Aydın'da sabahın ilk ışıklarında toplanıyor, kokusuyla mest ediyor: Kilosu 150 TL'ye satılıyor

Aydın'da sabahın ilk ışıklarında toplanıyor, kokusuyla mest ediyor: Kilosu 150 TL'ye satılıyor

Aydın’ın dağlarında kendiliğinden yetişen bu ürün sabahın ilk ışıklarında toplanıyor, kokusuyla mest ediyor. Herkesin yoğun ilgi gösterdiği ürünün kilosu 150 TL’ye satılıyor…

Aydın’da dağlık alanda kendiliğinden yetişen ve halkın dağ kekiği veya kara kekik olarak adlandırdığı zahter kekiği, pazar tezgahlarına yerleşti. Doğal şifa olarak bilinen ve mikrop öldürücü etkisiyle dikkat çeken zahterin faydaları saymakla bitmezken, vatandaş da yoğun ilgi gösteriyor.

EN ÇOK KAHVALTILARDA TÜKETİLİYOR

Dağlardan topladığı zahterin kilosunu 150 TL’den satan ve ilginin yoğun olduğunu söyleyen pazarcılardan Raziye teyze, "Havaların ısınmasıyla birlikte dağlarda kendiliğinden yetişen şifalı bitkiler de artmaya başladı. Ben de sabah zeytine giderken topluyorum. Ebegümeci, dalgan otu, kemirgen gibi bir çok otun yanı sıra dağ kekiği de topluyorum. Hem pazarda satarak geçimimi sağlıyorum hem de vatandaşların taleplerini yerine getiriyorum. Bunun faydaları saymakla bitmez zaten. Boğaz enfeksiyonunu giderici ve öksürük hafifletici etkileri var. Sağlığın yanı sıra lezzetiyle de tercih ediliyor. Her şeyi oluyor bunun. İster kurutarak ister taze şekilde yemeklerde kullanılabilir. Zeytinyağı içinde bekletip yediğinde de çok faydalı oluyor. Sabahları kahvaltıda çok tercih ediliyor ama yemeklerde, etlerde de çok güzel oluyor" ifadelerine yer verdi.

aydinda-zahter-hasadi-1.jpg

ZAHTER KEKİĞİ NEDİR?

Zahter kekiği, Za’atar olarak bilinen Orta Doğu ot ve baharat karışımında kullanılan ana otlardandır. Kekik bitkisinin yakın akrabası olan bu türün tadı ise biraz farklıdır. Zahter kekiği, genelde Akdeniz bölgesi ile Orta Doğu’da yetişen bir yabani kekik çeşididir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN