İngiltere ve ABD'den İran'a yaptırım kararı

İngiltere ve ABD'den İran'a yaptırım kararı

İran'ın İsrail'e düzenlendiği İHA ve füze saldırısının dünyada yankıları sürüyor. İngiltere ve ABD, İran'ın İsrail'e hava saldırısının ardından bölgede istikrarı bozucu faaliyetlerde bulunduğu gerekçesiyle İranlı 7 kişi ve 6 kuruluşa yaptırım uygulayacaklarını bildirdi.

Şam büyükelçiliğine yapılan saldırıya karşılık olarak İran, 13 Nisan gecesi İsrail'e İHA ve füze saldırısı gerçekleştirmişti. Olayın dünyadaki yankıları sürerken ABD ve İngiltere'den İran'a karşı hamle geldi. İngiltere Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İran'ın 14 Nisan'da İsrail'e saldırısına karşılık, ABD ile koordineli şekilde, İran ordusunun önde gelen isimlerine yaptırım kararı alındığı belirtildi.

ABD ve İngiltere'nin, söz konusu yaptırımlarla İran'ın insansız hava aracı ve füze endüstrilerindeki kilit aktörlerine yönelik ağı sıkılaştırmayı hedeflediği vurgulanarak, yaptırımların İran'ın bölgeyi istikrarsızlaştırma kabiliyetini daha da sınırlandıracağı yorumu yapıldı.

SEYAHAT YASAĞI GETİRİLECEK VE MAL VARLIKLARI DONDURULACAK

Yaptırım kararı alınan 7 kişi ve 6 kuruluş arasında İran Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığı, İran Devrimi Muhafızları Ordusu Deniz Kuvvetleri ve İran Savunma Bakanı Tuğgeneral Muhammed Reza Aştiyani'nin yer aldığı kaydedildi. Yaptırım uygulanan kişilere seyahat yasağı getirileceği ve mal varlıklarının dondurulacağı, tüzel kişilerin ise mal varlıklarının dondurulmasına tabi olacağı ifade edildi.

"OLAYLARIN DAHA DA TIRMANMASI KİMSENİN YARARINA DEĞİL"

Açıklamada görüşlerine yer verilen İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, ABD ile koordineli açıklanan bu yaptırımların, İran'ın saldırısını kesin dille kınadıklarını göstereceğini ve İran'ın bölgeyi istikrarsızlaştırma kabiliyetini daha da sınırlayacağını ifade etti.

Dışişleri Bakanı David Cameron da İran'ın İsrail'e saldırısını kınadıklarını belirterek, Portekiz bandralı "MSC Aries" adlı gemi ve mürettebatın derhal serbest bırakılması gerektiğini vurguladı.

Cameron, "İran, pervasız ve hukuk dışı davranışlarına son vermeli. Olayların daha da tırmanması kimsenin yararına değil." değerlendirmesinde bulundu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN