Millet para bekler bütçe fazla verir
Yılın ilk 3 aylık bütçe verileri açıklandı.
İlk 3 aylık ortalama fiyat artışı %15,6. Bu enflasyona karşılık bütçe gelirleri %34,6 artışla 344,1 milyar liraya yükseldi (Önceki gelir 255,7 milyar lira)
Bütçede vergi gelirlerindeki artış ise %44,9 ila 255,1 milyar lira oldu. Böylece vergi gelirlerinin bütçe payı yüzde 68,9’dan yüzde 74,1’e çıkmış oldu.
Kısaca vergi yükü daha da artmış oldu.
Bütçe gelirlerindeki bu yüksek artışa karşılık bütçe giderleri sadece yüzde 12,6 artış gösterdi. Hatta faiz giderlerindeki yüzde 27,9 artış düşüldüğünde, faiz dışı giderler sadece yüzde 10,3 artış göstermiş oldu.
Faiz dışı giderlerde enflasyonun bile altında kalınmış olması oldukça dikkat çekici.
Bu sonuçlara göre bütçe dengesi -29,6 milyar lira açıktan 22,8 milyar lira fazlaya dönüştü (52 milyar 361 milyon liralık iyileşme). Hatta faiz dışı fazla 8,7 milyar liradan 71,7 milyar liraya yükselmiş oldu (63 milyar 041 milyon liralık artış).
Burada şu notu düşelim: Türkiye korona salgınında Millete para ödemiyor. IMF dahil yapılan analizlerde Türkiye vatandaşlarına en az para veren sondan ikinci ülke.
Oysa milletten deli gibi para toplanmış. Ama bu para millete geri verilmemiş.
Geçen yıl da pandemi henüz yokken bütçede 956,6 milyar gelir hedeflenmiş ama bu hedefin 73 milyar lira daha fazla gelir toplanmıştı (1 trilyon 029,5 milyar TL)
Milletten para toplamakta gayet beceri gösterirken millete destek vermekte maalesef tam tersi cimri bir yönetim anlayışı sergiliyoruz.
GELİR TARAFI
Gelir tarafında nasıl bir artış yaşanmış?
Gelir ve kazanç üzerinden alınan vergiler %37,0 artışla 88,3 milyar liraya ulaştı. Burada özellikle kurumlar vergisinin %47,7 artışla 40,0 milyar liraya ulaşması önemli.
Dahilde alınan vergilerdeki artış ise %48,7 artışla 82,2 milyar liraya çıkıyor. Bir başka önemli kalem ise ‘Uluslararası Ticaretten’ alınan vergilerdeki %66,8’lik artışla ulaşılan 58,9 milyar liralık vergi geliri olmuştur.
Ve son nokta: Faizler, paylar ve cezalardan elde edilen gelirlerde de yüzde 52,0 artış görülmüştür. Böylece önceki yılın ilk üç ayında 20,8 milyar lira olan gelir, bu yıl 31,7 milyar liraya yükselmiştir.
GİDERLER NASIL KISILDI
Faiz hariç ilk 3 aylık giderler sadece yüzde 10,3 artışla 272,4 milyar liraya çıktı (Önceki 247.1 milyar lira)
Bu gider tasarrufu nasıl sağlandı?
Yeni kamu personel artışına rağmen kamu personel gideri sadece enflasyon kadar arttı (%15,7). Çünkü kamu personel zammı enflasyonun altında tutuldu.
Şimdi dikkat çeken diğer gider kısıtlamalarına bakalım:
-Mal ve Hizmet alımı yüzde -7,8 azalışla 16,9 milyar liraya geriledi. Burada özellikle savunma-güvenlik giderlerinde yüzde -13,7 azalış ve sağlık giderlerinde de yüzde -16,3 gerileme dikkat çekiyor.
-Çok dikkat çeken bir başka gider kısıtlaması ise tarım sektöründe yaşanmış.
‘Tarımsal Destekleme Ödemeleri’ önceki yıl 10,9 milyar liradan bu yıl yüzde -47,5 gerileme ile 5,7 milyar liraya düşüyor. Tarım ve hayvancılıkta nerede ise tüm ödemeler yarı yarıya gerilemiş durumda.
-Sermaye giderleri, yani yatırım kaleminde de yüzde -37,9 gerileme yaşanıyor. Yatırımlara geçen yılın ilk 3 ayında 16,1 milyar harcanırken, bu yıl bu tutar 10,0 milyar liraya düşüyor.
Ve böylece toplamda bütçe faiz hariç giderlerini yüzde 15,6 enflasyona rağmen yüzde 10,3 gibi düşük bir oranda artırmış oldu.
