Yolu iç hatlardan geçenlere yolculuk üzerine bir seyir

Yolu iç hatlardan geçenlere  yolculuk üzerine bir seyir

Fotoğraf sanatçısı Ömer Saruhanlıoğlu’nun semazenleri tasvir ettiği ‘İçe Yolculuk’ sergisi Sabiha Gökçen Havalimanı ziyaretçileriyle buluşuyor. Mevlana’nın 749’uncu vuslat yıldönümü olan 17 Aralık Şeb-i Arus nedeniyle semazenlerin tasvir edildiği sergiyi kadar yolu havalimanından geçen iç hatlar yolcuları 10 Ocak tarihine kadar görebilecek.

KARAR okurlarının kültür sanat sayfasında yer alan fotoğraflarından tanıdığı bir isim olan fotoğraf sanatçısı Ömer Saruhanlıoğlu’nun ‘İçe Yolculuk’ sergisi Sabiha Gökçen Havalimanı’nda ziyaretçilerle buluşuyor. Mevlana’nın 749’uncu vuslat yıldönümü olan 17 Aralık Şeb-i Arus kutlamaları öncesi ziyarete sunulan sergide, semazenlerin içe yolculuğunu tasvir eden fotoğraflar yer alıyor.

Aynı zamanda neyzen olan sanatçı Saruhanlıoğlu, sergide yer alan fotoğrafları için şu ifadeleri kullanıyor: “Bir sema ayininde semazen içe doğru bir yolculuğa çıkarak tasavvuf edebiyatında can kuşunun kafesten kurtulması gibi birçok metaforla şiirselleştirildiği gibi bu dünyada taşımak zorunda olduğu cismani varlığından iradi olarak ama bir süreliğine kurtulmaya çalışır. Semazen bedeninin içinde, burada, dünyadadır. Ayinle birlikte yolculuk başlar ve yavaş yavaş bu dünyadan ve kendisinden uzaklaşır, kendisinden uzaklaştıkça yüz ve vücut hatları belirsizleşir, tanınmaz hale gelir.

Geride sadece belli belirsiz hareketli çizgiler kalır. Yok oluş (fenâ) haline yaklaşır ve oradan geri döner. Altı yüz yıldan daha uzun zamandan bu yana gelen Mevlevi geleneğinde Sema töreni yaklaşık olarak böyle bir yolculuk olarak tasvir ediliyor. Sergilenen fotoğraflarlara semazenin bu içe yolculuğunun tasviri olarak bakılabilir: Gittikçe flûlaşan, belirsizleşen, tanınmaz hale gelen yüzler ve bedenler, ardından geri dönüş.” Sabiha Gökçen Havalimanı’nın İç Hatlar gidiş bölümünde yer alan sergi, 10 Ocak 2023 tarihine kadar görülebilir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN