Kırkpınar’ı dünyaya pazarlamalıyız

DÜNYA TARİHİNİN EN ESKİ SPOR GELENEĞİ, YAĞLI GÜREŞİN OLİMPİYATI: KIRKPINAR'I DÜNYAYA PAZARLAMALIYIZ

Olimpiyatlar, 1896’da Yunanistan’ın Atina şehrinde başladı. 126 yıllık bir ömrü var… Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin ise tam 661 yıllık bir geçmişi…

Kırkpınar, bütün dünyanın bilinen en eski spor geleneği durumunda…

Ancak ne yazık ki bu organizasyonu, bir türlü dünyaya pazarlayamadık… UNESCO’nun miras listesine aldırdıysak da beklenen popülariteyi bir türlü kazandıramadık…

***

Halbuki Kırkpınar gibi bir malzememiz var ve biz ülke olarak bunun görselliğini artırarak tanıtım materyallerini devreye sokarak ve her türlü iletişim imkanlarından yararlanarak dünyaya mal edebilir, cazibesini artırabilirdik…

Kırkpınar’ın ev sahibi tabii ki her organizasyonda olduğu gibi Edirne Belediyesi… Ancak kanunla bir ülke politikası haline getirip dünya çapında bir organizasyona çevirmek gerek…

Kavga ederek değil, Edirne Belediyesi, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı el ele ortak bir proje ile bütün dünyaya pazarlanmalı…

***

Bugün insanlığın ortak mirası yapılabilir mi, hiç bir engel yok. BM, UNESCO, Avrupa Birliği, Türk Dünyası, her türlü teşkilatın ortak ilgisi Kırkpınar’a çevrilebilir…

Eğer Kırkpınar, İngilizlerin elinde olsaydı şöhreti ülke sınırlarıyla sınırlı değil, dünyayı kaplar, her organizasyon, bir olimpiyat etkisinde olurdu…

Sadece tarihi Osmanlı başkenti Edirne şehri değil, bütün Türk turizmine de büyük katkısı olurdu… Bütün dünyanın her tarafından onbinler, yüzbinler Edirne’ye gelir, bir hafta Kırkpınar’ı yaşar, yüzmilyonlarca döviz bırakırdı…

Günübirlik Bulgaristan’dan gelen ucuz pazar turizminden alınan dövizlerden medet uman Edirne halkı-esnafı da büyük gelirlere kavuşurdu…

***

Kırkpınar Yağlı Güreşleri, geleneksel Türk yağlı güreş turnuvası. Her sene haziran ayı sonu ile temmuz ayı başında Edirne’de düzenlenir. Pehlivanlar üç gün süresince er meydanında mücadele ederler.

Son gün yapılan finallerde her boyun-kategorinin birinci, ikinci ve üçüncüleri belirlenir.

Bunlardan en önemlisi başpehlivandır. Güreşler esnasında Kırkpınar Festivali düzenlenir ve çeşitli etkinlikler gerçekleştirilir.

Yağlı güreş, geleneksel Türk sporları içinde ön sıralarda yer alan bir spor dalıdır.

***

Osmanlı’nın her yerinde düzenlenen panayırların hepsinde güreş yapılır ama bunların içinde yalnız Kırkpınar’da “baş”ı kazanan pehlivan, gelecek senenin Kırkpınar güreşlerine kadar “başpehlivan” bilinir…

İşte bir Kırkpınar heyecanı daha geldi çattı…

Türk güreşinin en büyük organizasyonu kabul edilen Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri, 1 Temmuz Cuma, bugün başlıyor. Minik pehlivanların kol bağlamasıyla gelenek 661’inci kez tekrarlanacak.

2 Temmuz Cumartesi, yarın, başpehlivanların da aralarında olduğu güreşler devam edecek.

***

Güreş ağasının seçileceği, çeşitli boylarda müsabakaların yapılacağı ve Türkiye’nin başpehlivanının belirleneceği 3 Temmuz Pazar günü Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri renkli görüntülere sahne olacak.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, güreşseverleri Sarayiçi Er Meydanı’na müsabakaları izlemeye davet etti.

Canlı yayınlar yine Türkiye’nin devlet televizyonu TRT’den yapılacak…

BU DA İNGİLİZLER'İN 252 YILLIK SPOR GELENEĞİ: WİMLEDON TENİS TURNUVASI

Wimbledon Tenis Turnuvası bütün heyecanıyla devam ediyor…

İsviçreli Roger Federer’ın en çok kazanan tek erkek olduğu Wimledon’da son şampiyon da Sırp Djokovic’ti.

Kadınlarda da ABD’li Martina Navratilova 9 kez kazanma rekorunu elinde bulunduruyor…

***

Bizim en büyük övüncümüz 661 yıllık bir Kırkpınar geleneğimiz var… İngilizlerin de en eski organizasyonu 252 yıllık bir tenis geleneği…

Wimbledon, tenis sporunun en eski ve en prestijli turnuvasıdır.

1877 yılından beri All England Lawn Tennis ve Croquet Club tarafından düzenlenmektedir.

Wimbledon, Avustralya Açık, Fransa Açık (Roland Garros) veAmerika Açık’la beraber 4 büyük grand slam tenis turnuvasından birisidir. Wimbledon, çim kortta oynanan tek grand slam turnuvasıdır.

***

İngiltere’nin başkenti Londra’da her yıl Haziran ayının son haftasında başlayan turnuva iki hafta sürmektedir.

Artık yağmur nedeni ile maçların aksamadığı turnuvada ilk pazar müsabaka yapılmaz.

İlk olarak 1877 yılında düzenlenen turnuvada, tenisçilerin beyaz giyinme zorunluluğu, korta giriş ve çıkış protokolü gibi yazılı olmayan kurallar vardır.

MADALYA DEPOSU, MAVİ VATAN

Cezayir’in Oran şehrinde devam eden Akdeniz Oyunları’nda sporcularımız madalya sıralamasında ilk sırada…

1971’de İzmir’de, 2013’te de Mersin’de yapılan ve 2 defa Türkiye’de organize ettiğimiz Akdeniz Oyunları’nda genel madalya sıralamasında İtalya ve Fransa’dan sonra 3. sırada yeralıyoruz…

1951’deki ilk organizasyondan itibaren kesintisiz olarak katıldığımız organizasyonlar, bir mini olimpiyat provası niteliğinde…

***

İtalya, Fransa ve İspanya gibi dünya sporunun güçlü ülkelerinin olduğu organizasyonda daha çok gençleri test etme fırsatı bulan ülkeler, ciddi bir prova yaparlar…

Türkiye bugüne kadar toplam 858 madalya kazandı. 341 altın, 239 gümüş ve 278 bronzumuz var…

Ülkemiz, 2302 madalyalı İtalya ve 1740 madalyalı Fransa’nın ardından da en başarılı üçüncü ülke durumunda.

1320 madalyalı İspanya’nın altın madalya sayısı 328’de kalınca 3.’lüğü Türkiye’ye bırakarak 4. sıraya indi.

***

Akdeniz Oyunları, Akdeniz’e kıyısı olan ülkeler arasında, dört yılda bir düzenlenen spor organizasyonudur….

Bu yarışmalar, Akdeniz ülkeleri arasında toplumsal ve kültürel yakınlaşmayı sağlamak amacıyla düzenlenmektedir.

Akdeniz Oyunları’nda Olimpiyat kuralları geçerlidir ve yarışmalar 15 günde tamamlanır.

***

Akdeniz Oyunları’nın fikir babası Mısır. İlki 1951’de Mısır’ın İskenderiye şehrinde yapıldı.

Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerin amatör sporcuları arasında ve Akdeniz kıyısındaki bir kentte organize ediliyor.

Bundan sonraki oyunlar, 2026’da İtalya’nın Taranto şehrinde yapılacak.

CİMNASTİKÇİLERİMİZ ŞAKA YAPMIYOR

Cimnastikte gerçekten başarıyı yakaladık. Sporcularımız şaka yapmıyor, madalya avcılığı yapıyor… Her turnuvada da kürsüye çıkıyorlar…

Akdeniz Oyunları tarihinde kazandığımız 858 madalyadan 246’sını güreşte, 159’unu halterde, 93’ünü atletizmde elde etmiş, sadece 16’sını cimnastikte kazanmıştık…

***

Şimdi Cezayir’de tek başına 11 madalya kazandı cimnastikçilerimiz…

Bugün cimnastiğin dünya yıldızları arasında Ibrahim Çolak, Ferhat Arıcan, Adem Asil, Ahmet Önder, Sercan Demir gibi yıldızlar var…

Tabii onların arkaplanında da Cimnastik Federasyonu Başkanı Suat Çelen var…

Bu arada da Yılmaz Hoca başta olmak üzere teknik kadroyu, kulüplerimizi ve hocalarını da unutmamak lazım… Hepsine teşekkürler, tebrikler…

YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
6 Yorum