Osmanlı’da sanayi var mıydı, çabuk söyle!

Soruya cevabım var ama merak etmeyin bir cevabı epeyi aşmış bulunan bu mevzunun esasına girecek değilim. Hakan Erdem gibi bir tarihçi bile, ecdadın sınayi ve ticari hallerinden bahis açtığına açacağına neredeyse bin pişman iken o kadar malumatım da cesaretim de yok. Hoş, bilhassa tarih mevzuunda laf etmek, yazıp çizmek için malumat gerekmez oldu ama muhitimizde şükür ki edep diye bir şey var. Buralarda sadece, tarihi şifre çözmek ve kodları ayıklamak zannedenleri değil; kaynaksız, dipnotsuz ve kendi siyasi görüşleri namına tarih yazanları da sevmezler. Okurlarımız da affetmez, övünmek gibi olmasın…

Tarih meraklılarının bildiği gibi Hakan Hoca yeni nesil tabir edeceğimiz ve esasen eski nesilde de misalleri olduğu halde şimdilerde sayıları azalan hakikat arayıcısı bir tarihçidir. Eleştirilmeyi umursamadan bulduğunu ve bildiğini yazma cesaretine sahiptir. Şahsen bilim ahlakına, metodoloji disiplinine itimat ettiğim ve müşkül meselelerde referans kabul ettiğim bir alimdir. Öteden beri yazıları ve konuşmaları tarihçiler arasında değerli birer kaynak kabul edilir. Prof. Dr. Hakan Erdem malum KARAR gazetesindeki yazılarında da hafta sonları şahane bir anlatımla meraklılarını tarihte dolaştırıyor.

Mesele şu… Cumhurbaşkanı Erdoğan geçtiğimiz 10 Kasım’da “Osmanlı’da okuma yazma oranı çok düşükmüş. Osmanlı’nın kendi silah sanayisi yokmuş. Hepsi de yalandır, iftiradır” demişti. Cumhurbaşkanı böyle deyince tabiatı gereği gazete ve televizyonlar Osmanlı’da sanayi vardı/yoktu tartışması başlattılar. Hakan Hoca da bir programda Osmanlı’da sanayinin varlığı lehine bir “canlı yayın tebliği!” sundu. Sundu lakin değil mi ki Cumhurbaşkanı’yla aynı safa düştü ve değil mi ki “Osmanlı karanlık, Cumhuriyet mükemmel” ezberinin uzağında kaldı… Bir hücum başladı ki sormayın gitsin. Hakan Hoca’nın ima edilen siyasi görüşe uzaklığını bir yana bırakalım. İnanmadığı bir sözü bedeli ne olursa olsun asla söylemeyeceğini bilmeyenler, onu tarihçi namıyla ortalıkta dolaşanlarla karıştırmış olacaklar saldırıya geçtiler.

Hakan Erdem’in neyle suçlandığı ve aslında ne dediği ve kendisine saldıranlara ne cevap verdiği tekmili birden dünkü yazısında (Osmanlı’da sanayi var mıydı?) mevcut. Sadece bu polemikle sınırlı değil, Osmanlı’nın yıkılışına dair sarsıcı görüşler içeren mükemmel bir makale yazmış. Kaçıranlar, kaçırmasın; kesip saklasın hatta.

Hoca’nın karşı karşıya kaldığı haksız hücum, ülkede her seviyede kamplaşmanın ve tartışma adabının perişan halini anlatıyor. Bilim adamının, yazarın, düşünce insanının mutlaka bir siyasi kampa ait olma mecburiyetiyle yaftalanması ve müteakiben de muhakkak surette her konuda o kamp neyi emrediyorsa onu söyleme zarureti ilgili ilgisiz herkesi kuşatıyor. Demirden bir cendere çevremizde giderek daralıyor. İktidar adamıysan veya oraya yazılmışsan Osmanlı’dan bugüne cümbür cemaat eksiksiz ne deniyorsa öyle konuşacaksın, Kemalist kampın listesindeysen de tam zıddı. Siyasi kamplar senin umurunda değilmiş, arada gri alanlar varmış, bilim ahlakı yahut düşünce namusu taşıyormuşsun külahlara anlat onu. Akıl, bilim, ahlak vicdan emrettiği için kendi kampının hilafına tek kelime edersen hainsin; hatta slogan atmakta zayıf kalırsan dahi münafıksın. Ya hep, ya hiç… İki tarafta da ne dost tavsiyesine itibar vardır, ne bilime hürmet. Hakan Erdem kederlenmesin. “Osmanlı’da silah sanayisinin zerresi yoktu” deseydi aynı akıbet yine kendisini bekliyor olacaktı. Bu kez Osmanlıcı kamp hücum edecekti.

Üzerinden asır geçmiş Cumhuriyet’te farklı fikre hala saygı yok iken Osmanlı’da sanayi olsa ne farkeder, olmasa ne?

YORUMLAR (57)
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
57 Yorum
  • KARAR OKURU / 03.12.2019 02:21

    Bu bati dusmanligi niye biz cok mu ahlakliyiz?aklin almaycagi olaylar senin ulkende oluyor batiya karnin agriyacagi ya birazda siz calisip sidinim bir sey meydana cikartsaydiniz ya

    Yanıtla (0) (0)
  • Zor / 03.12.2019 01:23

    Osmanli ile Turkiye'yi kiyaslayan, birini ovup digerini yeren kesinlikle ve kesinlikle ne Turktur ne de Musluman. Hatta o fitneci bir iblistir. Hic bir Turk/Musluman/insan dedsiyle babasini mukayese edemez! ederse aklindan zoru vardir.

    Yanıtla (0) (0)
  • KARAR OKURU / 02.12.2019 23:44

    Yorumcu sanayinin avrupa’ya kıyasla niteliği ayrı konu demiş işte. Buhar makinesi 100 sene sonra gelmiş diyor. Rekabetçi, girişimci, lider sanayi yok Osmanlı’da. Yoksa sanayi var.

    Yanıtla (0) (0)
  • KARAR OKURU / 02.12.2019 23:13

    Şu, bugünü görmezden gelip durmadan geçmişi didikleme konuları artık kabak tadı verdi. Sanayi devrimi 18. yüzyılda başlamış Batıda. 1700’lerde Osmanlı vardı. 1800’lerde de. O zaman da mı Kuran’dan bihaberdik ve batı mı engel oldu padişahlarımıza. Hangi buluşu yaptık? Osmanlı arşivlerini inceleyen tarihçilerin kitaplarına bakarsanız vergileri bile doğru dürüst toplayamamışız. Hadi biz anlamadık o teknolojiyi, bizden daha önce müslümanlığı kabul eden onca Arap da mı anlayamadı. Her işinizin içine Kuran’ı dahil etmekten vazgeçin Allah aşkına. İlk vahiy “oku” ile başlıyor. İnşallah okumayı ve anla

    Yanıtla (0) (0)
  • KARAR OKURU / 02.12.2019 23:01

    Anatolyan şaka gibi. "François"i "Fransalı"diye çeviriyor. O kelime bal gibi "Fransızdır" yer imlemez millet imler François kelimesi. Yani milletin adıdır Fransız. Franklar Fransız milletinin kök atasıdır ve Frank ile Fransız da etimolojik olarak akrabadır. Cehlin bu kadarı tahsil ile olur ancak. Psikoterapi önerimde de ciddiyim.

    Yanıtla (0) (0)
  • KARAR OKURU / 02.12.2019 22:56

    Ne olmuş hocaya iltifat etmişse. İltifat ayıp mı? Ayrıca hoca zaten gerekeni yazmış. Aç oku.

    Yanıtla (0) (0)
  • Anatolyan / 02.12.2019 22:28

    FaRuk, aynen öyle. Amerikalılık bir etnisite değil bir coğrafya ve kültür üzerine kurulu bir kimlik. O yüzden herkes aidiyet hissediyor. Biz öyle değiliz ama, bir etnik kimliği üst kimlik olarak dayatmaya çalışıyoruz. Oysa bizim kimliğimiz coğrafya ve kültür üzerine kurulu bir kimlik. Bu kimliğe bir etnisite ismi verilmemeli idi. Üretimle ilgili kısmına da katılıyorum. Küresel pazarda satamadığın malı/hizmeti üretmenin manası yok.

    Yanıtla (0) (0)
  • Ali rıza / 02.12.2019 21:46

    Başlığı okuyanda bir şey yazacağını sanır , heyhat boş , hocaya iltifat ,

    Yanıtla (0) (0)
  • Takipçi / 02.12.2019 21:16

    Sanayi'nin yalın bir tanımını yaparsanız, Osmanlı'da sanayi varmıydı yokmuydu veya ne kadar vardı diye bir yorum yapılabilir. Sanayi nedir. Bunu bir tanımlamak gerek. Osmanlı'da top ve tüfek yapılıyordu ancak buhar enerjisini kullanmakta geciktiler. Arkasından patlamalı motor teknolojisi geldi. Oda olmadı. Bu trenleri kaçırdık. Ama Osmanlı'nın yıkılış sebebi bunlar değil. Asıl sebep Osmanlı'nın heybet ve korkusu kayboldu. Bu da cihatın terki, gayrimüslimlere verilen ticari haklar , onlardan alınan vergi olan cizyenin kaldırılmasıdır.

    Yanıtla (0) (0)
  • Türk oğlu ! / 02.12.2019 20:42

    Sormak istedim, İslâm Halifesi Ulu Hakan Abdülhamit'in "Bira Fabrikası" işletmesi ne demek açıklar mı bütün İslâmcı,Osmanlıcı ve İreis taifesi.Ne tür bir bahaneleri var merak ediyorum.Ne de olsa Alkol ve kumardan topladığımız vergilerle imam maaşları ödeyip,camilerin giderlerini karşılayoruz.Amaan paranın dini yoktu deeel mi.İmam hatipler'de yeriştirdiğimiz dindar nesille "Ordumuzu muzaffer et Ya Rab !" dualarıyla dunyayı titretiyoruz.Dua edelim etmesine de kıyıda köşede üç beşte kafası çalışan adam bırakalım demiyoruz.

    Yanıtla (0) (0)
  • KARAR OKURU / 02.12.2019 20:40

    Osmanli da Sanayii nin Krali vardi...Ford Mercedes neki.Osmanli Suyla calisan araba yapti.Osmanli Uzay a gitti.Ayda Usler yapti.Osmanli Kim yada Fizikte Matematik de En iyi Universitenin sahibiydi.Mustafabey Daha 1950 lerde 1960 larda millet Carik giyiyordu.ZEVK icin.Millet Sen bilmezsin Sogukkuyu DENILEN last ik ayakkabi giyerdi.ZEVK icin.Osmanli Kagitdan bir kaplandi.Son 350 yillik VARLIGI Avrupa daki Guclu Ulkelerin Ingiltere Fransa Ispanya gibi ulkelerin Amerikaya Afrikaya vb.ulkelere yonelmesidir.Avrupa daki karisikliklardan Sark Kurnazligi yaptigi siyasetdir.NOKTA.

    Yanıtla (0) (0)
  • Türk oğlu ! / 02.12.2019 20:26

    Bu kafada çok insan tanıdım.Cevap yazacaktım, ironi yaptığını düşünerek vaz geçtim. Hadi ama, doğruyu söyle.İroni yaptın değil mi.Yoksa ah benim ülkem ah..!

    Yanıtla (0) (0)
  • Türk oğlu ! / 02.12.2019 20:18

    Osmanlılar ülkeye gerçek anlamda fabrikalar kurdu da kim inkar etti.Üçbeş atölye açmak sanayileşme mi oluyor.Basitçe soralım Mavzer ve Martini silahları kime ait.Savaşa Alman silahlarıyla girdi.Aslında değişen birşey de yok.Kafa aynı her şeyi ithal et avm dik.Reis'in milyonlarca İmamhatiplisi ve yüzbinlerce İmamı balistik füze yaptı da kim ellerini tuttu.Biz daha sanayileşememişken adamlar uzay çağı yaşıyor.Bari bunu kaçırmayalım,direkt bilim çağına atlayalım diyeceğimde,hiç umudum yok.Üçbeş yetişmiş gencin var.Onun da hayali Almaya'da gelecek kurmaksa ne beklersin.Dua edelim Ayfon yağar belki

    Yanıtla (0) (0)
  • Furkan / 02.12.2019 19:50

    Kuranda o makinelerin çok daha ilerisinde bir teknoloji anlatılır ne yazık onu kavrayamamışız,nice İslam alimleri var onları dinlememişiz.batının hayranı olup çıplaklığı medeniyet sanmışız.batının geldiği nokta belli,çıplak ve ahlaksız kadınlar var,chp zihniyeti yani.biz,islam alemi olaraktan o tek dişi kalmış canavarı elbet alt edeceğiz inşallah dualarımızla.

    Yanıtla (0) (0)
  • Cidden mühim şahsiyet / 02.12.2019 19:18

    Değerli üstad yorumlarinizda kullandığınız yoğurt ve salatalıktan müteşekkil gıdayi hakir goren tarzı tasvip etmediğimi üzülerek beyan ederim

    Yanıtla (0) (0)
  • FaRuK / 02.12.2019 19:08

    15:22, Amerika'da 72 millet var, hepsi pasaportunu göğsünü gere gere her ülkede gösteriyor,cebindeki doların her ülkede değerli olduğunu biliyor.Mesele bu,aidiyet böyle gelir,adaletle gelir.ülkenin adı ne olmuş hiç önemli değil.üretim önemli ama ihraç edebildiğin sürece önemli.Amerika,Güney Kore'ye pazarlarını açmasaydı (Kuzey Kore'ye karşı güç oluşturmak için) istediği kadar üretsin bir halt olamazdı.

    Yanıtla (0) (0)
  • Anatolyan / 02.12.2019 18:53

    17:53 Aynen öyle. Bugün Fransa vatandaşları kendilerine Fransalı diyor: Fransız, yani Français, Fransalı demek. Hiç biri kendine Frank demiyor. Bir etnik grubun adını millete vermemişler. Vatandaşlığı coğrafyaya bağlamışlar. Zidane kendine Fransız der. Sorarsan Arabım da der. Asla Frank demez. Senin sorunun içgüdülerinle hareket etmende. Ezberletilenin dışına çıkmaya korkuyorsun. Kazara sünni Türk kimliğinin üstünde bir kimliğim olursa kabile aidiyetimi kaybederim diye korkuyorsun. Bu sorunu aş.

    Yanıtla (0) (0)
  • Murat124 / 02.12.2019 18:29

    Hepsi devletin ve devlet ihtiyacını karşılamak üzere kurulmuş.Üstelik kendin kurmamışsın, parasını ödeyip kurdurtmuşsun.Parayı o fabrikaları kuranlar kazanmış.İhracat yapmamışsın.Biz tabakhane kurarken, Henry Ford 1908'de Ford T modelinin seri üretimine geçmişti.Şimdi biz Avrupa'nın 60 yıl önce yaptığı işleri yaparken onlar ileri teknolojileri geliştiriyor (biyogenetik, yapay zeka,uzay teknolojisi gibi).Dünya teknoloji gemisi zaten gidiyor arkadaşım, karaya bakıp yol alıyorum diye sevinme, gemideki yerin nerede ona bak.

    Yanıtla (0) (0)
  • KARAR OKURU / 02.12.2019 17:53

    Anatolyan 1789 Fransız ihtilali olurken Fransızca bilenler azınlıkta. Bugün Fransız Milletini oluşturan etnik grupların hepsi Fransızca konuşuyor ve Fransız'ım diyor. Sorun sizlerin bilinçaltınızda saklı. Bunu aşmaya çalışın. Bu takıntılarınızla bir ülkeyi esir almaya çalışmayın.

    Yanıtla (0) (0)
  • KARAR OKURU / 02.12.2019 17:32

    İstanbul'daki tophane, baruthane, feshane, tabakhane, tersane sanayi değil de nedir? Sanayinin Avrupa’ya kıyasla niteliği ayrı bir konu. Buhar makinesini icadından yaklaşık yüz sene sonra ikinci Mahmut zamanında Osmanlı’ya geliyor.

    Yanıtla (0) (0)
  • KARAR OKURU / 02.12.2019 16:45

    Valla insanımız ironi nedir bunu bile unutmuş.

    Yanıtla (0) (0)
  • KARAR OKURU / 02.12.2019 16:28

    Konuyla ilgili bir şeyi merak ettim; Öncekileri boşverelim: Cihan harbinde kullanılan her türlü silah ve malum komutanlar yerli ve milli miydi? İstiklal harbindekileri az cok biliyoruz. Lütfen amasız cevaplar.....

    Yanıtla (0) (0)
  • karar / 02.12.2019 15:36

    Saydıkların içinde herkes var kendini de unutma

    Yanıtla (0) (0)
  • Anatolyan / 02.12.2019 15:24

    Çerkes, Arnavut, Laz Türküm derken zorlanıyor. Kürt, Ermeni, Rum zaten Türküm demiyor. Aidiyet duygusu sıkıntılı olunca enerjide büyük verim kaybı oluyor. Oysa Fransız hem Galyalıları hem Frankları sahipleniyor. ABDli eyaletine Minnesota demekten çekinmiyor. İspanyol hem Keltleri, hem Latinleri hem Vizigotları sahipleniyor. Ülkeye odaklanmak yerine aklımız oraya buraya gidiyor.

    Yanıtla (0) (0)
  • hamza akyol / 02.12.2019 15:23

    Yaşamın gri alanları olduğunu söylüyorsunuz sonra da islamcılık yapıyorsunuz. Söylediğinizin anlamını bilmiyorsunuz. Yaşamın gri alanları olduğunu bilen birisi tarafgir olmaz. Bir grup üyesi olmaz. olamaz, çünkü bütün grubun, yaşamın gri alanlarına göre düşünüp grup olması zaten mümkün değil. O zaman, diğer grupları nereye koyacağız?

    Yanıtla (0) (0)
  • Anatolyan / 02.12.2019 15:22

    Şöyle: Türk kimliği kapsayıcı bir kimlik değil. Kültürümüzü de tam yansıtmıyor. Anavatanımızda kendimizi eğreti hissetmemize yol açıyor. Göbeklitepe de, Gordion da, Bergama Sunağı da, Konstantin Sütunu da, Selimiye de, Aşık Veysel de bizimdir diyemiyoruz. Toprağın hikayesini bütün olarak sahiplenemiyoruz.

    Yanıtla (0) (0)
  • KARAR OKURU / 02.12.2019 15:15

    ecnebi ne yahu? doktorun türkü ecnebisi mi olur?

    Yanıtla (0) (0)
  • KARAR OKURUMehmet atay / 02.12.2019 14:37

    Ülke ismi ne alaka ? Özal' dan kopya çekmişin

    Yanıtla (0) (0)
  • cumhur / 02.12.2019 14:24

    İlim cehli giderir ama insanlık öğretmez!diye bir söz vardır.En büyük eksiğimiz insanlığımızdır!Yani eğitim yani eski adıyle terbiye!Biz bunun yoksunuyuz!Açıkçası eğitimsizlik her yere işlemiş!Diplomalılarımız var ama insanlığımız eksik!

    Yanıtla (0) (0)
  • Krr / 02.12.2019 14:24

    Yahu koca osmanlıda 72 ortaokul 23 lise vardı. Nüsusun %90 köyde yaşıyordu. On doktordan 9'u ecnebi kökenli. Türk asıllı diş hekimi yok. Ne sanayisi diyoruz biz, üç beş yabancı sermayeli fabrika var. Sahip olduklarımız duyun-u umimiyede rehin, bizim bile değil. Hakan Erdem beyin tespitleri doğru olmakla birlikte o az miktardaki sanayi kiminmiş kimler işletiyormuş karı kime kalıyormuş onları sorgulamadan yorumlar çok gereksiz. Kör eleştiri yapan iki kesimin de bu ülkeye bir faydası yok. İşimize bakalım günümüze odaklanalım artık.

    Yanıtla (0) (0)
  • KARAR OKURU / 02.12.2019 14:13

    Kırmızı işaret veren arkadaşlar, burada itirazınız nereye? bilmek isteriz.Yazın lütfen.

    Yanıtla (0) (0)
  • KARAR OKURU / 02.12.2019 14:10

    Altın verip karşılığında fabrika almak marifet değil. Osmanlı'da devletin fabrikaları vardı (tekstil, barut, bira vesaire) yalnızca. Fabrikayı kurana, onun içindeki buhar motorlarını geliştirene sanayileşmiş diyorlardı o yüzyılda, satın alana değil.

