Hükümet, istişare toplantıları çerçevesinde kurgulanan 'Yeni Ekonomi Yaklaşımı'na ilişkin detayları açıkladı. Pakette, daha adil bir vergi sistemi, Merkez Bankası için bağımsızlık ve maliyede güçlü değişim adımları yer aldı.
Dövizde yaşanan hareketliliğin ardından Hükümet 'Yeni Ekonomi Yaklaşımı'na ilişkin detayları açıkladı. Önemli mesajların verildiği toplantıda İstanbul Sanayi Odası, İstanbul Ticaret Odası başta olmak üzere birçok oda ve birlik başkanı, banka genel müdürleri, sektör temsilcileri ve iş adamları da hazır bulundu.
Toplantıda, güven ortamının iyileştirilmesi için gerekli tüm adımların atılacağını kaydedilirken maliyede çok güçlü bir dönüşüm sürecinin başlayacağı belirtildi.
Pakette şunlar yer aldı:
Enflasyon ve cari açık ile mücadele sürecek. İş ve yatırım ortamının cazibesini artıracak çok önemli bir 1,5 yıl olacak. Kamuda borçlanmalardaki kaynak çeşitliliği sağlanacak. Yeni bir süreç olacak. Kamu kaynaklarının verimli kullanılmasını sağlayacak tasarruf ve verimliliği sağlacak.
GERİ DÖNÜŞÜM YAŞANACAK
Her bir bakanlığın performansın hedeflerinin takip edildiği çok etkin bir program olacak. Aylık ve 3 aylık hedef takibi olacak. Yeni bir dönüşüm süreci başlayacak. Bu değişim çok daha etkin bir şekilde ortaya koyulacak. Daha adil bir vergi sistemi oluşturulacak.
VERGİ SİSTEMİNDE DÖNÜŞÜM
Vergi sistemi ile ilgili ciddi dönüşüm süreci olacak. 100 günlük eylem planı 2018 bütçesi içinde çözülecek. Vergi sistemiyle ilgili maliyede çok ciddi bir değişim süreci yaşanacak. Emlak Bankası'nı uzmanlık alanı olduğu sektörde daha da büyütecek bir yapılanma olacak.
DEĞİŞİM YAPININ OLMAZSA OLMAZI OLACAK
1) Tüm piyasa paydaşlarımızla daha etkili bir iletişim ve güvene dayalı bir süreci için değişim, bu yapının olmazsa olmazı olacak.
2) Gerçekçi politikaların seçilmesi öncelikli olacak.
3) Bankacılık sektörü en temel sektörlerimizden biri olmaya devam edecek, finansal sistemdeki payını azaltacağımız, sermaye sisteminin pasta payını artıracağımız bir dönem olacak.
BÜTÇE DİSİPLİNİ EN TEMEL DİNAMİKLERDEN BİRİ OLACAK
Özellikle bankacılık kesimi başta olmak üzere finansal sektörünün güçlü mali bünyeleriyle devam etmesi noktasında finansal çalışmaların devam etmesi önemli. Bankacılık sektörü en temel sektörlerden bir tanesi olmaya devam edecek. 15 senede ciddi bir bütçe performansı ortaya koyan 16. yılında daha somut bir mali plan dairesinde çok daha güçlü bir disipline kavuşacak. Büyüyen ekonominin üreten ekonomi olmasıyla bu süreci devam ettirecek.
ENFLASYON VE CARİ AÇIK İLE MÜCADELE
Enflasyon ve cari açık ile mücadele sürecek. İş ve yatırım ortamının cazibesini artıracak çok önemli bir 1,5 yıl olacak. Kamuda borçlanmalardaki kaynak çeşitliliği sağlanacak. Yeni bir süreç olacak.