Ne su istiyor ne de güneş! -19 derecede büyüyor boyu 2 metreye kadar ulaşıyor! Hem ucuz hem verimli…

Ne su istiyor ne de güneş! -19 derecede büyüyor boyu 2 metreye kadar ulaşıyor! Hem ucuz hem verimli…

Alternatif bitkilere son yıllarda ilgi artarken Siirt'te ekimi tamamlanan o bitkinin hasadı yüz güldürdü. Deneme amacıyla ekilen bitkinin ilk hasat süreci tamamlandı. Büyümek için ne suya ihtiyaç duyuyor ne de güneşe, -19 derecede 2 metre boyuna kadar ulaşıyor verimi ile ağızları açık bırakıyor. İşte bitki üretiminde yeni dönem…

Bitki üretiminde alternatif ürünlere yönelim her geçen gün artış gösterirken Siirt'te deneme amacıyla ekilen yem şalgamı verimiyle herkesi şaşırttı."Lenox” olarak bilinen yem şalgamı Siirt'te deneme amacıyla toprakla buluştu. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından Kurtalan ilçesinde bir üreticiye ait iki dönüm alanda yetiştirilen bitkiler yoncaya alternatif olarak üretildi. İşte bitki üretiminde yeni dönem…

HAYVAN YETİŞTİRİCİLERİNİN İHTİYACINI KARŞILAYACAK

Tarım ve Orman İl Müdürü Ergün Demirhan, deneme amacıyla ilk kez ekilen yem şalgamının hayvan yetiştiricilerinden ihtiyacını büyük ölçüde karşılayacağını belirtti. Son yıllarda alternatif bitki çeşitlerinin üretiminde yoğunlaşıldığını dile getiren Demirhan, Siirt'te toprakla buluşan yem şalgamını sulama imkanı bulunmayan bölgelerde üreticiler için önemli bir alternatif ürün haline dönüştüğünü söyledi.

yem-salgami.jpg

1 milyon 200 bin hayvan varlığıyla küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde Türkiye'de ilk 10 şehir arasında yer alan Siirt'i işaret eden Demirhan, kaba yem desteğiyle hayvancılığın desteklenmesi gerektiğinin altını çizdi. Küresel ısınma ile birlikte iklim değişikliği yaşandığını ifade eden Demirhan, az su ihtiyacı bulunan ürünlere yönelimin arttığını vurguladı. Demirhan, “Bu bitki neredeyse yonca kadar değerli. Dönümü ortalama 6 ton kadar yeşil ot verebilmekte. 2 dönüm alanda deneme amaçlı üretilen bu ürün 2 metrenin üzerine kadar boya çıkabilmekte." şeklinde konuştu.

-19 DERECEYE KADAR DAYANIYOR

Bakanlık tarafından yapılan tarımsal üretim planlaması kapsamında az su tüketen ürünlere ve yem bitkilerine desteklerin arttığını dile getiren Demirhan, ürünün yaygınlaştırılması ile birlikte suyun az olduğu bölgelerde teşviklerin arttığını söyledi.

yem-salgami-1.jpg

Ziraat Mühendisi Fatma Bekçi, geçtiğimiz yıl içerisinde oluşturulan alanlarda ekimin yapılan bitkilerin verimli olduğunu söyledi. Üretimi kolay olan bitkilerin ucuz ve kaliteli olduğunu ifade eden Bekçi, bu bitkilerin sıfırın altında 19 dereceye kadar dayanma özelliği olduğunu belirterek su gerektirmediğini söyledi. Bekçi, dekar başında 6 ton verim alındığını aktardı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN