Çin’in uzay istasyonunda tarihi görev değişimi: En genç taykonotlar ulaştı

Çin’in uzay istasyonunda tarihi görev değişimi: En genç taykonotlar ulaştı

Çin'in gönderdiği genç taykonot ekibinin 6 saatlik yolculuğun ardından Dünya yörüngesindeki uzay istasyonuna ulaştığı bildirildi. Beş gün sürecek görev değişiminin ardından önceki taykonotların geri dönmesi bekleniyor.

Çin İnsanlı Uzay Programı Ajansı’ndan (CMSA) yapılan açıklamaya göre, taykonotlar Yı Guangfu, Li Cong ve Li Guangsu'yu taşıyan Şıncou-18 uzay mekiği, uzay istasyonunun çekirdek modülüne kenetlendi.

Yaklaşık 6 saat süren yolculuğun ardından istasyona ulaşan taykonotlar, mekikten modüle geçerek uzay istasyonuna girdi. Yeni ekip, istasyonda 5 aydır görev yapan taykonotlar Tang Hongbo, Tang Şıngcie ve Ciang Şinlin ile yörüngede buluştu.

İki grubun 5 gün içinde görev devir teslimini tamamlamasının ardından eski ekip Dünya'ya dönecek.

EN GENÇ TAYKONOT GRUBU

Yeni taykonot ekibi, Çin'in bugüne kadar uzay istasyonuna yolladığı en genç grup özelliğini taşıyor. Ekibin tüm üyeleri, 1980 ve sonrasında doğanlardan oluşuyor. Seferin komutanlığını üstlenen 1980 doğumlu Yı, 2021'de Şıncou-13 seferiyle uzay istasyonuna yolculuk etmiş ve 5 ay burada görev yapmıştı. 1989 doğumlu Li Cong ve 1987 doğumlu Li Guangsu ise ilk kez insanlı uzay görevinde yer alıyor.

Taykonotları taşıyan Şıncou-18 uzay mekiği, dün gece Long March (Uzun Yürüyüş) 2F roketiyle Gobi Çölü'ndeki Ciuçüen Uydu Merkezi'nden fırlatılmıştı.

ÇİN'İN ‘GÖK SARAYI’ TIENGONG

Çin, ABD'nin uzay araştırmaları alanındaki işbirliğini yasaklaması ve Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) programına katılımını engellemesi nedeniyle yörüngede kendi uzay istasyonunu kurmuştu.

Bir çekirdek modül, iki laboratuvar modülünden oluşan ve bir uzay teleskobunun eklenmesi planlanan Tiengong (Gök Sarayı) İstasyonu, Rusya'nın artık faal olmayan Mir Uzay İstasyonu model alınarak inşa edildi. İstasyonun ana parçası Tienhı (Göksel Uyum) adı verilen çekirdek modül 29 Nisan 2021'de, ilk laboratuvar modülü Vıntien (Gökleri Aramak) 24 Temmuz 2022'de, ikinci laboratuvar modülü Mıngtien (Gökleri Düşlemek) ise 31 Ekim 2022'de fırlatıldı.

Çekirdek modüle laboratuvar modüllerinin eklenmesiyle T biçimli ana iskeletinin kurulumu tamamlanan istasyon, "uygulama ve geliştirme aşamasına" geçti. Şüntien (Gökleri Dolaşmak) adı verilen uzay teleskobunun da ayrı modül olarak istasyona eklenmesi planlanıyor. Üç kişilik taykonot ekibinin dönüşümlü görev yaptığı istasyona Şıncou (Kutsal Gemi) mekikleriyle personel, Tiencou (Gök Gemisi) mekikleriyle de ikmal malzemeleri taşınıyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN