Necati Tonga’dan iki Ömer Seyfettin mirası

Necati Tonga’dan iki Ömer Seyfettin mirası

Can Yayınları, Türk edebiyatı klasiklerine odaklandığı Miras dizisinden Ömer Seyfettin’in iki eserini daha yayımladı.

SALİHA SULTAN

2020’de Ömer Seyfettin’in ‘Perili Köşk ve Seçme Hikayeler’ini basan Can Yayınları, yine Necati Tonga tarafından yayıma hazırlanan ‘Türkçe Reçete’ ile ‘Yalnız Efe’ kitaplarını açıklamalı orijinal metinleri ile okura sundu. Ömer Seyfettin denince akla gelen ilk eser olan ‘Yalnız Efe’yi yazarın önce 1918’de hikâye formatında yayımladığı, bir yıl sonra tekrar ele alarak ‘Anadolu Romanı’ üst başlığıyla roman olarak tefrika etmeye başladığı biliniyor. Hayatının son dönemine denk gelen tefrikayı tamamlayamayan yazarın ‘Yalnız Efe’si hikâye halinden sonu bilinen bir yarım roman olarak kalmıştı. Tonga’nın yazarın orijinal diline, anlatımına dokunmadan hazırladığı bu çalışmada ‘Yalnız Efe’nin bu iki versiyonu da bir araya geldi. Kitapta, bu eşsiz hikâyeye yazarın zengin arşivinden, farklı konularda on öykü daha eşlik etti. Türk edebiyatında ‘hikâye’si olan hikâyecilerin en çok okunanlarından olan Ömer Seyfettin, Türkçenin anlatım olanaklarının ne kadar zengin olduğunu da zamanında ispat etmiş, abide bir yazar olarak tanınıyor.

Tonga’nın Miras dizisi kapsamında yayıma hazırladığı üçüncü eser olan ‘Türkçe Reçete’ de yazarın kısa ömründe yazdığı hikâyelerden on üçünü bir araya getiriyor. Ömer Seyfettin’in diline müdahale etmeden ve notlandırarak hazırlanan kitapta hem dönemin Anadolu, Balkanlar, İstanbul coğrafyasından insanların hikâyeleri hem de çok geçmişte kalmış zamanlardan tarihî hikâyeleri usta işi bir anlatımla okura sunuluyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN