Kentsel dönüşümle yapılıp 7 yıl sonra yıkılmıştı: Said Bey'in perde betonu yarım yapılmış

Kentsel dönüşümle yapılıp 7 yıl sonra yıkılmıştı: Said Bey'in perde betonu yarım yapılmış

Yaklaşık sekiz yıl önce kentsel dönüşüm kapsamında riskli yapı ilan edilip yeniden yapılan Maraş'taki iki bloklu Said Bey Apartmanı 7 yıl dolmadan 6 Şubat depremlerinde yıkıldı. 44 kişiye mezar olan Said Bey Apartmanı’nın perde betonunun da yarım yapıldığı ortaya çıktı. Apartmanın ayakta durmasını sağlayan perde betonun yarım yapıldığı, eksik bölümün dolgu ile kapatıldığı açıkça görülüyor. Uzmanlar, binanın depremde yıkılmasının da bu eksiklerden kaynaklandığını ifade ediyor.

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde kentte yıkılan, 44 kişinin yaşamını yitirdiği Said Bey Apartmanı’nın deprem öncesinde çekilen görüntüleri ortaya çıktı.

T24'ten Özgür Zeren'in haberine göre, görüntülerde, apartmanın ayakta durmasını sağlayan perde betonun yarım yapıldığı, eksik bölümün dolgu ile kapatıldığı açıkça görülüyor. Uzmanlar, binanın depremde yıkılmasının da bu eksiklerden kaynaklandığını ifade ediyor.

Said Bey Apartmanının yerinde bulunan üç katlı bina, 16 Aralık 2015’te kentsel dönüşüm kapsamında, 6306 sayılı yasaya göre riskli yapı ilan edildi. Binanın tapu kaydına şerh konuldu. Bu kapsamda bina yıkıldı. Yıkılan üç katlı binanın yerine üç katı kotta olmak üzere sekiz katlı ve iki bloklu Said Bey Apartmanı inşa edildi. Yapımından sadece yedi yıl sonra meydana gelen depremde iki blok da yıkıldı ve apartman 44 kişiye mezar oldu.

KOMŞU BİNANIN SAKİNLERİ SKANDALI KAYDETTİ

Apartmanın yapılmasından hemen sonra, yan apartmanın da kentsel dönüşüme girdiği ve yıkıldığı öğrenildi. Bu süreçte, yıkımı yapılan yan binada yaşayanlar, yeni yapılan Said Bey Apartmanı’nın perde duvarlarının eksik olduğunu fark etti. Müteahhidi uyarmak isteyen komşu binanın sakinleri, perde betonun yarım yapıldığını video ile kaydetti. Eksik bölümün dolgu ile kapatıldığı da söz konusu kayıtta yer aldı.

'BURAYLA BİR İLGİLENİR MİSİNİZ?' UYARISI

Bu durumu videoya çeken kişi aynı zamanda Said Bey Apartmanı’nın müteahhidi olan market sahibi Hasan Çam’ı uyararak “Hasan abi burası senin iş yerinin perde betonu çekmenin, bura da bizim bina abi. Bak bu araya perde atılmamış abi, perde yarıda bırakılmış. Burası dolgu biliyorum ben. Şimdi ben bu binayı yıkınca ben kayma olabilir toprak. Üst katta da sizin zaten jeneratörünüz var. Burayla bir ilgilenir misiniz abi?” diyor.

Yıkımın tamamlanmasından sonra çekilen görüntülerde ise perde betonun yarım yapıldığı açıkça görülüyor. Müteahhit Hasan Çam, Said Bey Apartmanı’nın yıkılmasına ilişkin açılan davanın tutuklu sanıkları arasında yer alıyor.

NE OLMUŞTU?

6 Şubat 2023 tarihinde saat 04.17’de Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde 7,7 büyüklüğünde, aynı gün saat 13.24’te ise 7,6 büyüklüğünde başka bir deprem daha meydana geldi. Deprem Gaziantep, Hatay, Osmaniye, Adıyaman, Şanlıurfa, Diyarbakır, Malatya ve Adana başta olmak üzere çevre illerde yoğun olarak hissedildi. AFAD tarafından yayınlanan verilere göre; 16 Şubat itibarıyla depremlerin ardından 4.323 artçı deprem meydana geldi. Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ illerinde toplam 50 binden fazla kişi hayatını kaybetti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN