Sağlık Bakanlığı'nın hayata geçirdiği 'yerinde karar' uygulamasıyla, bir haftalık toplam vaka sayılarının nüfusa oranlı olarak illerdeki durumunu anlık olarak paylaşılacak. İl başına yüz binde ya da milyonda vaka üzerinden bir hesaplama yapılacak. Yerinde karar uygulaması ile önlemler farklılık gösterecek. İşte detaylar...
Sağlık Bakanlığı, 15 Şubat 2021 Pazartesi gününden itibaren salgının haftalık seyrini gösteren verileri covid19.saglik.gov.tr internet adresinden paylaşmaya başladı. Bu veriler üzerinden bölgesel değerlendirmeler yapılacak. Mart ayından itibaren il ve ilçelere özel kararlar alınabilecek.
YERİNDE KARAR NEDİR?
Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, 'Yerinde Karar' uygulamasının riskin az olduğu yerlerden başlayarak kısıtlamaların giderek azaltılması olduğunu belirtti ve "Normal bir hayata dönüşün adımları" olarak tanımladı.
Prof. Dr. İlhan, 'yerinde karar' uygulamasıyla ilgili şunları söyledi:
"Koronavirüsün ülkelerimizin farklı illerinde hatta bazı illerde, ilçeler düzeyinde farklı yoğunlukta olması nedeniyle kısıtlamaların okullar dahil toplumsal hayatı koronavirüsün ildeki sayısına göre değerlendirmesi üzerine kurulu bir yaklaşım. Hız ya da bir orana göre yapılacaktır. İl başına yüz binde ya da milyonda vaka üzerinden bir hesaplama yapılacak. Her il kendi özelliğiyle değerlendirilecek. İllerdeki hastalık yüküne göre önlemler değişebilecek. Yerinde Karar uygulaması ile önlemler farklılık gösterecek. Bir haftalık hesaplamalar dahilinde bu yaklaşımlar yapılacak."
YERİNDE KARAR UYGULAMASININ AMACI NEDİR?
'Yerinde Karar'da esas olarak vakaların az olduğu yerlerde 'normal bir hayata dönüşün adımları' olarak düşünülmesi gerektiğini belirten İlhan, "Sadece iller düzeyinde vatandaşın biraz daha rahatlaması ve esnafı desteklemek amacıyla yapılan bir yaklaşım" dedi.
Koronavirüs aşısı olanlara da 'rehavete kapılmayın' uyarısında bulunan İlhan, "Sosyal mesafeye ve maske kurallarına uyulmaya devam edilmeli. Hep söylüyoruz ülkemizde vaka sayısı 0 olmadan, hastanelerdeki hastaların tamamı taburcu olmadan önlemler gevşetilmemeli. Kurallara uymadığımız takdirde rakamlar yukarı giderse, çok toplu bir kapatma yine gelebilir" ifadelerini kullandı.
YERİNDE KARAR UYGULAMASIYLA İŞLETMELER AÇILIR MI?
Daha risksiz yerlerin açılmasının söz konusu olacağını aktaran İlhan sözlerini şöyle sürdürdü: "Okullar ve işletmelerde kısıtlamalar azaltılabilir. AVM giriş çıkış saatleri de belki buna göre düzenlenebilir. Riskin az olduğu yerlerden başlayarak kısıtlamaların giderek azaltılması yaklaşımı olarak düşünülebilir."
YERİNDE KARAR İLE İLLERE GÖRE KARAR VERİLECEK
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz da illerin vaka sayılarındaki son 7 günlük ortalamanın açıklanmasının 'yerinde karar' dönemi için önem taşıdığını vurguladı.
Her il veya ilçedeki salgın seyrinin birbirinden farklılık gösterebildiğine dikkati çeken Kayıpmaz, şunları kaydetti:
"Ortalama yeni vaka sayıları, yerleşim yerlerinin sosyokültürel durumları gibi birçok değişkenden etkilenebilmektedir. Ayrıca iller ve aynı ilin içerisindeki ilçeler dahi hastalığın seyrinde aynı durumda olmayabilir. Bu veriler ve Bilim Kurulu'muzun hazırlayacağı göstergeler doğrultusunda, valilerimizin başkanlığındaki il hıfzıssıhha kurulları, açma-kapama, kontrol önlemlerinin artırılması-azaltılması yönündeki kararları 'yerinde' alabilecektir. İllerdeki sağlık hizmetlerinin hastalarımıza yanıt verme kapasitesi de, göz önünde bulundurulacak önemli belirteçlerden biri olacaktır."
'YERİNDE KARAR' NE ANLAMA GELİYOR, SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?
'Yerinde karar' uygulamasıyla ilgili açıklamada bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, şunları söyledi:
"Salgın yönetiminde 'yerinde karar' döneminde olduğumuzdan geçen hafta söz etmiştim. Yerinde alınacak kararlara esas olması amacıyla bir haftalık toplam vaka sayılarının nüfusa oranlı olarak illerimizdeki durumunu gösteren haritayı yayımladık. Bu verileri her hafta düzenli olarak paylaşmaya devam edeceğiz. Daha detaylı göstergelere ilişkin çalışmalar da yapılmaktadır.
Böylelikle gerektiğinde il hıfzıssıhha kurullarımız bölgesel olarak kararlar alabilecekler. Artık planlanabilir bir gelecek için bölgesel çalışmaların da yürütülebileceği bir döneme geçiyoruz. Salgın yönetiminde yeni dönemin adı 'yerinde karar' dönemidir.
Kovid-19'a karşı şu anda elimizde en güçlü iki silahtan birisi aşı, diğeri doğru bilgidir. Hem aşıyı hem de doğru bilgiyi toplumumuzda yaygınlaştırmak için gereken her şeyi yapacağız."