ALES sınavı ne zaman? 2019 yılının ilk ALES sınavı olan ALES/1 sınav tarihi, ALES sınav giriş yerlerini öğrenme paneli ve ALES soru örneklerine haberimziden ulaşabilirsiniz. ÖSYM tarafından yapılacak olan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (2019-ALES/1) başvuruları 13 Mart tarihinde sona ermişti. Her yıl binlerce adayın başvurduğu; sözel ve sayısal alanlarda gerçekleşen ALES sınavı 2019 yılı içerisinde üç farklı dönemde yapılacak. İşte ALES 2019/1 sınav tarihi.
ALES sınav tarihi belli oldu mu? Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılacak Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (2019-ALES/1) için oldukça kısa bir süre kaldı. Her yıl binlerce adayın akademik süreçte kullanmak üzere başvurduğu ALES puanı özellikle yüksek lisans ve doktora ile akademik kadro başvurularında kullanılıyor. ALES puanının geçerlilik süresi 5 yıl olarak açıklandı. İşte 2019 ALES sınav tarihleri...
ALES NE ZAMAN? 2019 ALES/1 SINAV TARİHİ
ÖSYM'nin internet sitesinden yapılan duyuruya göre, 2019-ALES/1 sınavı 5 Mayıs'ta düzenlenecek. Bu sınavın sonuçları, açıklandığı tarihten itibaren 5 yıl geçerli olacak. 5 Mayıs 2019'da yapılacak olan ALES/1 Başvuruları 5 Mart 13 Mart tarihleri arasında alındı.
2019 ALES/2
Başvuru tarihi: 9 - 17 Temmuz 2019
Geç başvuru tarihi: 31 Temmuz 2019
Sınav tarihi: 22 Eylül 2019
Sınav sonuç tarihi: 17 Ekim 2019
2019 ALES/3
Başvuru tarihi: 17 - 25 Eylül 2019
Geç başvuru tarihi: 8 Ekim 2019
Sınav tarihi: 17 Kasım 2019
Sınav sonuç tarihi: 12 Aralık 2019
SINAVDA KAÇ SORU SORULACAK?
Sınavda adaylara sayısal ve sözel testler uygulanacak. Sayısal Testi, adayların sayısal ve mantıksal akıl yürütme (muhakeme) becerilerini ölçmeye yönelik 50 sorudan; Sözel Testi, sözel akıl yürütme (muhakeme) becerilerini ölçmeye yönelik 50 sorudan oluşacak.
Sorular, belirli yükseköğretim programlarında kazanılan yeterlikleri ve bilgileri ölçmeye yönelik olmayacak, farklı alanlardan gelen yükseköğretim kurumu mezunlarının cevaplayabilecekleri nitelikte olacak. Sınav Türkçe olacak.
ALES PUAN HESAPLAMA NASIL YAPILIR?
Çoktan seçmeli sorulardan oluşan testlerin uygulandığı bu sınavın cevap kâğıtları ÖSYM'de optik okuyucu ile okunacak ve bilgisayar ortamında değerlendirilecektir. Adayların her testteki sorulara verdikleri doğru ve yanlış cevaplar ayrı ayrı toplanacak, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puanlar elde edilecektir. Her test için sınavı geçerli tüm adayların ham puanlarının ortalaması ve standart sapması ayrı ayrı hesaplanarak adayların ham puanları, ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlara dönüştürülecektir. Böylece her aday için Sayısal ve Sözel Standart Puanlar (SP) hesaplanacaktır. Bu standart puanlar kullanılarak her aday için sayısal ağırlıklı, sözel ağırlıklı ve eşit ağırlıklı olmak üzere 3 ağırlıklı puan (AP) hesaplanacaktır.
Ağırlıklı puanların hesaplanmasında testlerin ağırlıkları aşağıdaki gibi olacaktır:
ALES puan türleri ve test ağırlıkları
Sınavdan sonra ÖSYM Başkanlığı veya yargı mercileri tarafından iptaline kararverilen sorular değerlendirme dışı bırakılarak geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılacaktır.
Ağırlıklı puanlar hesaplandıktan sonra bu puanlar, aşağıdaki formül kullanılarak100 üzerinden puanlara dönüştürülecektir.
YENİ ALES SINAVININ KAPSAMI NASIL?
ALES'te test sayılarında azaltmaya gidilmiştir. Dört test/bölüm sayısı ikiye indirilmiş olup yeni ALES, Sözel ve Sayısal olmak üzere iki bölümden ve testten oluşacaktır. Sözel-I ve Sözel-II ile Sayısal-I ve Sayısal-II testleri ayrımı ortadan kaldırılmıştır.
Yeni ALES'te belirlenen testlerin içeriğine ilişkin de yeni düzenlemeler yapılmıştır.
ALES Sözel Testi; sözcükte, cümlede ve parçada anlam; cümle ve metni tamamlama; kesin yargıya ulaşma, düşünce akışını bozan ifadeyi bulma ve parçada anlam bütünlüğü sağlama gibi başlıklar altıda yer alan soru alanlarından oluşacaktır. Burada adaylardan temel dilbilgisi becerilerinin yanı sıra daha çok sözel akıl yürütme becerilerini ölçmek amaçlanmıştır.
ALES Sayısal Testi; temel matematiksel işlemler, matematiksel ilişkilerden yararlanma; tekli, ikili ve üçlü problemler ve geometri gibi başlıklar altında yer alan soru alanlarını içerecektir. Burada adayların sıralama, çözümleme, analiz etme, yorumlama ve mantıksal akıl yürütme gibi daha çok ileri düşünme becerilerinin ölçülmesi amaçlanmıştır.
Yeni ALES'te (a) soru sayısı azaltılmış, (b) soru başına düşen süre artırılmış, (c) bununla birlikte toplam sınav süresi kısaltılmıştır. Sınav, 160 soru ve 180 dakikadan (3 saat) oluşmakta iken yeni düzenleme ile 50'şer sorudan oluşan sözel ve sayısal iki ayrı testten meydana gelecektir. Toplamda 100 sorudan oluşan sınavın süresi, 150 dakika (2.5 saat) olarak belirlenmiştir. Bu düzenlemenin sınav stresinin azaltılmasına da katkı sağlayacağı beklenmektedir.
Eşit ağırlıklandırılmayan ALES Eşit Ağırlık puanı, artık eşit ağırlıklı hale getirilmiştir. ALES Sayısal ve ALES Sözel puanının hesaplanmasına yönelik ağırlıklar değiştirilmemekle birlikte, ALES Eşit Ağırlık puanının hesaplanmasında Sayısal Testinin %50, Sözel Testinin de %50 etkili olmasına karar verilmiştir.
2017 Ekim ayında ALES'te yapılan yeni düzenlemeler uygulanmaya başlandı.
ALES sınavı ne zaman? 2019 yılının ilk ALES sınavı olan ALES/1 sınav tarihi, ALES sınav giriş yerlerini öğrenme paneli ve ALES soru örneklerine haberimziden ulaşabilirsiniz. ÖSYM tarafından yapılacak olan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (2019-ALES/1) başvuruları 13 Mart tarihinde sona ermişti. Her yıl binlerce adayın başvurduğu; sözel ve sayısal alanlarda gerçekleşen ALES sınavı 2019 yılı içerisinde üç farklı dönemde yapılacak.