Tüm dünyanın gözü Bartın'da! Sadece orada yetişiyor: Talebin çok olduğu o tür hemen korumaya alındı

Tüm dünyanın gözü Bartın'da! Sadece orada yetişiyor: Talebin çok olduğu o tür hemen korumaya alındı

2020 yılında Bartın'da keşfedilen o tür, dünya üzerinde hiçbir yerde yok. Tüm dünyanın dikkatini çeken ve eşi benzeri olmayan o tür üzerindeki çalışmalar ise devam ediyor. İşte, dünya üzerinde yalnızca Bartın'da yetişen o tür...

2020 yılında Bartın'da keşfedilen 'Astragalus bartinense' türü bitki, başka hiçbir yerde yetişmiyor.

Bartın Üniversitesi Ulus Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Dr. Bilge Tunçkol'un şehrin adını verdiği bitkinin, herbaryum ile literatür çalışmalarının ardından dünyada yalnızca Bartın'da yetiştiği belirlendi. Dünyanın önemli bilim dergileri arasında yer alan Acta Botanica Croatica ise bitkiyi, bilim dünyasında yeni bir bitki olarak paylaştı.

tum-dunyanin-gozu-bartinda-1.jpg

BARTIN GEVENİ OLARAK TANIMLANDI

Bitki, Dünya Doğayı Koruma Vakfı'nın (WWF) “Doğa Koruma Açısından Küresel Düzeyde Öncelikli Ekolojik Bölgeler” arasında kabul ettiği ve tehlike altında olan “Karadeniz Nemli Karstik Orman” ekosistemlerinin en zengin biyolojik çeşitliliğe sahip alanlarından sayılan Küre Dağları Milli Parkı'nın Bartın tarafında keşfedildi.

tum-dunyanin-gozu-bartinda.jpg

Çalışmayla yayılış alanı ilk kez Bartın sınırları olan yeni bir endemik bitki türünün keşfedildiğini söyleyen Öğretim Görevlisi Dr. Bilge Tunçkol, yeni bir geven türü olan bitkiye dünya üzerinde ilk kez keşfedildiği yer olan Bartın'daki yayılış ve yaşam alanına ithafen "Astragalus bartinense" (Bartın Geveni) adını verdiklerini söyledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN