Akdeniz'de insanlar ölüyor, Avrupa para hesabı yapıyor

Akdeniz'de insanlar ölüyor, Avrupa para hesabı yapıyor

Akdeniz'deki göçmen felaketinin boyutları her geçen gün büyüyor. Binlerce insan tekne faciasında can verirken Avrupa ülkeleri 'Çok masraflı' olduğu gerekçesiyle kurtarma faaliyetlerine yanaşmıyor.

KARAR.COM

Başta Afrika ve Ortadoğu olmak üzere binlerce insan daha iyi bir yaşam için Avrupa'ya geçmek istiyor. Ancak insan tacirlerinin eline düşen göçmenlerin umuda  yolculuğu çoğu zaman felaketle sonuçlanıyor.

Geçen yıl Akdeniz'de 3 bin 500 göçmen, tekne faciasında can verdi. Bu yılın başından itibaren ölenlerin sayısı bin 500'ü geçti. Geçen hafta alabora olan teknede 400 kişi hayatını kaybetmişti. Dün de Libya açıklarında 700 ila 950 göçmen taşıyan gemi battı. Sadece 28 kişi kurtarılırken 24 kişinin cesedine ulaşıldı. Libya açıklarında yaşanan facia, Akdeniz'deki en büyük göçmen felaketi olarak kayıtlara geçti.

Avrupa'nın derdi para

Binlerce insan Akdeniz'e dökülürken Avrupa kurtarma faaliyetleri konusunda isteksiz. Bunun tek sebebi ise para! Çok masraflı olduğu gerekçesi ile kurtarma faaliyeti gereği gibi yapılmıyor. 

Malta Başbakanı Joseph Muscat, "Eğer Avrupa, uluslararası toplum görmezden gelmeye devam ederse, tarih, bu yüzyıl ve önceki yüzyıldaki soykırımları görmezden gelen Avrupa'yı nasıl yargıladıysa biz de aynı şekilde yargılanırız" sözeri ile durumun vehametini ortaya koydu.

Kurtarma programı çok masraflı bulunmuş

İtalyan hükümeti, 2013 yılının Ekim ayında Lampedusa Adası’nın açıklarında yaşanan ve 360’tan fazla kişinin öldüğü göçmen teknesi faciasının ardından Mare Nostrum (Bizim Deniz) adıyla bir kurtarma programı başlatmıştı. Fakat program fazla masraflı bulunmuş, yerine daha dar alanı tarayan Triton programı devreye sokulmuştu.

15-04/20/untitled-12.jpg

Akdeniz'de meydana gelen tekne facialarında 5 yılda 6 bin göçmen hayatını kaybetti.(GRAFİK:AA)

AF Örgütü: Feci sonuçlara yol açabilir

Uluslararası Af Örgütü’nden John Dalhuisen, “Triton operasyonunun Mare Nostrum’un yerini alacağı şeklindeki düşünce Akdeniz’de feci sonuçlara yol açabilir. Triton bir sınır operasyonu. Arama-kurtarma görevi yok” diyerek uyarıda bulundu.

Schulz: Avrupa için utanç verici

İtalya Başbakanı Renzi, 'Bu trajedinin altından tek başımıza kalkamayız' sözleri ile Avrupa Birliği'nden yardım istedi. Ancak çağrısına şu ana kadar cevap veren olmadı.

Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, "Avrupa daha fazlasını yapabilir ve yapmalıdır da. Sorumluluktan kaçan ülkelerin sayısı bir utanç ve başarısızlığında itirafıdır" dedi.

Akdeniz'de büyük felaket

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği kayıtlarına göre, yıl başından bu yana Akdeniz'i geçerek Avrupa'ya ulaşan göçmen sayısı 35 bini geçti.

Son kazada ölenlerin eklenmesiyle Akdeniz'i geçmeye çalışırken yaşamını yitirenlerin sayısı bin 600 olacak. Geçen yıl 219 bin göçmen Akdeniz'den Avrupa'ya ulaşmış, 3 bin 500'ü yaşamını yitirmişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN