Yunanistan'ın kaderi bu haftasonu belli olacak

Yunanistan'ın kaderi bu haftasonu belli olacak

Haziran ayı sonunda kreditörlerle anlaşma sağlayamayan ve IMF'ye olan 1,6 milyar euroluk borcunu ödeyemeyen Yunanistan için herşey bu haftasonu gerçekleştirilecek referandumdan sonra belli olacak.

Yunanistan’ın dün IMF’ye olan 1,6 milyar euroluk borcunu ödeyememesinin ardından ülkenin durumuyla ilgili görüşmeler ve belirsizikler sürüyor. 

FT: Çipras geri adım attı 

Financial Times’ın haberine göre, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, kreditörlerine bir mektup yazarak 28 Haziran tarihindeki 30 milyar euroluk kurtarma paketini birkaç şartla kabul ettiğini dile getirdi. Habere göre, Çipras, KDV indiriminin Yunan adaları için geçerli olmaya devam etmesini, emeklilik yaşının artırılmasının ertelenmesini, emeklilere verilen dayanışma yardımlarının kadırılmasının ileri bir tarihe bırakılmasını istedi. 

Sarkozy: "Yunanistan, Euro Bölgesi üyeliğini askıya aldı"

Öte yandan, Fransa'nın eski cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Le Monde gazetesine verdiği röportajda, Yunanistan'ın durumuna ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Buna göre, Sarkozy, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ın Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden çıkmasına ilişkin bütün sorumluluğu almış olduğunun altını çizdi. Le Figaro'nun haberine göre, Sarkozy, konuyla ilgili olarak şöyle konuştu:

"Çipras iktidara gelmeden önceki Yunan hükümetleri Avrupalı ortaklarıyla iyi ya da kötü ama daha etkili anlaşabiliyorlardı. Ondan sonra, bir Yunan hülümeti geldi ve bütün mantıklı davranışları reddetti. Dolayısıyla Yunan hükümetinin, ülkenin Euro Bölgesi üyeliğini kendi eliyle askıya alması, bir paradigma değişikliği yüzünden olmuş oldu."

Referanduma gitme kararının hukuken doğru bir karar olduğunu ifade eden Sarkozy, bu noktada düşünülmesi gereken konunun, Yunanistan'ın Avrupa'ya ait olması ya da olmaması olduğunu söyledi.

Fransa Başbakanı Manuel Valls ise, Sarkozy'nin bu açıklamalarını sert bir dille eleştirdi. 

Merkel: Referandum öncesi yardım planı ile ilgili görüşme yapılmayacak

Yunanistan'ın mevcut durumuyla ilgili konuşan Almanya Başbakanı Angela Merkel, Yunanistan'ın yükümlülüklerini yerine getirmediğini vurguladı. Yine de Merkel, Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nde kalması için gösterdiği hassasiyeti devam ettirerek, "Yunanistan'a görüşme kapısı hala açık" dedi. Bu noktada Merkel, tek birşeye dikkat çekti: Yunanistan'da 5 Temmuz'da gerçekleştirilecek referandum öncesi ülkenin yardım planıyla ilgili bir görüşme yapılmayacak. 

Merkel konuyla ilgili olarak şunları kaydetti: 

"Tabii ki Yunanların bir referandum organize etmeye hakları var ama Euro Bölgesi'nin diğer 18 üyesinin de daha "orantılı" bir şekilde cevap vermeye hakları var. Avrupa güçlü olduğu için Yunanistan'ı sakince bekleyebiliriz.

İyi bir Avrupalı her şartta anlaşmayı kabul eden kişi değildir. Yunan hükümetiyle görüşmek için kapı her zaman açıktı, bundan sonra da açık kalacak. Yunan krizi Avrupa'nın geleceğini riske atamaz."

Hollande, "Referandumu bekleyelim" diyen Merkel'e karşı çıktı

Le Figaro'nun haberine göre, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Yunanistan'ı ortak para biriminde tutmanın Euro Bölgesi'ndeki üyelerin görevi olduğunu söyledi. Yunanistan'ın içinde bulunduğu çıkmaza çözüm arama sürecinde sert tavırlar yerine görüşmeler için sağduyu çağrısı yaptı. 

Referandumdan önce yardım planıyla ilgili herhangi bir görüşmenin yapılmayacağını vurgulayan Merkel'in tavrına karşı çıkan Hollande, "Hemen anlaşmanın yapılması lazım. Anlaşma ertelenemez. Zaten uzun süredir bekliyoruz. Anlaşmak için referandumu beklersek, çalkantı ve belirsizlik süreciyle karşı karşıya kalma ihtimalimiz var. Emin olmak, belirsizlikten daha iyidir" dedi. 

Schäuble: Ciddi bir karar almak için yeterli bir altyapı yok

Le Figaro'nun haberine göre, Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schäuble, yeni görüşmelerin başlayabilmesi için Yunanistan'ı "pozisyonunu netleştirmeye" çağırdı. Şu anda ciddi bir karar almak için yeterli bir altyapının bulunmadığını ifade eden Schäuble, Berlin'de gerçekleştirilen bütçe toplantısında, "Bütün bunlar ciddi tedbirler almak için yeterli değil" dedi ve ekledi: "Avrupa, Yunanistan referandumu sonrası sonuca bakarak bir sonuç bulacaktır."

Başka bir Alman yetkili ise, kurallar bağlılığını dile getirerek, "Yunanistan'ın yardım planından yararlanması için kendisine verilen süre doldu. Bundan sonra, eskisi gibi bir statükoya kavuşulması mümkün değil. Şartlar tamamen değişti. Artık başka bir durumdayız" diye konuştu.

Bu sırada, Yunanistan ile ilgili olan görüşmelerde araları açılan Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Maliye Bakanı Wolfgang Schäuble'in birbirlerine karşı olan soğuklukları da düzeldi. Almanya hükümetinin sözcüsünden alınan bilgiye göre, ikili arasında Yunanistan konusunda herhangi bir görüş ayrılığı bulunmuyor. 

Referandum tehdidi başladı 

Yunanistan'da 5 Temmuz'da gerçekleştirilecek olan referandum ile ilgili açıklama yapan Avrupa Konseyi, referandum koşullarının uluslararası standartlara uygun olmadığını belireterek bu konuda baskı yapmaya başladı. 

Öte yandan, ülkenin durumuna ilişkin Yunan hükümetinde bir yetkiliden de açıklama geldi. Referandumun yapılacağını kaydeden yetkili, görüşmelerin oylama sonrası devam edeceğini belirtti.

Yunan hükümetinden bir başka kaynak, Çipras'ın kısa bir süre içinde Yunan halkına açıklama yapacağını ifade etti. 

S&P: Yunanistan'ın iflas riskinin yayılması 2010-2011'den daha düşük

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor’s’un Avrupa, Ortadoğu, Afrika ve Başekonomisti Jean Michel Six, Yunanistan krizi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. 

Yunanistan krizinin çözümünün son derece belirsiz olduğunu kaydeden Six, "Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden çıkmasını (Grexit) içeren en kötü senaryoda bunun diğer ülkeleri etkileme riski 2010-2011 döneminden daha düşük seviyede" diye konuştu. 

Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden çıkmasının oluşturabileceği şokla yatırımcılar ve tüketiciler arasında risk algısının artabileceğine işaret eden Six, "İş dünyası ve tüketici güveni, önümüzdeki 2,5 yıl için temel tahminlerimizin kilit unsurunu oluşturuyor. Yunanistan'ın çıkışı bunu zayıflatabilir" ifadesini kullandı.

Kazimir: Yunan bankaları euro ile açılmayabilir 

Slovakya Maliye Bakanı Peter Kazimir, 5 Temmuz'da Yunanistan'da gerçekleşecek olan referandum ile ilgili olarak, "Referandumda hayır kararı çıkarsa Yunan bankaları euro ile açılmayabilir" dedi. 

Padoan: Hala çözüm bulmaya çalışıyorlar 

Yunanistan görüşmeleriyle ilgili açıklama yapan İtalya Ekonomi Bakanı Pier Carlo Padoan, "Müzakereciler Yunanistan konusunda hala bir çözüm bulmaya çalışıyorlar" diye konuştu. 

Lukakis: Türklere vize verilmemesinin ekonomik krizle alakası yok 

Yunanistan'ın Ankara Büyükelçisi Kiriyakos Lukakis, ekonomik kriz sebebiyle Türk vatandaşlarına vize vermeyi durdurdukları iddiasının doğru olmadığını belirtti. Geçtiğimiz hafta İstanbul Başkonsolosluğu'nda teknik problem sebebiyle 3 gün vize veremediklerini kaydeden Lukakis, Yunanistan'daki ekonomik krizle ilgisi olmayan problemin şu anda giderildiğini ve vizelerin normal şekilde verildiğini belirtti. 

Carney: İngiltere'de finansal istikrarın korunması için gereken her karar alınacak

İngiltere Merkez Bankası'nın Finansal İstikrar Raporu'nda, Yunanistan'daki sermaye kontrolünün ardından ülkenin Uluslararası Para Fonu'na (IMF) olan borç ödemesini gerçekleştirememesinin piyasalara olan etkisi değerlendirildi.

BoE raporunda, "Mevcut durum halen değişken. Bankamız gelişmeleri izlemeye ve Yunanistan'daki krizin derinleşmesinin finans piyasalarındaki riskin yeniden değerlendirmesine neden olabilecek bir duruma karşı hazırlıklı olmaya devam edecektir" ifadeleri kullanıldı.

AA'nın haberine göre, raporun sunumunda konuşan İngiltere Merkez Bankası (BoE) Başkanı Mark Carney, Yunanistan'daki gelişmelerin dengeyi zorladığını ve bu ülkedeki görünümü kötüleştirdiğini belirterek, "İngiltere, Yunanistan'daki gelişmelerin doğrudan etkilerinden görece yalıtılmış durumda. Yunan bankalarının İngiltere'deki varlığı ekonominin büyüklüğü ile kıyaslanırsa oldukça küçük. Öte yandan Avro Bölgesi üzerindeki finansal ekonomik etkisi dikkate değer" dedi.

Carney, Yunanistan'daki gelişmelerin çok yakından izlendiğini anlatarak, şunları kaydetti: 

"Bankamız, Hazine Bakanlığı, Finansal Yönetim Otoritesi (FCA) ve Avrupalı ortaklarımızla birlikte acil durum planlarını uygulamak üzerine yakın şekilde çalıştı. İngiliz otoriteleri gelişmeleri yakından izlemeye devam edecek ve İngiltere'de finansal istikrarın korunması için gereken her kararı alacaktır."

Çipras: Euro Bölgesi'nde yerimiz garanti 

Le Figaro'nun haberine göre, Yunanistan'ın mevcut durumuna ilişkin konuşan Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Pazar günkü referandumun Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nde olup olmayacağını belirlemediğini ifade etti. "Euro Bölgesi'nde yerimiz garanti" diyen Çipras, Yunan vatandaşlarının emekliliğini korumak için savaştıklarını belirtti. 

"Eurogroup'ta eğer pozitif bir sonuç olursa hemen cevap vereceğiz" diyen Çipras, Yunan hükümetinin amacının yaşanabilir bir çözüme ulaşmak olduğunu kaydetti. 

Yunan hükümetinin görüşme masasında durduğuna işaret eden Çipras, demokratik seçimin Avrupa'da eski bir gelenek olduğunu vurgulayarak, "Referandum, Euro Bölgesi'nde kalma endişesi oluşturmamalı" diye konuştu. 

Çipras, kreditörlerle daha iyi bir anlaşma yönünde adım atmak için oylamaya gerek olmadığının altını çizdi. "Yapmamız gereken tek yol, insanlarımıza gitmekti. Biz de onu yapıyoruz" diye konuşan Çipras, 'Hayır' oyunun ekonomik olarak yaşayabilir anlaşma için güçlü bir baskı demek olduğuna dikkat çekti ve ekledi: "Hayır oyu, Avrupa ile kopma anlamına gelmiyor."

Çipras, Twitter hesabı üzerinden "Hayır" kampanyası başlattı. 

 

 

 

 

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN