Konut satışları bize ne anlatıyor

Dünyanın her yerinde ve her zaman yüksek faizlerin ilk kurbanı konut satışları olur: Faizler artınca konut satışları kesin olarak azalır.

Finans sistemi bu azalışları minimum da tutmak için sabit faiz yerine “değişken faiz” ve “borçların erken kapatılması” durumunda “minimum komisyon” gibi önerilerle sistemin devamlılığını sağlamaya çalışır.

Temmuz 2024 konut satış rakamları, Haziran 2022’den sonraki en yüksek aylık satış rakamları oldu.

Peki, ekonomi daralırken bu kadar konut satışı nasıl mümkün olabiliyor?

Rakamlara tekrar bakalım: Temmuz 2024’te 127.088 konut satılmış. Bunların 40.784’ü ilk el ve 86.304’ü de ikinci el satış.

Veriler içindeki ipotekli konut satışları 11.496’e düşmüş.

Sayı düşük gibi görünmesine rağmen konut kredisi kullanmak akıl kârı değil; doğrusu bankalar da konut kredisi verme konusunda iştahlı değiller.

Varsayalım ki “Bir Milyon TL” konut kredisi kullanıldı; kredinin vadesi 60 ay olursa, toplam ödeme tutarı 2,4 milyon TL’yi ve 120 olursa 4,2 milyon TL’yi aşıyor.

Uzak durmak şart.

Denilebilir ki yakında faizler düşecek ve o zaman kredi başka bankaya taşınabilir.

Bu çok zamansız bir umut çünkü konut kredilerinin, kamu teşviki olmadan ve piyasa dinamikleriyle aylık %1 civarına düşmesi 2027’nin ortalarını bulabilir.

İkincisi konut fiyatları, bir fırsat oluşturacak veya yüksek kredi maliyetlerini telafi edecek kadar düşmedi; 2025’ten itibaren hissedilir oranlarda düşebileceği tahmin ediliyor.

Temmuz’da ilk el konut satışları 40.784 adet olarak kayda geçmiş. Konut üretiminin her geçen gün azaldığı bir dönemde bu kadar çok sıfır konutun tapuda devredilmesi mümkün fakat satış mümkün değil.

Bunun muhtelif sebepleri olabilir. Birincisi kat karşılığı inşaat sözleşmelerinde arsa sahipleri arsalarını geliştirici/yükleniciye satar, yüklenici de arsa sahiplerine daire satar.

Keza kentsel dönüşüme giren apartmanlarda, hak sahiplerine ek imar hakları tanınabiliyor; hak sahipleri inşaatı kendi paralarıyla yaparsa daireleri büyür; genelde, kentsel dönüşümün maliyeti düşsün diye bu imar artışları yüklenici/geliştiricilere devrediliyor.

Sonuçta daire sahiplerinin evleri küçülebilir veya büyüyebilir, apartmanların kat sayısı artabilir vs.

Bu durumda bütün dairelerin önce yüklenici/geliştiriciye devredilmesi sonra da yeni imar ve yönetim planına göre dairelerin hak sahiplerine devredilmesi gerekiyor. Bu ve benzeri devir ve uygulamalar TÜİK istatistiklerinde ilk el satış olarak değerlendiriliyor olabilir, vs.

TÜİK’e göre “satış”, tapuda devir anlamına geliyor.

İstanbul’da bugün iskânı bitip tapusu devredilen konutların, eğer konut bir sitedeyse, işlem ve inşaatına üç yıl önce başlanmış olabilir. Keza fiili satışlar da, satış sözleşmeleri yoluyla, son üç yılın herhangi bir ayında yapılmış olabilir fakat devir Temmuz ayında yapıldığı için satış Temmuza kaydedilir.

KONUT İŞLERİNİN GELECEĞİ

Gelecekte Ak Parti’yi inceleyecek araştırmacılar onlarca yanlış işin yanı sıra iki sektördeki performansı “ortalamanın üstünde başarılı” görebilirler.

Bunlar da “savunma sanayi ve konut sektörü” olabilir.

