2016 ÖSYM ALES sonbahar dönemi başvuruları başladı. 18 Aralık'ta yapılacak ALES için başvurular 10 Ekim'e kadar yapılabilecek. Siz de yazımızdan başvurular nereden ve nasıl yapılır öğrenebilirsiniz. Ayrıca adaylar ALES sınav sorularını, çıkmış soru ve cevapları ile ücretleri gibi konuları da yazımızdan takip edebilirsiniz.
Adayların merakla beklediği Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) sonbahar dönemi başvuruları başladı. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nin internet sitesinde yer alan duyuruya göre, 2016-ALES sonbahar dönemi sınavı, 18 Aralık 2016'da 81 il merkezi ile Bişkek'te uygulanacak. Başvurular, 10 Ekim'e kadar gerçekleştirilecek. Sınav, saat 9.30'da başlayacak ve cevaplama süresi 180 dakika (3 saat) olacak. Adaylar ise sınav ücretlerini ve puanın kaç yıl geçerli olduğu gibi başlıca konuları merak etmeye başladı. İşte konu hakkında ayrıntılar ve sırasıyla yapmanız gereken işlemler...
ALES başvurularında son bir haftaya girildi. 27 Eylül 2016 tarihinde başlayan başvurular 10 Ekim'de sona erecek. Sınav ücretlerinde "dekont" konusunda hassas olan ÖSYM, sınava dair önemli açıklamalarda bulundu.
ALES TAKVİMİ
Sonbahar dönemi sınav tarihi: 18 Aralık 2016
Başvuru tarihleri: 27 Eylül - 10 Ekim 2016
Sınav saati: 09.30
Sınav Süresi: 180 dakika
Sınav ücreti: 80,00 TL
BAŞVURU NEREDEN YAPILACAK?
Başvurular elektronik ortamda alınacaktır. Bu konuda adayların izleyeceği yol aşağıda maddeler hâlinde açıklanmıştır: Kılavuz ile Aday Başvuru Formunun edinilmesi: Sınava katılmak isteyen adaylar, 2016-ALES Başvuru Kılavuzu ile Aday Başvuru Formuna, başvuru süresi içinde ÖSYM'nin osym.gov.tr internet adresinden ulaşabilirler. Kılavuzun dağıtımı ve satışı yapılmayacaktır.
b) Başvuruların nasıl yapılacağının belirlenmesi Merkezimiz kayıtlarında geçerli bir fotoğrafı (*) bulunmayan adaylar; başvurularını diledikleri bir başvuru merkezi aracılığıyla yapacaklardır. Merkezimiz kayıtlarında geçerli bir fotoğrafı (*) bulunan adaylar; başvurularını bireysel olarak internet aracılığıyla (ais.osym.gov.tr) veya diledikleri bir başvuru merkezi aracılığıyla yapacaklardır. Geçerli fotoğraf: Son 50 ay içerisinde herhangi bir başvuru merkezinden çekilmiş ve ÖSYM tarafından reddedilmemiş fotoğraflar geçerli fotoğraftır. Başvuru Yapılacak Merkezler: Başvuru merkezlerinin adresleri, başvuru tarihlerinde ÖSYM’nin osym.gov.tr internet adresinden öğrenilebilir. Başvuru merkezleri tarafından adayların başvuruları, resmî iş gününde ve resmî iş saatleri arasında alınacaktır.
ALES SONBAHAR ÖSYM BAŞVURU MERKEZLERİ İÇİN TIKLAYIN...
Sınav ücretinin yatırılması: Adaylar, başvuru işlemini yaptıktan sonra sınav ücretini yatırarak başvurularını tamamlayacaklardır. Adaylar 80,00 TL olan sınav ücretini kılavuzun son sayfasında belirtilen bankalardan birine veya ÖSYM’nin internet sayfasında yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile başvuru süresi içinde yatıracaklardır. Bankaya giderek ücret yatırmak isteyen adayların banka görevlisine başvuruda bildirdikleri T.C. kimlik numarasını ve sınav ücretini yatıracağını bildirmesi, bankadan aldıkları dekont üzerindeki T.C. Kimlik Numarası, adı, soyadı ve sınav adı bilgisini kontrol etmeleri ve dekontu saklamaları gerekir.
ALES BAŞVURU YAPMAK İÇİN TIKLAYIN...
Adaylar isterlerse banka şubelerine gitmeden internet bankacılığı aracılığıyla da bankaya ücret yatırabilirler.
ALES SINAVI - 2016 HAKKINDA
Sınavda adaylara sayısal ve sözel bölümden oluşan bir test uygulanacaktır. Sınav Türkçe olacaktır. Her iki bölüm tek kitapçık hâlinde adaylara verilecek ve adaylar cevaplarını, her sorunun bitiminde yer alan cevap alanlarına işaretleyeceklerdir.