Gelirlerin yüzde 34,6 arttığı ama faiz hariç giderlerin de yüzde 10,3 artışta kaldığı bütçe böylece yılın ilk 3 ayında faiz hariç fazlasını 8,7 milyar liradan 71,7 milyar liraya yükseltmiş oldu.
***
SONUÇ: Dükkanı kapatılan, işine gidemeyen, kirasını ödeyemeyen, ailesine bakamayan ve devletine milyarlarca ödemede bulunan bu milletin desteğe ihtiyacı var. Bu dönemde bütçe fazlası vermek yerine millete destek vermek gerekmez miydi?















Her zaman söylediğimi tekrarlamak zorundayım:Muhaliflik iyi ve kolay zenaat.Bütçe açık verir eleştirirsin,
Yanıtla (1) (27)fazla verir gene eleştirirsin.Döviz fırlar eleştirirsin,düşer gene eleştirirsin.Faiz düşer eleştirirsin,yükselir eleştirirsin.
Gördüğünüz gibi ne kadar kolay!Ben de muhalefete mi geçsem acaba bu kolaylıktan yararlanmak için?
Muhalif olmak hiç de kolay degildir. bedel ödemeyi ve bir şeyleri göze almayı gerektirir. yandaş olmak için bedel ödemeye gerek yoktur. ödül almak ve göze girmek ikisi aynı şey degildir.
Yanıtla (16) (1)Kim hangi bedeli ödemiş muhalif olmaktan dolayı?Muhalefetin sesi,
Yanıtla (1) (14)gürültüsü her zaman daha fazla çıkıyor.İşi yok,gücü yok eleştirmekten başka.İktidar ise 7/24 çalışıyor. Savunma,güvenlik,sağlık,dış politika,
bayındırlık,sosyal güvenlik...her şey İktidarın görevi.Muhaliflere de konuşmak düşüyor.
Rtük neden hep aynı kanallara ceza kesiyor, muhalif olanlar neden hep saldırıya ugruyor. B.Terkoglu, Murat Agırel neden cezaevine konuldu.
Yanıtla (5) (1)Kim hangi bedeli ödemiş diyorsun ya! Demek ki bu ülkede yaşamıyorsun. Önce ülkeye dön sonra konuşuruz.
Yanıtla (1) (0)Hacı Murat,çok şükür dava dava deyip duruyordunuz,sonra gömlekte değişti,Milli görüş,milli götürüşe döndü.Böylece gerçek yüzünüzü de bu millet görmüş oldu,Ayasofya camii imamı da sağolsun ateistlerin ekmeğine yağ sürüp duruyor.Gerçek durumunuz ortaya çıktı daha ne istesin bu millet,göreceğini gördü zaten.
Yanıtla (1) (1)trool maasına zam geldi galiba
Yanıtla (0) (0)Adamın yazdıklarını oku. Oradaki rakamları çürüt, diyelim haklısın. Genellemelerle konuşarak ancak senin gibi düşünenleri kandırırsın.
Yanıtla (0) (0)Fazla veren bütçe, üretimide artırıyor mu? Fazla elektrik, su, doğal gaz faturalarından, üretimden, ihtiyaç harcamalarındansa, bize yalancı baharı yaşatır. Üretim azalır. Umut yok olur.
Yanıtla (1) (1)Para,vatandaşa değil politikacılara lazım. Vatandaş birazcık düşünülse lebaleb kongreler yapılmaz son bir ayda onbin vatandaşımız ölmezdi.
Yanıtla (0) (1)Para,vatandaşa değil politikacılara lazım.Vatandaş sürünsün. Halkı düşünselerdi lebaleb kongreleri yapmazlardı.
Yanıtla (0) (1)Bu rakamlar doğruysa bende olsun bu milleti iki sene bakarım.
Yanıtla (0) (0)Bütçede. Ki artışın kaynağı ötelenen ödemeler olabilir mi
Yanıtla (0) (0)Ve ya
Tüm yardım ve Ödemeleri bütce dışı kaynaklardan yapmanın bir sonucu....
küfür etmenin günah olduğunu biliyorum da ne kadar günah olduğunu kesremiyorum.bu konuda bir karar verebilsem ohooooooo.........
Yanıtla (1) (1)İşin en acısı da Deniz feneri ve buna benzer kadrolu derneklere bağış yaparsan gelir vergisinden gider olarak düşebiliyorsun.Ama kendi torununun okul parasını gelirinden gider olarak düşemiyorsun.
Yanıtla (41) (0)Onu da kendin çöz/ona da yolu kendin bul musto. Sen ki Kayserilisin, girişimcisin; nasıl oldu da aklına gelmedi? İşi kitabına uyduranlar var: Malum vakıflarla/derneklerle anlaşıyorlar. Torunlarını (yaptığı harcamayı vergi matrahından düşmek istedikleri kişileri) vakfın dağıtım listesine yazdırıyorlar. Vakıfla anlaşıp şartlı bağış yapıyorlar. Vakıf parayı toruna veriyor, sen de vergi matrahından düşüyorsun. Biz birbirimize benzeriz. 128 milyar dolar, arka kapı, buhar... Aynı zihnin üretimi.
Yanıtla (17) (1)Yani diyorsun'ki,hülleci torunlarının yaptığını yap.Osmanlı dönemi hülleciler diye bir meslek vardı genelde şeri kanunları yerine getirmek için yapılırdı. İran da muta nikahı vd benzeri şeyler.Manhattanda gökdelen yapmıyoruz.torunumuzun vatana millete faydalı olması ve iyi bir eğitim alması için uğraşıyoruz. Artık 30,yıldır kan verdiğim bağış yaptığım Kızılaydan gelen mesajlarını çöpe atıyorum.
Yanıtla (4) (0)bütün yardımları ister vakıf,ister dernek olsun vergiden ve vergi matrahından düşmeyi kaldıracaksın.ya bu yardımları ister Allah için ister iyilik yapmak için olsun yapacaksan ya adam gibi yapacaksın ya da yapmayacaksın.zaten Allah ı kandıramıyorsun,kendi vicdanınıda kapatamıyorsun.
Yanıtla (2) (0)Yurttaşına saygısı olmayan, insanına değer vermeyen bir yönetime ne denir?
Yanıtla (6) (0)Ilk ceyrege dayali tek bir degerlendirmeyle sonuca varmak cok anlamli degil. Ilerideki donemleri katip yil sonunu iyi bir nakit disi fazlayla biteceginize kani iseniz haklisiniz. Diger turlu fazla da versek acik da versek Ibrahim beye yaranamiyoruz derler ki hakli da cikarlar.
Yanıtla (2) (0)Teknik olarak söylediğiniz doğru ancak vatandaşa para ve destek şimdi lazım .
Yanıtla (0) (0)Avrupa birligi Ingiltere Tunus Irak gibi ulkelerin yuklu miktarda coplerini ithal eden Turkiye 2020 yilinda 660 bin ton cop ithal etti Enerji kaybi, Su ve hava kirliligi tarima etkisi ve salgin hastalik yayilmasinda buyuk etkisi olan bu coplerin faydasi bir yana zarari cok buyuktur.. Yakinda Sahilleri nehirleri ve cevreyi kirletmesi ve yurtdisi soylentilerin etkisi ile kotu bir imaj olusturarak Truzimde de buyuk zararlara neden olacaktir. Truzimcilere cevrecilere ve yetkililere duyurulur.
Yanıtla (12) (1)Cahillik ne güzel herşeyi biliyorsun????????
Yanıtla (2) (11)Bu Türkiye`ye özel bir fenomen/ olaganüstülük veya " Sinekten nasil Yag cikaririm" ekonomik politikasi olmasi gerekiyor. Bütün Avrupa ülkelerinde pandemi nedeni ile gelirler düserken bizde ivme kazaniyor. Ya sizin parametleriniz yanlis veyahut bizim ülkemiz baska bir gezegende yasiyor.
Yanıtla (5) (0)Ne yaptıklarını da neden yaptıklarını da çok iyi biliyorlar! Ne yapmadıklarını ve ve neden yapmadıklarını da gayet iyi biliyorlar. "Dava"ları mı ne varmış ya hani? Mutlaka ondandır. Kişi kendisini en iyi bilendir. Zamanı gelince elleri, ayakları konuşacak ve neler neler söyleyecek. Sen yaptıklarına da yapmadıklarına da şahitsin ya Rabbim.
Yanıtla (5) (0)vergi toplamada çok başarılı gözüküyor hükümet. bu durumda müteahhitlere hiç bir şey olmaz paraları garanti. emeklilere verdigi 100 lirayı ilk agızdan açıklarken müreahhit amcalara verilen paralar hep gizli ve ticari sır.
Yanıtla (9) (0)Akp bataklıga saplanmış biçare gibi.cırpındıkça batıyorlar.birşeyler yapmaya çalışıyorlar ama ne yaptıklarını neden yaptıklarını kendileride bilmiyorlar bizde çözemiyoruz.kapanmaya perşembeden başlıyorlar neden cumadan degil.cuma piyasanın tahsilat günü ay sonu ceklerin oldugu gün.birde cek için aldıkları karar sabah ödenmeyecek 1 ay erteledik dediler akşama dogru parası olan ödesin dediler tam bir komedi.
Yanıtla (11) (0)Yapma Hocam.Millete patates soğan desteği var ya...Neden görmezsin.
Yanıtla (6) (1)Bütçe fazlasını millete destek olarak verirlerse Kanal İstanbul'u nasıl kazacaklar? Oradan arazi kapatan yandaşlar nasıl Karun gibi zenginleşecek? O zenginleşenlerden alınacak komisyonlar ne olacak? Katarlı yengem de o kadar arsa almıştı, ne der sonra! Aziz ve necip milletim azıcık daha patates soğan yese ölür mü! Baylar bayanlar, devam edelim rejimi desteklemeye, sonuna kadar! Soğan da bitip, ağaç kabuğu kemirmeye başlayıncaya kadar, çocuklarımız bize lanet okuyuncaya kadar. Devam!
Yanıtla (10) (0)Geçmiş yıllarda da böyle oldu. Örn geçen sene milli gelir % 6 (?) artmasına rağmen vergi ve ceza rakamları %35 arttı. Bu sene milli gelir % 1.5 (?) artarken vergi ve cezalar %45 arttı. Bunun nedeni soygun düzeninin finansmanı için iktidarın haksız dolaylı vergilerle dürüst vatandaşın ekmeğine, varlığına çökmesinden başka bir şey değil. Çalışan üreten kesimlerden çalışmayan yandaş oydaş yamyamlara kaynak aktarma siyasetinin sonucu bu. Devlet yönetmek milleti söğüşlemek olmuş, haram olsun.
Yanıtla (16) (0)Sondan ikinci ülkenin açılımı nedir? O tablo gibi bir tablonuz varmı?
Yanıtla (0) (0)En çok oyu da ondan almışlar. Demek ki strateji doğru.
Yanıtla (3) (0)En çok çiftçiyi ezmişler.
Yanıtla (6) (0)Hem yardim yapmiyor hem de çok yardim yapmis gibi, ceketimi satip millete vermis gibi davraniyor iktidar. Dilenciye verilmez o para! ! Oysa itibardan tasarruf olmazi siar edinmis, ne var ne yok harcamaya, saray insaatlarina devam ediliyor! Ülkenin kaynaklari talan ediliyor. Digasi, koruma alanlari yandasa sunuluyor...yorulduk bunlari yasamakdan. Ülkemde yabanci gibiyim. Bu millet nasil böyle oldu, beyni yikandi, vahsilesti, umarsizlasti, körlesti!
Yanıtla (12) (0)Baski rejimi ile yönetiliyoruz. Millet hizmet , yol köprü, hava limani adi altinda kandirildi. Müteahitler ve yandaslara kazanç temin eden bir sistem kuruldu! Fabrikalar hiç edildi, hava alani yokedildi, Tüm kurumlar yokedildi. Sosyal devlet yokedildi. Saglik, egitim görünüste kamu hizmeti! Paran varsa egitim var. Özellestirip tekellerin eline esir esildik! Milletin hizmetkari degil, milleti kölelestirici bir anlayis ve uygulama hakim. Anti demokratik bir anlayisin eline esir düstük!
Yanıtla (10) (0)Oy yoksa para da yok. Ya kalkınma partisi ya da hiçbiri. Herkes aklını başına devsirsin
Yanıtla (1) (0)Hayatta bazen ne yaparsan olmaz, yapamazsin. Bunlar da boyle; akil, mantik, durustluk, haysiyet, seref, erdem bitince biter.
Yanıtla (27) (1)Keske basarili olsalardi. Tam tersine, ibret olcusu olarak anilacaklar, onlari hic unutmayacagiz
milleti simartmayalim ama.
Yanıtla (8) (3)paraları yoksul vatandaşlar yerine yandaş zenginlere akıtmayı tercih eden bir rejim var ne yazık ki...
Yanıtla (45) (1)Türkiye hiç bu kadar kapitalist olmamıştı. "Savaşımız vurguncu düzene"
Yanıtla (28) (0)Ne var ne yok hazine garantili müteahhitlere gidiyor. Maalesef çiftçiye hallaça esnafa birșey kalmıyor. Cep telefonları ve internet paketi varsa șükretsinler olmadı keyif çayı içsinler
Yanıtla (41) (1)Bu duruma ne denir? Başkanlık sistemini şirket yönetmeye benzetmişti sayın erdoğan. Demekki kapitalist bir patron gibi kârı maximize ediyor şirketimiz.
Yanıtla (36) (2)