Prof. Dr. Hakan Kara kendisine en çok sorulan soruya yanıt verdi: "Ekonominin gidişatından umutlu musunuz?"

Prof. Dr. Hakan Kara kendisine en çok sorulan soruya yanıt verdi: "Ekonominin gidişatından umutlu musunuz?"

Eski Merkez Bankası Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, Merkez Bankası'nın son dönemdeki faiz politikaları hakkında değerlendirmelerde bulunarak, "Faiz artışı yeterli değil, kapsamlı politikalar şart" dedi.

Prof. Dr. Hakan Kara, Merkez Bankası'nın izlediği son politikalara ve ekonominin gidişatına ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. IMF-Dünya Bankası Bahar Toplantıları kapsamında Washington'da konuşan Kara, Türkiye'nin ekonomi politikalarına yönelik çarpıcı ifadeler kullandı.

Prof. Dr. Hakan Kara, "Gelinen noktada tek başına faiz artışı enflasyonu kalıcı olarak düşürmek için yeterli olmayacaktır," diyerek, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz politikalarının yalnızca bir başlangıç olduğunu belirtti. Kara, "İstikrar için aşağıda bahsettiğim çerçevede kapsamlı bir politika bütününün hayata geçirilmesi gerekiyor," ifadelerini kullandı.

KARA'NIN EKONOMİ POLİTİKALARI ÖNERİLERİ

20 Mart'ta sosyal medya üzerinden paylaştığı "Buradan nasıl çıkılır? Durum tespiti ve çözüm önerisi" başlıklı bir değerlendirmeyle dikkat çeken Prof. Dr. Kara, önerilerini şöyle sıraladı: "Öncelikle TCMB kanunu değiştirilerek üst düzey yöneticilerin görev süresi güvence altına alınmalı, 3-4 yıllık gerçekçi enflasyon hedefleri belirlenmeli. İlk fırsatta faiz artırılıp kur kademeli olarak serbest bırakılmalı. TCMB elinin titremediğini göstermeli ve ne gerekiyorsa yapılacağını ifade etmeli."

Ayrıca, "Eş zamanlı olarak, verimsiz kamu harcamalarında kesintiler ve dolaysız vergi ayarlamaları yapılmalı. Dolaylı vergilere artık pek dokunulmamalı. Vergi harcamaları, teşvik ve destekler kapsamlı olarak gözden geçirilmeli ve sadeleştirilmeli," diyerek politika değişikliğinin önemine vurgu yaptı.

TCMB'NİN İLERLEYİŞ YOL HARİTASI

Kara, TCMB'nin gelecekteki adımları hakkında da konuştu: "TCMB için önemli olan, likidite yönetimini en üst düzeyde tutmak. Bankaların swap işlemlerine güvenmek istemedikleri bir ortamda, bu işlemlerin likidite sorununa yol açtığını ve sıkı politika duruşunun sürdürülmesini zorlaştırdığını söyledi," diyerek gelecekteki stratejiler üzerinde durdu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN