Vatikan ve AP'den sonra Davutoğlu'nun tuzak olarak nitelendirdiği 1915 olayları için "soykırım" kararı alma politikasına Almanya da uydu. Hükumet 24 Nisan'da parlamentoya gelecek tasarıya "evet" diyecek.
Yıllardır 1915 olaylarını tarihçilerin tartışması gerektiğini söyleyen ve "soykırım" tartışmalarını Türkiye ile Ermenistan'ın karşılıklı diyalogla halletmesi gerektiğine vurgu yapan Almanya, 'soykırım' tasarısını destekleme kararı aldı.
Almanya'dan 'U' dönüşü
20. yüzyılım en kanlı soykırımına imza atmış ve suçlu bulunmuş olan Almanya son anda karar değiştirerek 1915'i 'soykırım' olarak niteleyen tasarıya destek vereceğini duyurdu.
Alman hükümetinden daha önce yapılan açıklamalarda, 1915 olaylarının soykırım olarak nitelenmesi reddedilmişti. Ancak hükümet sözcüsü Steffen Seibert Pazartesi yaptığı açıklamada, parlamentoya Cuma gelecek karar tasarısına destek vereceklerini açıkladı.
"Karar tasarısına destek vermektedir"
Seibert "Hükümet, Ermenilere Birinci Dünya Savaşı sırasında yapılanların kitlesel cinayet, etnik temizlik, tehcir ve soykırımın bir örneği olduğunu kabul eden karar tasarısına destek vermektedir" dedi.
Hıristiyan ve Sosyal Demokratlardan uzlaşma
Alman hükümetinin karar değişikliğinde, iktidardaki Hıristiyan Demokrat ve Sosyal Demokrat Parti milletvekillerinin 'soykırım' nitelemesinde ısrarlı olmasının etkili olduğu tahmin ediliyor.
Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier Pazar katıldığı bir televizyon programında soykırım kelimesini kullanmamış, Türk hükümetini rahatsız etmeme çabası yorumlarını da reddetmişti. Steinmeir "Sorumluluk tek bir terime indirgenemez" demişti.
Koalisyon partilerinin açıklamasında şöyle denildi:
“Biz önergede o zamanki Jön Türk rejiminin talimatıyla 24 Nisan 1915’te Osmanlı Konstantinopolü’nde bir milyonu aşkın etnik Ermeni’nin planlı olarak tehcir ve kıyımına başlandığına dikkat çekmek istiyoruz. Onların kaderi 20’nci yüzyılda korkunç biçimde yaşanan kitlesel kıyım, etnik temizlik, tehcir ve soykırım tarihine bir örnek teşkil ediyor. Aynı zamanda Holocaust’un (Yahudi soykırımı) eşsiz olduğunun ve Almanya’nın bunun suç ve sorumluluğunu taşıdığının bilincindeyiz.”
Cumhurbaşkanı da ayine katılacak
Cumhurbaşkanı Joachim Gauck ise perşembe akşamı Alman kiliselerinin bu konuda Berlin Katedrali’nde düzenleyeceği bir ayine katılacak. Siyasi gözlemciler Cumhurbaşkanı Gauck’un burada yapacağı kısa konuşmada ‘soykırım’ sözcüğünü dışlayacağına pek ihtimal vermiyor. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Martin Schaefer, Cumhurbaşkanlığı ile Dışişleri Bakanlığı arasında bu konuda görüş alışverişinde bulunulduğunu söyledi. Başbakan Merkel ve hükümet sözcüsü Steffen Seibert, hükümetin Türkiye ile Ermenistan arasında 2010’da kararlaştırılan tarihçiler komisyonunun yeniden çalışmaya başlamasından, Türkiye ile Ermenilerin barışmasından yana olduğunu vurguladı.
BERLİN/AA