
New York Times gazetesi, ABD Başkanı Barack Obama’nın görev süresi dolmadan önce IŞİD’in sözde başkenti Rakka’ya operasyon başlatmak istediğini öne sürdü. Gazetenin haberine göre Obama, Ulusal Güvenlik Konseyi’ne IŞİD’e Rakka operasyonu için çalışma başlatma talimatı verdi. Konseyin Obama’ya sunduğu planlar arasında, terör örgütü PKK’nın Suriye kolu PYD’ye silah takviyesi de yer aldı. ABD’nin Ortadoğu operasyonlarını yöneten Merkez Kuvvetler Komutanlığı’na sunulan planda, yardımın hafif silahlar ve mühimmattan oluşması, anti tank füzesi ve uçaksavar gibi ağır silahlar içermemesi planlanıyor. Gazeteye konuşan yetkililer, önerinin henüz en üst düzeydeki yetkililere sunulmadığını ifade ediyor. CENTCOM Komutanı Joseph L. Votel’e yakın isimler, Votel’in “Türkiye ve PYD arasındaki gerilimin IŞİD’le mücadeleyi zayıflatmasından endişe ettiğini” söylüyor.
UÇUŞLARA SINIRLAMA GETİRMELİYİZ
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, “Suriye savaş uçaklarının, meşru muhalefetin bulunduğu bölgelerde uçması sınırlandırılabilir” dedi. Suriye’deki uçuşlara sınırlama getirilmesi gerektiğini belirten Kerry, bunun, Suriye rejiminin “El Nusra Cephesi’yle mücadele ediyorum” bahanesiyle sivil hedeflere saldırmasını engelleyeceğini söyledi. Kerry, “(Suriye’de) Biz bir an önce kritik noktalarda bulunan tüm hava araçlarının yere inmesini sağlamalıyız ve insani yardımların kesintisiz ulaşmasını temin etmeliyiz” dedi. Birleşmiş Milletler yardım konvoyuna yapılan saldırının, Rusya ve Suriye hükümetlerinin Cenevre Anlaşması’na sadık kalmaları hususuna kuşku düşürdüğünü ifade eden Kerry, Suriye rejimi lideri Beşar Esed’in ateşkesi bozmak istediğini kaydetti. Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da Halep’in batısında Birleşmiş Milletler’e ait yardım konvoyunun vurulması olayına ilişkin tarafsız bir gözlem heyetinin olayı detaylıca incelemesini talep etti. Suriye’de uçuşa yasak ‘güvenli bölge’ kurulması fikri, Türkiye tarafından Mayıs 2013’ten bu yana öneriliyordu.