CHP'li Türker Ateş paylaştı: Kartla devlete yapılan ödemeler üçe katladı

CHP'li Türker Ateş paylaştı: Kartla devlete yapılan ödemeler üçe katladı

Türkiye'nin ana gündemi yüksek enflasyon ve zamlar olmaya devam ederken kartlı harcamalara her geçen gün artıyor. Kredi kartlarıyla yapılan harcamalarda en yüksek artışın yüzde 170 oranıyla kamu–vergi ödemelerinde gerçekleştiğini söyleyen CHP'li Türker Ateş, "İktidarın kredi kartını kısıtlayıcı adımları vergi tahsilatını da baltalayacak” dedi.

CHP Bolu Milletvekili Türker Ateş, Bankalararası Kart Merkezi'nin verilerine dayanarak yaptığı yazılı açıklamada, kredi kartlarıyla yapılan harcamalarda dikkat çekici bir artışın yaşandığını vurguladı. Ateş, en yüksek harcama kaleminin devlete yapılan vergiler olduğunu belirterek, bu durumun kamu harcamalarının arttığını ve tasarrufun gerçekleşmediğini gösterdiğini dile getirdi.

Ateş'in açıklamalarına göre, mart ayında önceki yılın aynı dönemine kıyasla en yüksek artış yüzde 170 ile kamu ve vergi ödemelerinde yaşandı. Kamu-vergi ödemeleri 13,9 milyar liradan 37,6 milyar liraya yükseldi. Ateş, bu durumun krizin faturasının vatandaşa kesildiğini ve vergilerin kalkınmanın temeli olması gereken saltanata kaynak olarak kullanıldığını ifade etti.

MARKET VE AVM, BİRİNCİLİĞİ KORUDU

Kredi kartı ekstresindeki enflasyonun, harcamalarda TÜİK’in mart ayı için yüzde 68,5 şeklinde açıkladığı yıllık enflasyonun çok ötesinde olduğunu belirten Ateş, şunları söyledi:

“Ekstrelerde harcama tutarında liderliği 163 milyar liralık harcamayla market ve alışveriş merkezleri korudu. Söz konusu harcamalar martta yıllık bazda yüzde 111 arttı. Çeşitli gıda harcamaları yüzde 134 artarak 68,1 milyar liraya, yemek harcamaları da yüzde 130 artarak 40 milyar liraya çıktı."

ARTAN FAİZLER NEDENİYLE NAKİT AVANS ÇEKME MİKTARI AZALDI

Ateş, dar gelirli vatandaşların borçlanarak alışveriş yaptığına ve bu borçların kapatılmasının zorlaştığına da dikkat çekti. Nakit avans uygulamasında artan faizlerin etkisiyle vatandaşların mart ayında nakit çekme miktarının ocak ve şubat aylarında sırasıyla 117,9 ve 122,9 milyar lira iken martta 91,2 milyar liraya gerilediğini belirtti.

Kredi kartlarına yönelik yeni kısıtlama beklentilerinin bazı harcamalarda artışa neden olduğunu belirten Ateş, özellikle elektronik, giyim-aksesuar ve benzin-yakıt harcamalarında hızlı bir artış yaşandığını ifade etti. Ateş, önceki yılın aynı dönemine göre elektronik harcamalarının yüzde 146, giyim ve aksesuar harcamalarının yüzde 141, benzin-yakıt harcamalarının ise yüzde 156 arttığı belirtti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN