Kanser dünyanın en çok can alan ikinci hastalığı. Tedavisiyle ilgili birçok çalışma yapılsa da her 6 kişiden biri kanser yüzünden hayatını kaybediyor.Uzmanlar nüfus artışına bağlı olarak 2025 yılında toplam 19.3 milyon yeni kanser vakası olacağını öngörüyor.
Kanser günümüzün en ölümcül hastalıkalrından birisi. Her ne kadar gün geçtikçe geliştirilen tedaviler de artsa da kanser hala dünyadaki ikinci en yüksek ölüm nedeni. 5 Dünya Kanser Günü dolayısıyla açıklamalarda bulunan Mersin İl Sağlık Müdürü Sinan Bahçacı Dünya genelinde yaklaşık her 6 ölümden biri, ülkemizde ise her 5 ölümden birinin kanser nedeniyle gerçekleştiğinin altını çizdi. Bahçacı, kanserden ölümlerin yaklaşık 3’de birinin tütün kullanımı, yüksek beden kitle indeksi, meyve ve sebzeden fakir beslenme, yetersiz fiziksel aktivite ve alkol tüketimi gibi başlıca 5 davranışsal ve beslenme ile ilgili risk faktöründen kaynaklandığını belirtti. Günümüzde kanserlerin yüzde 30 ile 50’ye yakınının, risk faktörlerinden kaçınma ve mevcut kanıta dayalı önleme stratejilerinin uygulanması yoluyla önlenebilir durumda olduğunun bilindiğini kaydeden Bahçacı, ‘’Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, sağlıklı bir kiloyu korumak ve fiziksel olarak aktif olmakla bağırsak, meme, rahim, yumurtalık, pankreas, yemek borusu, böbrek, karaciğer, safra kesesi kanserlerinin gelişim riski önemli ölçüde azaltılabilmektedir. Yaşam tarzı değişiklikleri ile kansere karşı anlamlı risk azaltımı sağlanması mümkündür” diye konuştu.
Umut ve Yaşam Derneği Başkanı Dr. Nimet Baki ise kanserin önümüzdeki yıllarda etkinliğini artıracağına dikkat çekti. Baki ‘’Bu artış hızıyla, dünya nüfusunun artışı ve yaşlanmasına da bağlı olarak 2025 yılında toplam 19,3 milyon yeni kanser vakası olacağı ön görülüyor. Yapılan çalışmalar, kanser vakalarının yüzde 56.8 ve kanserden kaynaklı ölümlerin yüzde 64.9 yarısından fazlasının az gelişmiş ülkelerde olduğunu işaret ediyor” ifadelerini kullandı.
İHA