Gazze'deki Nasır Hastanesi arazisinde toplu mezar bulundu: Ellerini arkadan bağlayıp infaz etmişler

Gazze'deki Nasır Hastanesi arazisinde toplu mezar bulundu: Ellerini arkadan bağlayıp infaz etmişler

İsrail 7 Ekim'den bu yana insanlık tarihinin en kanlı soykırımlarından birini gerçekleştiriyor. BM İnsan Hakları Ofisi Sözcüsü Shamdasani, Nasır hastanesi arazisinde 283 ceset bulunduğunu açıklayarak "Ölenler arasında yaşlılar, kadınlar ve yaralılar olduğu iddia edilirken, diğerleri... elleri bağlı ve kıyafetleri çıkarılmış halde bulundu" dedi.

Hamas, İsrail'e yönelik son yılların en büyük saldırısını gerçekleştirdi. İsrail ordusu 'savaş durumu alarmı' ilan etti. İsrail'in Gazze'ye yönelik hava saldırıları sürüyor. BM İnsan Hakları Ofisi Sözcüsü Ravina Shamdasani, Filistinli yetkililerin Nasır hastanesi arazisinde 283 ceset bulunduğu ve bunlardan 42'sinin kimliğinin tespit edildiği yönündeki raporlarını doğrulamak için çalıştıklarını söyledi.

Shamdasani, Cenevre'de gazetecilere yaptığı açıklamada, "Kurbanların toprağın derinliklerine gömüldüğü ve üzerlerinin atıklarla örtüldüğü bildirildi. Ölenler arasında yaşlılar, kadınlar ve yaralılar olduğu iddia edilirken, diğerleri... elleri bağlı ve kıyafetleri çıkarılmış halde bulundu" dedi.

DEHŞETE DÜŞTÜK

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, Gazze’de İsrail saldırılarından sonra Nasır ve El Şifa Hastaneleri’ndeki yıkım ve bölgede “toplu mezarlar” bulunduğu haberlerinin kendisini dehşete düşürdüğünü söyledi.

Türk, ölümlerle ilgili bağımsız, etkili ve şeffaf soruşturmalar yürütülmesi çağrısında bulundu ve ekledi: "Mevcut cezasızlık ortamı göz önüne alındığında, bu soruşturmaya uluslararası müfettişler de dahil edilmelidir"

ABD Dışişleri Bakanlığı da raporların "son derece rahatsız edici" olduğunu söyledi.

NASIR HASTANESİ'NDE BULUNAN TOPLU MEZARDAN 51 CESET DAHA ÇIKARILDI

Gazze'deki Hükümet Basın Ofisi Müdürü İsmail es-Sevabite, yaptığı yazılı açıklamada, Nasır Hastanesi kompleksindeki toplu mezardaki arama çalışmalarına ilişkin bilgi verdi.

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus kentinden çekilmesinin ardından Nasır Hastanesi kompleksinde bulunan toplu mezardan 51 cesedin daha çıkarıldığı belirtildi.

Cesetlerden 30'unun kimliğinin belirlendiğini, 21'inin ise henüz belirlenemediğini ifade eden Sevabite, hastane kompleksinde 20 Nisan'dan beri devam eden arama kurtarma faaliyetleri kapsamında toplu mezardan çıkarılan ceset sayısının 334'e yükseldiğini kaydetti.

Sevabite, insan hakları kurumlarına, İsrail'in insanlığa karşı suçları nedeniyle yargılanması için çalışma çağrısında bulundu.

NE OLMUŞTU?

Filistinli yetkililer, Nasır Hastanesi arazisinden 300’den fazla ceset çıkarıldığını duyurmuş, İsrail ordusu ise cesetleri kendilerinin gömdüğü iddiasının "asılsız" olduğunu iddia etmişti.

Ancak İsrail ordusunun Şubat ayında Han Yunus kentindeki hastanede iki hafta süren bir operasyon sırasında askerlerin "istihbaratın rehinelerin varlığına işaret ettiği yerlerde" Filistinliler tarafından gömülen cesetleri "incelediği" belirtildi.

İsrail'in Nasır'a düzenlediği operasyondan önce hastane personeli, yakınlardaki çatışmalar nedeniyle mezarlıklara erişim sağlanamadığı için cenazeleri hastanenin avlusuna gömmek zorunda kaldıklarını söylemişti. İsrail'in Kasım ayında hastaneye düzenlediği ilk baskından önce de El Şifa'dan benzer haberler gelmişti.

İsrail ordusu savaş sırasında Gazze'deki birçok hastaneye baskın düzenlediğini çünkü Hamas savaşçılarının bu hastanelerde faaliyet gösterdiğini iddia etmiş; Hamas ve sağlık yetkilileri bunu reddetmişti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN