Diplomalı işsizler

Türkiye’nin en zor sorunlarından biri, diplomalı işsizlerdir. Kısa vadede çözümü de mümkün değildir. Kriz aşılıp enflasyon makul hadde indirilse bile bu sorun çözülmüş olmayacak. Çünkü gelişen ekonominin ihtiyaç duyduğu işgücü ile üniversitelerin verdiği diplomalar istenen ölçüde örtüşmüyor.

Bu yüzden 15 yaş üstünde olup da işsizlerin oranı yüzde 25 civarında dolaşıyor, sayı olarak 3 milyonun üstünde. ‘Yapay zeka kesinlikle işsizliği daha da artıracak.

‘İSTİHDAM KAPISI’

Bu kadar genç iş ararken, sanayi aradığı vasıfta işgücünü bulamamaktan şikayetçi. Geçenlerde TV’de gördüm, yüksek maaşlarla mesela kaynakçı bulamıyorlar.

Herkes devletten maaşlı bir iş kapma peşinde. ‘Adamını bulursan’ bu bir ölçüde mümkün oluyor, yani siyasi torpil… Ama bunun da bir haddi var. İşte, Cumhurbaşkanı Erdoğan da diyor ki:

“İstihdam kapısı olarak devlete yüklenilmesi vahim bir hatadır. Gençlerimizin ticarete, sanata, spora memurluk dışında farklı alanlara yönelmesini her zaman tavsiye ettim.”

Doğru, kesinlikle doğru… Yoksul köylü toplumu olduğumuz asırlardan kalma “devletten maaş…” kültürü, çağımızın endüstri ve iş zihniyetine uymadığı gibi engelliyor da…

Merhum Özal da defalarca bu gerçeği ifade etmişti. Ama bir gerçek daha var.

MERKEL ŞAŞIRMIŞTI

Temeldeki sorun, eğitim sisteminin “istihdam kapısı olarak devlete yüklenen” diplomalılar yetiştirmesidir.

Verdiğimiz diplomalarla ekonominin talep ettiği işgücü ne ölçüde uyumlu? Bu konuda YÖK’ün bir araştırması varsa açıklamalıdır; benim bildiğim yok.

Daha orta öğretimde gençleri yönlendirmeye çoktan başlamış olmalıydık: Üniversitede ‘akademik’ öğretim görecek gençlerle, endüstride çalışmak üzere eğitim ve beceriye yönlendirilecek gençler uzun vadeli bir programla ayırmalıydık.

Alman başarısının temelinde bu ayırım vardır.

Ama biz, “her ile bir üniversite” açarak, “üniversiteyi öğrencinin ayağına” götürerek okuldaki gençlerin hepsini akademik tahsile yönlendirdik.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Merkel’le konuşmasını anlatmıştı:
“Almanya ziyaretimde Merkel’e ‘Sizde üniversite öğrencisi ne kadar?’ diye sordum, 3 milyon dedi. O sizde kaç dedi, ben de ‘Bizde 8 milyon’ dedim. Tabii orada bir şaşkınlık geçirdi.” (2 Haziran 2019)

Eminim Merkel bu kadar diplomalıya nasıl iş bulacaksınız diye şaşırmıştır. Zira nüfuslarımız kabaca aynı ama Almanya’da üniversite öğrencilerinin sayısı 3 milyon, kalanlar endüstriye işgücü olarak eğitim alıyor, çok da iyi para kazanıyorlar.

BU KADAR ÇOK FAKÜLTE!

Şu gerçeği görmeliyiz: Diplomalı işsizler sorunu, bugünkü enflasyonun yarattığı bir sorundan ibaret değildir. Eğitim sisteminin yarattığı çok daha köklü ve çözümü hem zor hem ancak uzun vadelerle mümkün olabilecek bir sorundur.

Ve, ‘uzun vadeler’ deyinde siyasetin gündeminde gereken ağırlığa sahip olamıyor. Çünkü siyasete kısa vadede oy lazım!

YÖK’ün son verilerine göre, Türkiye’de 208 üniversitede her sene 1 milyon 800 bir öğrenci kayıt yaptırıyor. 900 bin öğrenci mezun oluyor. Eğitim Fakültelerinde okuyan yaklaşık 200 bin öğrenci, öğretmen olarak atanmazsa ne yapabilir? Öğretim kadrosunda tek profesör bulunmayan bir Hukuk Fakültesi mezunu ne ölçüde ‘hukukçu’dur ve ne iş yapabilir? Niye bu kadar çok, dolayısıyla kaliteleri arasında uçurumlar olan hukuk fakültelerimiz var?

İlahiyatlar dahil, bütün branşlarda dünya kalitesini hedefleyecek sayıda fakülte, ama bunun dışında sanayinin kalifiye işgücü ihtiyacını karşılayacak iş ve meslek eğitimi…

BEKA MESELESİ

Erdoğan da “Kalite ve kalifikasyon noktasında kendini ispat edebiliyorsa bir genç iş bulur” demiyor muydu? (14 Nisan 2021)

Bu “kalite ve kalifikasyon”u eğitim sistemi ve her ilde açılmış üniversite vermiyorsa genç nasıl sağlayacak?

Sadece sınırlı sayıdaki kaliteli üniversitelerimiz bu kaliteyi verebiliyor.

Şimdi “yeni müfredat” tartışılıyor, aslında hazır da “usulen” tartışılıyor. Sormak isterim, müfredat hazırlanırken, Milli Eğitim, endüstri çevrelerinin görüşlerini aldı mı? Çünkü iş dünyasının eğitim konusunda yayınladığı ciddi raporlar var?

Bakanlık “maarif”i bilebilir ama “kalite ve kalifikasyon” konusuna gelince endüstri dünyasına mutlaka sormaları, yayınları okumaları gerekir.

Türkiye’nin geleceği gençlerin eğitim, bilgi ve beceri düzeyine bağlıdır. Asıl beka meselesi budur.

YORUMLAR (218)
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
218 Yorum
  • Hüseyin Yılmaz / 20 Mayıs 2024 11:23

    Bir şeyin niceliği arttıkça niteliği düşer. Nye her ile üniversite açma ihtiyacı duyuldu? Üniversite, üniversal demektir. Her ilde açılan üniversitelerin ünivarsal özelliği varmıdır?

    Yanıtla (2) (1)
  • Okur / 20 Mayıs 2024 09:02

    İşsizlik zirve de ama AKP tasarruf paketinde işsiz gençlere kesti faturayı......

    umutları bir kez daha kırıldı.

    Yanıtla (1) (0)
  • Okur / 20 Mayıs 2024 08:45

    Adalet, Hukuk, Liyakat bitmiş ise her şey bitmiştir...

    Yanıtla (1) (0)
  • Bir düşünür / 20 Mayıs 2024 08:07

    Bilerek ve istenerek yapılan şeyler. Bir ülkede olmasından çok çok fazla üniversite açarsanız olacağı buydu. Tabi öncesi meslek liselerinin kapatılması birinci ayağı

    Yanıtla (5) (1)
  • Adalet Hukuk Liyakat / 20 Mayıs 2024 07:31

    Bütün sorunların kaynağı 22 yıldır yönetimde liyakatı, adaleti.....yok eden AKP iktidarıdır....sorunun kaynağı gitmeden hiç bir sorun çözülmez.

    Yanıtla (4) (0)
  • Neyi tartışıyoruz... / 20 Mayıs 2024 07:16

    AKP diplomalı işsiz ordusu yarattı... şimdi ise okuyan da okumayan da işsiz....

    Yanıtla (4) (0)
  • karar okuru / 20 Mayıs 2024 07:13

    İnsanımız güvencesiz ortamda mı çalışsın.... akla bak...! Korku ve baskı dan başka bildiğimiz yok galiba... İş ahlakı, adalet, hukuk, liyakat.... bunları sağlayan nitelikli eğitim dememiz gerekiyor sanırım.

    Yanıtla (1) (0)
  • Karar okuru / 20 Mayıs 2024 07:06

    22 yıldır izlenen politika gençleri mesleksiz bırakarak, diplomalı işsiz yaptı.... yatırım yapılmadı hatta var olanların bir kısmı kapatıldı.....Üretim yerine ithalat benimsendi bu da mevcut iş alanlarının gerilemesine ve bir kısmının yok olmasına neden oldu.... tarım alanındaki devasa yanlışlar o alanı çok geriletti..... bunun sorumlusu sen ben değiliz ülkeyi yönetenler...

    Yanıtla (2) (0)
  • Ali / 19 Mayıs 2024 17:29

    Abd de en kötü şey devlet memuru olmak çünkü işten çıkarma veya fesih sözkonusu. Devlet vergi sisteminde iş kuranlara ciddi destek vermeli.

    Yanıtla (2) (0)
  • Necati Demir / 19 Mayıs 2024 19:36

    Bizde devlete kapağı atınca bir daha çıkmak diye bir şey yok. Onun için memuru, kadrolu işçiyi çalıştıramiyorsun.

    Yanıtla (2) (0)
  • Okur / 20 Mayıs 2024 08:40

    Yani güvencesiz iş mi olsun.... güçlü olan ezsin öyle mi....

    Yanıtla (1) (0)
  • Sabri / 20 Mayıs 2024 01:57

    Evet hem işe alımlar özel sektör gibi hemde maaşları çok düşük.

    Yanıtla (1) (0)
  • DDYY / 20 Mayıs 2024 07:00

    Bu iyi bir şey mi....biz de çok mu iyi.....iyi denilen memur yoksulluk sınırının yarısı çevresinde maaş alıyor.... diğerleri zaten ölmüş.... bunun nedeni ve sorumlularının tartışılması gerekmiyor mu...

    Yanıtla (0) (1)
  • Yusuf / 20 Mayıs 2024 01:03

    "Ben ekonomistim. Faiz sebep, enflasyon sonuç." neye mal olduysa, hatta çok daha kötüsü, çünkü 15 yılda 12 yıllık zorunlu eğitim ve her ile üniversite saçmalığı ile milyonlarca genci mesleksiz yaptık. Gençler geldi 25-30 yaşına, bu adamlara hadi gidin inşaatta tuğla taşıyın mı? diyeceğiz.

    Yanıtla (4) (0)
  • Marasli / 19 Mayıs 2024 23:48

    Mesele kamunun istihdamı değil sorun özel sektörün kurumsal yapısının aşırı kapitale dayanması. Ha kimsenin sorunları çözme gibi bir derdi ve iradesi de yok. Kervani daha çok yolda düzeriz. Halk artık değerlerinden ve dünyanın gerçekliğinden kopmuş durumda. Herkes siyasetin ağzına bakar olmuş

    Yanıtla (2) (0)
  • Karamanoğlu Mehmet Bey / 19 Mayıs 2024 16:34

    Eskiden Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) vardı ve çok da ciddi bir kurumdu. Hangi sektörün son yıllardaki gelişimi nasıl oldu ve önümüzdeki birkaç yılda nasıl olacak bütün bunları araştırıp raporlardı. Kısacası eğitim dahil birçok alana yön verirdi. Avrupa Birliği normlarını -göstermelik de olsa- yakalamak için yüksek öğretim mezun sayımızı popülist politikalarla artırdık. İhtiyaç olup olmadığına bakmaksızın fakülteler bölümler açtık. Sonuç bu. Bence hiç de şaşırtıcı değil.

    Yanıtla (12) (0)
  • karar okuru / 19 Mayıs 2024 23:07

    Beteri, üniversitelerde daha çok eğitim altyapısına yatırım gerekmeyen bölümler var. Simülasyon, sanal gerçeklik ve sanal ikiz uygulamaları ile bir kısım laboratuvar ve atölye ihtiyacını gidermek mümkün. Fakat bu da yatırımın yanında eğiticilerin üretim ve kullanım için bilgi-beceri kazanmasını gerektiriyor. Öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısı, ders yükleri, idari yükler, okul sahipleri ve yöneticilerinin mikro-yönetim merakı eğiticinin kendini geliştirmesine engel oluyor. Ört ki ölem!

    Yanıtla (3) (0)
  • Masalcılar.... / 19 Mayıs 2024 23:00

    M.Şimşek gençlerin azcık olan iş bulma ihtimallerini 3 yıllığına erteleyerek tasarruf yapacakmış....KKM ye bir yılda 25 milyar dolar kaptır sonra çocuklara iş yok de.... kurnaz.

    Yanıtla (2) (0)
  • H.B. / 19 Mayıs 2024 22:58

    Yorumcuların bir çoğu "ara eleman"ın kategori/ünvan olarak özendirici olmadığını, hatta üniversite bitirmiş, devlet garantili memurlara kıyasla küçük görüldüğüne değinmiş. Bizim millette "titr"i pek sever.

    "Ara eleman" yerine "üreten" kullanılsın. Maaşları diğerlerine göre arttırılsın. Her alanda üretime ihtiyaç var, verimli/kaliteli sürdürülebilir üretime!

    Yanıtla (3) (0)
  • Halim / 19 Mayıs 2024 22:53

    Üniversiteler konusunda 90ların Rusyasına benziyoruz, istanbul Aksaray'da gayri meşru işlerde çalıştırılan Rus kadınlar en az iki Üniversite mezunuydu. Gülerim ağlanacak halimize.

    Yanıtla (2) (0)
  • Bilge Kağan / 19 Mayıs 2024 13:01

    İşverenim ama aynı zamanda işimin çalışanıyım
    Ülkemizdeki sorun çok büyük beş yıl kamu personel almayacağını duyurmalı eksikliği kurumlar arası rotasyonla çözmeli böylece evde KPSS ye hazırlanan milyonlar evden çıkıp iş bakmalı üniversitelerde mevcut öğrenci sayısının en az yüzde 40 ı mesleki eğitime geçmeli yoksa bu insanların yattığı yerden para kazanma isteği yüzünden yerli yatırımcıda kaçacak

    Yanıtla (14) (5)
  • Yasin / 19 Mayıs 2024 15:40

    Okura: Ne demek yattığı yerden, kamu personeli sizin gibilerin işlerini yapiyor. Sen buyuk ihtimal ile yattığın yerden para kazanıyorsun, okuyamamışsin heralde icinde ukde kalmış.

    Yanıtla (7) (9)
  • Yusuf / 19 Mayıs 2024 16:02

    Kamuda 5 milyondan fazla insan çalışıyor, belki yarısı veya daha fazlası gereksiz.

    Yanıtla (10) (0)
  • Okur / 19 Mayıs 2024 16:02

    Gözüme mi inanayım sana mı inanayım. Özelde çalış da çalışmak neymiş öğren.

    Yanıtla (7) (1)
  • Bilge Kağan / 19 Mayıs 2024 17:08

    Hiç aklının alamayacağı kadar okudum, işte önyargı bu senin gibi devlete kapak atmak yerine sıfırdan kendi işimi kurdum. Konuyu saptırmayın tabiki kamuda da işinin hakkını veren bir sürü çalışan var ama bir masayı da sekiz kişi kaldırmaz ki

    Yanıtla (5) (0)
  • Objektif / 19 Mayıs 2024 22:52

    Devlet de tabiki verimlilik olması gerektiği gibi olmalı.....ama Türkiye'de özel değil köle sektörü var.... bunu da hem eleştirip hemi de devlet de çalışanlara iyi örnek gibi göstermenin kime faydası var.... herkesin insanca çalışma ve yaşama hakkı var...

    Yanıtla (0) (0)
  • H.B. / 19 Mayıs 2024 22:33

    Kurulan onca üniversitenin nicelikten öte niteliğe bir katkısı yok. Bütçe zaten kıt kanaat, herbiri ayrı yük! Verimsiz/üretimsiz nicelik bu devirde israfın ta kendisidir.İktidarı oluşturanların elinden ancak bu kadar beceriksizlik gelebiliyor! Vizyon zafiyeti! Zarardan kara geçmenin en iyi yolu bu üniversitelerin %40ını üretim/eğitim merkezlerine dönüştürmek. Rektörleri acaba bu tür merkezleri kendi masraflarını çıkaracak hale getirebilirler mi? Öğrencilere üretim teknolojisi türü bir diploma...

    Yanıtla (1) (0)
  • Selçuk / 19 Mayıs 2024 22:20

    En büyük sıkıntı serbest rekabet, hukuk ve şirket kurarak istihdam sağlayacak girişimcilerin yandaş, akraba vs kaçırılması yönü ile engellenmesidir.

    Yanıtla (0) (0)
  • Okur / 19 Mayıs 2024 22:14

    Okuyan da okumayan da işsiz.... AKP denizi bitirdi.

    Yanıtla (0) (0)
  • DDEE / 19 Mayıs 2024 22:12

    AKP gençlerin umutlarını hayallerini bitirdi.

    Yanıtla (0) (0)
  • fafa / 19 Mayıs 2024 21:45

    Madem bu kadar üniversite açacaktık,parayı niye inşaata yatırdık?

    Yanıtla (0) (0)
  • Yoksul / 19 Mayıs 2024 10:23

    Şimdi 16 milyon emekli, devlette çalışanlar, sosyal yardımlar filan 25 milyon insana devlet her ay en az 300 milyar lira ödüyor. Bunun yüzde 5 i bile kayıp kaçak yani hortum var sa ki kesin vardır 15 milyar. Temmuz en az yüzde 15 zam yapılacak. Yukarıdaki sınırsız yiyor alttakiler de bize de ver diyoruz. Şimdi bu tasarruf nasıl olacak ta enflasyon düşecek. Tarım Bakanı doğru ise 69.2 milyar dolar hasıla oldu diyor, iyi bari aç kalmayız.

    Yanıtla (0) (1)
  • Deniz / 19 Mayıs 2024 16:34

    demek devlette çalışanlar derken ? Senin a den z ye her işini devlette çalışanlar yapıyor. İsine emek veriyor, vergisini ödüyor hizmet ediyor. Görende kamu görevlileri oylesine ucret aliyor sanar. Ve isinide en iyi yapan devlet calisanlaridir.

    Yanıtla (0) (5)
  • Hulusi / 19 Mayıs 2024 21:43

    Ne yapıyorlar acaba Doktorlar dışındakiler. İyi bir beyin varsa kaza ile memur olduysa o da orda çürüyüp gidiyor. Allah aşkına nüfusunun yüzde 7 si memur olan kaç kalkınmış devlet var. Özel sektör bir ülkenin kalkınmasında lokomotif dir. Kamu da Fren . Yok vergi veriyormuş ne vergisi verdiniz . Vergiyi ben her ay gidip vezneye odoyurum.

    Yanıtla (2) (0)
  • fafa / 19 Mayıs 2024 21:40

    Baba diyor ki':'Tarlaye gel oğlum,ben üniversite mezunuyum,öyleyse git iş bul''İş yok.Üniversite mezunu dört yeğenim var,babalarıyla karşılaşmamak için yataktan çıkmıyorlar.Ne gerek var bu kadar üniversiteye?Endüstri Meslek Liseleri çoğaltılsa herkes kendi işini kurabilir

    Yanıtla (3) (0)
  • Yorumcu / 19 Mayıs 2024 17:26

    Yüksek lisans mezunuyum. Mühendisim. Devletin her üniversite mezunu na iş vermek gibi bir garantisi yoktur. Bugün küresel fırsatlar var. Abdye bakın bir sürü koreli hintli çalışan var. Avrupa'ya bakın bir sürü Türk pakistanlı beyaz yaka var. Üniversite bitirmek 40-50 sene evvel çok değerli birşey olabilir di ama şimdi herkes bitiriyor. Ara eleman lafına bir son verin. İnşaat işçisi işsiz dönrminde maaşa bağlanmalı. Altın neden değerli? Az bulunuyor. Eskiden üniversite mezunu da azdı. Şimdi çok.

    Yanıtla (4) (3)
  • M.D. Edep.Edep.. / 19 Mayıs 2024 18:29

    Bana dünyada bu kadar çok üniversitenin bulunduğu bir ülke söyle... Arkadaş bilerek bu duruma sürüklendik.. Elbette biz de biliyoruz Devletin garantör olmadığını ancak kardeşim bu duruma da devlet ve hükümet eliyle sürüklendik.. Ne yapalım liyakatsiz insanlar kayırma ile kadrolara atanırken mal gibi bakalım mı? ABD'ye bakıyorum adamlar liyakati uyguluyor emek ve gayretin hakkını veriyor..

    Yanıtla (9) (0)
  • Davut / 19 Mayıs 2024 21:07

    Kaç yıllık bir geçmişi olan üniversiteden mühendislik eğitimi aldınız acaba?

    Yanıtla (1) (1)
  • Bengin Balur / 19 Mayıs 2024 20:54

    -İşi aldık BASİTE
    -Her ile açtık birkaç ÜNİVERSİTE
    -İşin kolayına KAÇTIK
    -Her ilçeye fakülte AÇTIK
    -Eğitim kalitesi için göstermedik bir ÇABA
    -Siyasi rant için gençlerin ömrünü ettik FEDA
    -Pırıl pırı gençlere ettik YAZIK
    -Bence, bu Onlara en büyük KAZIK

    Yanıtla (2) (0)
  • Bengin Balur / 19 Mayıs 2024 20:44

    -İşi aldık BASİTE
    -Her ile açtık bir kaç ÜNİVERSİTE
    -İşin kolayına KAÇTIK
    -Her ilçeye fakülte AÇTIK
    -Eğitimin kalitesi için göstermedik bir ÇABA
    -Siyasi rant için gençlerin ömrünü ettik HEBA
    -Pır pırıl gençlere ettik YAZIK
    -Bence, bu genç nesile en büyük KAZIK

    Yanıtla (1) (0)
  • Okur / 19 Mayıs 2024 19:34

    Sayın hocam yormayın kendinizi. Bu anlattıklarınızı bir ay anlatın cahil yine anlamaz. Bosverin uğraşmayın. Düzelmez eğitim.

    Yanıtla (1) (0)
  • Bilal / 19 Mayıs 2024 15:15

    Kakafoni ve karmaşa: önce 12 yıl ve mecburi öğretimi kaldır yeter.Gölge etme başka ihsan istemez. Gariban çocuğu yüksektahsil yemiyle zanaat ve işinden ediliyor, devlet eliyle.
    Öğretmen

    Yanıtla (4) (1)
  • karar okuru / 19 Mayıs 2024 16:16

    Kaldırılsın dediklerinizin yerine ne öneriyorsunuz?

    Yanıtla (2) (1)
  • Murat / 19 Mayıs 2024 19:20

    11 yıl yeter, son 3 yıl seçmeli olmalı.

    Yanıtla (1) (1)
  • Okuyorum / 19 Mayıs 2024 19:11

    12 yıllık zorunlu eğitimden vazgeçilmediği sürece daha da kötüye gideceğiz.

    Yanıtla (1) (1)
  • İbrahim Mamati / 19 Mayıs 2024 18:47

    Rahmetli Çetin Altan çok yazardı;mesleksiz toplum bugünkü diyanet gençleri mesleğe teşvik etmiyor. Hangi cuma hutbesinde çocuklarınıza meslek öğretin diyor. Gençlerin elinde geçerli meslek olmadı mı batılı gençlerle nasıl rekabet edecek.

    Yanıtla (1) (0)
  • Enver şahin / 19 Mayıs 2024 18:45

    A dan Z ye bütün yazdıklarıniza katılıyorum

    Yanıtla (0) (0)
  • mavideniz@ / 19 Mayıs 2024 18:14

    CHP bizi çok üzdü !.46 yıl sonra seçimlerden 1.Parti olarak çıkar çıkmaz,bütün sorunları görmezden gelerek anında hükümetin koluna girdi.ŞOK olduk,şaşkına döndük.CHP ye oy verdiğim gün,bu kadar hızlı pişmanlık yaşayacağım hiç aklıma gelmemişti.Artık 5 yıl boyunca ne seçim var ne muhalefet.Tek şansımız ; kitleleri peşine takacak yeni bir oluşum yeni bir parti.Yoksa,yandı gülüm keten helva.

    Yanıtla (2) (2)
  • Felix Shancez / 19 Mayıs 2024 18:45

    Sen kurtarıcı ol, elini tutan mı var?

    Yanıtla (1) (3)
  • Bilge Kağan / 19 Mayıs 2024 18:21

    Bize özgü ifadeler insanların devleti nasıl gördüğünü net anlatıyor.
    Sırtını devlete dayamak
    Ankarada dayısı olmak
    Devlete kapağı atmak
    Yorumsuz!

    Yanıtla (4) (0)
  • İstanbullu bir okur / 19 Mayıs 2024 18:20

    208 Üniversite ve Türkiye şartları,brehh brehh.Valla bu durumla ancak kara mizah yapılır,gelecek seçimler öncesi bizim köyede Üni.kurulacakmış,memet emmi Doçent olup!,koskoca ilk öğretimi bitiren oğlu Ptof.olacakmış!Biraz önce köydeki arkadaşım arayıp söyledi!!!.Halimize göre bir yorum,ancak bu kadar yapılabilir!!!diye aklıma geldi.Syglr.

    Yanıtla (3) (0)
  • İstanbullu bir okur / 19 Mayıs 2024 18:12

    Evet Sn.Üstad;asıl beka meselesi,artık ülkeye verecegi birşeyi kalmayan,ama bir siyasi parti olaraktan da seçime katılması gereken Akp.aslında.Ama bunu görüp farkedecek seçmen kapasitemizde,bu yazıdaki egitim boyutumuzla dogrudan ilintili.Bu durum,bence yönetenlerin-sadece Akp.de degil-kapasitesiylemi,yoksa seçim saikiylemi alakalı,ben seçim saiki derim.Ülkeye sanat lisesinin lazım oldugu çoktandır bilinir bir durumdur.Yoksa engelleyenler,dış güçlermi!,iç güçlermi,bence iç,yani yöneten güçler.Sy

    Yanıtla (2) (0)
  • Turgay / 19 Mayıs 2024 18:11

    Çalışanın kazandığı sistemi kuracağına çalışmayanın kazandığı sistemi bizden olsun yeter diye yerleştirdi. Seçimleri kazandı. Kendine başarılı. Ülke şimdi milletin aklına geldi. Buna ingilizce de too late diyorlar. Tayyip E. At ,Üsküdar vb lafları tercih ediyor. Geçmiş olsun, hepimize.

    Yanıtla (0) (0)
  • Yoksul / 19 Mayıs 2024 17:42

    Deniz kardeşim ben adaleti arıyorum. Bak 29 yaş oğlumu yeme içme 5 yıl okuttum inşaat firma 3 senedir günde 10 saat hafta 6 gün 20 bine çalışıyor. Nasip böyle herkes devlet girecek kaide yok ama lise mz memur 40 bine yakın maaş alıyor çok dengesiz ayrıca bir de vergi veriyor demeyin bu adaletsiz düzende.

    Yanıtla (1) (0)
  • Kararsız / 19 Mayıs 2024 17:36

    Yüzyılın Maârif sisteminde bu konu yok. Demek ki böyle bir sorun yok...
    Adamlar bunu görmüyor sonra kalkıp Türkiye yüzyılı maârif sistemi diye ad koyuyor. Uzaya astronot gönderdik, onun gibi bir şey...

    Yanıtla (0) (0)
  • Yorumcu / 19 Mayıs 2024 17:28

    Üniversite sayısı düşürülmeli. Sınava gireceklerde şunu iyi bilmeli. Bugün hacettepe tıp mezunu ile kasaba üniversitesi büro yönetimi aynı şey değil. Sen okulda kendini geliştiriyorsun. Mezun ları işsiz derneği kurmuş bölümlere boşuna gitme kardeşim.

    Yanıtla (2) (1)
  • İdo / 19 Mayıs 2024 17:26

    Ülkede , bazı sektörler kimin elinde ise o bakan olmuş ve bunu aşağıya doğru gelerek düşünün ,
    ticaretin büyük bölümü çok az bir kitlenin elinde kalmış...

    Yanıtla (0) (0)
  • İdo / 19 Mayıs 2024 17:21

    Ticaret mi bıraktınız ,
    Akp li olmazsan bir kuruma esnaf kolay mal verebiliyorum mu.?

    Yanıtla (2) (0)
  • ŞEVKET ABABAY / 19 Mayıs 2024 16:56

    Taha bey, yazınızı büyük bir keyifle okudum. Tespitleriniz çok doğru size katılıyorum. Umarım ilgili kişilerde okur. Ülkenin ihtiyaçlarına göre eğitimi planlarlar.

    Yanıtla (2) (0)
  • Aklı Selim / 19 Mayıs 2024 16:45

    Devlet ihtiyaç duyduğu için memura iş vermiyor. Birilerinin işi görülsün diye özellikle seçim zamanında atama yapıyor. Özelde 5 kişinin yapacağı iş için devlette 10 kişiye kadro veriliyor. Daha az çalışıp daha çok maaş almak varken herkes tabiki memur olmak ister.

    Yanıtla (4) (0)
  • Hasan GÜL / 19 Mayıs 2024 16:23

    Taha Bey
    Ingiltere.de gençler liseden sonra iki yıllık mesleki eğitim veren kolejlerde okuyarak iş yaşamına atılıyorlar bizdeki gibi çıraklık sistemi yok.
    Saygılarımla

    Yanıtla (0) (0)
  • Karar Okuru / 19 Mayıs 2024 16:22

    Bilge ADAM!...Profesörü olmayan hukuk fakültelerimiz var diyorsunuz ya...Ankara İlaahiyat'da tam 62 profesör var. Her birine bir makam odası bile zor düşer...İhtiyacı olan fakülteler transfer edebilir bence...

    Yanıtla (0) (0)
  • Hüseyin Şenel / 19 Mayıs 2024 13:05

    Yaptığı iş anında teste tutulan meslektir.
    Erbabı,Cumhurbaşkanı gelse önündeki işi yarım bırakıp kafayı kaldırmaz,sorusuna cevap bile vermez.Kaynakçı deyip geçmeyin.
    Onların sıfatları “eğitimsiz”dir.Er olarak yaparlardı askerliklerini.
    Onlar cahil sıfatından yenice kurtuldular,2-3’ü olmasa üretim durur hala “ara”eleman diye adlandırılıyorlar.
    Say say bitmez yanlışlar..
    .
    Aile çocuğunun “ara” eleman olmasını is-te-mi-yor!Teşhisi yanlış koymayalım!
    Bence konu en başta sosyologların işidir.

    Yanıtla (11) (1)
  • Hüseyin Şenel / 19 Mayıs 2024 13:16

    Atanmayan öğretmen “ya da” atanmayan mühendis yok mu?

    Gazeteci,eczacı,sosyolog,avukat,.. ?

    Lise mezununun atanma hakkı öğretmen kadar yok mu?(Dağda ki çoban rahat)

    Kim verecek maaşlarını?

    Dağda ki çoban.Yani atanmamışların alınterilerinden kesilen vergiler ile değil mi?

    Atanmayanmış.

    Yüzbinlerce üniversite mezunu.Çarpıp bölün harcanmış parayı.

    Neler yapılırdı o paralar ile?Elimizde ne var?

    Balık baştan kokuyor.

    Yanıtla (2) (0)
  • Yolcu / 19 Mayıs 2024 13:49

    30 yıldır liselerde öğretmen olarak çalışırım. Kasaba lisesi düz lise Fen lisesi meslek liseleri dahil çalışmadığım kademesi yoktur.aileler çocuklarının
    ara meslek adamı olmasını istemiyorlar.nedeni ise ara mesleklerde ödenen ortalama ücret azligi çalışma süresi ve garantisinin olmamasıdır.burde geçmişten gelen aşağılanma in acısı. Benim oğlum mühendis 5 yıldır sürekli çalışıyor. Haftada 45 saate karşılık ücreti kamuda vasıfsız temizlik görevlisinden düşük. O nedenle kamu isteği son bulmaz.

    Yanıtla (5) (0)
  • Karar okuru / 19 Mayıs 2024 16:06

    Özeldeki maaşlar kamudaki seviyeye getirilmeli ve kamunun cazipliği ortadan kaldırılmalıdır. Meseleye öğretmenlikten başlanmalıdır. En büyük sıkıntı burada çünkü. Özel okul ve dershanelerdeki öğretmenlerin maaşları kamudan az olmamalıdır. Bunun kontrolünü devlet sağlamalıdır.Böyle olursa herkes devlet kapısında birikmez.

    Yanıtla (3) (0)
  • H.B. / 19 Mayıs 2024 16:19

    "Aile çocuğunun “ara” eleman olmasını is-te-mi-yor!" teşhisi genelleme yapılamaz. Nice aileler var ki iş beğenmeme lüksü yok, aile geçindirecek iş olsun da "ara eleman" işi olsun. Bunlardan sebat edip alın teriyle çalışan, belli bir tecrübeden sonra kendi işini kuran gayet başarılı olanlar var. Motivasyon için diğerlerine örnek olarak bunlar öne çıkarılmalı, ara elemanların maaşları masa başı çalışmayı seven üniversite diplomalılara göre arttırılmalı. Sosyologlar da masa başı! Sahaya inmeli!!

    Yanıtla (1) (0)
  • Türkoğlu / 19 Mayıs 2024 16:14

    Öteden beri vizyonsuz siyasetçiler iline ya askeri kışla ya da üniverite açılmasını ister. Asker ya da öğrenci harçlığı ile güya ilinin ekonomisi kalkınacak. Öyle de oldu ve her ile hocasız üniversiteler açıldı. Bu üniversitelerde okuyanlara neredeyse hiç bir formasyon kazandırılamadı. 4 sene boşu boşuna heba oldu. Ailesinin katlandığı onca maddi külfet de cabası. Oysa o çocuk dört senede çok yetkin bir meslek erbabı olabilirdi. Anlayalım artık, Ülkemizin en büyük sorunu mesleksizliktir.

    Yanıtla (2) (0)
  • ismail mercantaş / 19 Mayıs 2024 15:22

    meslek liseli teşfik edilmeli askerlik bile yaptırılmamalı

    Yanıtla (1) (1)
  • karar okuru / 19 Mayıs 2024 16:12

    Meslek okulları her düzeyde ve her yaş grubu için teşvik edilsin edilmesine de, askerlik ne alaka? O vatan görevi.

    Yanıtla (1) (0)
  • Alp Demir / 19 Mayıs 2024 16:08

    Diplomasızları atıp, yerine diplomalıları alarak bu sorun çözülür. En tepeden başla...

    Yanıtla (0) (0)
  • M.NURI GOREN / 19 Mayıs 2024 11:03

    “Almanya ziyaretimde Merkel’e ‘Sizde üniversite öğrencisi ne kadar?’ diye sordum, 3 milyon dedi. O sizde kaç dedi, ben de ‘Bizde 8 milyon’ dedim. Tabii orada bir şaşkınlık geçirdi.‘’
    BUNU SÖYLEYENİN GERÇEKTEN ‘KALİTE VE KALİFİKASYON’ AMACI,HATTA İDRAKİ OLABİLİR Mİ?
    Diğer bir sorunumuz da insanımızın kaliteli eğitime olan talebinin azalmış olması ve yerine kolayca köşe dönmeciliğin ikamesi dir.Yani bütün suç ‘İmamın’değil.

    Yanıtla (7) (2)
  • M.D. Edep.Edep.. / 19 Mayıs 2024 14:08

    Arkadaş çok güzel bir yorum yapmış ancak biri bu yorumu beğenmemiş.. Hayır anlayamadım bu hakikatin nesini beğenmedin çakal...

    Yanıtla (3) (2)
  • M.NURI GOREN / 19 Mayıs 2024 16:05

    Eğitim sistemimizin sağladığı eğitimin kalitesi ve dijital medyanın çok yoğun kullanımı insanımızın genellikle okuyup idrak etmek yerine videolara, görsel içeriklere yönelerek zihinsel tembelliğine neden oluyor.Okuyarak anlama yetersizliği üniversite sınavlarının sonuçlarında çok açık bir şekilde ortaya çıkıyor.
    İşte bu nedenle,yorumumu beğenmeyenin anlamama veya doğru anlayamama nedeniyle olumsuzladığını sanıyorum.

    Yanıtla (2) (1)
  • Karar okuru / 19 Mayıs 2024 15:54

    Bizde şöyle bir sorun daha var: Özel sektördeki çoğu firma çalışanlarının haklarını vermiyor. Sömürü düzeni hakim. Üç kuruş maaşa köle gibi çalıştırıyorlar insanları. Bu şartlarda kimse özelde çalışmak istemiyor tabiki. Çalışanların hakkı korunsa çok şey değişir.

    Yanıtla (1) (0)
  • MDS / 19 Mayıs 2024 15:38

    CB'nın sözlerini hep tastikliyorsunuz ama, söz icraata ve gerçeğe dönmedikçe ne fayda eder. İktidar, iktidar değil ki...
    Neyse gerisini düşünmek size ait.

    Yanıtla (1) (0)
  • DDYY / 19 Mayıs 2024 15:16

    AKP iktidarı doğruların sadece laf'ını söyledi.....ötesini yapmadı hatta tersini yaptı....
    Bu konu dahil, Adalet, Hukuk, Eğitim, Yönetimde Liyakat bunların hepsi BEKA meselesidir...... buralarda maalesef çok geriye düştük.

    Yanıtla (5) (0)
  • Matrakçı... / 19 Mayıs 2024 15:09

    Diplomali işsiz degil..Diplomali VASIFSIZ demek daha dogru..

    Yanıtla (4) (0)
  • KARAR OKURU / 19 Mayıs 2024 15:05

    Her yere "boş" üniversite aç.....meslekleri ara eleman , yardımcı personel diye küçümseyen (kamu dahil) anlayışı ortadan kaldırma, kısacası bilimsel planlamadan bi haber şekilde devleti yönetirsen olacağı bu.... her alanda duvara tostladık...

    Yanıtla (0) (0)
  • KARAR OKURU / 19 Mayıs 2024 15:00

    Devlet olarak düzgün planlama yapma, emeğin karşılığını koruma yerine sermayenin insafına bırak, mesleklerin değerini yükseltme vb. ama her yere "boş" üniversite aç..... sonra da devlet herkese iş vermek zorunda değil diye ülkenin çocuklarını ortada bırak.... devlet yönetmek bu mu...!

    Yanıtla (1) (0)
  • Okur okumaz / 19 Mayıs 2024 14:58

    Milli eğitim siyaset dışı olmadıkça, eğitim maalesef düzelemez.
    Bunu başarabilecek yüksek bilinç maalesef bizde yok.

    Yanıtla (2) (1)
  • İdo / 19 Mayıs 2024 14:57

    Bir bardak su Bir TL olmuş, Akp ile devam etmek isterseniz nefes aldığınız havaya da para vereceksiniz , bi o kalmış .
    ÜLKENİN ÇİVİSİ ÇIKMIŞ

    Yanıtla (1) (0)
  • İdo / 19 Mayıs 2024 14:51

    Çift maaşlılara birbirleri ile evlenme yasağı getirilmeli .

    Yanıtla (2) (0)
  • İdo / 19 Mayıs 2024 14:47

    Devletin kapısı daha fazla cazipse milletin gözü devletin kapısında kalır .

    Bunun, tatili, emekli maaşı ,sosyal haklar vs.

    Yanıtla (1) (0)
  • Yoksul / 19 Mayıs 2024 14:45

    Şimdi kardeşim hayat tarzım farklı ama herkesi okumaya dinlemeye çalışırım. Geçenlerde Barış Pehlivan yazmış korkuyoruz ama cesaret diye. Yani haksız değil. Atatürk vd bu günleri görseler bunun milletin yarısına cibilliyetsiz tezek çöp çamur çukur sözlerine o insanlar ne derdi acaba.

    Yanıtla (0) (0)
  • Hasan Erzincan / 19 Mayıs 2024 14:40

    Benim öğrenciliğimde fason üniversiteler vardı. Bir de gerçek üniversiteler. Bölüm hocama istatistik dersinden sorun yaşadığımı söylediğimde akademik zorunluluk aşamıyorsan bölümü bırak başka bölüme geç demişti. Akademik alanın tavizsizliğiydi bu. Şimdi; akademiyi çocuklar bitiriyor, söylemezse fark edemiyorsun. Değişim yaşamamış. Her yere ünv açıp vasatı yücelterek. Akademiyi akp çökertti. Çoraklaştırdı iklimi yok etti. Boğaziçi’nin başına geleni ! Yarım doktor candan, yarım imam dinden eder,

    Yanıtla (4) (0)
  • Öğretmen / 19 Mayıs 2024 08:52

    Bizim insanımıza göre herkesin çocuğu çok zeki ama çalışmıyor.Calişsa profesör olur.Cok yetenekli istese şampiyon olur diye diye...
    Hiç bir şey bilmeyen diplomalılar ordusu var karşımızda.
    Eğitim sistemimizdeki kayıp ekonomiden daha ağır bir durumda.
    Bakanlik odasında yazıp cizmekle eğitime yön vermeye çalışırsanız sonuç bu.
    Hep söyleriz sahadan,camiadan bu kadar mı habersizler çıkardıkları yönetmelikler, yönergeler...

    Yanıtla (8) (0)
  • İclal / 19 Mayıs 2024 12:24

    Herkes istiyor ki çocuğu doktor olsun, mühendis olsun hiçbir şey olamıyorsa öğretmen olsun.
    Çocuğun ilgisi yok,isteği yok, donanımı yok,motivasyonu hiç yok...Ama olsun beyaz yakalı olsun...

    Yanıtla (4) (1)
  • Kul Hakkı / 19 Mayıs 2024 14:28

    olmasada donanım....Ama olsun yeterki akepli olsun...

    Yanıtla (4) (0)
  • Rambo / 19 Mayıs 2024 14:27

    Meslek lisesini , kaldır. Anadolu lisesi fen lisesi herseyi kapat hepsini imam hatip ilan et. Yetmez hersehre bir üniversite diyerek egitimden inşaat rantı devşir. İlk 500 deki 2 iyi üniversiteye kayyum ata onlarida avaraj altına çek..

    Yanıtla (4) (1)
  • HAYRETI MUCIP / 19 Mayıs 2024 14:17

    Bütün bunlar daha doğrusu bir devletin her alanında , bütün faaliyetlerinde birbiriyle bağlantılı ve dengeli yani koordineli bir sekilde kısa , orta ve uzun vadeli plan ve projelerin olması, uygulamaların buna göre yapılması gerekir.
    Oysa ülkeyi yöneten siyasetçiler icin ise bir sonraki seçimi esas alarak siyasi rant getirecek faaliyetler önemlidir.
    Işte devlet ile siyaset bu noktada çatışmaktadır , gelişmiş ülkelerde bu denge hep korunur .
    Biz var olan DPT. nı çöpe attık!

    Yanıtla (7) (0)
  • 07Cem / 19 Mayıs 2024 09:48

    "Cb.Yardımcısı Yılmaz'dan 'kamuda çift maaş' açıklaması: Vermezsek kamuyu zarara sokarız" Basında-ülkede diplomalı gençler işsiz gezerken kafayı yememek elde değil valla,devlet çiftlik olmuş adeta!!

    Yanıtla (15) (1)
  • (dıyanet) / 19 Mayıs 2024 11:59

    Alibabanın çiftliğinde, esamesi okunurmu!!

    Yanıtla (3) (0)
  • 07Cem / 19 Mayıs 2024 12:28

    "Afyonkarahisar Belediye Başkanlığını son yerel seçimde 424 milyon lira borç ile devreden AKP’li Fatih Kayacan’ın, Diyanet Vakfına Genel Müdür Yardımcısı olarak atandığı ortaya çıktığı" yer aldı basında.

    Yanıtla (9) (1)
  • M.D. Edep.Edep.. / 19 Mayıs 2024 14:02

    Hiç o cenahtan boşta kalan birisi yok... Milletvekilliğini bırakır, rektör olur, rektörlüğü bırakır genel müdür olur ama mutlaka bir makamı olur.. Onun için bunlardan hiç çatlak ses çıkmaz. Hani bunlar 3 dönemi uydurmuşlardı, adamlar doğru söylüyordu, her makamda 3 dönem geçiriyorlar. Kendisi emekliğe ayrılır fakat onun makam kontenjanından oğlu veya kızı mutlaka bir yere getirilir... İşte fitne budur..

    Yanıtla (5) (0)
  • Admin / 19 Mayıs 2024 13:54

    80 yıldır popülizm.Hele şu son 20 senede yapılan katmerli oldu.
    Bu tahribat belki 50 senede bile düzeltilemez.
    Bir iki nesil çok acı çekecek.Bir de şu sığınmacı meselesi varken.

    Yanıtla (6) (0)
  • Sedat F. / 19 Mayıs 2024 13:53

    Sayin T.Akyol ,bu ülkede "sahte diplomayla" cok iyi isi ve makami olanlari da "elekten gecirmek" gerekli degil mi?
    Ben bir kac kisi sayabilirim,belki siz cok daha fazlasini biliyor olabilirsiniz..

    Yanıtla (1) (0)
  • Karar okuru / 19 Mayıs 2024 13:50

    Diplomalı işsizler ve diplomasızlar! İşte bütün mesele burada.

    Yanıtla (0) (0)
  • Bir garip karar okuru / 19 Mayıs 2024 13:44

    Özgür Özel geçen gün gayet güzel söyledi. 1 milyon öğretmen yetiştirip atamıyorsan, Devlet Planlama Teşkilatı'nı neden kapattın. Türkiye'de hangi sektörün ne kadar istihdam ihtiyacı olacak, hangisinde fazla hangisinde eksik var, bu çerçevede bir planın var mı? (Tabii ki yok)

    Yanıtla (1) (0)
  • KARAR OKURU / 19 Mayıs 2024 13:40

    AKP gençlerin umutlarını , hayallerini yok etti....hemi de anne ve babalarının desteği ile.

    Yanıtla (5) (1)
  • Yoksul / 19 Mayıs 2024 13:31

    Uğur Dündar abiye 2 satır mektup yazmıştım şöyle buna sn.cb.nı de ama cb.ı(m) deme diye, tabii benimki de densizlik..O da bana ne diyeyim hıyar diye cevap yazmıştı..Şimdi vazifesini yapmayıp devletin sırlarını fetö hakimine teslim eden adamı çıkarıp bize tarih dersi verdiriyor!

    Yanıtla (0) (0)
  • Yolcu / 19 Mayıs 2024 13:26

    Sn. Erdoğan lafta doğruyu söylerken senelerdir seçim yatırımı olarak devleti en büyük istihdam alanına çevirdi. İşkur eliyle hastane okul belediye vb. Alanlara aldığı geçici personele iki yılda bir kadro verdi. O işlerde calisanlar iki üç asgari ücret alırken özel sektörde mühendis 20/25 bine calisiyor bu konuda konuştuğu hiçbir şey gerçeği yansitmiyor

    Yanıtla (1) (0)
  • Hemhal / 19 Mayıs 2024 12:16

    Türkiye'de 190 üniversite var. Bu kadar üniversiteye gerek var m? Her yıl milyonlarca öğrenci mezun oluyor. Bunlar işsiz olarak topluma katılıyor. Yazık değil mi harcanan paralara? Öğrencilerin hayallerine?
    Var olan üniversitelerin çoğu kapatılıp nitelikli hale getirilse kapanan üniversiteler de teknik ve meslek okullarına dönüştürülse hem bu yolla birçok genç meslek sahibi olacak hem de toplumun kalifiyeli eleman ihtiyacı karşılanmış olacak. Maalesef oy için bunlar yapılmıyor.

    Yanıtla (5) (0)
  • Sv / 19 Mayıs 2024 13:21

    Öğrenci bulamadığı için kapanıyorlar zaten. Bitirince iş bulamayacaksa o bölüme kayıt yaptıran olmuyor. Olan o okullara yapılan yatırıma oldu.

    Yanıtla (0) (0)
  • Okur / 19 Mayıs 2024 13:16

    Peki diplomasız işçiler mevki bedavada mevki sahibi olanlara ne dersiniz? Bir tarama yapılırsa kaç tane diplomasız yanı sahte diplomaya rastlanılır kamuda?
    Bunu bir araştırırmışsınız sayın Akyol?

    Yanıtla (1) (0)
  • Meral / 19 Mayıs 2024 13:11

    Tek amacı iktidarını korumak olan, hükümet ve liderinin yönetiminde, ülkede hiç bir iyi, faydalı mantıklı bir iş yapılması mümkün değildir.

    Yanıtla (1) (0)
  • Dertli deli / 19 Mayıs 2024 13:07

    Hocam gençlerin meslek liselerini tercih etmemelerinin bir sebebi de en düşük memur maaşı 33000
    Asgari ücret 17000
    Memur olabilen çalismadan maaş alır
    Asgari ücretli calisarak

    Yanıtla (1) (0)
  • KARAR OKURU / 19 Mayıs 2024 13:07

    Özel sektör köle sektörü , devleti de AKP yandaşları ile doldurdu.....Türk 'ün çocuğu kendi öz yurdunda işsiz, umutsuz kaldı.... Üç yıl tasarruf yalanı ile işsizliğe tam kronik hale getirecekler.

    Yanıtla (2) (0)
  • BirOkur / 19 Mayıs 2024 13:03

    AKP iktidarıyla birlikte milli eğitim ve üniversiteler elbirliğiyle niteliksiz insan gücü yetiştirme projesi başlattılar. Sonra da ekonomik kalkınma modelleri hikayeleri ile pembe tabloları çizdiler. Ancak hiç biri gerçekleşmedi. Bırakın gerçekleşmeyi yakınında bile geçemediler, hatta hepsinde kötüye gitti. Neden? Çünkü nitelikli iş gücümüz yetiştirilmedi.

    Yanıtla (4) (4)
  • Misafir / 19 Mayıs 2024 13:02

    Taha bey haklısınız bu mesele bir Beka meselesidir. Tuhaf gelebilir ama size bir teklifim var: bu konuya ilişkin mümkünse her gün bir yazı yazılabilir. Boylece belki bir farkındalık oluşur da gelecek nesiller mesleksizlikten kurtulmuş olur

    Yanıtla (2) (0)
  • Yoksul / 19 Mayıs 2024 12:53

    Bu millet için okul ne ki. Şimdi tv bunun 19 Mayıs mesajını yayınladı. Saray uzun kırmızı halı merdiven öyle bir inişi var ki pek heybetli. Atatürk ü hiç anmıyor sanki boşverin onu tayyiptürke, yeni yüz yıla bakın gibi. Anıtkabir e gitmiyor. Sen bir git o beslediğin tv kanalları, yurdu terk ettirdiğin Can Dündar bunun öyle bir belgeselini yapacaklar. Ah bir gitse idi bende bu hayalle yaşıyorum.

    Yanıtla (1) (1)
  • Okur / 19 Mayıs 2024 12:53

    Sanat okuluna sınavla girerdik. Çıktığımızda kolumuzda altın bilezik. Gerçek bir meslek, iş bilgisi, iş sanatı. Sanayinin bel kemiğiydik. Şimdi Endüstri meslek diyorlar. Sokaktan adam toplayarak giriliyor. Mezuniyeti bir kağıt parçası. Meslek, iş bilgisi sıfır.

    Yanıtla (5) (1)
  • Ahmet / 19 Mayıs 2024 12:47

    Daha bazı siyasiler, ticaret odaları, sözde egitimciler ilçelere üniversite kurma derdinde. Bunun için gece gündüz uğraşanlar var..Bunun tek açıklaması adamciĺik, nemalanmak.Kendi çiftliklerini oluşturmak.Üniversitelerde kalite, nitelik gibi ozeĺikler istisnai şeyler artık.Malesef.

    Yanıtla (5) (2)
  • Ziya Tatar / 19 Mayıs 2024 12:36

    Böyle giderse üniversiteler öğrenci bulamaz. Çaresiz kişiler ve de başarısı düşük insanlar mecbur kayıt yapar. Cehalete ve çöküşe gidişe dur demek ve önlem almak önemli ve acil. Diplomalı işsizler acı durum.

    Yanıtla (1) (0)
  • KARAR OKURU / 19 Mayıs 2024 12:29

    Devletin görevlerini planlamak. Kim yapıyorsa yapmak için yapıyor. Yaklaşık 50 yıldır böyle. Kim değiştirir. Siyasi iktidar mi? Hayır. Alternatifi olan siyasi parti mi? Kesinlikle hayır. Eeee ne olacak? Geçen yıl ne olduysa 10 yıl sonra da aynısı olacak. Ülke gençlerinin geleceği karanlık. Kacabilen kaçıyor. Düşünsenize 5000 kişi TBMM etrafında kendisi için sistem kuruyor.

    Yanıtla (1) (1)
  • Gurbetçi / 19 Mayıs 2024 12:23

    İyi bir yabancı dil ile yurtdışında çok kolay iş bulmak mümkün.

    Yanıtla (1) (0)
  • Mevzuat1999 / 19 Mayıs 2024 12:21

    Sayın yazar bi de bu mesele şöyle bakmak lazım. Ünlü bir iş adamımız"Meslek lisesi memleket meselesi" demişti. Ancak, meslek lisesinde maalesef meslek öğretilmiyor. Temennim o ki Bu mesele bir şekilde düzeltilir.

    Yanıtla (2) (0)
  • Hemhal / 19 Mayıs 2024 12:04

    Üniversiteye -4 matematik netiyle girip matematik öğretmeni olan bir sistemden eğitimin düzelmesini bekleyebilir misiniz? Başka bir deyişle bu kişinin çocuğunuza ders vermesini ister misiniz?

    Yanıtla (6) (0)
  • Yusuf / 19 Mayıs 2024 12:04

    15 yılıdır her ortamda söyluyorum:"Bu haliyle 12 yıllık zorunlu eğitim ve her ile üniversite ülkenin felâketidir." diye. Bu akıl dışı bir uygulama. Okumak istemeyen yüz binlerce genci köylerden taşımalı eğitime aldık. Adamları 4 yıl kuru sıranın üzerinde oturttuk. Ne çiftçilik kaldı, ne meslekler. Niteliksiz üniversiteler ve meslek öğretmeyen liselerde 15 yildir milyonlarca genci mesleksiz bıraktık. Ülkenin geleceğini de mahvettik. Reis en son "Ben ekonomistim" demişti. Ekonominin içinden geçti.

    Yanıtla (7) (1)
  • Vatandaş / 19 Mayıs 2024 12:03

    Hükümetin amacı işsizlik sayısını düşük göstermektir. Nüfusun yüzde 10 u üniversite öğrencisi. Mezunların çoğu bir baltaya sap olamıyor. Üniversitelerin yğzde 40 ı bölümlerin yüzde 50 si kapatılmalıdır. Ara eleman yetişmiyor, ünv. Mezunu da fabrikanın tozunu yutmadan masa başı iş bekliyor. Herkes Devletten medet umuyor. Bu hale getirenler utansın

    Yanıtla (4) (1)
  • Millet / 19 Mayıs 2024 12:02

    Bayburt'a üniversite açmak oy getiriyor ya gerisi teferruat. Son 30 yıldır akademik kariyer yapanların aldıkları ünvanlar da gerçekten hakkederek değil. Türkiyemize teknik ara edemem lazım bir her mahalleye imam hatip lisesi açıyoruz. (Ama camilerde kamet getirecek insan yok. Nerede bu imam hatip lisesi mezunları, yoksa hepsi astronot mu oldu?) Ülke problemlerine çözüm arayan samimi bürokrat, siyasetçi yok.

    Yanıtla (6) (0)
  • Abbas / 19 Mayıs 2024 11:54

    Merkel ne anlar, bizde dünya lideri var’! işin kötüsü biz para harcayıp yetiştiriyor, en iyisini Merkel alıyor, hem de beleş.

    Yanıtla (1) (0)
  • Abbas / 19 Mayıs 2024 11:50

    İşte 3-5 hatta 15 tane çocuk yap demek değil, 2 çocuğa iş vermek, hayata tutunmasını sağlamak başarıdır, bize yönetenlere duyurulur, sizden aptal olduğumu asla düşünmeyin, yanılırsınız

    Yanıtla (1) (0)
  • barış / 19 Mayıs 2024 11:49

    Ülkemin en büyük zaafı plansızlık.Elindeki kaynakları hoyratça kullanarak.Yıllarca yetiştirdiği insanlardan faydalanmayı bilmemek. Sadece iş bilmemek.İnsan yetiştirmek en zor iştir.Biz kıt imkanlarımızla yetiştirdiğimiz bunca insanı değersiz yapamayız,yapmamalıyız.Bu plansızlığın cezasını onlara kesemeyiz.

    Yanıtla (2) (0)
  • Samil has / 19 Mayıs 2024 11:49

    Ben size nasıl bir eğitim planlaması yspıldığını daha doğrusu plan falan yok kesmekeş olduğunu basit bir örnekle yazayım Uluslararası ilişkiler diye bir bölüm var ve bubölüm tam 83 üniversitede var ve bubölümde asağı yukarı bin öğrenci var yani bu bölümün toplam ,83.000 ögrencisi var ve senede ,20.000 mezun veriyor acaba bu kadar mezun hangi ülke ile ne ilişkisi kuracak hiç bir ilişki al sana plan program bitti nokta

    Yanıtla (3) (0)
  • Adalet / 19 Mayıs 2024 11:46

    Bugünkü sıkıntıların temelinde kesintisiz eğitimin rolü pek çok.Gençler okulu baya seviyorlar baba cebinden saçları jöleleyip gruplar halinde pastanelerde kahvaltısını yapıp muallime kafa tutmaya bıçak çekmeye pek mahirler.Sanayiye bu gençleri bu saatten sonra göndermek zor ustadan emir alacak eli ispas olacak fingirdeşemeyecek.Hal böyle olunca üniversite açmaya devam.Avukatlar asgari ücretle öğretmenler saatlik ücretle çalışıyor.Bunların işbulması için nüfusun ve dava sayısının artması lazım.

    Yanıtla (2) (0)
  • Okur / 19 Mayıs 2024 09:50

    Almanya örneği durumu özetliyor. Bir nokta unutulmuş. Nüfuslarımız kabaca aynı olmasına rağmen Almanyanın üretimi kabaca Türkiyenin beş katıdır. Buna rağmen Türkiyenin mühendis sayısı çalışan çalışmayan hepsi dahil Almanyanın üç katıdır. Düşünün sınavda 290 bininci öğrenci mühendislik fakültesine girebiliyor. Gençlerimizi küçümsemek istemiyorum ama bir mühendis adayı sınavda onbeş yirmi matematik sorusu çözebilmelidir. Bizde ise üç dört tane çözebilen kazanmış oluyor.

    Yanıtla (14) (0)
  • Mühendis-i Evvel Uzun Ihsan Efendi / 19 Mayıs 2024 11:43

    Ilk 10000 mühendis olabilir mental kapasite ve yetenek açısından, gerisi dolgu malzemesi. Ilk 10000 dekileri de artık ülkede tutmak çok zor. Hayal bile kuramıyor gençler. Imkan bulan kaçma derdinde zira kimse düzeltemez bu kural tanımaz cahiliye toplumunu. Seküleri de muhafazakarı da goyimdir.

    Yanıtla (1) (0)
  • serçe / 19 Mayıs 2024 11:37

    TRT, TÜGVA, TÜRGEV, SETA Vakfı, İHH, ÖNDER İmam Hatipliler Derneği ve Dünya Etnospor Konfederasyonu (Bilal Erdoğan) Avrupa birliğinden fon alıyorlar. Tespit edilebilenler bunlar.
    Sorsanız hepsi yerlinin millisi.

    Yanıtla (4) (2)
  • Ejder / 19 Mayıs 2024 11:32

    Türkiye'nin en küçük ilinde devasa beton yığınlarindan oluşan üniversiteler.YÖK ve bileşenleri bu kafada.ilkokul orta okula oradan liseye derken öğrencilerin %80 üniversitesiye okumaya. Nicelik tamam nitelik... elbette diplomalı işsiz ordusu olacak.Üniversitelerin %70 kapansa ülke ne kaybeder!!!

    Yanıtla (2) (1)
  • Karar okuru / 19 Mayıs 2024 11:24

    Bir iki cümle de ülkeyi batıran ekonomistlere ayırabilirdiniz Sayın Akyol.

    Yanıtla (3) (0)
  • Mehmet Hatipoğlu / 19 Mayıs 2024 11:20

    Elifi mertek sananlara molla icazeti verilen yerde, o mollalara Harran ovası tekke yapsan sızmaz.(genel kültür amaçlı mantar üniversitelerden alınan ortaokul seviye eğitimlerine sahip kişiler boşuna ağlamasın).

    Yanıtla (2) (1)
  • M.NURI GOREN / 19 Mayıs 2024 11:15

    Ülkemizde yaşayanların önemli bir bölümünün kaliteli eğitim talep etme idraki yok.Kalitesini koruyabilen bir kaç üniversitemiz bu kaliteli eğitime devam ediyor ve oralara da ancak kaliteli eğitim bilincinde olan ebeyenlerin özel imkanlarla sağladığı iyi orta eğitimi alabilen öğrenciler girebiliyor.Yani işi popülist politikacılara havale ederek-bir kaç istisna ülke dışında-kaliteli eğitim almanın imkanı yok.Dünya genelinde,özellikle yüksek öğrenim konusunda devletlerin eğitim düzeyi çok iyi değil

    Yanıtla (1) (1)
  • Felix Shancez / 19 Mayıs 2024 11:09

    Bu kadar göçmenin olduğu bir ülkede işsizlik giderek artacaktır. Kendi vatandaşı işsiz kalacak, göçmenler düşük maaşla çalıştırılacaktır.

    Yanıtla (2) (0)
  • Vatandas / 19 Mayıs 2024 11:02

    Üniversite bir akademik egitimdir. Her vatandas akademik eğitim alamaz Eşyanın tabiatına aykırıdır. Şimdi her çocuğumuzu 22-24 yaşına kadar akademik eğitim ver ve sonra iş kurşun, kaynakçı, tornacı, kuaför, elektrikçi vb olsun diye bekle. Buna kargalar bile gülüyor. Ne yapacak bu genç, devletten iş bekleyecek çünkü elinden başka birşey gelmez. Sanayi carklarini durdurmussun. Sanayi yok, olan kapatmış finansman yok. Sen egittigin muhenditen iş uretmesini işte yahu bu nedir

    Yanıtla (1) (0)
  • Adem celik / 19 Mayıs 2024 11:01

    End meslek liselerini ve ve meslek yuksek okullarini uvey evlat muamelesi yaparsan boyle olur

    Yanıtla (2) (0)
  • Gerçek / 19 Mayıs 2024 10:59

    Erdoğan’ın açtığı üniversiteler kısa sürede kapatılmalıdır. Dersaneleri bir kararla nasıl kapatmışlardı aynen onun gibi. Bu kadar çok üniversite açan Erdoğan gençleri geri dönülmesi çok zor bir uçuruma doğru itti. Gençlik mahvoldu, bitti. Yazık oldu bu insanlara çok yazık.

    Yanıtla (0) (1)
  • Vatandas / 19 Mayıs 2024 10:58

    Kemal Guruz ondan önce Sayın Sağlam, En son Teziç bir üniversite kültürü ve oluşturma yönünde çabaları az çok oldu. Onlar gittikten sonra YÖK, yükseköğretim kökünde bombayı patlatmistir. Atatürk'ün Cumhuriyetimizin temeli kültürdür sözünu yerle yeksan etmek için YOK ve milli olamayan eğitim bakanlığı elinden geleni yapmaktadir

    Yanıtla (0) (2)
  • Hukukcu / 19 Mayıs 2024 10:55

    Öncelikle YOK in KPS sinavlarinda başarısız üniversitelerin kontenjanlarını azaltmali,Çalışma Bakanlığı her yıl iş arayanların meslekler itibarıyla sayısını açıklamalı..Binlerce öğretmen adayı atama beklerken,en başarısız üniversiteyi seçip sonra kadro,atama diye bağıranlara itibar etmemeli.

    Yanıtla (0) (0)
  • Vatandas / 19 Mayıs 2024 10:52

    Bu durum sadece Eğitim Fakülteleri ile mi ilgili hayır. Diğerleri sizce çok mu farklı. Yeni kurulan üniversitelerin hangisinde yeterli akademisyen var mı. Her sehre üniversite olamaz. Üniversite kelimesinin dokusuna aykırı. Zaten amaç yizlastirmak ve kurumları itibarsizlastirmak

    Yanıtla (0) (0)
  • Vatandas / 19 Mayıs 2024 10:49

    Taha bey biz ülkeyi ve insanlarımızı yok etmek için elimizden geleni yapıyoruz. Gelecek büyük karanlıklara gebe. Öğretmen yetiştiren eğitim fakültelerine kontejan sınırlaması gelmesi gerekirken, öğretim üyesi olmayan eğitim fakültelerinde bölüm açılırken her fakülteye şimdi öğretmen olması için formasyon veriliyor. Kim giriyor bu derslere dersiniz. Alanı ile hiç ilgisi olmayan hocalar. Şimdi siz bunların yetiştirdiği öğretmene çocuğunuzu verip okutur musunuz. Şimdi neden sözlüyu kaldırıyorlar

    Yanıtla (0) (0)
  • Sahin / 19 Mayıs 2024 09:22

    Türkiye"yi Neden bilim insanları
    öğrenciler terk edip gidiyor.
    Geçen yıl bunların sayısı 600 bini geçmiş.
    Avrupa kapıları açsa Türki"nin nufusu yarıya iner.Merken bunları bilmiyor mu
    Biliyor ama saygıdan cevap vermiyor.

    Yanıtla (3) (1)
  • Ayak Takımı / 19 Mayıs 2024 10:39

    Nesine saygı duyacak. Uğraşamam bununla demiştir.

    Yanıtla (4) (0)
  • tavşan. / 19 Mayıs 2024 00:28

    Türkiye'ye gelen Yahudi öğretim üyelerinin sosyal bölümünden olanları bir süre sonra rahatsızlık vermeye başlar. Çünkü öğrettikleri bilgiler Türkiye'nin yöneticilerini rahatsız etmektedir. 1950 li yıllarda İstanbul üniversitesi öğretim üyelerinin gönderilmesini isteyen yürüyüş yaparlar. Tatbiki isteyen aslında hükümettir. Ve gönderilirler.

    Yanıtla (7) (2)
  • karar okuru / 19 Mayıs 2024 00:47

    kendileri daha iyi koşullardaki ülkelere gittiler. gidebilirler doğaldır birşey denemez. ben olsan ben de örneğin amerikaya gidebilirdim. uzun süre kalanlar da oldu. örneğin ernest hirş hukuk alanında değerli hizmetleri oldu. türkiyenin alması onlar için de olumlu idi. bir gerilim konusu değil

    Yanıtla (4) (1)
  • Serçe / 19 Mayıs 2024 10:31

    Yahudi öğretim üyeleri Türkiyede eğitime çağ atlattı.

    Yanıtla (5) (5)
  • tavşan. / 19 Mayıs 2024 00:37

    Türk eğitim sisteminin en iyi göstergelerinden biri Bor paylaşımıdır. Herkes borun çok değerli olduğunu iddia eder ama bir tanesi bile ortaya çıkıp ben bordan şunu yaptım diyemez.. Neden diyemediğini de aklına getirmez.
    Herkes Ermenilerin Yahudilerin Kürtlerin Yunanlıların Emellerini gösteren haritaları paylaşır. Hiç birinin aklına devletler böyle haritaları ulu orta yayınlar mı diye düşünmez. Beynin sorgulama bölümü kapalıdır.

    Yanıtla (4) (6)
  • Serçe / 19 Mayıs 2024 10:29

    Dahi bu kadar bomboş devrim arabası Siha uçak bor paylaşımı yapan vardır. Ama bir adet icat yapan yoktur. Hem yaptıkları paylaşımlar yanlış hem işe yarar fikirleri yok

    Yanıtla (1) (1)
  • Hikaye / 19 Mayıs 2024 10:27

    Eğitimde devrim kurtuluş için ilk yapılması gereken bir.Dünya bilim çağında ,biz din çağına gidiyoruz.Önce istikametimizi düzeltip bilim ve teknolojide katma değer üreten çalışmalara odaklanmalıyız.Kasabalardaki fakülteler meslek okullarına dönüştürülmesi.

    Yanıtla (2) (1)
  • Öğretmen / 19 Mayıs 2024 08:45

    En başta kesintisiz 12 yıl eğitimden vazgecmeliyiz.
    Sinif geçme tekrar gözden geçirilmeli.
    İlkokul ve ortaokulda öğrenci gerek akademik gerekse disiplin bakımından bir hiç olsa bile nihayet sene sonu öğretmenler kurulunda sınıf geçiyor.
    Böylece ortaokul mezunu okuma yazma bilmeyen dört işlemi yapamayan bir nesil zorunlu liseye başlıyor.Kendilerine göre gittikleri lisede de aynı sistem devam ediyor.Sonuc diplomalı ama kafası boş, eli boş bir nesil geldi, geçiyor.

    Yanıtla (24) (1)
  • Karar okuru / 19 Mayıs 2024 10:15

    Şuan 68 yaşında olan birisi bana "Biz ortaokulda bütün derslerden geçmemize rağmen sene sonunda bütün derslerden bir daha sınava girerdik"" demişti.Şimdi ise herkes geçiyor.

    Yanıtla (9) (0)
  • The end / 19 Mayıs 2024 10:01

    Erdoğan'ın egitm ekonomi hukuk saglik tarım hayvancılık vb ülkeye verdiği zarar cumhuriyet tarihinde ilk belki osmanli tarihinde bile bir ilk. olculmesi bile mumkun değil.hic bir hukumet padişah bile bu kadar bu ülkeye zarar. Vermedi

    Yanıtla (8) (2)
  • Ddt / 19 Mayıs 2024 09:42

    ,,,, Mahallenin/ köyün ,,, Azılı hırsızı( hem katil/ hem zorba),,,,,,
    Camiye gelse ne! Gelmese ne!!!

    Yanıtla (2) (0)
  • Okur / 19 Mayıs 2024 09:22

    ODTÜ bogazici. İyi Bilkent Koç Sabancı eh işte verisi bos cocuklarda bana diploma lazım torpille heryere gelirim burası Turkiye diye düşünüyor eğitim bitik bom bos

    Yanıtla (3) (3)
  • Yoksul / 19 Mayıs 2024 08:58

    Kardeşler biz hep büyük milletiz diye övündük. Hangi millet küçük ki. Teknolojik olarak iyi bir ivme yakalamıştık ki bu adam başımıza geçti Her şeyi alt üst oldu. Tahir Sarıkaya diyor ki beğen beğenme Erdoğan Atatürk 'den sonra 2 inci adam. Neyini beğenelim Allah aşkına. Çok yazacak var ama korkuyoruz.

    Yanıtla (4) (1)
  • H.B. / 19 Mayıs 2024 08:58

    Rektörler yurtdışındaki üniversitelerde kaliteli öğrenci yetiştirememenin ülkede işsizliğe, endüstriye, ailelere dolayısıyla tüm topluma zararlarını çok iyi bilirler. Bizim atanma rektörler partizan, çoğu ya bilmiyorlar veya bilmek istemiyorlar, keyiflerine bakıp ayrıcalıklı hayatlarını yaşıyorlar. Misal, altına özel araba, özel lojman verilen rektörler nerede görülmüş? Diplomalı işsiz çoksa durum işveren endüstrinin yetersizliğiyle de ilgilidir. Üniversite-Endüstri ilişkileri geliştirilmeli.

    Yanıtla (2) (1)
  • Fetvacı / 19 Mayıs 2024 08:54

    Sen işçiye insan gibi maaş vermezsen onlar da gider üniversite okumaya çalışır

    Yanıtla (3) (1)
  • Sefa / 19 Mayıs 2024 08:53

    Bırakın kaliteyi Elon musk gelse bizim sektör onu bile ayda 26 gün sigortasız günde 12 saat en agir sartlarda çalıştırır .hatta 10 bin tl ye bile çalıştırmk isterler.bizdeki ozel sektör en agir sartlarda bedavaya çalıştıracak köle arıyor

    Yanıtla (5) (0)
  • Katre i matem / 19 Mayıs 2024 08:50

    Özel sektörün çalışma şartlarının düzeltilmesi gerek ara eleman konusunda ilkokuldan sonra çocuğun ilgi alanlarının tesbit edilip geçişken bir sistemle mesleğe yönlendirilmesi lazım şu andaki orta öğretim sistemi nesli heba eden bir sistemdir

    Yanıtla (2) (0)
  • ÖTÜKENLİKURT / 19 Mayıs 2024 08:40

    Cehalet despotların en büyük güvendiği kesimdir. Hayallerle yaşar, umutları pompalanarak uyutulur, cehennem ve kaynar kazanlarla korkutulur, böylece kolayca köleleşir. Şimdi yeni bir korku pompalanıyor ; DARBE! Yahu Tanrıdan korkun, dünyanın en muhteşem ordusunu, dinci bir meczuba kıydırdınız bando mızıka takımı haline geldi. Cüppeli takkeli paşalar mı darbe yapacak! Yoksa imam mektebini bitirenlerden kurduğunuz polis mi? İddianız komik bile değil de olan düşünenlere oluyor.

    Yanıtla (19) (3)
  • Alp Doğan / 19 Mayıs 2024 08:40

    Eskiden issizliği nufüsün % 5 inin 3 yıl askerde tutar işsizliği i 3 öğün karavana ile çözerdik. Şimdi bunu üniversite öğrencisi yaparak çözüyoruz. Birde açık öğretim var .Gençler işsizim dememek için yazılıyor soranlara üniversitede okuyorum diyor.

    Yanıtla (9) (0)
  • karar okuru / 19 Mayıs 2024 08:39

    Cahillere yönetimi verirsek hesapsız kitapsız iş ortaya koyar. Sen DPT yi kapatıp işlevsiz bırakırsan sonuç bu.....
    Ne bekliyorduk...,
    Uçacakmıydık....
    Çakıldık...

    Yanıtla (13) (1)
  • Dr / 19 Mayıs 2024 08:38

    Türkiyede bu devlet kadroları tasfiye edilip Atatürk devrimlerine dönülmezse hiçbir sorun çozülemez. Milli mücadelenin ilk adımının atıldığı 19 Mayıs gençlik ve spor bayramı kutlu olsun. Kutlayanlar sonsuza kadar mutlu olsun.

    Yanıtla (1) (1)
  • Ahmed / 19 Mayıs 2024 08:13

    İbni Haldun :Her canlı gibi tüm ümmetlerde ölümlüdür muayyen bir eceli vardır. Toplumların ölüm vaktinin yaklaştığında bir nevi"sakarat el mevt" belirtileri vardır Bunun en belirgini Devletin güvenlik - Askeri hizmetleri abartmasıdır. Mesela "Etki ajanlığı na bu kadar soruna rağmem öncelik verilmesi nin manası nedir?

    Yanıtla (1) (1)
  • AHMET GÜLÇUBUK / 19 Mayıs 2024 07:59

    Konuşulmuyan en önemli sorun....100ün üzerinde diş hekimliği,,,hukuk,,,tıp...tüm mühendislik dalları olamaz...son derece popülist bir esas etki ajanlığı...İşte tamda etki ajanlığı buna neden olanları sorgulamalı....ama neden olanları değil yine nedenleri ve oluşan sorunları konuşanlar suçlanacak....5 yıl boyunca tüm üniversiteler toplam 100bin öğrenci ile sınırlandırılmalı ve 50 den fazla hukuk,diş hekimliği,tıp,mühendislik fakültesi olmamalı.

    Yanıtla (1) (0)
  • Ali Bayrak / 19 Mayıs 2024 07:46

    Allah, yarattığının rızkını verir" anlayışıyla kontrolsüz çoğalan bütün canlıların karşılaşacağı kaçınılmaz durum; işsizlik, yoksulluk ve iş derdi.
    İlkokula başladığım 1960 yılı Türkiye'nin nüfusu : 27 milyon, bugün: 85 milyon.
    Hesapsız, kontrolsüz çoğalmaya devam! Allah rızkınızı ve işinizi verir!!
    Yetmez ise, bol sığınmacı ve mülteci alın..

    Yanıtla (5) (2)
  • Mr / 19 Mayıs 2024 07:41

    SSCB dağıldığında, oradan gelen herkes, Nataşalar dahil doktor, mühendis, eczacı, edebiyatçı vs. mesleği diplomalarına sahipti. Şu an Türkiyede de herkes üniversite diploması peşinde, ama sahte ama apartman üniversitesinden alınmış.

    Yanıtla (1) (0)
  • Fani / 19 Mayıs 2024 07:17

    Her tarafa üniversite açmakla olmuyor. Önemli olan ihtiyaçları belirleyip, sistemi oluşturmak. Bir ülke düşünün çeyrek asırdır ilerleme yerine hep geriye gidiyor. Neden, niçin,niye diye soruyor muyuz.

    Yanıtla (9) (0)
  • Okur / 19 Mayıs 2024 06:30

    Üniversiteler iş bulma yeri değildir

    Yanıtla (3) (0)
  • erdogan şener / 19 Mayıs 2024 05:58

    eskiden ilkokulda okurken yaz tatilinde bir işlerde çalışırdık.arkadaşlarımdan çogu ilokuldan sonra zanaatkar olmak için okula dönmeyip meslek sahibi oldular.çırak.kalfa ustalık dönemi vardı. sonra akp geldi çocukişçi çalıştırılamaz diye kanun çıkardı.18 yaşından sonra çıraklıgı gençler kabul etmedi.şimdi de aglıyoruz vasıflı eleman bulunmuyor diye.

    Yanıtla (10) (1)
  • Karar okuru / 19 Mayıs 2024 05:14

    Her ile üniversite açmak, her ile havaalani açmak, her ile şehir hastanesi açmak, her ile metro, otoban, hızlı tren hizmetleri sunmak doğru bir şey mi? Hiçbiri kar etmediği gibi zarar üstüne zarar ediyor. Sonuçta faturayı vatandaşa ödetiyorlar, bu reva mı? 16milyon emekli aç ve sefil yaşıyor.

    Yanıtla (3) (2)
  • tavşan. / 19 Mayıs 2024 00:29

    Türkiye Yahudileri Almanlardan kurtarmadı. Getirilen sadece 400 Yahudi öğretim üyesiydi. Bunu da kendi çıkarımız için yaptık.

    Yanıtla (4) (6)
  • Murat / 19 Mayıs 2024 05:01

    Netanyahu dan sonra Yanudiler'den çok kötü insanlarında çıkabileceğini fark ettim. Hep bakış açım Allah inancına sahip ciddi büyük toplulukşardan bir olmuşlardı. Biz din olarakta neredeyse aynı ibadet şekillerine sahibiz.

    Yahudiler'den mutlaka iyi insanları vardır ama kötüsü gerçekten kötü ve ABD onlara imkan tanıda da ne oldu. Liderlerini değiştirip kendine bağlı hale getiriyorlar. ABD vatandaşlarını öldürmekten bile çekinmiyorlar.

    Yanıtla (1) (0)
  • Okuyucu / 19 Mayıs 2024 04:56

    adamın derdi gençlere iş bulmak değil.onun derdi koltuğu nasıl kapmaktır zira çocukları aç değiller ki ; sizin gibi düşünsün.onun derdi başka.

    Yanıtla (3) (1)
  • SG / 19 Mayıs 2024 04:52

    Devlet istihdam sağlamaz, Özel sektör İstihtam sağlar.TC 500 üst düzey Şirket var.Sanayinin ve hizmet sektörün ihtiyaçi olan elemanları bu sirketler ile üniversitelerle belirlese üniversitelerin üçte iki kapanır.Ama DEVLET üniversiteleri Arpalık yaptı. Bir bina bir mühür Bir rektör al sana üniversite.Kadavra görmeden mezun olan TIP FAKÜLTESİ MEZUN DOKTORLAR VAR

    Yanıtla (4) (0)
  • Aslan / 19 Mayıs 2024 04:44

    Belediyede rant imar kat yat görmüş baska birşeyden haberi olmayan kişilerce ülkenin yönetildiğini gösteriyor bu eğitim meselesi.. ara eleman yok ulkede.sebebi öngörüsüz plansız programsız kendi cebi dışında baska bir şey düşünmeyen iktidar..en sinir olduğum şey kutuplaşma yüzünden beceriksiz hükümetlere hesap soramiyoruz.vatandas futbol takımı tutar gibi parti tutuyor.ülke yönetiminde beceriksiz olanı indirceksin ki gelen hangi partiden olursa olsun halktan korksun.aya duble yol meselesi

    Yanıtla (3) (1)
  • H OKUR / 19 Mayıs 2024 04:32

    Her zaman olduğu gibi harika tespitler ve Karar okurlarından da çok yararlı yorumlar, değerlendirmeler.
    Diploması da,gerçek iş görme kapasitesi de işe yaramayan gençler ordusunu yok ettik. Asıl kötüsü kayırma yöntemi ileAkademiyi de berbat ettik.Ülke ihtiyacını diyelim ki belirledik; kimlerle yetiştireceğiz?
    Bunun yolunu da acilen bulup uygulamaya koymalıyız

    Yanıtla (1) (3)
  • Sahin / 19 Mayıs 2024 04:29

    "Ben icap ettiği zaman en büyük hediyem olmak üzere "Türk milletine
    canımı vereceğim.
    Çalışmak demek,boşuna yorulmak,
    terlemek değildir.
    Zamanın gereklerine göre bilim ve teknik ve her türlü uygar buluşlardan
    azemi derecede istifade etmek zorunludur.
    M.Kemal Atatürk.

    Yanıtla (4) (1)
  • Dagistan Kafkasyalı / 19 Mayıs 2024 03:52

    Taha Bey
    Kesinlikle haklısınız
    Eğitim sistemi var mıydı büyük bir soru işareti? Her ile üniversite, Nüfuzlu büyük holding veya dersenaci tüccarlara üniversite, küçük Kıbrısa 10 üniversite E-5 kenarına üniversite, kasabalara fakülte, her yere hukuk, tıp dahil öğretim üyesi olmayan fakülteler،, köyden hallice yerlere MYO, eski doğu bloku ülkelerindeki diploma satan üniversitelere denklik (gerci ada ve E-5 kenarındakilerde mezuniyet garantili kayıt)
    mesleki eğitim yok
    ara eleman yok

    Yanıtla (5) (2)
  • SG / 19 Mayıs 2024 03:13

    Almanya CB başkanı TC geldi Kaç Uçakla geldi,Makam arabasını Uçakla mı getirdi.

    Yanıtla (4) (1)
  • SG / 19 Mayıs 2024 03:11

    ALMANYA Savaş sanayisinde dünyada İlk üçte, Otomobil sanayisinde Dünyada ilk üçte, Parasının satın alma değeri Dünyada ilk ikide.Almanyada on makam arabası varsa TC yüz makam arabası var.Almanlar SADECE MERKELİ tanır,yedi sülalesini tanımaz/Bilmez.MB karşılıksız para basmaz,basamaz.Eee nasıl Türkiye ile kiyaslayabilinir.

    Yanıtla (4) (1)
  • SG / 19 Mayıs 2024 02:53

    Almanya'da Elli üniversite var çalıştırmak için kalifiye/üstün nitelikte eleman arıyor.TC İki yüz Elli üniversite var DAVAR gütmek için (Aylık 100 bin lira) Çoban ariyor.Merkel Ekonomist değil,Siyasetçi ve Devlet adamı.Not Almanya'da istihdamı DEVLET değil Özel sektör Şırnak'ta üniversite açarsan çoban bulamazsın

    Yanıtla (8) (6)
  • Etem / 19 Mayıs 2024 00:55

    Bizde üniversite mezunu olmanın her zaman bir cakası olmuştur. Kız istemeye gidildiğinde bile üniversite eğitimin varsa birkaç adım öndesin demektir. Bu kültürün ne halka ne de ülke ekonomisine bir yararı var. Avrupalı bunu çoktan aşmış. Gençlerin çoğu meslek liselerini isteyerek seçiyor. Böylece hem burs alıp borçlanmadan kurtuluyor hem de iş hayatına bir üniversiteliye göre 3-4 sene önce başlıyor. Tabii ki bunun için hem kaliteli okullar hem de iyi maaş lazım. Bunu da hükümetin sorumluluğunda.

    Yanıtla (14) (4)
  • Mustafa / 19 Mayıs 2024 02:50

    Her ile üniversite açmak bu ülkeye yapılmış en büyük kötülüklerden biridir.

    Yanıtla (11) (4)
  • Mustafa / 19 Mayıs 2024 02:39

    Memurluğu cazibeli hale getir ondan sonra de istihdam kapısı olarak devlete yüklenmesi vahim bir hatadır, aklımızla alay mı ediyor bu zat.

    Yanıtla (11) (4)
  • Murat / 19 Mayıs 2024 02:25

    Bizim ülkemizde teknik bilimlere önem veren yok.
    Aslında ogrencileri branşlaştirmalari gerekli, mesela bir elektrik mühendisi enaz 1 senesini elektrik tesisatı konusunda uzmanlasacak şekilde yetişmesi, yada yüksek gerilimden uzmanlasmali, ve daha da önemlisi ilk 10 larda olan mesela İTÜ yada Yıldız yada OTDÜ veya Boğaziçi üniversitelerinin hocalarından eksikliklere yönelik olarak fikir alınmalı ve bir arge için ortak heyet kurulmalıdır.

    Yanıtla (4) (1)
  • Ratio / 19 Mayıs 2024 02:14

    Eğitim gibi hassas bir konuyu popilizme kurban verdik.Türkçeden eksi netle öğretmenlik bölümlerine giren var. Dini bilgisi son derece yetersiz olup ilahiyata (atanma ihtimali yüksek diye) girenler var. Akademi fecaat. Bilime hiç bir katkısı olmayan intihallerle kariyer yapmış bi dolu prof var.Cemaatlerin çiftliğine dönmüş sözde üniversiteler.Ticarethane olmuş özel üniversiteler vs.Çözüm: Sözdeüniversiteleri kapatmak. 3 5 10 aylık teknik eğitimle öğrenilecek yüzlerce mesleğe gençleri yönlendirmek

    Yanıtla (13) (6)
  • Adil / 19 Mayıs 2024 02:03

    Erdoğan demiş ki: “İstihdam kapısı olarak devlete yüklenilmesi vahim bir hatadır. Gençlerimizin ticarete, sanata, spora memurluk dışında farklı alanlara yönelmesini her zaman tavsiye ettim.”
    Kendisi tavsiye makamı değil icraat makamındadır. 22 senedir ülke yönetiyor. Eskiden DPT diye bir kurum vardı. Kapısına kilit vurdu. Ne işe yaradığını bilse kapatmazdı.

    Yanıtla (23) (4)
  • fa / 19 Mayıs 2024 01:21

    Bu güzel ülkemde " beka meselesi " olmayan hangi meselemiz kaldı ? Neredeyse her meselemiz beka meselesi oldu !

    Yanıtla (6) (2)
  • Abbas / 19 Mayıs 2024 01:01

    Şaşkın ördek gibiyiz. Hayata bir şey mi katıyoruz yoksa hayattan mı çalıyoruz. Çalma işinde ustayız.12 yıl İngilizce eğitim alan bir çocuk nasıl 12 kelime bilmez. Kamuda üç yıl alım yok. Kötü ama iyi. Gençler kendilerine yeni bir yol bulmalı. Devleti unutsunlar. Kızını valiye vermeyen Erzurum lu çoban misali.Meslek öğrensinler. Usta reçber olsunlar hiçbir zaman aç kalmazlar açıkta kalmazlar.

    Yanıtla (11) (3)
  • Musto / 19 Mayıs 2024 01:00

    Bizde Şef çok Kızılderili yok.. milyar dolarlık şantiyelerimizde yabancının bir tek mühendisi sahada çok çok iyi yetiştirilmiş Almanlar Fransızlar Süpervizör ingiliz'de abd'ler Formen kullanırlar Biz de deneyimli Ustabaşı bulamayız onun yerine bolca mühendis kullanırız planlı duruşlarda elimizdeki Argon kaynakçıları yeterli olmaz Günlüğü 5 ile 10.000 TL arası Argon kaynakçısı'na para öderiz.. ülkeyi eğitimsiz bilgisiz beyaz yakalılarla doldurduk...

    Yanıtla (19) (7)
  • Rubil GÖKDEMİR / 19 Mayıs 2024 00:56

    İran islam devrimini olgunlaştıran sosyal unsurlardan birinin de ekonomik gelişmişliğe paralel olmayan çok sayıda işsiz üniversite mezunlarının hayal kırıklıkları olduğu tespiti vardır...

    Yanıtla (7) (2)
  • OKUR / 19 Mayıs 2024 00:50

    Bir tamirci muslukçu en az 650 TL servis ücreti alıyor. O da hemen değil, randevu ile geliyor. Otuz yaşına gelmiş üniversite mezunu yüz binlerce nitelikli işsiz insanların vebali, elbette bu ülkeyi yirmi yıldan fazladır yönetenlerin üzerindedir.

    Yanıtla (14) (4)
  • Etem / 19 Mayıs 2024 00:35

    Merkele böbürlenerek bizde 8 milyon üniversitelinin olduğunu söylemek sadece üniversitelerimizin kalitesizliğini açık etmekle kalmayıp liderimizin kalitesini de ortaya koyuyor.

    Yanıtla (20) (3)
  • tavşan. / 19 Mayıs 2024 00:33

    Eğitim dediğiniz şey bir şeyleri ezberlemek öğrenmek sınavı geçmek değil. Yaratıcı özgür beyinler yetiştirmek eğitimdir. Türkiye hiç bir zaman özgür düşünen beyinler istemedi. Vatanını sevdiğini sanan hamasi tipler yetiştirildi.

    Yanıtla (19) (3)
  • Ali Rıza / 19 Mayıs 2024 00:31

    Taha bey; mesele gençlerin kabiliyetine göre, bir mesleğe yönlendirilmesi , bir kalifiye eleman olması meselesi değil, mesele eline diploma verilen kişinin oyunu kime vereceği meselesidir. Bizde bu aşamalardan geçtik, öyle her elini sallayan üniversiteye giremezdi, kaldı ki yurt dışından ne idüğü belli olmayan üniversitelere denklik verilip ülkenin genel ahlak yapısını altüst ettiler. Bilime inanmayan , medrese eğitimine, İHLne gençleri mecbur eden zihniyetten bu ülkeye bir fayda gelmez..!

    Yanıtla (12) (3)
  • Misafir (Emekli) / 19 Mayıs 2024 00:24

    Gençlerimizle gurur duyuyor, Atatürk'ü silah arkadaşlarını ve tüm Şehitlerimizi Saygı ve Rahmetle anıyoruz. 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı kutlu olsun!

    Yanıtla (9) (5)