AVM’ler, pazarlar faaliyetteyken, otobüsler dolup taşarken, yasak listesinin son sırasında yer alması gereken açık hava konserlerinin iptal edilmesi eleştiri topladı. Virüsle mücadelenin daha iyi analizle, planlı ve programlı yapılması gerektiği belirtildi.
SALİHA SULTAN | KARAR
İstanbul Valiliği önceki gece, yat ve teknelerde nişan, kına ve düğün etkinlikleri ile açık havadaki konser, gösteri, festival ve benzeri etkinliklere 12 Eylül itibariyle yasak getirdi. Valiliğin yasak kararına sanatçılar büyük tepki gösterdi. Oyuncu Füsun Demirel, Twitter hesabından İçişleri Bakanlığı’na seslenerek “Çalışanlarımız ne yapacak? Yasak mı, yasak! Biz usandık! Kovid önlemi bahanesiyle engellemenizden usandık” ifadelerini kullandı. Oyuncu Mert Fırat da, “Uçaklar, havaalanları, marketler, pazar yerleri, miting alanları, kafe ve restoranlar ve diğer toplanma alanları açık. Yani hiç sorun yok?!” sözleriyle yasağı eleştirirken, yönetmen Kıvanç Sezer de “Bu insanlar yaşamını nasıl sürdürecek? Neden bir gecede alınıyor bu kararlar? Bir destek planınız var mı?” diye sordu. Tiyatrocu Deniz Atam devletin yasak koyarken sanatçıların da giderlerini karşılaması gerektiği görüşünü belirterek “Zaten 7 aydır tek kuruş kazanmadan yaşamaya çalışıyoruz bir 7 ay daha kimse dayanamaz. Tiyatrolarımızın kiralarını, çalışanların maaşlarını da ödeyeceksiniz o halde” sözleriyle pandemi nedeniyle sanat dünyasının yaşadığı zorluğa dikkati çekti. İBB Şehir Tiyatroları yönetim kurulu üyesi Fidan Aslan Eroğlu da sağlık tedbirlerinin önemli olduğuna değinerek “Ancak kafeler, restoranlar, AVM ler açıkken her türlü önlem alınmış olarak açık havada yapılan sanat etkinlikleri neden yasaklanıyor? Sanatın ikamesi yok. İhtiyaçtır. Gereklidir” dedi.
KAPALI MEKANLARA DA YENİ YASAK MI GELİYOR?
İstanbul Valiliği’nin yarın başlayacak uygulamasına göre yarın itibariyle İstanbul’da Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosunda Ekim’e kadar sürmesi planlanan, Yıldız Tilbe, Teoman, Murat Boz, Mustafa Sandal, MFÖ gibi sanatçıların sahne alacağı ‘Yıldızlar Geçidi’ konserleri iptal oldu. Açık havada film gösterimi, tiyatro gibi etkinlikler gösterimleri düzenleyen Kadıköy Belediyesi, Zorlu PSM, Küçükçiftlik Park gibi birçok kurumun etkinlikleri de gerçekleşemeyecek. Açık hava etkinliklerine yönelik olduğu vurgulanan yasağın ardından sosyal medyada yapılan birçok paylaşımda kapalı mekanlardaki etkinliklerin devam edip etmeyeceği merak konusu oldu. Valilik henüz sinema, kültür merkezi gibi kapalı etkinlik mekanlarına yönelik bir açıklama yapmadı.
‘GÖLGE ETMEYİN YETER DEMİŞTİK’
Yasağa sert tepki veren Levent Üzümcü, sanatçıların tek nefes aldığı yerin açık hava etkinlikleri olduğunu belirterek “Seyircilere ateş kontrolü yapılıyor; maskeli şekilde 1,5 metre aralıklı mesafede oturuyorlardı. Size ‘sizden destek bekleyen sizin gibi olsun, gölge etmeyin yeter’ demiştik, onu da beceremediniz” dedi. Şarkıcı Gaye Su Akyol, kararın politik olduğunu ileri sürerek “On binlerce kişiyi toplayıp yaptıkları açılışları, kendi mv düğünlerini her gün izliyoruz. Büyük belediyelerin destek için yapmaya çalıştıkları konserleri engellemek, müziği, sanatı kurutmak. Niyetimiz bu desenize açık açık?” ifadelerini kullandı.
SANAT DÜNYASINDA ‘KIRMIZI’ ALARM
Haziran ayında başlayan normalleşme sürecinin ardından birçok alanda hayat normale dönerken konser, festival gibi birçok organizasyonun bu normalleşme çabalarının dışında kalması ve mağduriyet yaşayan sanatçıların maddi destek görmemesine tepkiler günden güne artıyor. Kültür sanat dünyasında organizasyon sektöründe çalışanlar ve müzisyenler, tiyatrocular alınan kararların pandemiden beri büyük bir mali kriz yaşayan sektörü çok daha olumsuz şartlara sürüklediği düşüncesinden hareketle sosyal medyada profillerini 7 günlüğüne kırmızıya çevirerek tepki gösteriyor. İlk olarak müzik sektöründe hizmet verenlerin başlattığı profil fotoğraflarını kırmızıya çevirme protestosu kısa sürede birçok sanat emekçisinden ve sanatseverden de destek buldu.