Sınavda uygulanacak testin sayısal bölümünde 40’ar sorudan oluşan iki test (Sayısal-1 ve Sayısal-2 Testleri); sözel bölümünde ise 40’ar sorudan oluşan iki test (Sözel-1 ve Sözel-2 Testleri) yer alacaktır. Bütün adaylar, dört testten, yüksek olarak hesaplanmasını istedikleri ağırlıklı puana uygun en az üçünü seçerek toplamda en az 120 soru cevaplandırmış olacaklardır. Ağırlıklı puanlara göre testlerin ağırlıkları tabloda yer almaktadır. Adaylar istedikleri takdirde bütün testleri cevaplandırabileceklerdir.
Sayısal-1 ve Sayısal-2 Testleri adayların sayısal ve mantıksal akıl yürütme (muhakeme) becerilerini ölçmeye yönelik sorulardan oluşacaktır. Sayısal-2 Testindeki soruların, Sayısal-1 Testindeki sorulara göre daha ileri düzey sorular olması planlanmaktadır. Sözel-1 ve Sözel-2 Testleri ise, sözel akıl yürütme (muhakeme) becerilerini ölçmeye yönelik sorulardan oluşacaktır. Her bir testteki sorular, belirli yükseköğretim programlarında kazanılan yeterlikleri ve bilgileri ölçmeye yönelik olmayacaktır. Test soruları, farklı alanlardan gelen yükseköğretim kurumu mezunlarının cevaplayabilecekleri nitelikte olacaktır.
ALES ÖDEMELERİ NEREYE YAPILACAK?
Akbank’ın tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç), Kuveyt Türk Katılım Bankası’nın tüm şubeleri ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç), Türk Ekonomi Bankası’nın tüm şubeleri ve internet bankacılığı, Halkbank ATM, internet bankacılığı ve şubeler, Ziraat Bankası sadece internet bankacılığı ve mobil bankacılık (Şubelerden ve ATM’den ücret yatırılmaz.), ÖSYM Kartlı Ödeme Sistemi (odeme.osym.gov.tr/)
KAÇ SORU ÇIKACAK?
ALES uygulanacak testin sayısal bölümünde 40’ar sorudan oluşan iki test (Sayısal-1 ve Sayısal-2 Testleri); sözel bölümünde ise 40’ar sorudan oluşan iki test (Sözel-1 ve Sözel-2 Testleri) yer alacak. Bütün adaylar, dört testten, yüksek olarak hesaplanmasını istedikleri ağırlıklı puana uygun en az üçünü seçerek toplamda 120 soru cevaplandırmış olacaklar. Adaylar istedikleri takdirde bütün testleri cevaplandırabileceklerdir.
2016 ALES KONULARI
Türkçe ve matematik soruların sorulduğu sınavın konu dağılımları şöyle,
1. Mantıksal yetenek
Şekil yetenek
Mantık soruları
Sözel mantık
Sayısal mantık
Sayı dizileri
Şifreli sorular
Çözümleme
Aritmetik işlemli diziler
İşlem
Grafikler
2. Sayısal yetenek
Sayılar
Rasyonel sayılar ve mutlak değer
Üslü sayılar
Köklü sayılar
Çarpanlara ayırm
Denklemler
Kümeler
Oran ve orantı
Permütasyon kombinasyon olasılık ve binom açılımı
Dört işlem problemleri
Açılar ve üçgenler
Çokgenler ve dörtgenler
Çember ve daire
Alan ve hacimler
Analitik geometri
3. Sözel yetenek
Sözcüğün anlamı
Cümlenin anlamı
Paragrafın anlamı
Paragrafın içeriği
ALES ÇIKMIŞ SORULAR VE CEVAPLAR
Adayların başvuru yapmalarını ile birlikte en çok merak ettiklerini konu ALES çıkmış sorular oldu. Sınava haftalar varken adaylar çıkmış soruları çözerek en iyi şekilde hazırlanmak istiyor. Aşağıda geçmiş yıllara ait ALES Sınav Soruları ve cevaplarını görebilirsiniz. Linkleri tıklayarak ALES Soru ve Cevaplarını bilgisayarınıza indirebilirsiniz. Not: Dosyaları görüntüleyebilmek için bilgisayarınızda Adobe Reader kurulu olmalıdır. Kurulu değilse buradan indirip kurabilirsiniz.2013 Ales İlkbahar döneminden sonraki soru kitapçıkları Temel Soru Kitapçığı şeklinde %10’luk kısmı ÖSYM tarafından yayınlanmaktadır.
