YKS soruları nasıl olacak? sorusu ve TYT örnek soruları 30 Haziran - 1 Temmuz günü yapılacak sınav öncesi sorulmaya ve araştırılmaya başlandı. 2018'de ilk kez uygulanacak olan YKS’nin ilk oturumu TYT, cumartesi günü gerçekleşecek. sınava girecek olan üniversite adayları TYT örnek sorularını inceliyor. Haber detayda YKS soruları nasıl olacak diye merak edenler için TYT örnek sorularını bulabilirsiniz.
Yükseköğretim Kurumları Sınavı önümüzdeki hafta sonu yapılacak. 2018 YKS için heyecan dorukta. 2018 YKS soruları nasıl olacak? sorusunın yanıtı sınava girecek öğrencilerin en çok merak ettiği yanıt oldu. ÖSYM tarafından 30 Haziran'da yapılacak olan TYT örnek soruları yayınlandı. İşte, ÖSYM tarafından yayımlanan TYT örnek soruları ve YKS soruları hakkında merak edilen her şey...
YKS’nin ilk oturumu TYT, 30 Haziran cumartesi günü gerçekleşecek. Üniversite hayali kuran öğrenci adayları son hazırlıkları yaptı. Son hazırlıklarını yapan öğrenciler şimdi TYT örnek sorularını inceliyor. İşte, ÖSYM tarafından yayımlanan TYT örnek soruları ve YKS soruları hakkındaki detaylar....
YKS'ye bu yıl 2.3 milyon öğrenci adayı girecek. YKS sınavına girecek olan üniversite adayları TYT’de soruların nasıl olacağını ve puanların nasıl hesaplanacağını merak ediyor. Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) 30 Haziran-1 Temmuz tarihleri arasında yapılacak. YKS’nin ilk oturumu olan ve tüm adayların girmek zorunda olduğu Temel Yeterlilik Testi (TYT) 30 Haziran Cumartesi günü gerçekleştirilecek.
30 Haziran’daki sınavın örnek soru kitapçığında 40’ar Türkçe ve matematik, 20 sosyal bilimler (dinden muaflar için ekstra 5 felsefe), 20 fen bilimleri sorusu yer alıyor. Sosyalde 5’er tarih, coğrafya, felsefe ile din kültürü ahlak bilgisi; fende ise 7’şer fizik ve kimya, 6 biyoloji sorusu var. ALES tarzı soruların olduğunu belirten eğitimciler, öğrencilerin bu sisteme alışmasının biraz zaman alacağı görüşünde. Uzmanlar, Türkçe’de ise tarih ve felsefe gibi diğer derslerin bilgilerinin de yer aldığı paragraf sorularının olduğunu vurguladı.
Adaylar, ÖSYM’nin örnek soru kitapçığına aşağıdaki linke tıklayarak ulaşıp TYT soru tarzını inceleyebilirler.
TYT ÖRNEK SORULARI İÇİN TIKLAYIN
TYT’NİN PUAN HESAPLAMADA ETKİSİ
Adayların, TYT puanının hesaplanabilmesi için Temel Matematik ve Türkçe testlerinin her birinden en az 0,5 ham puan, AYT ve YDT'de ağırlıklı puanların hesaplanabilmesi için ise ilgili testlerin her birinden en az 0,5 ham puan almış olmaları gerekecek. TYT puanının, YKS puan türlerinin (SAY, SÖZ, EA, DİL) hesaplanmasındaki katkısı yüzde 40 oranında olacak.
Geçen yıl ÖSYS puanları ile bir yükseköğretim programına yerleştirilen veya özel yetenek sınavı sonucu kayıt olan adayların Ortaöğretim Başarı Puanı'na (OBP) ilişkin katsayıları yarıya düşürülecek.
2017-ÖSYS puanları ile bir yükseköğretim programına yerleştirilen veya özel yetenek sınavı sonucu kayıt olan adaylar, 2018-YKS puanları ile bir yükseköğretim programına yerleştirilirken OBP'ye uygulanacak katsayılar yarıya düşürülecek.
Tıp, hukuk, mühendislik, mimarlık, öğretmenlik programlarına yerleştirme için başarı sıralaması şartı devam edecek. Özel Yetenek Sınavı ile öğrenci kabul eden yükseköğretim programlarına TYT puanı ile başvurulacak.
2018-YKS'den itibaren özel yetenek sınavı ile öğrenci alan öğretmenlik programlarına başvuru yapabilmek için adayların TYT puanının en düşük 240 bininci başarı sırasına sahip olmaları gerekecek.
YKS ÖNCESİ ÖĞRENCİLERE SINAV STRESİ UYARISI
Psikolog Esra Coşkun'dan, YKS öncesi öğrencilere sınav stres uyarısı geldi. Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi Rehberlik ve Araştırma Merkezi Uzman Psikolog Esra Coşkun, Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) öncesi öğrencilerin sınav stresine karşı uyardı.
Liseyi bitiren ve üniversiteye girmeye hazırlanan öğrencilerin YKS maratonu için geri sayım başladı. İki gün boyunca TYT oturumlarına girecek olan adaylara KTO Karatay Üniversitesi Rehberlik ve Araştırma Merkezi Uzman Psikolog Esra Coşkun'dan bir dizi uyarı geldi. Yaklaşık 2 milyon 300 bin adayın ter dökeceği 30 Haziran ve 1 Temmuz’da düzenlenecek sınav için adayları heyecan ve stres sararken uzmanlar ise sınava verilen önem düzeyi yükseldikçe kaygı ve stresin de arttığını belirtiyor.
Sınava az bir süre kala açık hava etkinliklerinin ve basit nefes egzersizlerinin adayların kaygısını azaltacağını belirten Uzman Psikolog Esra Coşkun, hayatta başarılı olmanın tek yolunun sınavlar olmadığını da vurguladı. Sınav öncesi hazırlık kadar sınav sırasında da dikkat edilmesi gereken noktaların olduğunu belirten Coşkun, "Sınava girmek demek hem bilgilerimizin sınanması hem de hayatımıza yön verilmesi ve psikolojik bir savaşta nasıl davranacağımızın ölçülmesi anlamına geliyor. Bu nedenle de sınavlardan önce teknik olarak iyi hazırlık yapmak, ruhsal durumumuzu da stresten, kaygıdan uzak duracak şekilde ayarlamak oldukça önem taşıyor” diye konuştu.
"AŞIRI KAYGI SORUNLARI BERABERİNDE GETİRİR”
Bu süreçte aile desteğinin çok önemli olduğunu kaydeden Uzman Psikolog Coşkun, öğrenci ve ailelerine önerilerde bulunarak, "Kaygı, hayatımızda olması gereken bir olgudur fakat aşırı kaygı birçok olumsuzluğu da beraberinde getirir. Aşırı kaygı durumu; dikkat toplayamama, bildiklerini hatırlayamama gibi sorunlarla karşımıza çıkar. Çocuğunuzun geleceği konusundaki endişeleriniz çocuğunuza yansır. Bu nedenle öncelikle bu endişeleri çocuğunuza yansıtmamaya çalışın. Beklentilerinizde gerçekçi olmaya özen gösterin. Bu zor dönemde onlara karşı anlayışlı ve destekleyici olun. Onları hiçbir zaman başka çocuklarla kıyaslamayın. Her zaman takdir edin, geçmişteki başarılarını vurgulayın. Sonuç olarak hem ailenin hem sınava girecek adayın bilinçaltına olumlu gönderimler yapması sürecin daha sağlıklı geçmesini sağlıyor" şeklinde konuştu.
"SAKİN BİR SNAV İÇİN BASİT DİYAFRAM EGZERSİZLERİ ŞART ”
Psikolog Esra Coşkun, sınava sayılı günler kala açık havada daha çok bulunmanın, bedensel egzersizler yapmanın, aile ile vakit geçirmenin, çeşitli zihinsel gevşeme teknikleri uygulamanın, dengeli beslenip yeterince uyumanın fiziksel ve psikolojik rahatlamaya yardımcı olduğunu da ifade etti.
Sınav sırasında yapılacak basit nefes egzersizlerinin, diyaframa dayalı nefes kontrolünü sağlamanın da öğrencideki kaygı düzeyini azaltacağını ve daha sakin bir sınav geçireceğini belirten Coşkun, tüm öğrencilere başarılar diledi.