2003-2023 döneminde Türkiye’de konut yapı ruhsatı (ruhsat) almış konut sayısı 14.622.480 adettir.

Bu ruhsat iznine bağlı olarak 11.430.000 konut tamamlanmış ve yapı kullanım izni (iskânı) alınmış. Aradaki 3.191.572 konutun inşaatı bitmiş olsa da iskân alımında sorunlar yaşanıyor veya konut inşaatından vazgeçilip işyeri yapılmış olabilir vs.

Doğrusunu söylemek gerekirse bu parlak başarılar geçmişte kaldı ve konut sektörü altı yıldır kan kaybediyor.

Kan kaybetmenin delili de son altı yılda (2018-2023) alınan konut yapı ruhsatı sayısı 3.825.013 adet ve iskân sayısı da 4.036.621 adet olmuş; yani iskân sayısı ruhsat sayısını aşmış.

Son altı yıldan önceki altı yılda (2012-2017) ruhsat sayısı 6 milyon ve iskân sayısı da 4,4 milyon adetti.

Ruhsatı geçmiş yıllarda alınmış konutlar azaldıkça, iskân sayısının hızla düştüğünü göreceğiz.

Öyle görünüyor ki 2025 yılında konut sektörü, 2024’ten daha kötü olacak. 2026’da da sıkıntılar devam edecek.

Bütün umutlar 2027’ye aktarılmış gözüküyor.

Peki, konut satmak veya satın almak zorundaysak ne yapılmalı?

Önümüzdeki dönemde, ikinci el konut fiyatlarındaki artış hem enflasyon oranından hem de banka faiz oranlarından daha düşük olacak gibi görünüyor.

Bu çıkarım doğruysa, ikinci el konut satmanın en doğru zamanı hemen bugündür. Konut satın alınacaksa da en iyi dönemin, 2025’in ikinci yarısından sonraki dönemler olabilir.

(Not: Konut sorunu nasıl çözülür sorusunu 25 ve 27 Temmuz 2023 tarihinde bu köşede yazdığım iki köşe yazısında tartışmıştım.)

YORUMLAR (13)
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
13 Yorum
  • Birisi / 15 Ağustos 2024 17:21

    Bütün hesaplar, ülkenin tuzu kuru yüzde otuzu içindir. Geri kalan yüzde yetmiş nüfus, zoraki yaşıyor. Ne konutu ?

    Yanıtla (2) (0)
  • Veli / 15 Ağustos 2024 09:49

    Akp li ve belediyeleri sayesinde arsa fiyatları döviz bazında 10 a katlamıştır.22 sene önce bir binalık 1000 m2 arsa 110 bin dolar iken şimdi 1 milyon dolara çıkmıştır. İnşaat maliyetleri benzer oranlarda atmıştır. Orta gelirlinin bile ev sahibi olması hayaldir. Hükümet kesinlikle konut kredilerini iptal etmelidir. Bu krediler yüzünden evler 6, 7 misli daha pahalıdır. İmara açılan arsaları 5 yılla sınırlandırmalı ev yapmayanların arsasını almalıdır. O zaman rant denen birşey kalmaz.

    Yanıtla (4) (0)
  • South Pole / 15 Ağustos 2024 12:10

    Önerileriniz gerçekçi değil. Zorlamalar sistemi daha da bozar. Eşyanın tabiatına uygun hareket etmek gerekir.

    Faizleri gereksiz yere düşürdüğünüzde, domino etkisi ile tüm dengeler bozuldu. Konut piyasası da bundan nasibini aldı.
    Sağlıklı bir dengenin oluşmasını sağlamak ve beklemek gerek.

    Yanıtla (2) (1)
  • Vatan Sever / 15 Ağustos 2024 17:10

    20 sene önce konut kredisi yokken eşyanın tabiatına aykırı mıydı? O zamanki ev sahipliği oranı şimdikinden daha fazlaydı. internetten araştırırsan görürsün. Sözün özü konut kredileri fiyatları büyük balon oluşturmuştur. Git abd ye bak . Mortgage krizi niye çıktı.........

    Yanıtla (3) (0)
  • Merdol TAŞ / 15 Ağustos 2024 16:10

    Tüm yorumlara ortak cevap:
    Sosyal konutlar da yapılmalıydı lüx tercih edildi.
    Faiz yükseltilmeliydi, aksine düşürüldü.
    Rantiyeci arsa rantçıları ile ilişiği kesmek yerine, imar affı vs garabetine imza atıldı… falan filan :(
    Şimşek enflasyonu düşürmeye uğraşıyor, bankalar kartlara vadeyi daha da artırıyor! (Bu ay enflasyon düşermi! Yine ertelenir!)
    STAGFLASYON deyom huu.. bak kocca Amerika olmadan resesyon diyoo!..
    Sizin duvarlarda taşyünü mü kaplı?

    Yanıtla (5) (0)
  • Bir yaşlı okur / 15 Ağustos 2024 11:10

    Sayın yazar, bu konutların ne kadarının banka kredisi ile satın alındığını ve de ne kadarının yabancılara (Türk vatandaşı olmuş olanlar dahil) satıldığını da belirtmeli idi. Bu haliyle eksik bilgi ile yorum doğru olamaz.

    Yanıtla (1) (0)
  • M. Kamil Z / 15 Ağustos 2024 09:22

    Deprem konutları dikkate almadan konut konusu doğru sekilde değerlendirilemez. Deprem konutları istatistiklere girmiyor mu?

    Yanıtla (0) (0)
  • Demokles / 15 Ağustos 2024 00:54

    Bu zamanda ev aşmak akıllıca görünmüyor. Herşey en az 5-6 katı arttı, konutlar ise7-8 katı arttı. Artan inşaat maliyeti buna neden oldu. Tabii her zamanki gibi fırsatçılar da piyasada fiyatları uçurdu. Eee, her uçuşun bir inişi olacak. Bekleyelim bakalım.

    Yanıtla (3) (1)
  • South Pole / 15 Ağustos 2024 03:04

    Ona fırsatçılık denemez. Talep denen basit bir gerçeklik. Doğa kanunlarının önünde duramazsınız; belki yönünü değiştirebilirsiniz.

    Faizleri düşürdüğünüzde, insanlar, gözlerinin önünde paralarının erimesine razı olamazlardı. Olmadılar da. Beğensek de beğenmesek de maalesef realite bu.

    Yanıtla (3) (3)
  • Pele / 15 Ağustos 2024 08:58

    Korkarım çok bekleyeceksiniz!

    Yanıtla (2) (0)
  • Pele / 15 Ağustos 2024 08:58

    Çıkarım yanlış! Ancak 2008' deki gibi bir kriz olur, nakite ihtiyacı olanlar elindeki gayrimenkulü yarı fiyatına bile satmak zorunda kalabilir. Buna enflasyon düşüyor diyebilir miyiz? Diyemeyiz. İnşaat maliyet endeksindeki artış oranlarını takip ediyor musunuz? Bugünkü maliyetlerle yeni bir ev inşa etmek, piyasada hazır satılık bir konut satın almanın maliyetinden çok daha yüksek. Yani konut fiyatları mevcut haliyle dahi daha ucuz. Bu nedenle, konut almak isteyenler beklemesin, alsın.

    Yanıtla (3) (0)
  • Türkoğlu / 15 Ağustos 2024 08:19

    Akp den önce konut kredisi mı vardı. Ama millet daha kolay ev sahibi olabiliyordu .ya orta arsa alıp bir kuruş krediye bulaşmadan kendisi yaptırıyordu yada eş dost altın borç alarak sahip oluyordu. Çünkü o zaman ucuzdu lüks 200 M2 ev 50 bin dolara, 100 M2 vasat bir ev de 15 bin dolara mal oluyordu . Akp dönemindeki krediler yüzünden bu rakamlar 5 e , 6 ya katlandı. Milletin ev sahibi olması hayaldir. Şu anda 22 yıl öncesine göre kirada oturan oranı daha fazladır.

    Yanıtla (10) (1)
  • South Pole / 15 Ağustos 2024 00:17

    Hazırda naktim olsa şimdi alırım.

    Yanıtla (4) (0)