İYİ Parti iyi olacak mı?
Meral Akşener seçim sonrası süreçte bir kere daha herkesi şaşırttı. Partisinin kongresinde kendi kurduğu Millet İttifakına ilişkin olumsuz duygularını ve pişmanlıklarını açıkladı. Partisinin 2018 seçimlerine katılmasının önündeki engeli aşmak için CHP’den 15 milletvekili alarak yaptığı -ve bugüne kadar hep övünerek anlattığı- taktik hamleden dolayı pişman olduğunu, çünkü bunun karşılığında CHP’ye diyet borçlandıklarını söyledi.
“Bileğimizin gücüyle o seçime girmeliydik. Yapamıyorsak o seçime girmemeliydik. 15 milletvekili istedik, Sayın Kılıçdaroğlu’na teşekkür ediyorum. Hala o 15 milletvekilinin diyetini ödeyemedik” diye konuştu.
Bu açıklama şaşırtıcıydı. Çünkü daha önce aynı hususta başka türlü bir yaklaşım ortaya koymuş, 2019 yerel seçimlerinde CHP’ye borçlarını ödediklerini söylemişti. Neden yeniden bu konuyu gündeme getirdiği ve neden diyetten söz ettiği anlaşılamadı. Muhtemelen parti içi muhalefete “ayar verme” amaçlı kongreye yönelik bir çıkıştı bu.
Kaldı ki 2018 seçiminde Kılıçdaroğlu’nun ısrarla istediği ortak “çatı adayı” formülüne bile rıza göstermemişken şimdi diyet borcundan söz etmesi hiç anlaşılır değil.
***
Aslında konuşmanın geneline bakıldığında Millet İttifakı’nın kurulmasından da bilahare Altılı Masa içinde yer almış olmaktan da rahatsızlık ifade etmiyor Akşener ama sert üslubu ve sözlerinin “ortaya söylenmiş” olması yüzünden ittifak içindeki ortaklarını hedef almış gibi anlaşıldı. Siyasi sicilinde “Masadan kalkma sabıkası” da olduğu için böylesi bir amaç yakıştırıldı belki de açıklamasına.
Oysa aynı konuşmada şunları da söyledi Akşener: “Savaşmadık, 15 milletvekili aldık o bize kuyruk siyasetine mal oldu. Bu aynı zamanda Türkiye’ye büyük bir iyilik yaptı. Demokrasinin ne kadar önemli olduğunu ortaya koydu. CHP’ye her renkten, siyasi görüşten insanların ön yargısının değişmesine neden oldu. O değişim 6’lı masayı doğurdu.”
Kimi yorumcular da İYİ Parti liderinin, söz konusu konuşmada verdiği mesajlarla merkez siyasetinden vaz geçip milliyetçi bir siyasete yönelme kararını açıkladığını ileri sürdüler. Bu yönelimin yanlış olduğunu, siyasi intihar anlamına geldiğini de ekleyerek.
Oysa, dinlediğimiz konuşmadan böyle bir mananın nasıl çıkarıldığını anlamamakla beraber, Akşener’e bir eleştiride bulunmak gerekirse toplumdaki milliyetçi hassasiyetleri ihmal etmiş olduğu söylenmelidir.
Kendisi milliyetçi bir kimliğe ve geçmişe sahip olmasına rağmen partisindeki bazı arkadaşlarının da yanlış yönlendirmesiyle “merkez parti” olma fikrine kendini kaptırdığı için eleştirilmelidir. Şahsen ben hep bu bakımdan eleştirdim İYİ Parti’yi.
***
Daha 2018’de şunları yazmıştım: İYİ Parti, başta söylendiği üzere “MHP’nin daha demokrat, daha vizyoner, toplumsal yeniliklere daha açık bir versiyonu” olmadı. Tabiri caizse “CHP’nin daha yerli versiyonu” oldu. Bunun sebebi bence Meral Hanım’ın “merkez partisi” takıntısına yenik düşmesi.
Neden öyle oldu derseniz, komplo teorilerine itibar etmeyeceksek bunun psiko-politik bir cevabı olabilir ancak: Klasik Türk siyasetçisinin zihninde öteden beri “merkez partisi” diye bir hayalet dolaşıp durur.
Toplumun ortak değerlerine dayanan, ideolojik aşırılıklardan uzak duran bir partinin halkın çoğunluğunun teveccühünü kazanacağı varsayılır. Özal’ın ANAP’ı bunu az çok başarmıştı. Daha sonra Millî Görüş partilerinden ayrılan bir kadronun kurduğu AK Parti bu modelin daha parlak bir başarı örneği. Ne var ki bu iş “kokmaz bulaşmaz” politikalarla olmuyor. Halihazırda merkezde olanları ikna etmek değil merkez siyaseti. Fikriniz, renginiz, çizginiz belli olacak, sizin peşinizden gelen kitleleri toplumsal anlamda bir merkez haline getireceksiniz. Bunun haricinde bir merkez siyaseti olmaz.
Topluma önereceğiniz bir Türkiye vizyonu, alternatif bir gelecek vizyonu olması gerekir en basitinden. Gerek ANAP gerekse AK Parti örnekleri iyi incelenirse bu görülür. Buna mukabil Türkiye’nin en ideolojik partisinden kopan bir kadronun kurduğu partinin neredeyse Atatürk ve anıtkabir dışında hiçbir şey söylemeden, sadece genel başkanın cerbezesine ve cazibesine güvenerek halktan oy istemesi ancak aşırı cesaret ve özgüvenle açıklanabilir! ("İYİ Parti’nin bir geleceği var mı?", KARAR., 24 Temmuz 2018)
***
2018’in üzerinden beş yıl geçti. Üstüne üstlük bir genel seçim daha geçti. Muhalefet blokunun aldığı netice ortada. Hiç kimseyi günah keçisi haline getirmeden, başarısızlığı kişiselleştirmeden nerede yanlış yapıldığının muhasebesini yapmak lazım artık.
Akşener’in “diyet” çıkışı bu anlamda samimi ve gerçekçi bir arayışın işareti olarak görünmüyor.
Söylemeye bile gerek yok ki İYİ Parti’nin temsil ettiği önemli bir toplum kesimi var. Seçmenin yüzde onu.
Ancak ağırlıklı olarak şehirli ve eğitimli insanlardan oluşan ve esas itibarıyla seküler milliyetçi çizgide yer alan bu seçmen tabanını genişletmek yolunda izlenen parti politikalarının amacına ulaşmadığı ortada. 2018 orada, 2023 burada. Bir şeyleri değiştirmek gerekiyor. Açıkça söyleyelim: “Meral Akşener’in partisi”nde Meral Hanım’dan başka her şeyin değişmesi gerekirdi. Hiçbir şey değişmedi.
Şimdi bir kere daha değişeceğiz mesajları verildiyse de bunun nasıl yapılacağı İYİ Parti’nin bundan sonraki adımları görülmeden konuşulabilecek bir konu olmayabilir. Ancak belki de perşembenin gelişi çarşambadan belli olduğu için parti tabanında da ümitli bir bekleyiş gözlemlenmiyor. Benden söylemesi…















Akşener in ne söylediğinden çok, toplum söylemi nasıl algıladı, daha önemli. Bir cümlede Diyet kelimesi geçiyorsa, toplum onu hak edilmemiş ama lütuf olarak kendisine verilmiş anlamını çıkarır ve beter ol der. Akşener, mıntıka temizliği yapacak, yeni jenerasyon yaratacak ama eski kaşarlardan bir türlü kurtaramıyor kendini. Esas diyeti onların istediği aşikar. Bekleyip göreceğiz. Yeni vizyon, yeni yol arkadaşları. Haydi Akşener, yap hareketini, görelim rüştünü.
Yanıtla (2) (2)Dizginler kimin elinde ise;o karar verir tıpkı 6 marta masaya geri dönmesi gibi
Yanıtla (0) (0)Eski bir siyasetciden yeni birşey beklemek eski bir siyasetcinin eskide kalmış boş hayallerinden öte bir anlam ifade etmez iyi ve Meralin çıkabileceği maksimum seviye yuzde%13 tür buda Türkiye'de revizyon için yeterli oran değildir. Meral bu ülkeye çare olamaz CHP den farklı ne tür fikirkeri var duymadık....
Yanıtla (0) (0)"Açıkça söyleyelim: “Meral Akşener’in partisi”nde Meral Hanım’dan başka her şeyin değişmesi gerekirdi. Hiçbir şey değişmedi." YANLIS. DOGRUSU, MERAL HANIM DEGISMELIYDI.
Yanıtla (0) (0)Seçimden önce terörist sevenlerle ittifak yap.3 maymunu oyna.kaybedince muvazeneni kaybet herkese saydir.bu günleri iyi günler.beter olsun.bir insan/ parti/ yonetici dik durur.ortama göre durum alırsa böyle ortada kalır.
Yanıtla (0) (2)Son yıllarda karar gazetesi benim için yeni bir umut olmuştu. Ancak Meral hanım ın masadan kalkmasından sonra bazı yazarlarının gösterdiği haksız tepki benim için tam bir hayal kırıklığı oldu. İbrahim bey bunların başında geliyor Eleştirilerimiz dengeli ve adil olmalı
Yanıtla (1) (1)Hocanın biri, uzun müddet tasavvuf dersi verdiği bir talebesini imtihan etmek ister ve talebeye dışarı çıkmasını söyledikten sonra yüzüğünü çıkarıp avucunun içine alır. İçeriye çağırdığı talebesine sorar; Oğlum avucumun içinde ne var ? Talebe, Hocam avucunuzun içinde yuvarlak bir şey var, Hoca, aferin oğlum, peki başka Hocam yuvarlaksa ortası da deliktir, Hoca tekrar, aferin oğlum başka, Hocam yuvarlak ve ortası delikse DEĞİRMEN TAŞIDIR der. İşte Meral Akşener budur. ,
Yanıtla (0) (1)Değerli Alirıza bey. Merhum Demirelin siyasette meşhur sözlerinden biriydi...Kendim için birşey istiyorsam namerdim.millet ne demek istediğini çok iyi anlıyordu. K.K.nun rejim tek adam partili cumhurbakanına döndü.Parti devletine döndük.Devlet partileşti.Bu Türkiye kader seçimi diye meğer kendi masasını kurmuş.%100 kazanılacak bir seçimi kendi diretmesi ile hem masayı hem seçimi kumar masasına çevirdi.Yani Türkiye bahane imiş.Kumar masası seçimi kaybetti.4 as varken 3 yedili ile rest niye.
Yanıtla (4) (1)Değerli arkadaşım; bu sütunda 04/03/2023 bir yorumum var, KK nun yaptığı yanlışa işaret ettim, 80 dislike aldım, mezhepçi, ırkçı şeklinde yorumlar yazıldı. Şu an her iki parti ( chp, iyi p) yanlış yapıyor, ülkeye yazık oluyor, her iki parti iç çekişme, itişme kalkışma sonucu güven kaybına uğruyor. Herkes kendinde müthiş kabiliyet var sanıyor, öne geçmeye çalışıyor. Bilğili kişi rahattır kendine güveni olur, sesizdir mantıklı konuşur, bilğisiz kişi yüksek sesle çok konuşur gereksiz konuşur..!!
Yanıtla (2) (0)Iyi partiyi eleştirirken bile chp'ye vuruyorsunuz. Seçimin gerçek kaybedilme sebebi davutoğlu ve babacandır. Israrla bu iki lidere toz kondurmuyorsunuz ama gerçeklerin ortaya çıkmak gibi bir huyu vardır
Yanıtla (1) (1)İyi Parti'nin muhtemel ana hedeflerinden biri, radikal/milliyetçi sağdan gelip merkeze konuşlanma niyeti-ydi.Ama bu niyet o kadar kolay olmuyor, "Kısa süre"de olmuyor. Mesela, "kürt sorunu"nu,HDP'yi görmezden gelip,MHP'nin siyasi/politik yaklaşımına benzer yaklaşımdan bulunmak, ya da merkezde olmanın gerektirdiği gereklilikleri (demokratik algısı) görmezden gelerek,dolanarak merkeze ulaşmaya çalışmak vb "merkez"i meydana getiren birçok olguyu sindirmemiş olunca, "merkez"e konuşlanılamıyor!
Yanıtla (0) (1)Türkiye'de siyaset yapmanın birinci aşaması, milli siyaset sporu olarak, CHP isimli partiyi eleştirmektir. Oysaki CHP, altı üstü, yüzde 25 oy ile varlık buluyor. Geri kalan yüzde 75'in varlık tarzı da, bu yüzde 25'e "niye Iktidar olmuyorsunuz" diye yüklenmek oluyor. Üstelik, CHP'nin kendi yüzde 25'lik oy verenleri de, daha büyük bir gayret ve azimle, kendi partilerini eleştiriyorlar. Böylece, yıllarımız, mutlu mesut gelip geçiyor.
Yanıtla (1) (0)Sayın yazar, demokratik tavrınız göz yaşartıcı. Hele şu cümleniz: “ Siyasi sicilinde “Masadan kalkma sabıkası” da olduğu için” çok ilginç. Kendi ortağına “ya imzala kararı ya da kalk masadan” diyen kişinin demokrasiden ne kadar nasiplendiğini hiç sorgulamadan Akşener’e sicil yakıştırmak...
Yanıtla (2) (4)Yazarın söylediği "masadan kalkma sicili" sözü doğrudur. Siyaset tarihimizde, bozgun getiren hamle olarak yerini almıştır. Masaya neden apar topar döndü dersiniz ? Siyasi hazımsızlığının dehşet veren sonucunu, yani (2) günde 56 bin İyi Parti üyesinin istifa ettiğini görerek ışık hızıyla geri döndü. Anlayanlar anlamıştır, bu acemi hamlenin ne demek olduğunu..
Yanıtla (1) (0)İyi parti yakında MHP nin olduğu gibi AKP'nin ikinci payandası olur, çünkü elemanlarına iş lazım, makam lazım.
Yanıtla (0) (0)Siyasette çok garabet tablo yaşanıyor 13 yıldır genel başkan olan bir parti lideri.21 yıldır ikdidarda son beşyıl devletine ve partisine bağlamış bir parti lideri.Ekonomi.yaşam memnuniyeti gelir adaleti her alanda fırsat eşitsizliği sorunları arşı alaya çıkmış bir ortamda seçime gidiyor. Önce Türkiye diye kendine ittifak kurmuş muhalif lider %60 ile %100 kazanılacak seçimi kişisel ihtirası ve terör algısı nedeniyle rakibine ikram ediyor.Sonra güvenin umut bende akşener olmasa kazanacaktık.
Yanıtla (4) (2)Son tahlilde görünüyor ki sahih bir düşünceyi ‘ merkez’ diye güdük hale getirmek yerine,insan yaradılışına uygun olan düşünceyi samimiyetle anlatarak ve elindeki gücün hakkını vererek çalışınca, bütün engellemelere rağmen merkez, sana gelmekte tereddüt etmez çünkü davetin fıtrata davettir. Zorlama olmadan hür iradeye güven duyarak. Samimiyetini hissettirirsen Samimi karşılık bulursun. Gerçek ve sahte ayırt edilebilir biri hayal biri gerçek.
Yanıtla (0) (0)Türk siyasi tarihinin an anlaşılmaz, tarifsiz ve karışık partisidir iyi parti. Bit taraftan milliyetçi çizgiyle sahneye çıktı. Ama Avrupa da lgbt etkinliğine katılan genel başkan yardımcıları var. Ortağı olan chp ile ilişkileri çok çekişkili. Anlayabilen varsa beri gelsin. Övgü de ve yergi de abartılı bir yöntemi var genel başkanın. Şurası kesin, güven vermeyen bir yapısı var.
Yanıtla (3) (4)değerli ibrahim bey aslında olması gereken ülkenin aydın ve yönetici kesiminin halkı makul ve rasyonel bir çizgide doğru bir tarzda yöllendirmesi iken bizde ise ne hazin ki aksine yükselen milliyetçilikten pay kapma çabası ve yarışına girilmiş durumdadır.
Yanıtla (1) (0)Kendi yasam tarzini dayatmaktan baska bir dusuncesi olmaz milliyetci gecinenlerin. Bir seylere engel olmak icin oy kullanirlar.. Kitap okumayan egitimsiz kitlelerin dunyaya nizam verme masalidir. Nerde bir aydin oldurulse nerde devlete cokulse, nerde balli borek illegal bir is olsa orda sozde bir milliyetci gorursun. Milli cikar mi gercek mi onemli diye soruyorlar, gercek zaten milli cikardir diye cevap veriyor gercek milliyetci. Yalana batanaDevlet icinde devlet kurduruna milliyetci denir mi?
Yanıtla (6) (1)Akşener öfke deposu. Bu kaçıncı patlama. Bu kadar„zikzaklarla“ trafikte araba kullansa ehliyeti elinden alınır. İYİ Parti nasıl bir diyet ödemiş ki? CHP’li belediyelerdeki etkinliğini bilmeyen mi var! Anlaşılan, İYİ Parti oylarının kayganlığını, HDP oylarının kucaklanmasını hazmedemeyen karanlık operasyon merkezleri devreye girmiş. Gerçek dışı (vur abalıya pirim yapar) söylemleri iktidara göz kırpıyor. Siyasi literatürümüze soktuğu „kumar masası“ „kazanacak aday“ ödünç karşılığı değildi herhalde
Yanıtla (7) (5)Anadolu havzasi tamamen kuraklasti. Gollerimizi nehirlerimizi kuruttuk. Fethiye korfezinde 100 metrenin altinda canlilik tehlikede. Marmara denizinde yasam bitti. Musilaj egeye sicramak uzere.. Biz atalarimizi bu cennet vatani bize biraktiklari icin hayirla anariz. bizim torunlar bize bela okuyacak bu cennet vatana ettiklerimiz icin. Dindarim , kendimi milliyetci tanimlarim. Vatanini seven gercek muslumanlar, Allahin yarattigina eziyet ediyoruz. Gelecegi yikiyoruz. Yesil sag parti neden yok?
Yanıtla (5) (1)6 ortak 100 milyon sermaye ile şirket kuruyor, 80 milyon bir kişi 20 milyonu diğer5 kişi masrafları 1 kişi ödüyor,500 milyon karı paylaşılıyor sizce kim karlı..?
Yanıtla (1) (1)CHP İflas,Deva Gelecek Saadet,Dp.karlı
Yanıtla (2) (4)Sayın Kiraz yazınız mükemmel. İyi parti 3*6 Mart tarihlerinde yaptığı hatalar yüzünden bu hallere düştü. Millete bu yanlış yaptığı hareketler nedeniyle umut veremedi. Bu yanlışını maalesef Akşener hiç konuşmuyor. Akşener kongrede konuşmasında hem kendi partisine hem de millete çok kırıcı sözlerle hitap etmesini ona yakıştıramadım. Lider öfkeli olmamalıdır. Merkez sağ parti olması konusunda halen şanslı olan bir parti durumundadır İYİ partimiz.
Yanıtla (4) (2)Sayın Akşener masadan kalmakla değil, masaya dönmeden yaptığı açıklamalar, suçlamalarla ciddi siyasi hatalar yaptı veya yaptırıldı.( 10 yıl sonra konuşulabilecekleri Konuşdu.) Bu günde Kongredeki başarısının üzerine, ciddi, toparlayıcı, kucaklayıcı birkonuşma yapması gerekiken, maksatı aşan,yersiz, muğlak suçlayıcı, tehdit edici ifadeleri İkinci bir hata oldu.
Yanıtla (2) (0)İYİP, nasıl bir parti? Teşkilatlar, parti kimliği ve seçmen farklı. Teşkilatlar ülkücü gelenekten, parti merkez siyasete talip gibi, parti tabanı CHP'nin merkeze açılmasına mesafeli seküler seçmen, biraz Özdağ'ın veya İnce'nin aklını çelebileceğini çizgide. Nasıl olacak?
Yanıtla (0) (0)İyi partiden Milletvekili adayı olanlar bazı illerde , millet ittifakına oy vermedi.Bu partinin içi çok karışık. 2. Tur oyların dağılımı iyi analiz edilirse açıkça görülecektir. Yeni seçilen gik üyelerine dikkat.
Yanıtla (3) (2)Görünen o ki her şey aslına rücu ediyor . Türkiye'de sağ parti Erdoğan'ı devirmek için aşağı yukarı darbeler ve her türlü dalavereler dahil denemediği tek şey üst akılların sağın oyu ile solu iktidar etmekti o hamleyi de millet 28 Mayıs'ta boşa çıkardı ..Fetö'nün ABD ve AB ümitleri bir başka bahara kaldı beklen ''BAHAR GELMEDİ' Görünen o ki' GELECEK... İYİ ....DEVA ..CHP 'ye SAADET getiremedi...Bu formül ilaç olmadı....!!!!!
Yanıtla (0) (2)İyi parti gibi bir çok parti var.Renksiz , vizyonsuz , misyonsuz , güven vermeyen , proje ve çözüm üretemeyen , istikbal vaad edemeyen gereksiz partiler hep.
Yanıtla (1) (2)Yorumunuza katılamadım. ANAP ve AKP olağanüstü dönemlerin partileridir. ANAP merkez sağ, AKP Milli Görüş'ün merkeze yaklaşmaya çalışan hali. Akşener'i savunmak amacım yok. Ama diyet hadisesi CHP üst yönetimi dışında ve medya aracılığıyla dillendiriliyor. Masadan kalkma hadisesi kazanacak aday ve noter değiliz çıkışı. Küçük partiler hiçbir şey yapmadan boy gösterdiler. Merkez partisi olma çabası doğru ama uzun soluklu olmalı. AKP ve MHP'den oy almak da ancak milli söylemle olabiliyor.
Yanıtla (1) (0)Yavuz hırsız ev sahibini bastırır!diye bir söz vardır.Bazı kişiler doğruya inandıramazken bazıları yalana inandırabiliyorlar! Ainesi iştir kişinin...sözü inanılırlığını kaybediyor sanki! İyilere yer yok bu dünyada !Herkes iyilerin düşmanı!Allah hakkımızda hayırlısını versin...
Yanıtla (1) (1)6 ortak 100 milyon sermaye ile şirket kuruyor, 80 milyon bir kişi 20 milyonu diğer5 kişi masrafları 1 kişi ödüyor,500 milyon karı paylaşılıyor sizce kim karlı..?
