Milli Savunma Bakanlığı tarafından 2019 Uzman erbaş alımı başvuru kılavuzu yayımlandı. Ayrıca Balanlık Kara Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde görevlendirilmek üzere Uzman erbaş başvuru yapılacağını da duyurdu. 2019 uzman erbaş alım başvurusu yapma işlemi ve E-Devlet uzman erbaş alımı başvuru ekranına dair detaylar haberimizde.
2019 uzman erbaş alım başvurusu yapma işlemi hakkındaki detayları ve E-Devlet uzman erbaş alımı başvuru ekranını haberimizde. Milli Savunma Bakanlığı 2019 yılında Kara Kuvvetleri Komutanlığına en az lise mezunu uzman erbaş alımı yapılacağını açıkladı. açıklama ile birlikte 2019 Uzman erbaş alımı başvuru kılavuzu yayımlandı. Kılavuzda Uzman erbaş başvuru yapma işleminin ayrıntıları, kimlerin başvurabileceğine dair detaylar yer alıyor.
MSB UZMAN ERBAŞ BAŞVURU ŞARTLARI
a. Kimler Başvurabilir?
Uzman erbaşlık için aşağıdaki başvuru koşullarını sağlayan adaylar;
(1) Uzman Onbaşı olarak sadece Piyade Sınıfı Komando branşına,
(2) Uzman Çavuş olarak ise TABLO-1'de belirtilen sınıf ve branşlarda sınıflandırmaları K.K.K.lığınca yapılacaktır.
b. Başvuru Koşulları Neler?
(1) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ve erkek olmak,
(2) Adaylar eğitim seviyelerine göre belirtilen statüye başvuru yapabilecektir.
(a) Uzman onbaşı adayları için ilköğretim/ortaokul veya yurt dışındaki dengi okul mezunu olmak (öğrenimini yurt dışında bitirenlerin diplomalarının denkliği onaylanmış olmak),
(b) Uzman çavuş adayları için en az lise ve dengi okul mezunu veya yurt dışındaki dengi okul mezunu olmak (öğrenimini yurt dışında bitirenlerin diplomalarının denkliği onaylanmış olmak),
(3) Askerlik hizmetini erbaş veya er olarak yapmış veya başvurduğu esnada yapıyor olmak,
(4) Askerlik hizmetini yapmış olan adaylar için müracaat tarihinin ilk günü itibarıyla terhisinin üzerinden beş yıldan fazla süre geçmemiş olmak (28 Ocak 2014 tarihi ve sonrasında terhis olanlar),
(5) Askerlik hizmetini yapmakta iken müracaat edenler için, uygun nitelik belgesi almış olmak, Birlik Komutanlıklarınca düzenlenen Nitelik Belgesinde "Uzman Erbaş Olur" kararı bulunmak, 80 ve üzeri not almış olmak,
(6) Müracat yapılan yılın Ocak ayının ilk günü itibariyla (01 Ocak 2019 tarihi itibarıyla) yirmiyedi (27) yaşını bitirmemiş (28 yaşından gün almamış) olmak (01 Ocak 1992 tarihi ve sonrasında doğanlar),
(7) Askerî öğrencilik ile ilişiği kesilmemiş olmak,
(8) Türk Silahlı Kuvvetlerinde daha önce subay (yedek subay dâhil),astsubay, uzman erbaş olarak istihdam edilmemiş olmak,
(9) Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanunu hükümlerine göre istihdam edilen personelden, kendi kusurları olmaksızın sözleşmesi feshedilenler ile kendi isteğiyle sözleşmesini yenilemeyen veya ayrılanlar için bu kılavuzda belirtilen diğer başvuru şartlarını sağlamak,
(10) Milli Güvenlik Kurulunca Devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara ya da terör örgütlerine üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı bulunmamak,
KARA KUVVETLERİ KOMUTANLIĞI (KKK) BAŞVURU EKRANI İÇİN TIKLAYIN
BAŞVURU KILAVUZU İÇİN TIKLAYIN
UZMAN ERBAŞ KİMDİR, GÖREVİ NELERDİR?
Uzman erbaş ilanının ardından merak edilen bir diğer konu da uzman erbaş tanımı ve görevlerine yönelik oldu.
Türk Silahlı Kuvvetlerinde devamlılık arz eden teknik ve kritik kadro görev yerlerinde yetişmiş personel istihdam etmek maksadıyla 1986 yılında uzman erbaş uygulamasına geçilmiş ve uygulama halen devam etmektedir. Uzman erbaş, uzman çavuşları ve uzman onbaşıları ifade eder.
Uzman Onbaşı, en az ortaokul ve dengi okul mezunu olup, muvazzaflık hizmetini müteakip Türk Silahlı Kuvvetleri’nin devamlılık arz eden teknik ve kritik uzmanlık görev yerlerinde istihdam edilenlerdir.
Uzman çavuş, en az ortaokul veya dengi okul mezunu olup, muvazzaflık hizmetini çavuş rütbesi ile tamamlayanlardan muvazzaflık hizmetini müteakip, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin devamlılık arz eden teknik ve kritik uzmanlık gerektiren kadro görev yerlerinde, Kanun ve Yönetmelik hükümlerine göre istihdam edilenler ile yönetmelikte belirtilen esaslara göre uzman onbaşılıktan uzman çavuşluğa geçirilenlerdir.
