2 yaşındaki Ali Asaf, önce soğuk algınlığı ve ağır ateş nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Yapılan tetkikler sonrası zatürre teşhisi konulan küçük çocuk, tüm tedavilere rağmen iyileşemedi. Ardından yapılan işlemlerde akciğerinde badem parçaları tespit edilen Ali Asaf, bir saatlik operasyon sonrası sağlığına kavuştu.
Kocaeli'de yaşayan Fatma ve Halil Karakaya çiftinin ilk çocukları 2 yaşındaki Ali Asaf, anne ve babasıyla kuruyemiş yedikten sonra soğuk algınlığı şüphesiyle hastaneye kaldırıldı. Ateşi 39 dereceye kadar yükselen küçük çocuğa doktorlar tarafından zatürre başlangıcı teşhisi konuldu.
Uygulanan tedavi sonrasında sağlığında düzelme görülemeyen küçük çocuğa bu kez bronkoskopi işlemi yapıldı. Akciğerinde badem parçaları tespit edilen Ali Asaf, 1.5 saatlik operasyon sonrası sağlığına kavuştu. Ameliyatı gerçekleştiren Çocuk Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Mevlit Korkmaz, "Çocuklara 3-4 yaşından önce kuruyemiş yedirilmemeli? uyarısında bulundu.
"GÖZLERİNİ AÇAMIYOR SÜREKLİ YATIYORDU"
Tedavi sonrası Ali Asaf'ta bir düzelme olmadığını, boğazından hırıltılı ses geldiğini ifade eden anne Fatma Karakaya, "Tekrar hastaneye gittik ve bu sefer ateşi yükseldi. Bu kez 'Salgın var, enfeksiyon kapmış' dediler. Antibiyotik iğneler verildi. 3 gün boyunca iğneleri kullandık. Anca durumunda hiçbir ilerleme olmadı daha da kötüleşti. Ateşi 39 dereceyi buluyor, hiç uyuyamıyor, sürekli ağlıyordu. Rengi sararmıştı. Sonrasında halsizlik başladı, yataktan kalkamadı, sürekli uyumaya başladı. Gözlerini dahi hiç açamıyor, sadece yatıyordu. İlk filmleri temizdi ancak sadece zatürre başlangıcı ve üşütme tespit edildi. Akciğerinin iyi durumda olmadığı söylendi" dedi.
"BADEM OLDUĞUNU DUYUNCA İNANAMADIM"
Yapılan bronkoskopi işleminde çocuğunun akciğerinde badem parçaları tespit edildiğini belirten Fatma Karakaya, "Doktorlar film çekmeye karar verdi ve akciğerinde badem parçaları tespit edildi. İlk duyduğumda inanamadım. İlk defa yediği bir şey değildi. Ama Ali Asaf'ın rahatsızlığı tespit edilene kadar bir hafta boyunca ömrümden ömür gitti. Sürekli ağladı, günden güne gözümün önünde erimeye başlamıştı. Biz bir şey yapamıyorduk. O an yaşadığımız bir dikkatsizlik değildi çünkü boğazına bir şey kaçtığını hiç fark etmedik. Normal her zamanki gibi yedirdik. Öksürmesiyle ağzındaki parçalar akciğerine kaçmış. Neredeyse 24 saat uyuyordu ancak operasyon sonrası eski Ali Asaf geri döndü. Artık uyumak istemiyor, bizimle oyun oynuyor" diye konuştu.
BADEM PARÇALARI TESPİT EDİLDİ
Baba Halil Karakaya ise "Enfeksiyon şüphesiyle hastaneye yatmıştı. Zatürre başlangıcı olduğu söylendi. Sonrasında bronşit dediler. Döndü dolaştı en son akciğerinde badem parçaları tespit edildi. İlk duyduğumda inanamadım. Çünkü daha önce hiç böyle bir şeyle karşılaşmamıştık. Daha önce de kuruyemiş yedirmiştik" dedi.
AKCİĞERE SIKIŞAN BADEM PARÇALARI, SOLUNUM SIKINTISINA NEDEN OLMUŞ
Çocuk Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Mevlit Korkmaz, küçük çocuğun durumu hakkında şu bilgileri verdi:
"Yemek yerken birden öksürük başlamış. Tıkanma hissi ve solunum sıkıntısı ortaya çıkmış. Bu şekilde hastaneye götürülmüş. Daha sonra enfeksiyon şüphesi ile tedavi süreci başlamış. Tedavi sonrası filmlerde akciğerde şüpheli bir maddeye rastlanması nedeniyle bize başvurdular. Biz de filmlere baktık ve yabancı cisme rastladık ve bronkoskopi yaptık. Bronkoskopide akciğerinin sağ tarafında badem parçalarına rastladık. Bu parçalar akciğere sıkışmıştı. Badem parçasının neden olduğu enfeksiyon nedeniyle solunum sıkıntısı gelişmiş. Biz de badem parçalarını bir operasyon ile çıkarttık."
"KÜÇÜK ÇOCUK AKCİĞERİNİ KAYBEDEBİLİRDİ"
Çocuklara özellikle 3-4 yaşından önce kuruyemiş gibi taneli gıdalar verilmemesi gerektiğini ifade eden Doç. Dr. Mevlit Korkmaz, "Ya da bu tür gıdaları çocuğa verirken çok kontrollü olmak gerekiyor. Gülerken, oynarken yedirmemeye dikkat edilmeli. Küçük oyuncak parçaları ya da evdeki küçük parçaları eşyalar da çocuklar için risk oluşturacaktır. Bu çocukların hava yoluna kaçması açısından risklidir. Eğer çocuk yemek yediği ya da bir oyuncakla oynadığı sırada aniden bir solunum sıkıntısı yaşanıyorsa, çocukta nefes alamama, morarma görülüyorsa hemen acil servise başvurmak gerekir. Yabancı cisim akciğerde olduğu sürece enfeksiyon devam eder. Hatta tıkanan akciğer lobu tamamen kaybedilebilir. Enfeksiyon daha ilerleyip çocukta ciddi akciğer enfeksiyonu tablolarına yol açabilir" uyarısında bulundu.