    Yanıtla (0) (0)
  • Herodot / 02.12.2019 13:30

    Zorunlu din dersleri ile zorunlu Atatürk İlkeleri ve İnkilap Tarihi dersleri arasında fark yok. İkisi de zorunlu olmaktan çıkmalı. Kurtuluş savaşı ideolojik bir destan şeklinde öğretilmemeli. 1. Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı birlikte ve objektif bir tarih metodolojisi ile öğretilmeli. Fazla ayrıntıya ve derine inmeden. 1. Dünya Savaşı'nı bilmeden Kurtuluş Savaşı'nı öğrenmek anlamsız. İkisi bir bütün. Osmanlı-Türkiye arasındaki süreklilik ve rejim değişikliğinin gerçekleştiği ortam daha iyi anlaşılır. Bugünü kavramak kolaylaşır.

    Yanıtla (0) (0)
  • Anatolyan / 02.12.2019 12:13

    Ülkenin adı değiştirilirken Türkiye yerine Anadolu Cumhuriyeti denseymiş iyiymiş. Bir çok sorun otomatik çözülürdü. Aidiyet daha güçlü olurdu. Ülkeye ve üretime odaklanırdık. Osmanlı çöktü. Cumhuriyet de başarısız. Ekonominin, eğitimin, hukukun, demokrasinin, altyapının, şehirciliğin hali ortada. Hiç bir konuda anlamlı bir gelişim sağlayamadık.

    Yanıtla (0) (0)
  • KARAR OKURU / 02.12.2019 11:20

    Kusura bakmayın ama Hakan hocanın sanayi var mı yok mu görüşü ne iktisat Tarihçiliği ne iktisat ile alakalı .Mekanik bir kurgu.Evet Osmanlıda ,sanayi bu anlamda yoktu çünkü ne Burjuva sınıfı,ne köylü ve işçi sınıfı ve üretim biçimi(ATÜT), ne sanayi devimi,ne sermaye temerküzü batılı anlamda yoktu ...Sanayi başka bir şey.

    Yanıtla (0) (0)
  • Karar Okuru / 02.12.2019 11:15

    Gelişen dünyanın çok gerisinde kalan Osmanlı tarih oldu ama arkasından gelende gidiyor. İşin özü bu!

    Yanıtla (0) (0)
  • KARAR OKURU / 02.12.2019 10:45

    Osmanlıda sanayi yoktu veya okuma yazma çok düşüktü demek yanlış ise, doğrusunu bilenler ve osmanlı sülalesi düşkünleri belgeleriyle açıklasınlar. Osmanlı sülalesi düşmanları mosmor olsunlar, amin... örneğin 1800 yılında kaç kişi okuma yazma biliyordu ve bunların kaçı müslümandı (türk demiyorum)? Yine aynı yıllarda, kaç adet fabrikası vardı (dokuma, ayakkabı vb silah ve sanayi fabrikalarını boş verin.)? Aynı yıllarda, anadoluda hangi illerde ve ilkokul düzeyinde okul vardı (ezbere dayalı ve OKUDUĞUNU anlamayan insan yetiştiren kuran kurslarını okul zannediyorsanız diyecek söz yok.)?

    Yanıtla (0) (0)
  • KARAR OKURU / 02.12.2019 10:40

    Hain degil misin ? Devlet kutsal degil mi ? Siz ne diyorsunuz kardesim ? Düşünmek yazmak sorgulamak ne haddinize ? Bizden olmayanın yaşama hakki var mı ? Afedersiniz Ermeni misiniz yoksa Kürt mü? Alevi mi ? Sizde bi zamanlar az maklubeye kaşık sallamamışsınizdir ? Sizi gidiler sizi. Cumhuriyet ve Atatürk bizim tekelimizde haberiniz yok mu ? Sahi siz "Beyaz" değil miydiniz yok yok "Çılgın" olanlarından mısıniz ? Allahın vermis olduğu nefesi tüketmeyelim ALİM AYDIN ne olaki onlar biz hepsini "AYDINLIK" çılara havale edelim

    Yanıtla (0) (0)
  • KARAR OKURU / 02.12.2019 10:13

    Dünya, bu konuyu Sanayi Devrimi başlığı altında öğrenir ve tartışır,1700'lerde buhar makinelerinin icadı ve yaygınlaşması ile başlar.Sonra, demir çelik fabrikaları, biçerdöverler, ticaret için telgraf, telefon gelir.Makinelerle beraber sermaye birikimi başlar.Osmanlı, Sanayi Devrimi'ni tabi ki ıskalamıştır.

