Avrupa Birliği tarafından hazırlanan göç yönetimi raporunda, Türkiye'ye komşu ülkelerde sığınmacı kampları kurulmasının Avrupa'ya göçmen akışını azaltacağı belirtildi.
Avrupa Birliği dönem başkanı Lüksemburg hükümeti tarafından hazırlanan Avrupa göç yönetimi raporunda Türkiye ile AB arasında 29 Kasım’da imzalanan anlaşmadan bu yana, günde 4 bin civarında Suriye ve Iraklı göçmenin Ege denizi üzerinden Avrupa’ya sığındığı ve bu sayının eskiye oranla bir düşüş içinde olduğu belirtildi.
Komşu ülkelere kamplar kurulmalı
Kasım ayıda imzalanan anlaşmadan önce bu rakamın 5 ila 6 bin civarında olduğunun yazıldığı raporda, Türkiye’ye komşu ülkelere ve sınırın ötesine kurulacak mülteci kamplarının Avrupa’ya göç edecek sığınmacı sayısını etkin olarak azaltacağı vurgulandı.
Brüksel’de bugün yapılan zirve öncesinde AB liderlerine gönderilen Lüksemburg göç yönetimi raporunda bu “hafif düşüş”ün başka sebeplerle de bağlı olabileceği de belirtiliyor.
Göçmenlerin parmak izi alınacak
Raporda Schengen bölgesinde dış sınır yönetiminin önemine vurgu yapılırken, göçmenlerin “parmak izinin” alınması, kayıt altında tutulması ve kimlik kontrollerinin yapılmasının bir gereklilik olduğu kaydedildi. Raporda geçtiğimiz temmuz ayında 22 bin ’den fazla kişinin uluslararası koruma altında yerleştirilmesine karar verildiği ve 600 mültecinin AB üyesi ülkelere dağıtıldığı bilgisi de yer aldı.
BRÜKSEL/DHA