ABD’li 75 bin Türk 12 bin dolarla mutlu

ABD’li 75 bin Türk 12 bin dolarla mutlu

Dünyada her yıl 20 Mart tarihi “Dünya Mutluluk Günü” olarak kutlanıyor. Birleşmiş Milletlerin (BM) yayımladığı Dünya Mutluluk Raporuna göre en mutlu ülke Finlandiya. Öğretim Üyesi Murat Şeker gelir ile mutluluk arasında ilişkinin bir noktada durduğunu belirterek, “ABD’liler 75 bin dolardan sonra artan gelirde mutlu olmuyor” derken, 2017’de büyüme rekoru kıran Türkiye’de mutluluk geriledi.

Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Çözüm Ağı (UNSDSN) tarafından hazırlanan Dünya Mutluluk Raporuna göre ülkeler: 1- gelir, 2- sağlıklı yaşam beklentisi, 3- sosyal destek, 4- özgürlük, 5- güven ve cömertlik değişkenleri bakımından kıyaslandı. Finlandiya, 6 değişkenin toplamına bakıldığında dünyanın en mutlu ülkesi olarak zirvede yer aldı. Listede Finlandiya’yı sırasıyla Norveç, Danimarka, İzlanda, İsviçre, Hollanda, Kanada, Yeni Zelanda, İsveç ve Avustralya izledi.  

Öte yandan dünyanın en büyük ekonomisine sahip ülkelerin mutluluk sıralamasında geride kaldıkları görüldü. Dünyanın en büyük ekonomisi ABD (52.195 $) ile listede kendine ancak 18’inci sırada yer bulurken, ekonomik büyüklükte onu izleyen Çin (6.894$) 86’ncı, Japonya (47.608$) 54’üncü, Almanya (45.522$)  15’inci, İngiltere (41.603$) 19’uncu, Fransa (42.013$)  23’üncü, Brezilya (10.826$) 28’inci, İtalya (34.284$) 47’nci, Hindistan (1.862$) 133’üncü, Rusya (11.099$) 59’uncu oldu. Dünyanın en büyük 17. ekonomisi Türkiye ise listedeki 156 ülke arasında 74. sırada yer aldı. İstanbul Üniversitesi (İÜ) İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Şeker, gelir ile mutluluk arasındaki ilişkiye yönelik, “Herkesin gelir beklentisi farklı olduğundan bir noktadan sonra mutlulukla gelirin ilişkisi duruyor, mutluluğa ailenin, sağlığın etkisi başlıyor. Gelir ile mutluluk arasındaki ilişki sürekli değil, doğrusal bir ilişkidir. Sonuç olarak, gelir artışı her zaman mutluluk getirmiyor” dedi. Gelir ile mutluluk arasında doğrusal bir ilişki olduğunu vurgulayan Şeker, sürekli bir gelir artışında kişilerin mutluluklarının gelir ile doğru orantılı arttığını kaydetti. Şeker, “Bir noktaya kadar gelir artışı mutluluğu artırmada etken. O noktadan sonra gelir artışı mutluluğu artırmamaya başlıyor. Mesela Amerika’da bir araştırmada yıllık 75 bin dolara kadar gelir artışı, mutluluk getiriyor ama 75 bin dolardan sonra artan gelirin 100 bin dolar olması mutluluğu artırmıyor” diye konuştu.

TÜRKİYE’DE BÜYÜME MUTLULUK GETİRMEDİ

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2017 Yaşam Memnuniyeti Araştırmasına göre mutlu olduğunu beyan eden bireylerin oranı yüzde 58,0 oldu. 2016 yılında ise bu oran yüzde 61,3 düzeyindeydi. Kısaca, 2017 yılında yüzde 7,0’nin üzerine olması beklenen hızlı büyüme oranına rağmen mutluluk düzeyi artmadı, bilakis azaldı. ABD’de 75 bin doların üzerinde artan gelirin mutluluk düzeyini artırmadığı hesap edildiğinde Türkiye’de bu düzeyin 12 bin dolarda kaldığı anlaşılıyor. Gerçi BM mutluluk anketinde sadece gelire bakmıyor. Gelir dışında sağlıklı yaşam beklentisi, sosyal destek, özgürlük, güven ve cömertlik de önemli rol oynuyor. Kısaca gelir artsa bile özgürlük ve güven eksikliği mutluluğun azalmasına neden olabiliyor.

GELİR DAĞILIMI SINIRLIYOR

Mutluluk anketlerinde özellikle alt gelir gruplarında sürekli gelir artışı mutluluk artışını yüksek oranda etkiliyor. TÜİK’in 2016 yılı “Gelir Dağılımı” verilerine göre 12 bin dolarlık fert başına geliri (2,90 ortalama dolar kuru üzerinden) sadece yüzde 10’luk son nüfus dilimi karşılıyor. Fert başına 12 bin dolar gelirin 2,90 ortalama kur üzerinden tutarı 35 bin lira ederken, gelir dağılımı çalışmasında en fakir yüzde 5’lik kesimin geliri 3.569 TL’de kaldığı anlaşılıyor. Hatta nüfusumuzun yüzde 90’lık kesiminin fert başına geliri 35.000 TL’nin altında kaldığı görülmektedir. Bu da Türkiye’de büyümenin kişi başına geliri artırmada sınırlı kaldığı ve mutluluk düzeyini artırmadığı sonucunu veriyor. Türkiye gelir dağılımında OECD içinde son sıralarda yer alıyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN