10 Alman’dan biri ‘Made in Turkey’ diyor

10 Alman’dan biri ‘Made in Turkey’ diyor

Almanya’daki hazırgiyim fuarına Türk ürünleri damga vurdu. “Türkiye, Almanya’nın en büyük tedarikçisi“ diyen sektör temsilcileri, her 10 Almandan birinin Türk malı giydiğini belirtti.

Türkiye tekstil konusunda tüm Avrupa’ya açılırken, üretilen fason ürünler birçok yıldız markaya kalite ihraç ediyor. Dünyanın en büyük kumaş fuarlarından biri olan Munich Fabric Start Fuarı ile eşzamanlı düzenlenen, Munich Apparel Source Fuarı’na Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği’nin Türkiye Milli Katılım Organizasyonu ile 14 Türk firması katıldı.

Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği, büyük ziyaretçi çeken dünyanın en büyük kumaş fuarlarından biri olan Munich Fabric Start Fuarı’nın girişine kurduğu özel tasarım mağaza ile Türk hazırgiyim ve konfeksiyon ürünlerinin Türkiye standı dışında farklı bir noktada daha Almanların beğenisine sundu.

Türk Hazırgiyim ve Konfeksiyon Sektörü’nün, Almanya’nın Avrupa’daki en büyük tedarikçisi olduğunu ve yüzde 10 pazar payına sahip olduğunu belirten Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Emre Kızılgüneşler, dünya genelinde ise; Çin ve Bangladeş’in ardından üçüncü sırada yer aldıklarını, Almanya pazarına yoğunlaşarak birinci sıraya çıkmak istediklerini kaydetti.

Almanya'da her 100 kişiden 10'unu giydiren Türk hazır giyim ve konfeksiyon sektörü olduğunu söyleyen sektör temsilcileri, 60 binden fazla giyim ve tekstil şirketlerinin, 1 milyondan fazla kişiyi istihdam ettiklerini bildirdi. Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Tanıtım Komitesi Başkanı Elvan Ünlütürk, “Türkiye güçlü ve yaygın ulaşım ağına sahip. Hızlı moda için iyi düzenlenmiş iş modeline sahip. Kendi koleksiyonlarını hazırlayabilen tasarım ofislerine sahip ihracatçı firmaları sayesinde 4 hafta içinde Avrupa’nın siparişlerini teslim edecek kapasiteye sahip. 31 farklı şehirde 46 üniversitede moda tasarım ve 13 tekstil mühendisliği bölümü ile nitelikli iş gücünü barındıran bir endüstriyiz” dedi.

ÜNLÜ MARKALARIN TERCİHİ TÜRKİYE

Son dönemde Türkiye ile Almanya arasındaki siyasi gerilimin ihracat rakamlarına yansımayacağına inandıklarını dile getiren Emre Kızılgüneşler, “Türkiye ile Almanya arasındaki tarihi bağlar çok güçlü. Almanya’da 3 milyonu aşkın Türk kökenli insan yaşıyor. Türkiye’nin Almanya’ya yaptığı ihracat rakamlarına baktığımızda ihracat rakamlarının siyasetten etkilenmediğini görüyoruz. Türkiye’den Almanya’ya yapılan ihracat 2017 yılının Ocak - Ağustos döneminde hazırgiyim tarafı yüzde 1 artışla 2 milyar 163 milyon dolara çıktı” dedi. Öte yandan birçok Türk tekstil şirketi, Digel, Puma, C&A ve Adidas gibi dünyaca ünlü markalara fason üretim gerçekleştiriyor.

BORÇLANMAYLA KALKINIYORUZ

CHP Milletvekili Fethi Gürer, kredilerin Gayrisafi Yurtiçi Hasılat (GSYH) oranındaki yüzde 30'luk artışa dikkat çekerek "Hızlı kredi büyümesi makroekonomik dengeleri bozacak boyutlara ulaşmış mıdır? Hükümetin kredileri teşvik etmesiyle oluşan durum için çözüm nasıl sağlanacaktır?" diyerek Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’ye soru önergeleri yöneltti. Bakan Zeybekci, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) son enflasyon raporunda yer alan verilere göre, yılın ikinci çeyreğinde finansal olmayan kesime kullandırılan toplam kredilerin kur etkisinden arındırılmış yıllık büyümesinin yaklaşık yüzde 18,8 oranında gerçekleştiğini açıkladı. Kredi büyümesinin sağlanamadığı ortamda ekonomik aktörlerin finansmana erişimi zorlaşmakta olduğunu belirten Bakan Zeybekci, "Bu sebeple tasarrufların yanı sıra borçlanma da üretimi finanse etmekte bir yöntem olarak kullanılmakta, sürdürülebilir borçlanma üretim ve kalkınma için olumsuz değerlendirilmemektedir" dedi.

MAKİNE YATIRIMLARI ARTMALI

Maliye Bakanı Naci Ağbal, 2017 yıl sonuna kadar vergilerle ilgili bir düzenleme planı bulunmadığını söyledi. Ağbal, “KDV ile ilgili çalışmada bir oran indirimi asla söz konusu değil. Yüzde 18 KDV oranında hiçbir şekilde indirim olmayacak. KDV'de küçük işletmeler için tek oran üzerinde çalışıyoruz” diye konuştu. Ağbal, son dönemde düşüş gösteren makine teçhizat yatırımlarıyla ilgili değerlendirmede bulunarak, Türkiye'nin makine teçhizat yatırımlarını yukarı çekmesi gerektiğini söyledi. Ağbal, “Makine teçhizat harcamalarını artırmak için KOSGEB destekleri ya da vergisel destekler üzerinde çalışılıyor. İndirimlerin eylül sonunda bitmesi hedefleniyor, sonrasında makine-teçhizat ile ilgili düzenlemelerin yapılması gerekiyor. Önümüzdeki dönemde geçici vergi indiriminin devam etmesi gerektiğini düşünmüyorum. Bunlar geçici vergi indirimleriydi, bu indirimler amacını karşıladı, Türkiye'nin performansı bu indirimlerin devamını gerekli görmüyor.” Ağbal, Türkiye’de kriz ihtimalinin de söz konusu olmadığını ekledi.

TAŞERONA KADRO AKLIMIZDA

Taşeron çalışanlarla ilgili açıklamalarda bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, bu meselenin çok uzun süredir ülkenin gündeminde bulunduğunu ve taşeron konusunu bakanlığı öncesi yürüttüğü faaliyetlerden ve çalışma ekonomisti olması dolayısıyla çok iyi bildiğini aktardı. Maliye Bakanlığı ile bir çalışma içerisinde bulunduklarını kaydeden Sarıeroğlu, AK Parti döneminde yapılan yeni kanun değişiklikleri ile taşeron çalışanlar meselesinin çözülmeye çalışıldığını ve en önemlisi sendikal örgütlenme hakkına sahip olduklarını vurguladı. Sarıeroğlu, şöyle konuştu: “Geçmiş dönemde yapmış olduğumuz seçimlerde taşerondaki kardeşlerimize yönelik kamuda istihdam imkanıyla ilgili bir beyanımız oldu. Bugüne kadar AK Parti olarak ne dediysek ve ne yapacağız dediysek, arkasında durmuş bir iktidarız. Bu sorumluluk bilinciyle şuan çok titiz bir çalışma içerisindeyiz. Tam olgunlaştıktan sonra kamuoyu ile paylaşacağız.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN