Yıpranan cildi anlamanın yolları neler, merak konusu oldu. Zira uzmanlar, ciltte yaşanan sorunların sadece ciltteki yetersiz yağ veya cilt yapısı ile ilgili olmadığı konusunda uyarıda bulunuyor. Yıpranan ve yaşlanan cildi, doğru bir şekilde nemlendirerek tazelik sağlanabilir. İşte, cildi yenilemek için kolay yollar...
Ciltteki hangi belirtiler cildin yıprandığına işaret ediyor, bunu öğrenmek gayet kolay. İnsanların karşılaştıkları sağlık sorunlarının başında ciltle ilgili sorunlar geliyor. Birçok insan, cildinde yaşanan döküntüler ya da sivilceler nedeniyle ilaç kullanmak zorunda kalıyor. Uzmanlar, vücudunuzdaki bazı belirtilerin dikkate alınması gerektiğini belirtiyor.
CİLT YIPRANMASININ BELİRTİLERİ NELER?
Yüzünüzü yıkarken daima soğuk su kullanmayı tercih edin. Soğuk su, cildinizi ve beraberinde yüzünüzü canlandırmak için birebirdir. Cildinize nelerin zarar verdiğinin bilincine varın ve söz konusu faktörleri ortadan kaldırmak için doğru bakım yöntemlerinden destek alın.
BEYAZ YUMRULAR
Bu küçük çıkıntılara milia adı verilir ve bunlar genellikle burun ve yanak çevresinde görülen küçük beyaz yumrulardır. Cildimiz kendini yenileme kabiliyetini kaybetmeye başladığında gelişebilir.
Steroid krem gibi ürünlerin aşırı kullanımı cildimizin daha hızlı yaşlanmasına ve milialara neden olabilir. Milialar tedavisiz yok olmazlar.
İNCELEN DUDAKLAR
20'li yaşlarda dudaklarınızın incelmeye başladığını fark ederseniz cildinizin normalden daha hızlı yaşlanıyor olabilir. Dudaklarınızın incelmesindeki sebep bölgedeki kolajen azalması olabilir.
CİLDİNİZ KOLAYCA ZARAR GÖRÜR
Aniden ortaya çıkan esrarengiz morarmalar, cilt yaşlanmasına işaret edebilir. Bunun nedeni cildimizin normalden daha ince hale gelmesi ve dolayısıyla onu morarmaya daha yatkın hale getirmesi olabilir.
Cildi sık sık nemlendirmek, cilt yaşlanmasını dolayısıyla esrarengiz morarma durumlarını önlemeye yardımcı olabilir.
CİLDİNİZİN DOKUSU KAĞIT GİBİ OLUR
Güneş kremi olmadan uzun süre güneşe maruz kalmak cilt yapısını bozan en önemli faktörlerden bir tanesidir. Hasar, cildimizin esnemesine ve normal haline dönmesine izin veren elastinin parçalanmasından kaynaklanmaktadır.
Sık sık solaryuma giren, güneşe maruz kalan ve az su tüketen ciltlerin sıkça karşılaştığı bir sorundur. Bu neden ile uzmanlar güneş kremlerinin her gün kullanılmasını öneriyor.
Göz kapaklarınızın sarkmaya başladığını fark ederseniz. Gözlerinizi normalden daha fazla ovuşturmayı bırakmanız gerekiyor olabilir.
Pitoz olarak da bilinen göz kapakları düşüklüğü, sert kontakt lenslerin sık kullanımıyla da ortaya çıkabilir. Ancak asıl nedeni, cildin diriliğini kaybetmesinin bir sonucu olarak gözlemlenir.
BURUN UCUNUN ŞEKLİ DEĞİŞİR
Çoğu insan için 40'lı yaşlarımızda doğal olarak burun şeklinde bir değişiklik meydana gelir. Ne yazık ki güneşin zararlı etkileri nedeniyle cilt yaşlanması bunun daha erken gerçekleşmesine neden olabilir.
KIRMIZI BENLER
Bu kırmızı benler, kiraz anjiyomları olarak da bilinir ve genellikle 30 yaşın üzerindeki kişilerde görülür. Bu kırmızı lekeler zararlı değildir.
Kırmızı lekelerden kurtulmak isteyen kişiler kriyocerrahi ve lazer ameliyatı gibi seçeneklerden yararlanabilirler.
GÖZ KAPAKLARINIZ DÜŞMEYE BAŞLAR
Göz kapaklarınızın sarkmaya başladığını fark ederseniz. Gözlerinizi normalden daha fazla ovuşturmayı bırakmanız gerekiyor olabilir.