ALES ÇIKMIŞ SORULAR İÇİN TIKLAYIN...
Yukarda yer alan likren geçmiş Ales sınavlarında çıkmış soruları ve aynı zamanda cevaplarınıda bulabilirsiniz.
ALES HAKKINDA MERAK EDİLENLER
ALES'in Geçerlilik Süresi Nedir?
ALES sonuçları açıklandığı tarih itibari ile 3 yıl geçerlidir.
ALES Yılda Kaç Kez Yapılmaktadır?
Sınav; yılda iki kez, ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde yapılır.
ALES'te Aldığımı En Son Puan mı Yoksa En Yükseğimi Geçerlidir.
Geçerlilik süresi içindeki en yüksek puanınızı kullanabilirsiniz. Son alınan puanı kullanmak gibi bir zorunluluk yoktur.
Kontenjanlar Ne Kadar Oluyor ve Nereden Öğreniliyor?
Kontenjanlar bölümlere ve yıllara göre farklılık göstermektedir. Her sene için kontenjan bilgilerini bölüm başkanlıklarından ya da üniversitelerin öğrenci işlerinden öğrenebilirsiniz.
Birden Fazla Programa Aynı Anda Başvuru Yapabilir miyim?
Evet aynı anda istediğiniz üniversitelerde istediğiniz yüksek lisans programlarına başvurabilirsiniz.
Yarı Dönemde Mezun Oluyorum Başvuru Yapabilir miyim?
Yüksek lisans başvuruları güz ve bahar dönemi olmak üzere sene içerisinde iki defa yapılmakdatır. Ara dönemde mezun olmanız durumunda da yüksek lisans başvurunuzu yapıp eğitime başlama şansınız vardır.
ALES Sınavına Girmek Zorunda mıyım?
Bazı üniversiteler ALES yerine uluslar arası düzeyde kabul gören GRE (Graduate Record Examination) ve GMAT (Graduate Management Aptitude Test) sınav sonuçlarını da kabul etmektedir. Bazı üniversiteler ise ALES ve GMAT sınav sonuçlarının her ikisini birlikte isteyebilmektedir.
ALES Sınavından Kaç Puan Almam Gerekiyor?
Üniversiteler ALES sınavından minimum 55 puan alınmasını isterler. Bazı üniversiteler ya da programlar en az 70-75 puan alınmasını isteyebiliyorlar. Hangi program için ne kadar ALES puanınınalınması gerektiği ile ilgili genel bir şey söylenemez. Her üniversitenin, hatta her programın ALES puantalebi farklı olabilir.
ALES puanının % 50’den az olmamak koşuluyla ne kadar ağırlıkla değerlendirmeye alınacağı, ilgili senato tarafından belirlenir. İlgili üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsü, yalnız ALES puanı ile de öğrenci kabul edebilir.
ALES Ne Zaman Yapılır?
ALES yıl içinde Mayıs ve Aralık (Tarih değişebilir) aylarında olmak üzere 2 defa yapılmaktadır. ÖSYM tarafından yapılır.
ALES SINAV SONUÇLARININ AÇIKLANMASI
Adaylar sınav sonuçlarını, T.C. Kimlik/Y.U. Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM’nin https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden, mobil uygulamalarından öğrenebileceklerdir. Sınav sonuç belgesi basılmayacak ve adayların adreslerine gönderilmeyecektir. İnternet sayfasındaki duyurular, sonuç bilgileri adaylara tebliğ hükmündedir. Sonuç bilgileri, Türkçe ve İngilizce olacaktır. Sonuçlarda, adayların sınavın bölümlerine ait doğru ve yanlış cevap sayıları, ALES puanları ve bu puanlara göre başarı sıraları yer alacaktır. ÖSYM, adaylara yönelik sınav sonuç belgelerinin doğrulanmasını sağlamak üzere “Sonuç Belgesi Kontrol Sistemi” işlemini hizmete sunmuştur. Bu amaçla kullanılmak üzere Sınav Sonuç Belgelerinin en alt kısmına, sistem tarafından rastgele üretilmiş bir “Sonuç Belgesi Kontrol Kodu” basılmaktadır.
2016 ÖSYM ALES sonbahar dönemi başvuruları başladı. 18 Aralık'ta yapılacak ALES için başvurular 10 Ekim'e kadar yapılabilecek. Siz de yazımızdan başvurular nereden ve nasıl yapılır öğrenebilirsiniz. Ayrıca adaylar ALES sınav sorularını, çıkmış soru ve cevapları ile ücretleri gibi konuları da yazımızdan takip edebilirsiniz.