Türkiye ne uzar ne kısalır
Sanayileşme ve kalkınmışlık bakımından bugünkü Türkiye, elbette yirmi beş yıl önceki Türkiye değil. Bugünkü Türkiye’yi yirmi beş önceki Türkiye’yle karşılaştırdığımızda, çok büyük bir sıçrama olduğu görülür.
Bu dönemde Türkiye ekonomisinin rakibi olan ekonomiler de boş durmadı ve onlar da çok büyük sıçramalar yaptı.
Aşırı veri ve rakam kullanmadan şu söylenebilir: Türkiye’nin son yirmi beş yılda dünya ekonomisinden aldığı pay, kambiyo kurunun etkisiyle zaman zaman artıp azalmasına rağmen % 1 civarında seyrediyor.
Türkiye Gümrük Birliğine girmekle ekonomisinin daha fazla gerilemesini önledi fakat dünya ekonomisinden aldığı payı artırma ve atılım yapma imkânını da azalttı.
Gümrük Birliği ülkeleri kendi içlerinde, teknolojik seviye bakımından adeta bir piramit oluşturmuşlar. Piramidin dibinde, en düşük teknolojik ürünler üretme görevi, Türkiye dâhil eski doğu bloku ülkelerine verilmiş; böyle olduğu için de yüksek teknoloji ürünü üreten yabancı firmalar bile Türkiye’ye gelmiyor.
Türkiye’de yatırımı olan yabancı sermayeli şirketlerin neredeyse tamamının geliş tarihi Gümrük Birliği’nden öncedir.
Türkiye’nin Gümrük Birliğine girmesiyle başka şirketlerin de gelmesi ve teknolojik seviyenin artması bekleniyordu; tam tersi oldu, bazıları üretim tesislerini kapatıp ithalata başladı, mesela OPEL.
Mevcut uluslararası şirketler de, yurtiçi tüketim maddeleri pazarımızda çok yüksek paya sahip oldukları için ithalatlarını artırdı.
Sürekli tekrarladığım bu görüşler, Türkiye’de ittifakla görmezden geliniyor.
Peki, “Türkiye’nin elini tutan mı var, kendisi yüksek teknoloji ürünleri üretsin” diyemez miyiz?
Bunun için Türkiye’nin patenti kendisine ait ve bütün dünyada talep edilebilecek ürünler üretmesi gerekiyor.
Maalesef Türkiye’de ar-ge’den başlayıp, ürün keşfetmek sonra da bu ürünün küresel çapta patentini almak ve dünyanın muhtelif bölgelerinde üretmek gibi bir yeteneği, bir geleneği yok.
Başkasının makinasıyla üretilen hiçbir ürün, o makine tasarımcısının ufkunu aşamaz.
Bu işlerin kamu tarafından fedakârlıklara katlanarak desteklenmesi gerekiyor. Bu destek olmadığı için bütün engelleri aşarak ürün keşfetmiş şirketler bir süre sonra ya ağır rekabetle veya satın alınarak rakipleri tarafından etkisiz hale getirilir.
Bizim yöneticiler de yabancı sermaye geldi diye hava atarlar.
En güzel örnek TOGG yatırımı olarak gösterilebilir. Tarihte ilk defa Türkiye, yepyeni bir teknoloji konusunda bütün dünyayla aynı anda başlangıç noktasında buluştu.
Türkiye’nin ne yapması beklenir? Yemeyip içmeyip, bulduğu her kaynağı bu elektrikli araç işine aktarması.
Peki, ne yaptı?
Doğrusu çok iyi bir başlangıç yaptı fakat şimdi bu yatırımı batırmaları için Çinli şirketlere teşvik üstüne teşvik veriyor.
Türkiye’nin yapması gereken en doğru politika, ithal otomobillerden alınacak vergilerin TOGG’un gelişmesine aktarılması olmalıydı.
Türkiye tam tersini yaptı: BYD’den alması gereken vergileri, almayarak adeta BYD’ye iade ederek, BYD’nin Türkiye’de bir yatırım yapmasına izin verdi.
Bu ballı börek teşvikleri gören diğer Çinli şirketlerin de Türkiye’de yatırım yapmak isteyeceği kesin.
Türkiye, Çin menşeli araçlara, Avrupa’da üretilen araçlardan almadığı ilave %40 gümrük vergisi uyguluyor.
Peki, ithalat durdu mu? Hayır.
Varsayalım ki Çinli firmalar %10 gümrük vergisi uygulanırken para kazanıyorlardı.
Gümrük vergileri %40’a yükseltildi ve fakat Chery fiyatlarında çok düşük oranda zam yaptı; buna rağmen satışları yüksek oranlarda devam ediyor.
Ocak-Eylül 2024 döneminde Çinli Chery şirketi 48.000 otomobille en çok satılan ithal otomobil markası olmuş.
Eğer gümrük oranları artırılmasaydı Çinli Chery şirketinin, pazarın daimi hâkimi olacağı kesindi.
Peki, nasıl oluyor da Chery, gümrük vergileri artmasına rağmen satışlarına devam edebiliyor.
Çok kısa cevap: Çünkü arkasında Çin devletinin desteği var.
Şirketler ürettikçe öğrenir, öğrendikçe teknolojik sıçrama yaparlar; Çin devleti Chery’ye öğrenme bedeli yerine geçebilecek finansal destekler verdiği çok açık.
Ak Parti varken Türkiye ne uzar ne kısalır, diye yazsam muhalif okuyucular, eminim bu cümlemi çok beğenirler.
Gerçekte, bu kafa yapısı eski ve yaygın bir kafa yapısıdır.
Bu yazının özünde içkin kaygıları taşıyan bir zümre ve odak yoktur Türkiye’de.
Sayın Cumhurbaşkanı TOGG’u üretmek için eşi benzeri olmayan gayretler göstermişti; biz de sanayileşme zihniyeti gelişiyor diye umutlanmıştık; bugünlerde bu tavrı göremiyoruz, sebebini bilemiyorum.
Bize derler %1; bazen uzar bazen de kısalırız.















Hikayeden nağmeler.
Yanıtla (0) (0)TOGG, zaten ölü doğmuştu. Motoru ve bataryası ve tasarımı ve entegre kısımları ve başka birçok parçaları ve lisansı ithal olup, burada montaj yapılıyordu. Biz, daha motosiklet motoru bile üretemiyoruz, gerisini düşünün artık.
Yanıtla (3) (3)Şasenin de ithal olduğunu yazmayı unutmuşum. Yani, bütün ithal parçalar, bu ithal şase üzerine montaj ediliyor. Yine de hayırlı olsun demiştik. Ama maalesef, hayırlı olmadı.
Yanıtla (1) (0)TOGG un kolaylıkla feda ediliyor olmasi akla şu soruyu getiriyor.
Yanıtla (2) (0)Aslinda TOGG bütünüyle ithal bir araba
olup , seçim öncesi algı operasyonu
için kullanıldı.
Eğer bir üretim üssü olsaydı ( robotik montaj hatkat vb vb) bu kadar kolaylıkla feda edilmezdi.
Demek ki fabrika binası sadece depo olarak kullanılmış.
Yok TOGG gerçek ise Cumhurbaşkanı' nın ısrarla takip etnesi gerekir.
Sonra demezler mi onca masraf onca tantana hikayemiydi???
ARGEye, sanayiye, bilime değil insaata, ithalata, yabancı yatırıma destek bir tercihtir ve 20 yıldır bu tercihin sonuçlarını yasiyoruz ve ilginctir ki bu tercih sonucu uzamamis kisalmisiz ve hala farkında değil yönetim kurumu, aynı minval uzre devam edip, mucize bekliyoruz, günü kurtarmak desek daha doğru olur. Çok sayıdaki üniversiteden bir tek buluş, çalışma da mı çıkmaz derken üniversiteye değil tarikatlara yatırımı tercih edenleri hatırliyarak yanıtı kendim veriyorum.
Yanıtla (2) (1)Uzamayacağımız kesin, ancak kısalmayacağımız doğru değil. Kısaldık ve daha da kısalacağız. Neye gayret gösterdiğinin bilincinde olmayan gayret hayır değil şer getirir.
Yanıtla (1) (1)Ak Parti varken Türkiye ne uzar ne kısalır, diye yazsam muhalif okuyucular, eminim bu cümlemi çok beğenirler.
Yanıtla (1) (0)Gerçekte, bu kafa yapısı eski ve yaygın bir kafa yapısıdır..!...Aynen öyle..Doğru biseyi alkışla ya trolsun ya da gerçek muhalif ortası yok. Bazi beyin seviyelerinde. Sonra başka hukumet gelsin hep beraber ona giydir. Cok konforlu bi beyin olsa gerek. Terketme çok zor..
Herşeyi rafa kaldıralım! İsrail'in hedefi Türkiye imiş! Reis'imiz öyle diyor...
Yanıtla (1) (1)Ben Lisede okurken Türkiye'nin dünya ticaretinden aldığı payda %1'di. 17'nci ekonomi idi. yaşım 63 gene aynı %1. üstelik 17'den 20'ye düşmüşüz. neresi başarı bunun.
Yanıtla (13) (2)Türkiye 22.yy da var olnak istiyorsa son sürat Devlet destekli yüksek teknoloji
Yanıtla (4) (1)ürünlerine yönelmek zorundadır.Hatta bu konu bir BEKA sorunudur .
İsrail'in Lübnan'daki çağrı cihazlarını patlaması ancak ve ancak yüksek bilgi düzeyleriyle oluyor.
Onumuzdeki 20-30 yıl sonra neler olacağını merak edenler gecen yil ve bu yil Nobel Tıp Ödüllerinin hangi konularda verildiğini Google dan öğrenebilir.Kısaca geliyor gelmekte olan.
Ne yazık ki başlıktaki öngörü doğru çıkıyor. Biz olduğumuz yerde saymakta usta olduk. Emek gerektiren, uzun vadeli, stratejik işlerden hep uzak duruyoruz. Zaten toplanıp, aynı konuda oybirliği ile hareket edemiyoruz. Çıkarcılık bizi uzun vadeli düşünmekten alıkoyuyor. Hizipçilik, tarafgirlik ise doğru işlerde bile "çarşı her şeye karşı" tavrı ile öne çıkıyor. Toplumsal mutabakat ve aydınların, önde gelenlerin, liderlerin ortak doğru stratejik tavrı olmazsa daha da kısalacağız.
Yanıtla (1) (1)Hülasatül hülasa ve gerçekçi acı bir yazı. Togo un başlamadan bitişi olacaksa milli yas tutmamız gerekir. 1960 hatta Osmanlı’ dan beri yeşertilen bir ümit ne ara öldürülür, çok mu duygusalım! Eğer togg ölürse sorumlu olan herkes manyak ötesi manyak demek ki.
Yanıtla (1) (1)Yatırım yaptırandaki eneji yapanda olmayınca sonuç bu teori ve pratik farklı şeyler
Yanıtla (2) (0)İktidar Türkiye'yi kısaltıyor Türkiye 2017deki Refahında olsun Türkiye uzayıp kısalmasada olur
Yanıtla (1) (0)ARGE masraflı ve zahmetli iş. Biz ise Yusuf Suresini okuyunca insan terinden katarakt ilacı geliştiren Mısırlı göz doktoru masalını en az 50 yıldır güncelleyerek anlatmaya doyamadık. Günümüz Müslümanında ARGE o kadar olur.
Yanıtla (4) (2)Yazar bey Türkiye son 20 yılda sıçrama yapmadı. Sıçrama ne demek bazıları yürürken siz 5, 10 adım yüksekliğinde ileri gitmektir. Ama akp dönemi dünya ne kadar büyümüş Türkiye o kadar büyümüştür. Bu bir kalkınma değildir, sadece ayak uydurmadır. Toplanan 3 trilyon dolar vergi, 1 trilyon dolar üstü yabancı krediler ne oldu. İnşaat, yol, köprü, tünel , yolsuzluklar , israflar, resmen çarçur edildi. Akp ve avanesi de bunla övünüyor.
Yanıtla (6) (2)"Sayın Cumhurbaşkanı TOGG’u üretmek için eşi benzeri olmayan gayretler göstermişti" Maalesef TOGG da bir Cambaza Bak numarasiymis (Karadeniz Gazi gibi, Altay Tanki gibi), o kadar para harcanmasinin fazla bir onemi yok, PARA denilen sey, Reyis'in elinin kiridir vesselam!!!
Yanıtla (7) (0)Serlevha bir yazı...Destekler rant oluşturan şirketlere ve ordan tırtıklananlara...
Yanıtla (5) (0)Evet sayın yazar; betonsal akıldan, motorsal akla; animal akıldan, hüminal akla; dinsel akıldan, bilimsel akla; geleneksel, ataerkil düşünceden, analitik sorgulayıcı felsefi düşünceye geçemeyen toplumlar tarihler boyunca kısırdöngü içerisinde aynı şeyleri yaparak ve farklı sonuç bekleyerek biyolojik ömürlerini tamamalar ve azot olurlar.
Yanıtla (4) (2)TOGG kara bir delikten başka bir şey değil.
Yanıtla (12) (7)İtalyan çizsin AEG motorunu yapsın Çin'den batarya al araba yapmış ol.
Özel sektör mü ne olduğu belirsiz bir yapılanma.
Devletin oy için otomobili ta ABD ye götürmesi.
Özel sektör otomobil yapacaksa yapar.
Halkın cebinden oy getirsin diye yapılan yatırımlara hayır.
Serçe bu devlet yatırımı değil özel girişim.Tüm otomobil fabrikaları parçaları içeriden ve dışarıdan alır ve birleştirir.Zamanla bazı parçaları kendimizde yaparız. Almanya Mercedes’in parçaları Türkiye’de yapılıyor, otobüsleri dahil ama o Türkiye malı olmuyor. Sonuçta parçayı tarif eden ve kontrol eden Mercedes.
Yanıtla (4) (8)Hadi oradan Google allemesi. Yazar Togg karadelik olmasın diye yazıyor zaten. Karadelik olmaması, başarılması için gerekenleri yazıyor.
Yanıtla (4) (2)Bence o propaganda tuttu. Ciddi de oy getirmiştir. Ne de olsa aya 4 şeritli yol yapılacağına inanan seçmen var. Bunun için adamlar Uzayda Turkiye yüzyılı başladı diye 8 sütuna manşet haberler yapıyor. Yoksa o propagandistler de biliyor, 55 milyon doları bastıran herkes bir haftalığına uzaya çıkıyor
Yanıtla (5) (3)Ben uzanacağini sanmıyorum ama kisalacagindan eminim.
Yanıtla (2) (0)Bunca çaba bunca " yokmu bir babayiğit " dedikten ve ürün ortaya çıktıktan sonra, Çinli şirkete verilen teşvikler TOGG'un ölüm fermanı değilse nedir???. .
Yanıtla (7) (0)Sn Yazar bir türlü baklayı ağızdan çıkaramamış, Togg un kısa vadeli, seçim odaklı bir siyaset aracı olduğunu yazamamış. Samsung, Chery, hatta VE de devlet şirketi olarak kuruldu ama uzun vadeli bir planın ürünüydüler. Günlük Siyasetin endüstriye karışması bizde hastalıktır.
Yanıtla (9) (1)Küçük olsun da benim olsun, atilima gerek yok, insanlarida nasıl olsa yemliyorum, hazir oy deposu cahiller, aman gözleri açılmasın, bana muhtaç olsunlar...
Yanıtla (2) (2)İktidar eğitim ve eğitimliyi sevmez. Çünkü eğitim sorgular, sorgulatır, buda iktidarın hoşuna gitmez. Ayrıca Eğitim-Arge bunlar sonuç almak için uzun süreç gerektirir, buna iktidar sabır göstermez. Yap bir inşaat, yap bir Yap İşlet Devret akıt yandaşa paraları, sonuç hemen alınıyor.
Yanıtla (4) (2)Gümrük birliği antlaşması ve hukuksuzluk bırakın yabancı sermaye gelmesini yerli sermayeyi de kaçırdı.
Yanıtla (5) (0)Doğru bir analiz yapmış yazar; o da ne uzar ne kısalır yazalım geçelim.
Yanıtla (3) (1)Katılmıyorum,
Yanıtla (16) (1)ADALET ve HUKUK olursa, AİHM hükümleri uygulanırsa uzar, Aki olursa kısalır, ortası yok bu işin,
Adaletsizlik sadece çökertir memleketi.