UZMAN ERBAŞ’IN SOSYAL HAKLARI NELER?
Uzman Erbaşların sosyal hakları aşağıdaki gibidir;
Uzman erbaşlar imkanlar ölçüsünde kendilerine tahsis edilen oranlarda MSB.lığına ait konutlardan istifade edebilmektedirler.
Göreve başlaması ile T.C. Emekli Sandığına üyeliği başlayan uzman erbaşlar emekli olabilme imkanına sahip olurlar.
Ayrıca garnizonlarında bulunan Mehmetçik Gazinolarında kendileri ve ailelerine sunulan kaliteli ve ucuz hizmetten istifade imkanına sahip olurlar.
Uzman erbaşlık hizmeti esnasında, 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu hükümlerine göre, Kuvvet Komutanlığınca ihtiyaç bildirildiğinde, en az 1 yıllık hizmetten sonra sözleşme süresi içinde müracaat eden lise ve dengi okul mezunu uzman erbaşlar, 27 yaşından büyük olmamak şartıyla 926 sayılı Personel Kanunu ve Sınıf Okulları Yönetmeliğindeki şartları taşıyorlarsa Hv.K.K.lığı ihtiyaç duyduğu takdirde Astsubay Sınıf Okullarındaki öğrenim ve eğitimi müteakip Astsubay nasbedilirler.
Uzman onbaşılar 11 nci derecenin 1 nci kademesinden, uzman çavuşlar ise 10 ncu derecenin 1 nci kademesinden giriş yaparlar.
Uzman erbaşlar ve bakmakla yükümlü oldukları aile fertlerinin tüm sağlık işlemleri için 211 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanunu hükümleri uygulanır.
Uzman erbaşların sözleşmeleri sona ermek suretiyle Türk Silahlı Kuvvetlerinden ayrılmaları halinde Türk Silahlı Kuvvetlerinde uzman erbaş olarak görev yaptıkları süre kadar kendilerinin ve bakmakla yükümlü oldukları aile fertlerinin muayene ve tedavilerinin Askeri Hastahanelerde ücretsiz olarak yapılmasına devam edilir.
Uzman erbaşlar sözleşmenin onaylandığı tarihten itibaren göreve başlamış olmak kaydıyla, 926 Sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunundaki uzman jandarma çavuşlara ait aylık gösterge tablosu üzerinden aylık alırlar.
Kendi kusurları olmaksızın hizmet sürelerinin uzatılmaması nedeniyle veya sözleşme süresini bitirip ayrılanlara, ayrıldıkları tarihte almakta oldukları net maaşları tutarının, bütün ödemeler dahil iki katının, hizmet süreleri toplamı ile çarpımından bulunacak miktarda ikramiye verilir.
En az 10 yıl görev yaparak Türk Silahlı Kuvvetlerinden ayrılanlara istifa veya istifa etmiş sayılmak suretiyle, Türk Silahlı Kuvvetlerinden ayrılan Subay ve Astsubaylar gibi, emeklilik durumunda ise emekli subay ve astsubaylar gibi silah taşıma ruhsatı verilir.
Sözleşme süresi içinde vefat edenlerin kanuni mirasçılarına iki maaş tutarında ölüm yardımı ödeneği verilir. Ayrıca hak ettiği ikramiye de mirasçılarına aynen ödenir.
Uzman erbaşlar ilk sözleşmelerini müteakip bedeli karşılığında zati tabanca edinebilirler. Görevli olmadıkları zamanlarda da resmi veya sivil elbise ile tabancalarını göze görünmeyecek şekilde taşıyabilirlir.
Uzman erbaşların özlük hakları konularında iyileştirme çalışmalarına halen devam edilmekte ve her geçen gün daha iyi duruma gelinmektedir.
(11) Terör örgütleriyle eylem birliği içerisinde olmamış, bu örgütlere yardım etmemiş, kamu imkân ve kaynaklarını bu örgütleri desteklemeye yönelik kullanmamış ya da kullandırmamış, bu örgütlerin propagandasını yapmamış olmak.
BAŞVURU SONUÇLARI NEREDE VE NE ZAMAN AÇIKLANACAK?
(1) Başvurusu kabul edilen adayların seçim aşaması sınavlarına katılacakları tarih, https://personeltemin.msb.gov.tr internet adresinde tebliğ niteliğinde yayımlanacaktadır. Ayrıca adayların belirttiği elektronik posta ve cep telefonuna kısa mesaj ile bilgilendirme yapılacaktır. (Aday bilgilerinde değişiklik olması durumunda bir dilekçeyle MSB Per.Tem.D.Bşk.lığına faks ile müracaat etmeleri gerekmektedir).
(2) Seçim aşaması sınavlarına ise adaylar yeterli süre öncesinden çağrılacak, adaylara ayrıca posta ile tebligat yapılmayacaktır. Bu nedenle, SMS duyurusu ile internetten seçim aşamalarına katılma tarihinizi ve neler yapmanız gerektiğini öğrenme zorunluluğunuz bulunmaktadır.