    Yanıtla (0) (0)
  • Koloğlu / 02.12.2019 10:03

    Yazar özetlemiş "Üzerinden asır geçmiş Cumhuriyet’te farklı fikre hala saygı yok iken Osmanlı’da sanayi olsa ne farkeder, olmasa ne?" Osmanlı sevabıyla, günahıyla geldi geçti.Bugüne, yarına,geleceğe bakmalıyız.

    Yanıtla (0) (0)
  • ERKAN DOĞAN / 02.12.2019 09:56

    Sayın Yazar Osmanlı bir imparatorluktu.İmparatorluklar genel olarak mezkezi yapılanmalardır.Güç merkezde toplanır taşra sıkı şekilde denetlenir. Askeri olarak güçlü fakat sosyal ve ekonomik olarak her daim zayıftırlar. Tek kaynakları savaş ve ganimet ve vergi. İmparatorluklar çağı kapanmış ulus devletler doğmuştur.Bir yeri fetih yolu ile ele geçiremeyeceğinize göre artık Osmanlı'yı kültürel geçmişinizin bir parçası olarak yeni bulunduğunuz duruma uyarlayıp yolunuza devam edersiniz. Ecdat muhabbeti çok sıktı.

    Yanıtla (0) (0)
  • KARAR OKURU / 02.12.2019 08:17

    Anadolu köylerine ilk devlet hizmetleri 1950 lerde gelmeye başladı. İlkokul 1963 de geldi köyüme. Daha önce doğanların suçu neydi. Köylüden öşürü almış, köylüyü askere almış tüm yatırımları İstanbula yapmış. Bunlar gerçekler. Çocukken bizi heveslendirdiler osmanlıya. Sonra gerçekleri gördük. Allah akıl vermiş. Bir de şu ünlü VARVAR ALİ PAŞA nın başına ne gelmiş sağdan soldan iyice okuyun.

    Yanıtla (0) (0)
  • KARAR OKURU / 02.12.2019 08:15

    2 tane dokuma tezgahına sanayi diyorlar.. bmw nin 1918 de kurulduğunu ve ilk kurulduğunda uçak motoru yaptığından da haberleri yok.. Evet osmanlı sanayisi vardı.. ama lafta.. içerideki fabrikaların % 80 nı de gayri müslimlere aitti.

    Yanıtla (0) (0)
  • KARAR OKURU / 02.12.2019 06:33

    Tarih anlık bir kopuş değildir bir sürekliliktir. Dogru soru şu olmalıydı. 16.yy dan 19.yy a ne değişti de Batı bize felsefe , pozitif bilimler toplumsal haklar hukuk ve sanayileşme konusunda fark attı. Bunlardan bizde de var da, biz neyi ıskaladık. Iskalmasaydık imparatorluk yine de dağılır mıydı. Dağılsa bile Almanya gibi çabuk toparlanabilir miydi.

    Yanıtla (0) (0)
  • KARAR OKURU / 02.12.2019 05:02

    Osmalıda sanayinin olup olmadığını sanayi ürünlerinin genel ekonomideki yerini diğer ülkeler ile karşılaştırılarak yapılır. Senin sanayi ürünlerin yüz sene öncesine göre yüzde on artmışsa ve bu arada yarıştığın ülkeler bunu yüzde elli arttırmışsa sen yaya kalmışsın demektir. Osmanlının durumu da bu idi. Sen matbaayı bile ülkeye 200 sene sokmuşsun be birader. Sanayileşme okumakla, eğitimle olur. Bugün de niye modern sanayinin hiçbir dalında yokuz eğitime bak gör.

    Yanıtla (0) (0)
  • KARAR OKURU / 02.12.2019 04:20

    Bizim Reis de Osmanlıların sanayileşmesinden esinlenmiş olacak ki ülkeyi sanayi ile doldurdu.

    Yanıtla (0) (0)
  • KARAR OKURU / 02.12.2019 02:23

    Hep derim bu memlekette sözde "DAVACILAR" ve çakma "DEVRİMCİLER" den bir cacık olmaz. Hepsi boş teneke çok ses çıkartıp doğru dürüst iş yapmazlar. Bir de bunların yanında uluyan "KIZILELMACILAR" var, hep konuşurlar ama üretmezler. Çözüm bunları terk etmektir. Bu ülkenin ortak paydası bunlar değildir. CB çıkmış yok sen şöyleydin böyleydin aşalamalarında sürekli. Ya sen nesin birader derler adama. Cahil, bilgisiz, üretmeyen kafa polemik yapar. Yukarıda saydıklarım hep böyledir.

    Yanıtla (0) (0)
  • OSMANLI’DA ORMAN VAR MIYDI? 2 / 02.12.2019 01:43

    Türkiye’miz, ormanlık bir ülkeydi, fakat o zalim padişahlar, yurdumuzu ormansız bıraktılar (!) gibilerinden cümleler…Ne münasebet? demeyiniz. Çocuklar, asırların Osmanlı İmparatorluğu’nu kötülemeye öylesine alıştırılmışlardı ki, eğer bir fırsat bulur da padişahlara hakaret ederlerse iyi not (!) alacaklarına inanıyorlardı. Böylesine lüzumsuz bir kin terbiyesi ile yetiştiriliyorlardı.

    Yanıtla (0) (0)
  • OSMANLI’DA ORMAN VAR MIYDI? 1 / 02.12.2019 01:42

    Nihad Sami Banarlı anlatıyor: “İkinci Dünya Harbi sonlarındaydı. İstanbul’da, resmî, hususi lise mezunlarının Olgunluk imtihanlarını bir arada verdikleri bir lise binasında bu imtihan kâğıtlarını değerlendiriyorduk. Sual, Ankara’dan gelmişti; “Ormanlar Ve Ormanların Faydası” mevzulu bir kompozisyon sualiydi. Fakat, okuduğumuz kâğıtlarının bazılarında tuhaf bir görünüş, hatta inanış birliği vardı:

    Yanıtla (0) (0)
  • İlber Ortaylı / 02.12.2019 01:35

    “Siz kendinizi ne kadar Osmanlı'dan ayrı düşünseniz de, dünya sizi öyle görmüyor. Redd-i miras diye bir şey olamaz. Yeni bir Türkiye doğdu, yeni bir Türk milleti doğmadı ki. Cumhuriyet'in ilk dönemlerinde Osmanlı'ya yönelik bir kültürel kıyımdan söz etmek mümkündür.”

    Yanıtla (0) (0)
  • Mustafa Sabri Efendi / 02.12.2019 01:33

    “Bizim milletimiz kadar, kendi aba-u ecdadına düşman, beşer tarihinde ikinci bir millet gösteremezsiniz.”

    Yanıtla (0) (0)
  • KARAR OKURU / 02.12.2019 00:42

    DEVLET ELINIZDE KAC OKUL VARDI KAC OGRETMEN VARDI SOYLEYIN BIZDE BILELIM HALKIN YARISININ OKUR YAZAR OLDUNU SÖYLEMEK KOLAY 10 MILYON NUFUSA KARSILIK 22 LISE VE 1300 CIVARI OGRENCI YUZDE KAC YAPAR KACTANE FABRIKA VARDI SOYLEYIN DEVLET VE ARSIVLER ELINIZDE SOYLEYIN BILELIM

    Yanıtla (0) (0)
  • karar / 02.12.2019 00:22

    "Hakan Erdem’in neyle suçlandığı ve aslında ne dediği ve kendisine saldıranlara ne cevap verdiği tekmili birden dünkü yazısında (Osmanlı’da sanayi var mıydı?) mevcut. Sadece bu polemikle sınırlı değil, Osmanlı’nın yıkılışına dair sarsıcı görüşler içeren mükemmel bir makale yazmış. Kaçıranlar, kaçırmasın; kesip saklasın hatta.".evet kesip saklanası bir yazı.

    Yanıtla (0) (0)