Pitoz olarak da bilinen göz kapakları düşüklüğü, sert kontakt lenslerin sık kullanımıyla da ortaya çıkabilir. Ancak asıl nedeni, cildin diriliğini kaybetmesinin bir sonucu olarak gözlemlenir.
YIPRANAN CİLT NASIL YENİLENİR?
Hareketli, kalabalık ve yoğun kent yaşamı, fiziksel ve psikolojik etkenlerin yanında pek çok dış faktörün de etkisiyle yüzde oluşan yorgunluk hissini engellemek mümkün olmayabilir. Yorgunluğa yenik düşen cilt ise kişiyi olduğunuzdan daha yaşlı, bakımsız ve mutsuz gösterebiliyor.
Cilt bakımı; medikal bakım ve kozmetik bakım olmak üzere iki şekilde yapılır. Cildinde problem olanlar mutlaka bir dermatoloji kliniğinde bakım ve temizlik yaptırmalıdır. Ciltte problem yoksa cilt bakım uzmanlarınca ya da evde yapılacak uygulamalarla hem 'temizlik', hem 'bakım' yapmak mümkün.
CİLDİ NEMLENDİRMEK İÇİN EVDE BAKIM ÖNERİLERİ
Kuruyan cilde zeytinyağı sürmek, en doğal ve faydalı bakımlardan biri fakat cildi akneli ve yağlı olan kişilerin bunu yapmaması gerekiyor. Cildi doğru nemlendirmek mühim meseledir. Nemlendirme işlemi, peçeteyle ıslaklığı alındıktan sonra nemli kalan cilde yapılmalıdır. Bu en doğru yöntemdir.
BOL SU TÜKETİN
Su içmenin, cildi içeriden nemlendirdiği bir gerçek. Sağlık açısından bir engel yoksa günde 2 litre su içilmesinde fayda var. Ancak çay ve kahve yerine su içilmeli. Çünkü çay, kahve gibi içecekler idrar yaptırıcı etkiye sahiptir, olan suyun da kaybına neden olurlar.
NEMLENDİRİCİ KREM
Soğuk havalarda cildiniz kuruyabilir, doğru kullanılan bir nemlendirici cildi bu etkilerden korur.
GÜNEŞ KORUYUCU
Soğuk cildi kurutur, nemini alır, elastik liflerin kaybına kadar giden zararları vardır. Lekelerden ve yaşlanmadan korunmak için güneş koruyucuları sadece yazın değil kışın da kullanılmalı. Bunları seçerken kimyasal filtrelere ilave olarak fiziksel filtre de olmasına dikkat edilmelidir.
CİLDİNİZİ SIK SIK TEMİZLEYİN
Yağlanma, akne oluşumuna ve mikrop üremesine zemin hazırlar. Bu nedenle yağlı cilt sık yıkanmalıdır. Sabun şart değil fakat kullanılacaksa antiseptik ve doğal olanlar tercih edilmelidir.
SAĞLIKLI BESLENİN
Sebze, meyve gibi vitaminden zengin yiyecekler tüketilmelidir. Yeterli bulamıyorsak, dışarıdan vitamin takviyesi olabilir. Bu amaçla Biotin, C ve E vitaminleri ve çinkonun önemi büyüktür.
DÜZENLİ SPOR VE EGZERSİZ
Cilt sağlığı için spor ya da egzersiz yapmak büyük önem taşıyor. Ancak kapalı spor salonları yerine açık havada yapılması daha faydalı olacaktır.
PÜRÜZSÜZ CİLT İÇİN MEDİKAL YÖNTEM
Akne izleri, hamilelik ya da güneş lekeleri gibi sorunları gidermek için cilde peeling yapılabilir.
Ciltteki leke ve yağ izlerini yok etmek için öncelikle cilde organik ya da kimyasal asit sürülerek nötralize edilir. Soyma işlemi meyve asitleri ile yapılabilir. Meyve asitleri kullanılarak yapılan cilt soyma işlemi 20-30 dakika sürer. Roller yardımıyla meyve asitlerinin derinin alt tabakasına nüfuz etmesi sağlanarak cilt soyma işlemi gerçekleştirilir. Böylece deri yüzeyindeki hasarlı tabaka canlandırılır.
Başlangıçta haftada bir uygulanan bu yöntemin sıklığı azaltılarak ayda bire düşürülür. Daha derin lekelerde kimyasal peeling uygulanarak derinin soyulması ve renginin açılması sağlanır.
Son yılların en popüler uygulaması olan spot peeling yöntemiyle ise tek seansta daha hızlı sonuçlar elde edilir. Bu yöntemler sadece cilt lekeleri ve yara izlerinde değil aynı zamanda cilt yaşlanması yani anti-aging tedavisinde de uygulanır.