Kış aylarının şifa deposu: Ihlamur

Soğukların kapıya dayandığı bugünlerde, birçoğumuzun aklına ilk gelen şey, sıcak bir ıhlamur eşliğinde içimizi ısıtmaktır. Ancak ıhlamurun sağladığı bu rahatlığın ötesinde, sağlığımıza olan faydaları saymakla bitmez. Her ne kadar geleneksel bir içecek olarak bilinse de, araştırmalar ıhlamurun faydalarının altını çiziyor. Peki, neler var bu şifalı bitkinin içinde?

Öncelikle ıhlamurun rahatlatıcı etkisi herkesçe bilinen bir gerçek. Yoğun iş temposu, stresli yaşam koşulları derken zihnimizi ve bedenimizi sakinleştirecek bir şeye her zaman ihtiyaç duyarız. Ihlamur, doğal yapısında bulunan uçucu yağlar sayesinde, sinir sistemi üzerinde yatıştırıcı bir etki yaratarak adeta strese karşı bir kalkan görevi görür. Özellikle uyku sorunları çekenler için bir bardak ıhlamur çayı, doğal bir uyku ilacı gibidir.

Kış aylarının diğer kaçınılmaz sorunlarından biri de grip ve soğuk algınlığı. Ihlamurun içerdiği güçlü antioksidanlar ve vitaminler, vücudun direncini artırarak hastalıklara karşı korunmamıza yardımcı olur. Ihlamur çayı, boğaz ağrısına ve öksürüğe iyi gelirken balgam söktürücü özelliği ile nefes yollarını temizler. Hatta çayın sıcak buharı bile burun tıkanıklığına iyi gelir; içine biraz bal ekleyerek bu etkiyi daha da güçlendirmek mümkün.

Ihlamur aynı zamanda kan dolaşımını düzenlemeye yardımcı olur. Anti-inflamatuar özellikleri sayesinde, romatizma ve eklem ağrılarını hafifletmede de etkilidir. Sindirim sistemini rahatlatan etkisi ile mide sorunları yaşayanlar için de kurtarıcı bir bitkidir. İştahsızlık, hazımsızlık gibi problemleri olanlar için sindirimi kolaylaştırıcı bir etki sunar.

Ancak her şeyin fazlası zarar! Günlük bir iki fincan ıhlamur çayı, hem sağlığınıza fayda sağlayacak hem de gereğinden fazla tüketimin yaratabileceği yan etkilerden koruyacaktır.

Bu kış aylarında, evinizden ıhlamur çayı eksik olmasın derim. Hem bedeninize hem ruhunuza bir iyilik yapın; bir bardak sıcak ıhlamurun keyfini çıkarın.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.