Fransa’daki AB karşıtı dalga, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin kendini ‘Avrupa yanlısı’ olarak tanımlayan favorisi Emmanuel Macron’u da etkiledi. ‘AB’nin kurtarıcısı’ olarak görülen Macron, gerekli reformlar yapılmadığı takdirde Fransa’nın birlikten ayrılabileceğini söyledi.
Fransa’da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turuna beş gün kala adaylar da kampanya çalışmalarını bütün hızıyla sürdürüyor. Siyasetin merkezindeki ‘Yürüyüş’ hareketinin lideri Emmanuel Macron ve aşırı sağcı Ulusal Cephe (FN) partisinin başkanı Marine Le Pen, pazar günü ülkenin yeni cumhurbaşkanı olmak için karşı karşıya gelecek. Adayların seçim kampanyalarında önemli yer tutan konulardan biri ise Fransa’nın Avrupa Birliği (AB) üyeliğinin geleceği. AB karşıtı olan Marine Le Pen, seçimi kazandırdığı takdirde ülkesinin birliğe üyeliğini referanduma götürmeyi vaadediyor. AB’ye ve göçmenlere olan karşıtlığının, Le Pen’in özellikle kırsal kesimlerde oy kazanmasını sağladığı belirtiliyor. Macron ise kendini ‘Avrupa yanlısı’ olarak tanımlıyor. Ancak France 24 televizyonu tarafından geçen haftalarda yapılan bir anket çalışmasına göre Fransız halkının yüzde 48’i AB’den ayrılma anlamına gelen ‘Frexit’ referandumuna sıcak bakıyor. Bu durum, Macron’un söylemlerini de etkiliyor.
Macron, İngiliz yayın kuruluşu BBC’ye verdiği röportajda, AB’nin ya gerekli reformları yapacağını, ya da ‘Frexit’le karşı karşıya kalacağını söyledi. ‘Avrupa yanlısı’ olduğunu belirten Macron, “Seçim sürecinde devamlı olarak Avrupa fikrini ve politikalarını savundum çünkü ülkemizin küreselleşen dünyadaki yerinin Fransız halkı için son derece önemli olduğuna inanıyorum. Ama öte yandan mevcut durumla yüzleşmemiz lazım. Halkımızı dinlememiz lazım. Onların bugün son derece öfkeli ve sabırız olduğunu anlamamız lazım” dedi. 39 yaşındaki siyasetçi, AB’deki mevcut ‘fonksiyon bozukluğunun’ sürdürülemez olduğunu ve mutlaka düzeltilmesi gerektiğini dile getirdi. Seçildiği takdirde ilk işinin AB’de ve Avrupa projesinde yapılması gereken derin reformlara yönelik çalışmalara başlamak olacağını belirten Macron, AB’nin mevcut sorunlarla devam etmesinin birliğe ‘ihanet’ olacağını savundu. “Ben ihanet istemiyorum. Çünkü böyle devam ettiği takdirde Frexit’le ve Ulusal Cephe’yle karşı karşıya kalacağız” dedi. Geçen yıl yapılan referandumda AB’den ayrılma yönünde karar veren İngiltere’nin ardından, Fransa’nın da ayrılması halinde birliğin geleceğinin tehlikeye düşeceği belirtiliyor. Bu nedenle AB liderler, alışılmışın dışında bir tavır alarak Fransa seçimlerinde Macron’dan yana olduklarını açıkça beyan ediyor.
BBC’nin derlediği anket verilerine göre, Emmanuel Macron’un yüzde 60, Marine Le Pen’inse yüzde 40 oy alması bekleniyor. 23 Nisan’da düzenlenen ilk tur cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, Macron yüzde 24, Le Pen ise yüzde 21 oy almıştı. Fransa’daki seçim sistemine göre ilk turda hiçbir adayın yüzde 50 oy oranına ulaşamaması halinde en çok oy alan iki aday, ikinci turda karşı karşıya geliyor.
HALK İKİ ADAYDAN DA UMUTSUZ
Fransızların yüzde 42’si, cumhurbaşkanı adayları Yürüyüş Hareketi Lideri Emmanuel Macron ve aşırı sağcı Marine Le Pen’in ülkeyi birleştireceğine inanmıyor. IFOP araştırma şirketinin anketine göre, Fransızların yüzde 54’ü Le Pen’i “endişe verici” bulurken, bu oran Macron’da yüzde 25 düzeyinde oldu. Adaylardan beklenen terörle mücadele performansı konusunda ise Le Pen’den beklenti duyan Fransızların oranı yüzde 42, bu konuda Macron’a güvenenler ise yüzde 22 oranında. Her iki adayın da tam anlamıyla dürüst olmadığını belirtenlerin oranı yüzde 47, insanların gündelik ihtiyaçlarını anlamadıklarını değerlendirenlerin oranı yüzde 44, işsizliği düşürmekte başarısız olacaklarını düşünenlerin oranı ise yüzde 45 düzeyinde. Ankete göre, Macron ve Le Pen’in ülkeyi birleştireceğine inanmayanların oranı ise yüzde 42.
BABA LE PEN MEYDANA İNDİ
Aşırı sağcı Ulusal Cephe’nin (FN) kurucusu ve cumhurbaşkanlığı adayı Marine Le Pen’in babası Jean-Marie Le Pen, 1 Mayıs’da meydana indi. Paris’teki Jean D’Arc heykelinin önünde kalabalığa hitap eden Le Pen, halkı pazar günü yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kızı Marine Le Pen’e oy vermeye çağırdı.
88 yaşındaki Le Pen, kızını Jean D’Arc’a benzetti ve onun misyonunu bugün devam ettiren kişi olduğunu iddia etti. Seçimlerin favorisi Emmanuel Macron’a eleştiriler yönelten Le Pen, “O ekonomiye dinamizm kazandırmak istediğini söylüyor, ama aslında bakanlığı döneminde ekonomiyi dinamitleyenlerden biriydi” diye konuştu. Le Pen ayrıca Macron’u ‘finans çevrelerinin kuklası’ olarak niteledi. Jean-Marie Le Pen, kurucusu olduğu Ulusal Cephe’den, Yahudi karşıtı söylemleri nedeniyle 2015 yılında ihraç edilmişti.
1 MAYIS’TA İŞSİZLİĞİ HATIRLADILAR
Fransa’da cumhurbaşkanı adayları Emmanuel Macron ve Marine Le Pen, seçim kampanyalarına 1 Mayıs İşçi Bayramı’nda da devam etti. Adaylar düzenlediği mitinglerde ülkedeki yüksek işsizlik oranına vurgu yaparak bu sorunu çözmeyi vaadetti. Macron’un 2014-2016 arasında Sosyalist Parti’den Ekonomi Bakanı olduğunu hatırlatan Le Pen, rakibinin seçilmesi halinde mevcut Cumhurbaşkanı François Hollande’ın ‘kopyası’ olacağını ve sorunları çözmeyeceğini iddia etti.
Aşırı sağcı aday, Fransız şirketlerinin yurtdışındaki fabrikalarını tekrardan ülkeye taşıma vaadinde bulundu. Macron ise mitingdeki konuşmasına 22 yıl önce, Marine Le Pen’in babası Jean-Marie Le Pen yanlıları tarafından 1 Mayıs’ta ırkçılar tarafından nehre atıldıktan sonra boğulan Faslı genci anarak başladı. Le Pen’in ideolojisiyle son ana kadar mücadele edeceğini söyleyen Macron, işsizliği düşürmek için gerekli önlemleri alma vaadinde de bulundu. Bu arada Marine Le Pen’in saçlarıyla babası Jean-Marie Le Pen’in yüzünü maskelerinde birleştiren aşırı sağ karşıtlarının 1 Mayıs eylemi de dikkat çekti.