Almanya’nın ‘diğer’ partileri
Almanya’da geçen Pazar günü yapılan federal parlamento seçimlerinin sonuçları:
SPD (Sosyal Demokratlar): %25,7
CDU/CSU (Hıristiyan Birlik Partileri): %24,1
Yeşiller: %14,8
FDP (Hür Demokratlar/Liberaller): %11,5
AfD (Almanya İçin Alternatif, yabancı düşmanları): %10,3
Sol Parti: %4,9
Diğerleri: %8,7
“Diğerleri” denilip geçiliyor ama -%5 barajının altında kaldıkları için bir tanesi hariç parlamentoya giremeseler de- halkın %8,7’sini temsil eden “diğer” partilere, en azından bunların önde gelenlerine de şöyle bir bakmak lazım.
Ama önce, “bir tanesi hariç” dediğimiz, “diğerleri”nin önde gelenleri arasında yer almasa da çok özel durumu nedeniyle kayda değer olan partiye bakalım: Resmen azınlık kabul edilen Dan ve Friz topluluklarının partisi SSW (Güney Schleswig Seçmen Birliği) %5 barajından muaf tutuluyor. Oy oranı sadece %0,1 olduğu halde, seçim kanunundaki özel bir düzenleme sayesinde parlamentoda 1 milletvekili ile temsil edilebilecek.
(%4,9’da kalan Sol Parti’nin parlamentoda niçin temsil edileceğini de izah edelim: Almanya’da her seçmen iki oy kullanma hakkına sahip. Birinci oy seçim bölgesindeki bir milletvekili adayına, ikinci oy ise bir partinin eyalet listesine verilir. Bir partinin üç adayı yeterli sayıda “birinci oy” alırsa (Direktmandat / Doğrudan Yetki), o parti ülke genelinde %5’in altında kalsa bile parlamentoya girer ve orada toplam oyları nisbetinde temsil edilir. Sol Parti bu sayede parlamentoda 39 milletvekiliyle yer alabilecek.)
***
Parlamento dışında kalan partilerin en büyüğü, Serbest Seçmenler (Freie Wähler).
Her şeyden evvel adem-i merkeziyetçi bir parti bu; mahalli idarelerin alabildiğine güçlendirilmesini, iyice özerkleştirilmesini savunuyor.
Cumhurbaşkanı ve başbakanın doğrudan seçilmesini istiyor.
Bir “borç birliği” ve “enflasyon birliği” olma yolunda ilerlediğini ileri sürdüğü Avrupa Birliği’ni bürokratların tahakkümünden kurtarıp “Vatandaşların Avrupası”na dönüştürmeyi vaat ediyor.
1.127.171 oy aldı ( %2,4).
***
Almanya siyasetinin ikinci ligindeki en büyük ikinci parti, İnsan Çevre Hayvan Koruma Partisi (Partei Mensch Umwelt Tierschutz, kısaca Tierschutzpartei).
“İnsan, hayvan ve tabiat bölünmez bir bütündür” diyor bu parti.
“Tabiatın gasp edilmesi”ne ve “hayvanların insafsızca sömürülmesine” karşı çıkıyor.
Hayvanlar için anayasal koruma talep ediyor.
Hayvanlar üzerinde yapılan bütün deneylerin yasaklanmasını istiyor.
Vegan beslenmeden yana.
Öte yandan aile, eğitim, çalışma hayatı, sosyal politikalar, maliye gibi sahalarda “kendileri için lobi oluşturamayanların (hastaların, fiziksel ve zihinsel engellilerin, yoksulluk içinde yaşayan çocukların, evsizlerin) avukatı” olmak iddiasında.
674.789 oy aldı (%1,5).
***
Üçüncü sırada Almanya Taban Demokrasisi Partisi (Basisdemokratische Partei Deutschlands, kısaca Die Basis / Taban) var.
Geçen sene kurulan bu parti, Kovid-19’la mücadeledeki yasaklara ve mecburiyetlere karşı çıkan “Querdenker” (Eğri Düşünenler, Farklı Düşünenler) hareketinin siyasi kolu sayılıyor.
“Anayasal hakların Kovid-19 gerekçesiyle kısıtlanmasına derhal son verilmesi”ni talep ediyor.
“Kitlesel testleri ve maske dayatmasını” reddediyor.
Bu konuyla sınırlı olmayan programında “sosyal hayatın özgürlük temelinde, ekonomik hayatın kardeşlik temelinde ve hukuki hayatın eşitlik temelinde yenilenmesi” de yer alıyor.
“Yeni, insana ve tabiata uygun bir toplum düzeni” kurmayı teklif ediyor.
Kültür ve bilimi ekonomik tahakkümden kurtarmaktan ve “insanı bedensel-zihinsel-ruhsal bir varlık olarak merkeze yerleştirmek”ten bahsediyor.
628.432 oy aldı (%1,4).
***
Dördüncü sıradaki parti: İş, Hukuk Devleti, Hayvan Koruma, Elitlere Destek ve Taban Demokrasisi İnisiyatifi Partisi.
Almancası: Partei für Arbeit, Rechtsstaat, Tierschutz, Elitenförderung und basisdemokratische Initiative.
Bu uzun isimdeki kelimeler, “PARTEI” kısaltmasını elde etmek için münasip olmaktan başka bir şey ifade etmiyor.
Kısaca Die PARTEI (Parti) diye anılan parti, 2004 senesinde, ünlü mizah dergisi Titanic’in redaktörleri tarafından kuruldu ve işi gücü gırgır şamata.
Kamunun borçlanmasını sınırlandırmak anlamında kullanıla ve seçim sürecinde sıkça zikredilen “Schuldbremse”ye (Borç Freni) atfen “Bierpreisbremse” (Bira Fiyatı Freni) vaat ediyor, büyük partilerin seçim afişlerindeki lider fotoğraflarının yanıltıcı olduğu ve kendileriyle yüz yüze gelindiğinde ölümcül şok geçirilebileceği gerekçesiyle “Photoshop yasaklanacak” diyor vs, vs, vs…
Şaka maka, tam 461.487 oy aldı (%1.0)
***
Beşinci sıradaki parti, bu köşenin müdavimlerine yabancı değil: Team Todenhöfer (Todenhöfer Takımı).
“500 senedir dünyayı değerlerimizle ve dehamızla değil, sınırsız bir hunharlıkla istila ediyoruz. Herkes biliyor bunu. Asya’da Afrika’da herkes biliyor. Ne var ki biz, bunu bütün dünyanın bildiğini bilmiyoruz. Bütün bu ülkelerde değerlerimiz için değil menfaatlerimiz için savaştık; güç, pazarlar, para, petrol için. Batı, bu menfaat savaşını ve hunharlığı yüzyıllardır soylu değerler kisvesi altında güzel sözlerle pazarlıyor” diyen yazar ve insan hakları aktivisti Jürgen Todenhöfer liderliğindeki parti.
Her şeyden evvel ırkçılık ve İslam düşmanlığı ile mücadele partisi.
20 Eylül tarihli yazımda uzun uzun anlatmıştım, tekrara gerek yok.
214.281 oy aldı (%0,4)
Bu oylardan bir tanesi, malum, Fenerbahçeli Mesut Özil’e ait.