Uçağın kapısı havadayken patladı: Panik anları kamerada! Kopup giden kapı bakın nerede bulundu...

174 yolcusu bulunan uçağın sefer sırasında basıncın düşmesi sonucu acil çıkış kapısı 4,88 km (16 bin feet) yükseklikte patladı. Olayda yaralanan olmazken yolcu uçağı acil iniş gerçekleştirdi. O anlar saniye saniye kaydedildi. İşte detaylar...

ABD'nin Oregon eyaletine bağlı Portland'dan California eyaletinde bulunan Ontario'ya sefer gerçekleştiren yolcu uçağında korku dolu anlar yaşandı. Alaska Havayoları'na ait yolcu uçağında basıncın henüz belirlenemeyen bir nedenle düşmesi sonucu acil çıkış kapısı 16 bin feet (4,88 km) yükseklikte patladı.

Uçak içinde basıncın düşmesiyle oksijen maskeleri açılırken yolcular sakinliğini korumayı başardı. Ekim ayında havayollarına teslim edilen Boeing 737-MAX 9 yolcu uçağı, 174 yolcusu 6 mürettebatıyla acil için Portland'a dönmek zorunda kaldı. Uçak, Portland'a başarılı bir şekilde iniş gerçekleştirdi.

ucak-havadayken-acil-cikis-kapisi-patladi-3.jpg

Alaska Havayolları tarafından yapılan açıklamada, "1282 sefer sayılı yolcu uçağında akşam saatlerinde kalkıştan kısa bir süre sonra Portland'a güvenli bir şekilde geri indi" ifadeleri kullanılarak detaylı bir açıklama yapılmadı. Federal Havacılık İdaresi tarafından yapılan açıklamada ise, mürettebatın bir 'basınçlandırma sorunu' yaşandığını bildirdiği aktarılırken olaya ilişkin soruşturma başlatıldığı kaydedildi.

BOEING 737 MAZ UÇAKLARIN UÇUŞU DURDURULDU

Portland'a geri dönen uçağın güvenli bir şekilde acil iniş gerçekleştirmesinin ardından yetkililer harekete geçti. Olaya ilişkin soruşturma başlatılırken Alaska Havayolları, filosunda bulunan 65 adet Boeing 737-MAX 9 uçağının tamamının 'geçici' süre ile kullanım dışı bırakılacağını duyurdu.

Alaska Havayolları CEO'su Ben Minicucci, "Her bir uçak, tam bakım ve güvenlik kontrolleri tamamlandıktan sonra hizmete geri dönecek" dedi. Uçakta bulunan 6 mürettebatın çabalarını öven Minicucci, "Kalbim uçakta bulunan herkesle. Yaşadıkları şey için çok üzgünüm. Pilot ve mürettebatın çabaları için de müteşekkirim" ifadelerini kullandı.

ucak-havadayken-acil-cikis-kapisi-patladi-1.jpg

Boeing açıklamasında ise, olaydan haberdar olduklarını ve daha fazla bilgi elde edebilmek için incelemelerin sürdüğünü bildirdi. Birleşik Krallık Sivil Havacılık İdaresi ise olayı yakından takip ettiklerini açıkladı. Benzer nedenlerle 2018 ve 2019'ta meydana gelen iki farklı kazada can kayıplarının yaşanmasının ardından havayolu şirketleri, 'Boeing 737 Max' tipi uçakların uçuşunu durdurmuştu.

Boeing 737-MAX 9 tipi yolcu uçağının acil çıkış kapısının patlamasının ardından başlatılan incelemeler devam ediyor. Ulusal Ulaştırma Güvenliği Kurulu (NTSB) Başkanı Jennifer Homendy bugün yaptığı açıklamada, uçağın kayıp parçasının Oregon eyaletine bağlı Portland kentinde bir öğretmene ait evin bahçesinde bulunduğunu söyledi.

Yetkililer, uçağın kapısının bulunması için operasyon başlatmış ve halktan yardım talep etmişti. NTSB Başkanı Homendy, eksik parçanın yerinin tespit edilmesinin yaşanan olayın nedeniyle ilgili önemli ipuçları sağlayacağını açıklamıştı.

ucak-havadayken-acil-cikis-kapisi-patladi-2.jpg

YÜZLERCE UÇUŞ İPTAL EDİLDİ

ABD Federal Havacılık Dairesi (FAA), 171 adet Boeing 737-Max 9 tipi yolcu uçağının, incelemeler tamamlanana kadar yere indirilmesi talimatını vermişti. Alaska Havayolları FAA kararının ardından Pazar günü 170 uçuşunun, bugün ise 60 uçuşun iptal edildiğini duyurdu. Havayolu şirketi tarafından yapılan açıklamada iptallerin haftanın ilk yarısında devam edeceği belirtildi. Boeing 737-MAX 9 uçakları yere indirilen United Havayolları da hafta sonu 270 uçuşun iptal edildiğini açıkladı.

ABD'de Cuma günü Alaska Havayolları'na ait Boeing 737-Max 9 tipi yolcu uçağının kalkıştan kısa bir süre sonra acil çıkış kapısı ve bir penceresi patlamıştı. Uçağın gövdesindeki parçanın kopmasının ardından kabindeki basınç düşmüş, 171 yolcu ve 6 mürettebat bulunan yolcu uçağı Portland'a güvenli bir şekilde acil iniş gerçekleştirmişti.

ucak-havadayken-kapisi-acilir-mi-2.jpg

ucak-havadayken-kapisi-acilir-mi-3.jpg

ucak-havadayken-kapisi-acilir-mi-1.jpg

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Bunlar da İlginizi Çekebilir