Yanıtla (0) (0)Şu o parti, bu parti ya da bu lider şu lider diye tartışmadan önce araştırmalara göre yüzde 60 oranında temel yetenekleri konusunda sorunlu bir toplum olduğumuzu anlasak ya! Tarihimizin her anlamda en sorunlu dönemi! Ülke müzelerine kadar yağmalanmış, ekonomisi, adalet mekanizması, güvenlik kurumları, kadim kurumları tamamen yozlaşmış. Entellektüel birikimi sıfırlanmış halde bir oligarşik otokrasiye dönüşmüş, nüfus profili her geçen gün bozulan bir ortamdayız. Orta asya ülke rejimlerine döndük.
Yanıtla (0) (0)İYİ parti sadettin Tantanı ufuk söylemezi partisine katacaktı...Oktay Vural yeni katıldı özgür ağırlığı olan kişiler güç verir
Yanıtla (1) (0)MHP'den kopanların oluşturduğu İYİ partinin; (manevra kabiliyeti zayıf, psikolojik yapısı kırılgan, her sıkıştığında tarih yazmak-tarih olmak argümanıyla harakiri yapmaya müsait siyaset anlayışılı) lideri, siyasi kumar bağımlısı Sn.Akşener "iyi olma, iyileşme" şansını 6'lı masadan kalktığı gün kaybetti...
Yanıtla (2) (1)Ne olursan ol dik durcaksin . Savundugun görüs gittigin YOL . Bu gibi siyasetciler LASTIK gibidir hangi TARAFA . na basarsan o tarafa Egilirler .Sayin KILIÇDAROGLU cok büyük hata yapmistir Böyle kisilerle birlikte yürümek ve siyaset yapmasi.!!!! Bedelini Sayin KILIÇDAROGLU Siyaset sahnesinde KAYIP olmakla ödeyecek.
Yanıtla (0) (2)Toplumun genel seviyesini yansıtan bir kongre olmuş.... Bağır çağır ego kas ajite et... şak şak şak... Tamam haklısın büyüksün.
Yanıtla (1) (0)"Hem nalına hem mıhına vurup", "ne şiş yansın ne kebap" istemek, insanı deli eder, deli. Meral Hn maalesef harakiri'de ısrarlı.
Yanıtla (0) (2)Süleymancılar ne zamandan beri "iyi eğitimli, seküler milliyetçi ve şehirli seçmen" oldu? İyi partiye Süleymancılar oy vermeseydi alacakları oy %3-4'ü geçmezdi. İçinde yaşadığınız toplumdan ya haberiniz yok ya da işinize öyle geliyor.
Yanıtla (0) (2)Kardeşim.Siyasi hayatta sol kulvarda kimseye güvenmeyeceksin kullanışlı olduğun sürece baş üstündesin.Boyun eymem benim onurum dersen ayak altındasın. Adamlar Atatürk.ü bile 70 yıldır mezarda rahat uyutmadılar.Türk milletine ters aykırı ne varsa yaomaya devam.%20 ye sıkışmış herşologlar hala sağ bizi böyle yaptı.1940 lara dönmemiz daima sola fitmemiz lazım teneke davulları çalıyorlar Kader hayati seçime gidiyoruz.Öncelik Türkiye diyen kk.şahsi siyasi çıkarı için masa kurduğu.yalanmı.
Yanıtla (2) (2)Ben bu sistemde bir partinin farklı eğilimleri bünyesinde toplayacağına inanmıyorum. Akp de farklı eğilimleri toplamıyor, merkez parti değil. Temelde muhafazakar, milliyetçi bir tabanı var, buna iktidar nimetlerinden yararlanan çıkarcı bir grubu ekleyin. Yani muhalifler de tabanına seslenmeli.
Yanıtla (0) (0)Eski millet ittifakı partileri (CHP dahil), ittifaken Ak Partiye katılsınlar. Böylelikle hem aralarındaki problemler çözüme kavuşur hem de bundan sonraki seçimleri kazanırlar.
Yanıtla (2) (1)Bu sistemde seçim ittifakları kaçınılmaz. Millet ittifakı da kaçınılmazdı. Cumhur da kaçınılmazdı. Matematik gereği. Akşener'in sorunu hala sağlam bir taban oluşturamaması ve parti içi kaygan zemin. Maalesef milliyetçi kesim böyle, iktidar dışı kalınca zaafları beliriyor. Saadet ve Gelecek bu konuda daha rahat, birleşirlerse muhalefette büyüme potansiyelleri var, çünkü tabanları muhalefette daha diri. Deva için şimdilik belirsizlik...
Yanıtla (4) (3)İyi partiyi 15 mv diyetiyle ilgili CHP yanlısı TV, gazete, yazar çizer takımı bazı CHP mv her zaman suçluyor Evet Kılıçdaroğlu ağzından böyle bir cümle duymadık ama Akşener bunları söyleyince Kılıçdaroğlu yok öyle bir şey diyet borcunuz yok dediğinide duymadık Her seçimde İyi partinin CHP desteklemesi gerektiği ne anlama geliyor anlamadım
Yanıtla (6) (2)Akşener Ben Başbakan olacağım dediği gün den sonra herşey ters işlemek zorunda kaldı. Hem başbakan hem cumhurbaşkanı mı olacaktı. Herşey i mahvetti. Halk bir daha peşine takılmaz. Ağzına ayar veremeyen topluma ayar veremez. İyi parti ve CHP devri kapandı. Deva Gelecek yok hükmünde. Türkiye liderini Arıyor.
Yanıtla (7) (8)İyi parti daha kendini ifade edemedi.Ne milliyetci oldugu belli , ne kemalist oldugu belli, ne muhafazakar oldugu belli. Milliyetcilikse Mhp var, kemalistlikse Chp var muhafazakarliksa Akparti var.Bunlar varken iyipartiye gerek yok.Bir ihtiyaca mebni var olmayan bir parti varlıgını sürdüremez.Topluma bir mesajı olmayan hep elestiriden ibaret söylemler ile bir yere varılamaz.
Yanıtla (4) (7)Muhalefetteki chp, saadet hariç, diğer partilerin bir 'taban', renk problemi var. İyi parti türkiyede milliyetçiliğin sesi olamıyor, Babacan'ın ne olduğu, nereye hitap ettiği belirsiz. Gelecek sanırım yol'unu bulacak, Saadet'le birleşecek. Doğrusu bu. Onların tabanı muhafazakar mütedeyyinler. Onlara umut olurlarsa yeter. Bu taban gerçek sesini bulmalı. Zamanla büyürler. Akp'nin işi artık daha zor çünkü.
Yanıtla (2) (3)Merak akşener konuşmasında ya tarih yazacağız ya da tarih olacağız dedi. Maalesef tarih olacak. Asıl mhp dururken neden kopyasına oy verilsin ki 15 milletvekilini chp vermeseydi yok olup gideceklerdi. Diyetmiş asıl diyeti chp ve kılıçdaroğlu ödedi. Meral hanım erdoğanın havuzuna su taşıdı.
Yanıtla (9) (6)İnsan haklarından bahsedenler yaşındaki Betül Tekini annesinin gözü önünde öldürenler annesi öğretmen Yasemin Tekine 18 kurşun sıkanlar,26 yaşındaki Hüseyin Aydemir öğretmeni bayrak direğine asarken kahkaha atanlar insanmıdırki insan hakları olsun. En büyük hırsızlık bunları bu milletin parasıyla hapiste beslemektir.
Yanıtla (2) (0)Babacan'ın dört eğilimi ideal ama, reel değil, karşılığı yok bence. Artık bu farklı partilerin seçim ittifakları şeklinde gerçekleşiyor. Ki seçim ittifakları kaçınılmaz bu sistemde. Önemli olan bir partinin kendi ayakları üstünde durması, güçlü bir tabana yerleşmesi. Saadet ve Gelecek bunu yapabilir, irileşirler. İlerideki ittifaklara güçlü girerler.
Yanıtla (2) (1)Merkez de yer alan siyasetçi mevki makam ve menfaat bekler Eger iktidar olma şansı varsa o partiye iktidar şansı yok yada mv VS olamamıssa hemen partisini suçlayarak terkederler Bir zamanın müktedir partileri ANAP ve Dogruyol partilerinden eser kalmadığı gibi, Hiç bir parti köklerinden ayrılmadan herkese açık olmalıdır
Yanıtla (1) (0)İyi parti milliyetçi parti. Milliyetçileri temsil edebilse yeterdi. Açmazı, bunu temsil edebilecek bir teşkilatlanması yok. İçte de bir birlik yok. Mhp ye alternatif bir milliyetçi parti olmalı. Onun da bir aydın lokomotif gruba ihtiyacı var. Onlarla toplanmalı, onları toplamalı. Onları mhpnin arka bahçesi olan ocakların dışında bir yerde toplamalı.
Yanıtla (2) (0)Kıymetli yorumcu Ali rıza dost. Size ve yorumunuza katılıyorum.Ancak.Kürsülerden meydanlardan kaç yıldır siyasetcilerin ağzından balmı damlıyordu.Çürük.sürtük.Hain. Allahsız kitapsızlar.Yuhlama yetmez sandığa gömün.Terör desdekcileri.lgbt.i ciler. Bu ve gaha nice öfke ve hakaretleri hepimiz defalarca içimiz acıyarak izledik.izliyoruzda.Partileride revaçta. Sol cenah kendi içine ağır özeleştiri yapan Akşenere saldırıyor.Demek asenanın tedbiti doğruymuş.Kuyruğumu aparatımı kaybetti.Görecez
Yanıtla (10) (6)Neticede biz beşeriz, hatadan münezzeh değiliz arkadaş, tamam o teki aklına danışmadan ağzına geleni sayıyor,, gençlere çocuklara iyi örnek olmuyor, kabul.. Peki beriki bir yıl emek edilip pişen aşa su katılır mı?. Ne demek “kumar masası”, ne demek “ 15 millet vekili aldığıma pişmanım”, tarım bitmiş, köyler boşalmış, herkese bol keseden para dağıtmak, genç yaşta emekli ol, bunlara laf etme, parti içi çekişme ile nereye kadar, ben çok üzüldüm umudum vardı, destekliyordum, tereddütteyim net…!
Yanıtla (3) (2)Saddet'le Gelecek grup kuracaklar gibi. Bu iyi. Vitrinlerini güçlü kişilerle geliştirirlerse alternatif ses olmaya adaylar. Zamanla belirgin hale gelecekler, Akp'nin mütedeyyin muhafazakar tabanının sesi umudu olabilirler. Bunu yapsalar yeter. O taban mustarip bugün, Akpye mahkum, mecbur gibi. Bundan kurtulacaklar. Bu ortaklık tazelenmeli yeni güçlü isimler almalı. Önce yukarıda aydın bir kesimle toplanmalı
Yanıtla (0) (3)Türkiye tipi başkanlıkta merkez partisi olmaz. Farklı partiler seçim ittifakları kurabilir ancak. Seçim bitti, reel olarak ittifakın bitmesi normal. İyi Parti tabanını belirleyip oraya çalışacak. Babacan'ın kafası karışık. Ortada birçok parti var herkes eğilimine göre birini seçiyor zaten. Rengini göstersin seçmeni onu bulur. Refah'la Gelecek grup kurar irileşir. Yerelde de ortak aday gösterirler. İyi olur. Aynı renk çünkü. Bir tabana otururlar.
Yanıtla (0) (2)GÜNAYDIN bir parti nasıl kendini yok etmeye çalışır etrafında zarar verir onuda görmüş olduk sayın AKŞENER hem kendisini hem 6 LIMASAYI çok zayıflattı bununhala farkında değil 5 6 PUAN KAYBETTİRDİĞİ hem partisi hem 6LI masayı bıraktık diyor sayesinde yaşayabildiği CHP yekızıyor CHP OLMASAYDI PARTİ OLUR AMA MECLİSE GİREMEZ ÖYLE KALIRDI bunu anlayamıyor konuşuyor
Yanıtla (6) (4)Düz vatandaş konuşabilir, köyünde, mahallesinde konuşabilir, hükümet kurar, askerlik hatırası anlatır, sıkıntı olmaz. Hanım “ gün” toplantılarında konuşabilir, eleştirebilir, sıkıntı olmaz, fakat devlet yönetmeye talip bir parti lideri, öyle kürsüden aklına geleni söyleyemez, konuşamaz, ağzından çıkanı kulağının duyması beyninin muhakeme yapması lazım. Peki her şeyi her yerde söylerse ne olur?.Kendini ve partisini bitirir..!Güven biterse boş meydanlara konuşur, kimse tınmaz yazlık olur emeklere.
Yanıtla (23) (6)Partide o kadar entellektüel iyi insan varken niye böyle vasat insanların peşinden koşuluyor anlamıyorum! Partiyi kurmak ona sahiplenmek mi?
Yanıtla (2) (0)Ülkemizde "ağzından çıkanı, kulağı duyan" bir siyasi lider var mı? Seçim süreci boyunca sol zihniyet sürekli diyet borcunu ima etmedi mi?
Yanıtla (2) (3)Akşener'deki eril dil gerçekten tuhaf. Milliyetçiliği demokrat akılcı özgürlükçü bir çizgiye getirmesini bekliyordum. Gelinen noktada Bahçeli ve Erdoğan gibi retorikle hamasetle siyaset yapmaya karar kılmış durumda. Şehirli milliyetçilik bir şehir efsanesiymiş. Muhalefetteki liderlerin kendi küçük otokrat düzenlerini tahkim etme siyasetleri ülkenin geleceğini daha da karamsar hale getiriyor. Yazık gerçekten.
Yanıtla (10) (4)Partilerde demokrasi yok ki, ülkeye getirsin! Akşener neden başkan? Hangi başarı ile orda oturuyor?
Yanıtla (6) (2)Dinlediğim en kötü konuşma oldu, Meral Akşener öz eleştiri yapmak yerine, gerçek ve mantık dışı söylem kullandı, kendi hatalarını örtmek için adeta kendini yırttı! Daha ilginç, bu kadar hatadan sonra parti içi eleştiri gelmemesii! Kongreler muhasebe yerine şova dönmüş! Yazık
Yanıtla (5) (2)Meral hanım sürekli dün yaptıklarını bugün yanlış diyerek bir yükseliş yakalayamaz.Artık serbest düşüş halinde.Oysa insanlar umut bağlamıştı.Ama o birikimden çok uzak olduğunu ortaya koydu.
Yanıtla (4) (1)Kk söz dinleyip Mansur Yavaș aday yapılsaydı Akșener hakkında aynı șeyleri mi söyleyecektiniz?
Yanıtla (4) (2)Özer bey.kardeşim.Dünya savaşında yenik sayılan ve dağılan cihan imparatorluğumuzu emperyalizm tarihe gömmek istedi.Kurruluş savaşı şartlarını hatırlatmaya gerek yok Osmanlı bakiyesi Türk milleti güçlü müstevlilerin mandası altındada yaşayabilirdi.Ama imkansızı başaran Türk milleti kanıyla canıyla onurlu bağımsız TC.yi kurarak karakterli yaşamayı tercih etmiştir Asena ve iyi parti şimdi hakiki siyaset seçmiştir.Sol saldırılardan bellidir.Alkışlıyorum.Daha sola devam.Aparatlık bitti
Yanıtla (5) (2)Siyasetin rant merkezi haline geldiği bir ülkenin gelişmesi mümkün değil. Milletvekilliği ve belediye başkanlığı adaylığı için parti genel başkanlarına milyonların teklif edildiği bir ülkede yaşıyorsanız, oy verdiğiniz parti lideri kolay kolay ölmez, partiyi de başkasına bırakmaz
Yanıtla (2) (0)Adaylar belirlendi. İşi gücü bıraktılar ittifakın adaylarıyla uğraştılar günlerce. İttifakın seçmeni küstü az oy verdi. Vay az oya çok mv aldılar. Parti lideri doğru yanlış fikrini söyledi. Kadını topa tuttular. Meğerse haklıymış. Bunca şeye rağmen oyu bu partinin niye artmıyor. Bunu hiç tartışmalar. Partinin sandık güvenliği sorumluları danışmanlar kovuldu. İttifak sizin emir eriniz şamar oğlanınız mı. Şimdi de vay niye ittifakı bozuyorlar çığırışları medyada seçmenden.yalnız girin.
Yanıtla (3) (0)Kongre deki vaziyet iç açıcı değil Di. Psikolojik bir vaka var karşımızda. Kendisi dışında herkes suçlu. Kardeşim seçimin sonucunu doğru analiz edin. Değişim şart, kendinizden başlayın.
Yanıtla (3) (3)Akşener kendisi hakkında güven problemi yaşayan herkesi ikinci defa haklı çıkarttı. Birincisi altılı masaya kumar masası deyip devirdiğinde olmuştu.
Yanıtla (16) (9)Aynen katılıyorum.by kumar masası çıkışı hem genel seçimlerib kaybedilmesine hem de kendi oy oranlarının çok aşağılara inmesine neden oldu.bunu iktidara destek olmak için bilerek mi yapıyor acaba diye düşünmeye başladım.
Yanıtla (5) (4)Bu secimde zikzaklariyla fevri tavriyla iyi bir sınav veremedi IYI PARTI...2024 de yerel secim var..Belediye secimleri genel. secimlere benzemez. Bati illerinde HDP yine kilit parti..AKP kendi listesinden HÜDAPAR ı Meclise taşımisken bu milliyetçi kaprisleri bırakın kendinden daha fazla vekil çikaran HDP ye terorist demeyi birakip.Demokrat olsunlar yeter...
Yanıtla (4) (7)Boşuna göstermelik kurultaylar yapıp güya halkı aldatacaklar.. Rakibin yok, neyin seçimi bu Allah aşkına! Alenen aklımızla dalga geçiliyor yahu!!
Yanıtla (3) (5)İYİ PARTI parti merkez sağda demokrat bir parti olmayı beceremedi...Turk milliyetçiliğin etrafında dolanıp duruyor hala., Maden o sularda geziniyorsun MHP den ne farkla ayrıldın o zaman..Millet ittifaki olarak girdigi 2019 yerel seçiminde Balıkesir Büyüksehiri 10 bin oyla kaybetti..Çünkü İstanbul Ankara modeli yapmayıp HDP nin aldığı 11 bin oya milliyetci kaprisiyle burun bükmüştü...
Yanıtla (3) (4)Bir anda alevlenip sonra sönen, sonra tekrar alevlenip söylediklerini unutan bir siyasi parti kimseye güven vermez...6 li masadan bir anda parlayip kalktığı gün en büyük zararı kendine ve millet ittifakına veren İYİ Partidir..%15 lerden % 10 a düşüp aradaki farkı MHP ve Erdoğana kaptiran onun bu fevri parlamalaridir.. İttifakına memnun değilse tek başına yerel seçime girsin bakalım.il demiyorum bakin...tek başına kaç ilçeyi kazanabilir acaba...
Yanıtla (4) (3)Akşener önünü arkasını düşünmeden fevri çıkışlar yapabiliyor. Keskin sirke küpüne zarar veriyor. Parti içi meseleleri kamu oyuna açıklaması partiyi aşağıya çeker. İttifaka güle güle demesi partiyi bitirir. Yüzde kaç oyla yerel seçimlere gireceksin?
Yanıtla (10) (6)CHP nin ittifaka ihtiyacı mı var. Tek başına girsin. Sonra faturayı ittifak partilerine çıkarıyor. Tek girerse oyu atarmış. Mış mış mış.
Yanıtla (4) (1)İbrahim bey. Ülkemiz siyasetinde.70 yıllık demokrasi yaşamımız sürecinde oluşan sosyal siyasal dini inanç ve değerler.Etnik temele dayanmayan nilleyetcilik.Milli devlet.Sıınıfsız eşit yurttaş ortak değerler bazında %35.ve %65 siyasi doku oluşmuştur. Bu saptama 3.4 hata payı ile doğrudur %35 içinde hdp.de vardır. İyi parti %100 yapıyı kucaklamak amaçlıdır.Hata %65.70 dururken terör bagajlı algılı %35 sola payanda algısı onu büyütmemiştir.Sola aparatlığı millet kabul etmez.
Yanıtla (5) (6)Mehmet bey: yanlış olan en büyük şey halkın %65 yillardir sağa aparat olmasidir..50 yıldır sağı iktidar yapiyorda bu çektiği çile nedir o zaman..? Her defasinda Din ve milliyetçilik ile kandırılan bu kesim demokrasi ve insan haklarından sıkıştığı zaman %35 dediğiniz sola sığınıyor..vatan millet bayrak diyip 400 bin dolara vatandaslik satanların peşinden kanip gitmeye devam ederlerse daha çok satılacak bu ülke...
Yanıtla (6) (3)Serhat bey kardeşim. Sağ kolunun ifadesiyle.Kendisi için masa itrifak kurduğu aday olmazssa ittifakın dağılacağını belirten bir anlayış. Milletin karşısına çıkıyor 21 yıl sonunda ve değiştirilen anayasa ile tek kişilik partili cumhurbaşkanı tüm yetkileri eline aldığı parti devleti ile rejim değiştiğini halkın pürrinperişan oldupunu söylüyor.Bu seçim hayatidir diyor.sonra z%100 kazanacak adaylar varken.Kendini dayatıp aday olacak.Seçimi pkk.fetö desteği ile kendi kaybedecekBu siyasi doğru öyle
Yanıtla (2) (1)CHP medyası ve seçmeni ittifak partilerine saydırıp kibirle tek girsek daha iyiydi vb lafları ediyorlardı. CHP neden oyunu artıramıyorsun. Bu soru ve sorun konuşulmadan ittifak partilerine hakaretler edildi. Sanki emirleri bunlar. Şimdi bu telaş niye. İşte fırsat. Tek girin ve kazanın. Haa bakalım oyunuz kaçmış onu da görelim. Sizin kibiri izi ne bitirecek bakalım.
Yanıtla (14) (2)Seçim kaybedilecek de çoğu konuda CHP iyip vd AKP MHP den farkı yok. Temel politikalar aynı. Aynı tarih anlatımına inanıyorlar. 3 5 konu farklı. Bunlar aynıyken nasıl farklı olacaklar ki. İyip in çoğunun MHP den ne farkı var. Sadece biz adaletli olup yolsuzluk yapmayacağız diyorlar. Bunlar uygulama sözü. Temel politikalar aynı.
Yanıtla (5) (7)IYI parti hicbir zaman Demokrat bir parti olmayacak nasilki MHP bei BBP demokrasi ve insan haklarini iclerine sindermemislerse IYI paride demokrasi ve insan haklarini iclerine sindirmeyecekler. Milliyetci diye gecinen hicbir parti millet icin calismamislar ve calismayacaklarda.
Yanıtla (8) (10)