Nereyi kazsalar o esrarengiz sıvı fışkırıyor! Köydeki türbenin adı bile petrole işaret ediyor

Altında petrol bulunabileceği iddialarıyla gündeme gelen köyde bulunan türbenin hikayesi, bölgedeki vatandaşlara göre bölgede petrol olduğu iddialarını da güçlendiriyor. İşte detaylar...

Sivas'ın Suşehri ilçesine bağlı Karacaören köyünün yüksek kesimlerinde adeta her yerden çıkan esrarengiz sıvının petrole işaret olabileceği düşünülüyor.

sivas-susehri-karacaoren-koyu-petrol-katran-baba-turbesi-2.jpg

Köyün yüksek kesimlerinde yaklaşık 2 bin metrede dikkat çeken zemin sıvılaşması ve adeta her yerden yüzeye çıkan renkli su köy sakinlerini umutlandırdı. Bahar aylarında ateşle birleştiğinde yandığı iddia edilen sudaki yağlı ve rengarenk tortu petrol umudunu arttırıyor.

Köy sakinleri bölgede geçmişte araştırma yapıldığını ancak araştırmaların neticesi hakkında kendilerine herhangi bir bilgi verilmediğini belirttiler. Zeminde araştırma için açılan kuyular bile kapatılmadan olduğu gibi bırakıldı. Köy sakinleri araştırmaları devam ettirilerek varsa bölgedeki petrolün ülke ekonomisine kazandırılmasını istiyor.

sivas-susehri-karacaoren-koyu-petrol-katran-baba-turbesi-5.jpg

BAHAR AYLARINDA DAHA BELİRGİN HALE GELİYOR

Konu hakkında açıklama yapan köy muhtarı Erhan Betaş, bölgeden bilmedikleri farklı bir sıvının akıp gittiğini belirtip şunları söyledi:

"Burada yıllardan beri petrol veya gaz olabilir, bilmediğimiz bir sıvı akıp gidiyor. Bu sıvının devletimiz tarafından araştırılıp ülke ekonomimize kazandırılmasını temenni ediyoruz. Şu an güz ayında olduğumuz için sudaki karışım biraz zayıf ancak bahar aylarında çok daha belirgin bir hal alıyor. Gaza benzer bir görüntüsü var. Araştırılıp ülke ekonomisine kazandırılmasını istiyoruz."

sivas-susehri-karacaoren-koyu-petrol-katran-baba-turbesi-1.jpg

PETROL OLDUĞU TAHMİN EDİLİYOR

İki dönem önce köy muhtarlığı yapan İsmet Coşkun ise kendi muhtarlığı döneminde bölgede inceleme yapıldığını belirtip, "Buraya çok gelenler oldu. Araştırma yapıp gittiler ancak bize bir bilgi vermediler. Bahar aylarında adeta yer altından petrol fışkırır gibi oluyor. Su parıl parıl parıldıyor. Ancak gaz yağı mı? petrol mü? doğalgaz mı? Bilemiyoruz" dedi.

sivas-susehri-karacaoren-koyu-petrol-katran-baba-turbesi-4.jpg

ESRARENGİZ TÜRBE PETROLE İŞARET EDİYOR

Köy sınırları içerisinde bulunan Katran Baba türbesine yakın bir noktadan asırlar önce çıkan katranın oluşturduğu tabaka bölgede petrol olabileceği iddialarını güçlendirdi. Esrarengiz türbe hikayesiyle de bölgede petrol bulunabileceğine işaret ediyor.

Yakın bir zamanda restore edilen türbesin kitabesinde yer alan rivayete göre, Fatih Sultan Mehmet'in 1473'te Otlukbeli seferinde ordusuyla yolu köyden geçer. Ancak atlar uyuz yüzünden ilerleyemez hale gelir. Türbede mezarı bulunan Katran Baba olarak bilinen Sultan El Kamilin Sarı Şeyh'in asasını vurduğu yerden katran çıkmaya başlar.

sivas-susehri-karacaoren-koyu-petrol-katran-baba-turbesi-9.jpg

Bu katran atlara sürülür ve atlar şifa bulur. Fatih Sultan Mehmet Akkoyunlu Sultanı Uzun Hasan ile savaşmak için yoluna devam ederken Katran Baba köyde kalıp talebe yetiştirmeye devam eder.

Katran Baba'nın asasıyla katran çıkarttığı yerden aradan asırlar geçmesine rağmen halen katran kalıntıları bulunurken buradan kırılarak alınan parçalar Katran Baba'nın türbesini ve mezarını süslüyor. Köy sakinlerinin katran olarak tanımladığı maddenin petrol olabileceği düşünülüyor.

sivas-susehri-karacaoren-koyu-petrol-katran-baba-turbesi-8.jpg

"KATRANLAR BU BÖLGEDEN ÇIKARILDI"

Koruyla ilgili açıklama yapan Köy muhtarı Erhan Bektaş, şunları söyledi:

"Burası Sivas'ın Suşehri ilçesi Karacaören köyü sınırların içerisinde bulunan Katran Baba anıtı. Katran babanın hikayesi şu şekilde; Fatih Sultan Mehmet Han Otluk Savaşına giderken buradan geçiyor. Buradan geçerken atların uyuz oluyor. Katran Baba yerden katran çıkararak atları tedavi ediyor.

sivas-susehri-karacaoren-koyu-petrol-katran-baba-turbesi-6.jpg

Buradan Fatih Sultan Mehmet Han'ı Otlukbeli'ne savaşa gönderiyor. Kendisi de ilim ve irfan yaymak için burada kalıyor. Bu türbe 2022 yılında restore edildi. İş adamımız tarafından bölgenin maneviyatının geleceğe aktarılması için yaptırıldı. Gelecek nesiller unutmasın diye güzel bir çalışma yapılmıştır.

İş adamımıza teşekkür ediyoruz. Katranlar bu bölgeden çıkartıldı. Katran Baba'nın atları tedavi etmek için çıkardığı katranlar. Kendi anıtına da katran bıraktık. Bizde anıtına toprak değil daha belirgin olması için katran koyduk."

sivas-susehri-karacaoren-koyu-petrol-katran-baba-turbesi-11.jpg