Amasra'da büyük keşif! Hepsi M.S 1. Yüzyıla dayanıyor: Eşi benzeri olmayan tam 250 sikke...

Amasra'da büyük keşif! Hepsi M.S 1. Yüzyıla dayanıyor: Eşi benzeri olmayan tam 250 sikke...

Bartın Amasra'da yapılan temel kazı çalışması sırasında eşi benzeri olmayan tarihi kalıntılara rastlandı. Kazılarda rastlanan 350 eser ise kayıt altına alındı...

Bartın'ın Amasra ilçesindeki temel kazı çalışmalarında tarihi kalıntıların ele geçirildiği alanda şuana dek 350 eser kayıt altına alındı. Amasra Müze Müdürlüğü başkanlığında ve Bartın Üniversitesi bilimsel danışmanlığında devam edilen çalışmalarda ortaya çıkartılan eserlerin belgelendirilme çalışması ise Amasra Müze Müdürlüğü'nce sürdürülüyor.

BATI KARADENİZ BÖLGESİNDE TEK

Kum Mahallesi'nde 2022 yılı Kasım ayında ara verilen ve bu yıl Mayıs ayında yeniden başlanan kazılarda, yapının M.S. 1. yüzyılda yapıldığını gösteren sikke kalıntılara rastlandı.

s-h-4-1.jpg

Amasra Müze Müdürü Zübeyde Kuru, yapının Batı Karadeniz'deki tek anıtsal yapı olduğuna dikkat çekti. Yapının ortaya çıkarılması için başlatılan çalışmaların hız kesmeden devam ettiğini söyleyen Kuru, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü izni ve desteği ile devam edilen çalışmalarda ortaya çıkartılan sütunlardan ikisinin, alanında uzman kişiler tarafından ayağa kaldırılacağı bilgisini de verdi.

s-h-4-2.jpg

Bölgenin önemine dikkat çeken Kuru, "Aynı zamanda bölgede küçük kalıntılar da bulunmaktadır. 350 adet buluntu tespit edilmiş olup, bunun 250 tanesi sikkedir" dedi. Kazıyı değerlendirdiklerinde, en erken M.S 1. yüzyıl tarihine ulaşıldığını aktaran Kuru, "Kültür ve Turizm Bakanlığının takibi doğrultusunda devam eden kamulaştırma çalışmaları sonrasında kazı çalışmaları, diğer parsellere yayılarak yapının yayılım alanı daha net yapılabilecektir" ifadelerine yer verdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN