Ferdi Tayfur'a yabancı bir müzik

Vefat haberinin bende uyandırdığı ilk duygu buydu, yalnızlaşma. Biraz daha yalnızlaştığım ve dünyaya yabancılaştığım hissine kapıldım.

Oysa Ferdi Tayfur şarkıları, hayatımda çok da yer kaplamazdı.

Doğrusunu isterseniz gençliğimde Orhancı, Müslümcü olmadığım gibi Ferdici de değildim.

Ama Ferdi Baba'ya hayranlığını saklamayan Bahçeli'yle aynı duyguda buluşmuştum.

Bahçeli'nin taziye mesajındaki şu cümle, benim de hissiyatıma tercüman olmuştu: "Ferdi Tayfur’un vefatı, bir parçamı alıp götürdü."

Bizim kuşağın ve bizden öncekilerin içine doğduğu dünya, bugün yok. Yeni bir dünya var, bizim çocuklarımızın dünyası. Ferdi Tayfur ve müziği ise artık o dünyanın bir parçası değil.

Satış rekorları kıran 30 albümün, izlenme rekorları kıran 30 filmin, seyirci rekoru kıran sayısız konserlerin efsane yıldızı, kim derdi ki âhir ömrünü bir kenarda, ıssız geçirecek.

Milyonların gönlünde taht kurmuş, şarkıları dillerden düşmeyen bir müzik ve sinema deviyken son yılları sönük ve tatsızdı.

Kabul edelim ki yaş aldıkça parlayan Batılı starlara kıyasla kadri bilinmedi. Spotify'ın ilk 10'unda parıltısı, popüler listelerde eski rüzgârı yoktu. Müziğinin modası da geçmişti.

Arada bir Bahçeli'nin 'Söyleten Sensin' klibi gibi bir videoyla, Gassal dizisinin bir eski şarkıyla, yeni arabeskçilerin 'Hatıran Yeter' parçasıyla hatırlatmalarına rağmen... Daha yaşarken unutulmaya terk edildiğini düşünüyordu muhtemelen.

Neredeyse son 15 yılını sağlık sorunlarıyla boğuşarak, sahnelerden ve hemen hemen gözlerden uzakta geçirdi.

Bakmayın, sosyal medyada bir zamanlar ortalığı sallayan, yeri göğü inleten şarkı sözlerinden geçilmemesine. Bakmayın, sevenlerinin 'Bana Sor'dan bir nakaratla Ferdi Baba'yı anmasına.

"Bana sor yalnızlığı, ayrılığı bana sor/ Mutluluğu tanırsın, mutsuzluğu bana sor" nakaratı bile epeydir hatırlardan çıkmıştı.

Aramızdan ayrılışıyla şimdi eksilmiş ve ıssızlaşmış hissedenlerin çoğu, onu aslında daha yaşarken kaybettiklerini ancak kavrıyor.

Yeni dünyanın müziği, arabesk rap denen ucube.

Arabesk şarkı, arabesk türkü, arabesk pop, arabesk ilahi derken arabeskleşme furyası, bizim kuşağın müziğini esir almıştı.

Ben de bu istilâdan rahatsız olan taraftaydım.

Bir yanım, Ahmet Haşim'in "melâli anlamayan nesle âşina değiliz" dizesinde yaşıyordu. Buradaki melâl de müzikte arabesk olarak çıkıyordu karşımıza. Arabesk dinlemeyen nesle yabancıydım dolayısıyla.

Öbür yanımsa hüzne, kedere, iç sıkıntısına yani arabeske çaresizce saplanıp kalmaya karşıydı. Müziğin uyuşturuculuğuna müptelâ gibi kaptıran Müslümcüleri gördükçe bu kanaatim pekişirdi.

Fakat ilk, Müslüm Baba'nın vefatında fark etmiştim. Bendeki yerleri ve etkileri, sandığımdan çok daha büyükmüş.

Müslüm gibi Ferdi Baba'nın da alttan alta hayatıma nasıl sızdığını, geride bıraktığı boşluktan anlıyorum.

Ve arabesk rap gibi uyduruk, türedi şeyleri gördükçe daha büyük bir özlemle onların arabeskini arıyorum. Acılı, acısız fark etmez; eski arabeskin bir karakteri, şarkılarının bir hikâyesi, hayatlarımıza dair bir sözü, gençlik isyanlarımıza dil olmuşluğu vardı.

Müziğimizi bozuyor, dejenere ediyor, kütlürümüze yabancılaştırıyor diye şikâyet ettiğimiz arabeske meğer haksızlık etmişiz. Ardından öyle ucube bir müzik geldi ki çürümenin, bozulmanın, yabancılaştırmanın neye benzediğini gösterdi hepimize.

Müzikteki sığlaşmaya bakılırsa kıymetini bilememişiz. Eski arabeskin eksikliğini çok hissederiz daha bu gidişle.

Bu dünyadan bir Ferdi Tayfur geçti, Allah rahmet etsin.

Gençlik ateşiyle birlikte hayatlarımızdan süzülüp giden pek çok şarkıya imza attı.

Müzik başkalaştı, ona yabancılaştı ama yeni dünyanın yabancısı kalan bizlere hâlâ hitap ediyor o şarkılar.

Bir gün gitse bile hatırası yetecek hoş bir sadâ bıraktı. Sesi, nağmeleri bizim kuşak var oldukça gök kubbede yankılanmaya devam edecek.

Ferdi Baba'yı, 'O Kadar da Uzun Boylu Değil' kitabımdan dizelerle uğurluyorum:

"Terhisten uzun boyludur asker/ Tahliyeden mahkum, taburculuktan hasta uzundur/...Hükümetten uzundur millet, hâkimden mahkeme, katilden maktül/ Savaş galipten, hikâye kahramandan uzundur/ Ustabaşının menzili, ırgatın kolundan uzun boylu değil/ Ne de ağanın ay ışığı, marabanın yıldızından..."

YORUMLAR (36)
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
36 Yorum
  • Muharrem Özalp / 05 Ocak 2025 14:10

    Gençlik yıllarımda -1970'ler- TRT radyolarından Türk müziği tek sesli diye kovulmuştu. O zamanların Meteoroloji ve Polis radyosu halkın isteklerine yer verirdi. Bizim evde neredeyse tüm gün bu radyolar dinlenirdi. Zeki Müren, Muazzez Abacı gibi TSM sanatçıları gazinolarda şarkı söylerler , bir de yılbaşı programlarında tek kanallı TV' de arzı endam ederlerdi. Arabesk müzik yasaklanan müziğimiz sebebiyle Arap radyoları dinlendiği için ortaya çıktı ve özellikle dolmuşlarda bol bol çalınırdı.

    Yanıtla (2) (0)
  • karar okuru / 04 Ocak 2025 11:44

    Tele 1 sunucusunun rahmetli hakkında söylediklerini beğenmemiş RTÜK. herkes sevmek zorunda değil ki. çıldırmaya az kaldı.

    Yanıtla (9) (7)
  • Bir Dost / 04 Ocak 2025 13:33

    Bu kadar nefret, sinir; sağlığa zarar..Şeker yapar, tansiyonu yukseltir, kalbi yorar..Bi sakin ol..Kendine bi çay koy, bi balkona çık, bi hava al:)) Kimse kimseyi tabiki sevmek zorunda değil; fakat her zaman yaptiginiz gibi bazı kavramlar, terimler, olgular üzerinden; doğrudan veya imalar yoluyla insanlara hakaret etmek, aşağılamak özgürlüğüne de kimse sahip olmamalidir..Sırf Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur hayranı diye; rahmetliye düşmanlık yapmanın da gereği yok:))

    Yanıtla (7) (6)
  • A.Derin / 04 Ocak 2025 21:42

    Bir saçmalık daha, TRT yi neden ilgilendiriyor, izleyicisi zaten gereken tepkiyi veriyor. TRT ceza vermek için bahane arıyor olmalı...

    Yanıtla (2) (0)
  • Matrakçı... / 04 Ocak 2025 17:45

    Bir zamanlar bu ülkede mis gibi Tereyağını sağlığa zararlı diye ne olduğu belirsiz margarin yedirdiler..Cocuk idik sonra uyandık.!..Tereyağın vazgeçilmez olfuguğunu....Tıpkı bu zamanlarda Mis gibi Kuzu eti yerine buyukbas pazarlama yaptıkları gibi..!...Muzikte öyle Yılların Turk Sanat Müziğini çağ dışı ve Anadolu Halk turkulerini arka sıralara atarsak. Sonra da ilginç müzik türleri cıkar..Tezgahta ne varsa müşterisi mutlaka cıkar...

    Yanıtla (3) (0)
  • Ahmed 61 / 04 Ocak 2025 11:40

    Ne ölüye saygımız kaldı ne diriye! Adamcağız ödü, hayırla anmıyorsan bari sus.TV kanallarında günahlarını ortaya dökmek ölüye saygı değildir eziyettir

    Yanıtla (4) (7)
  • Ahmet61’e / 04 Ocak 2025 17:31

    Ne günahı yahu. Sanatçı yaşarken ve ölünce kamuya mal olmuş biri olarak hep farklı değerlendirmelere konu olur. Aslında olup biten bu. Sanatçı kamuya mal olmak böyle bir şey. Kültürün red-kabul mekanizması da böyle bir şey. O açıklama basit bir eleştiri. O eleştiri yersiz mi, bunu yine kamuoyu yapar. Devlet değil.

    Yanıtla (2) (1)
  • Okur / 04 Ocak 2025 17:04

    Yaşı yetenler hatırlar, Ferdi Tayfur'un şarkılarının yasaklı olduğu yıllarda herkesin evinde olduğu Pazar sabahları TRT'de birkaç saatlik "Pazar Konseri' adıyla klasik Batı müziği konserleri yayınlanırdı. İzleyecek tek bir kanalı olan milyonlarca kişi televizyonlarını kapatıp konserin bitmesini beklerdi. Bu sırada evlerde, kahvelerde, dükkanlarda, pazarlarda, dolmuşlarda Ferdi Tayfur şarkıları çalardı. Ferdi Tayfur bir neslin acılarına ses olduğu kadar protestolarına da aracı olmuştu.

    Yanıtla (0) (2)
  • Ty / 04 Ocak 2025 16:33

    Ferdi Tayfur büyük sanatçı idi. Çok eserler yaptı. Keşke bir de kötü, zalim insanlar cenazeme gelmesin diye vasiyet etse ne iyi olurdu.

    Yanıtla (1) (0)
  • Ty / 04 Ocak 2025 16:18

    Kardeşim abartmayın artık. Evet büyük bir sanatçı idi. Allah rahmet eylesin. Fakat iyi bir insan olup olmadığını Allah bilir. Evet kötüler, bir kimseye sahip çıkıyor ise şüphe ederim. Niye ederim o kötülere bir gün isyan etmiş mi, hayır. Yani kötülüğün yanında duran veya karşı çıkmayan benim için sıradan bir insandır. Yani kötünün sevdigini sevmek yalakalik yapmak zorunda değilim. Ne demiş Yunus, bir garip ölmüş diyeler soğuk su ile yıkayalar,

    Yanıtla (1) (2)
  • karar okunur / 04 Ocak 2025 16:12

    Uzun zaman oldu ama hiç unutamam. Her ülkenin kültürünü yansıtan “Dünya Müzikleri“ diye bir belgesel hazırlanıyor. Türkiye´yi temsil edecek müzik yok. Açıklama var; çok zengin bir müzik kültürüne sahip Türkiye´den neyi alacağımıza karar veremedik! Kısa geçitlerle "üç tenor" gibi tanıtma faslı Ferdi, Orhan, Müslüm´le başlamıştı. Beğenip beğenmemek ayrı bir konu. Sonunda kültürümüzün bir parçasıdır. "Bana sor yalnızlığı." Rahmetlinin Şarkı sözleri son zamanlardaki yaşamı olmuş.

    Yanıtla (1) (0)
  • Muammer / 04 Ocak 2025 00:35

    Ferdi merhum, bu milletin içinden çıkmıştır ve bütünleşmiştir ve bu milletin duygularına bir haykırıştır tüm şarkıları..
    Bi tane aylak şahıs çıkmış 'ağlak'lıktan dem vuruyor.Yuuhh! ABD'de blues-caz ne ise Ferdi Müslüm Orhan odur ülkemiz için..

    Yanıtla (13) (4)
  • Hacı Bekir / 04 Ocak 2025 14:26

    00.35 Muammer, "Ferdi merhum, bu milletin içinden çıkmıştır ve bütünleşmiştir ve bu milletin duygularına bir haykırıştır tüm şarkıları.." demiş, doğru. Doğru ama belli bir dönem için doğru.

    Yanıtla (2) (1)
  • Hacı Bekir / 04 Ocak 2025 14:19

    "Arabesk" kökeni Fransızca olan bir sözcük. Anlamı TDK Türkçe sözlükte "Arap müziğini andıran genellikle karamsarlığı konu edinen bir müzik türü" olarak verilmiş. Almanların meşhur sözlüğü Wahrig Deutsches Wörterbuch'da ise kısaca "Heiteres muzik stük" yani "Neşeli müzik parçası" olarak verilmiş. İlginç değil mi?

    Yanıtla (0) (0)
  • Fuzuli / 04 Ocak 2025 13:55

    70 li 80 li ve hatta 90 li yillarda gencligini yasayan bir cok kisinin hayatina dogrudan veya dolayli dokunmustur Ferdi Tayfur'un sarkilari, melodileri. Toplumda gozle gorulur bir karsilik bulmustur muzigi. Bunu kimse inkar edemez. Yeni yetme dovmeli tiplerin yaptigi muzigin yaninda Ferdi Tayfur'un muzigi klasik muziktir. Sevmeyenler dinlemez. Halkin icinden, pamuk tarlalarindan cikmis buyuk bir yetenek ve yildizdi. Iz birakarak gitti. Nur icinde yatsin.

    Yanıtla (3) (0)
  • Süleyman Topçu / 04 Ocak 2025 12:24

    Dönemin TRT kanallarına yasaktı arabesk. Araba ait olan her şeyden nefret eden kurucu statüko o müzikten de nefret ediyordu.

    Diğer yandan kurucu ideolojinin Avrupalılaştırma projesine, milletin direnci, isyanı olarak ta okunabilir. Kemalistlerin arabeske karşı dinmeyen nefretlerini Ferdi Tayfur'un ardından yeniden gündeme taşımalarının sebebi de budur.

    Yanıtla (3) (14)
  • Zafer ÇALIK / 04 Ocak 2025 12:20

    Yazınızın tümünü onaylamasam da,çogu hislerime tercüman olmuş.Ferdi Tayfur ne yaşarken unutuldu, ne de vefat ettikten sonra unutulur.O bir efsane.O bir büyük usta.O;yürekleri titreten,göz yaşı döktüren,uykuları kaçıran bir sanatçıydı.Hele "Emmoğlu".Yürekleri dağlayan,satış rekorları kıran bir şarkıydı.Ferdi ne Müslim'le kıyaslanır ne de Gencebay'la.

    Yanıtla (4) (2)
  • O k u r / 04 Ocak 2025 11:24

    Gönül ne gezersin seyran yerinde
    alemde her şeyin var olmayınca,
    Olura olmaza da sırrını çezme
    İki başlı muhib yar olmayınca,
    Varıp bir kimsenin kuyusun kazma
    İçine düşersin de yolundan azma
    Olura olmaza dost deyip geçme
    Kıymatını bilir de yar olmayınca.
    Neşet Ertaş dan..
    Ferdi Tayfur tıpkı Neşet Ertaş gibi Sevdaya, aşka, ayrılığa, dair milletin çoğunun duygu diline hitabeden biriydi..

    Rahmet dilerim..

    Yanıtla (5) (0)
  • Hızır İlyas Aykut / 04 Ocak 2025 10:28

    İyi bir yazı olmuş

    Yanıtla (3) (0)
  • Gulyabani / 04 Ocak 2025 10:21

    50 yıldır halkımız arabesk ve filmler ile ipnoz ediliyor. Müslüm gürses vefat ettiğinde iyilik doğruluk abidesi ilan edilmişti. Uyusturucu alkol bağımlısı örneği idi .arabesk her zaman için insanları iyi bir duruma yönlendirmez

    Yanıtla (4) (5)
  • Kaya / 04 Ocak 2025 09:52

    Ferdi’ye Allah rahmet etsin. Müziği bir zamanlar fırtına estirdi. Doğru. Ben de esintisi bile olmamıştı. Arabesk müziği marazlı bulmuşumdur hep. Hep bir melenkoli hep bir sızlanma. “Ağlak” bir müzik. Toplumun pusulasını bozan bir tür yani. Sevenlerinin başı sağolsun, Allah rahmet eylesin.

    Yanıtla (2) (0)
  • los pollos / 04 Ocak 2025 09:04

    Ferdi Tayfur halk adamıydı. O nedenle laikçi yobazların arkasından kötü söz söylemesi normaldir.

    Yanıtla (4) (14)
  • Ramazan Gün.. / 04 Ocak 2025 08:46

    Arabesk müziğin kötü bir tarafı yoktur. Kendi içinde iyisi kötüsü vardır o ayrı. Onu kötü kılan giydirildiği tema idi. Anadolunun en müptezel tarafına oynayan kolaycılar yüzünden şöyle oldu mesela:
    https://www.instagram.com/reel/C-tCNGfg2Y2/?igsh=ZTdpbDFtbnR0cnFh
    Oysa dhafer yousef de arabesk tınıları kullanmıştı, dimi?

    Yanıtla (2) (0)
  • Ramazan Topoğlu / 04 Ocak 2025 08:11

    Tayfur nezdinde o alandaki müzik üzerine duygularıma rehber olan düşünceler. Rahmetliye ilişkin tanılar da aynı biçimde. Teşekkürler. Tayfur'a rahmet dileriz. Hüzünlü pamuk tarlalarının sesiydi.

    Yanıtla (3) (0)
  • Personfuxco / 04 Ocak 2025 07:39

    Ömrün sonunda değil ama en geç ortalarında söylememiz gereken bir soz: Kısacık ömrün işte bir soluk gibi geldi geçti...cümlenin zaman kipinin farkındayım ve tam da böyle olması gerekiyor.

    Yanıtla (3) (0)
  • Bir Dost / 04 Ocak 2025 07:31

    Allah rahmet eylesin inşallah... Sobalı ve toprak damlı evlerde büyüyüp Tommiks-Teksas okuyan, sevgilinin sadece uzaktan bir bakışı ile bile dünyalara sahip olmuş gibi mutlu olan bizim orta kusaktan; Ferdi Tayfur'un "Sevgiler Çiçek Gibi" şarkısını duyup da; kalbinde ince bir sızı hissederek bir an da olaa gençliğine dömeyen var mıdır acaba...?

    Yanıtla (11) (2)
  • Okur / 04 Ocak 2025 02:15

    Yanılıyorsunuz sn yazar.Ferdi Tayfur sevenlerince hiç unutulmadı, sadece geçmiş nesiller tarafından değil,onların çocukları,torunlarınca da dinleniyor.Sizin YouTube uygulamasından haberiniz yok galiba. Artık insanlar kasetlerden değil,İnternet üzerinden dinliyor sevdikleri sanatçıları.Ferdi Tayfur'un müziklerinin olduğu videolar altındaki yıllardır yazılan yorumları okusaydınız, "son yıllarda unutuldu" diye yazmaktan imtina ederdiniz. Halkı takip etmiyorsunuz, içinde yaşamıyorsunuz, gerçekleri b

    Yanıtla (11) (11)
  • Özer / 04 Ocak 2025 00:53

    Sanat müziğinden vazgeçmem anlamlı sözler ve sazları büyüler moral kazandırır.Arebeskide sevenleri birşey diyecek halimiz yok dinlesinler.Ferdi Müslüm Orhan üçlüsü bunların sevenleri çoktur.Ferdi Tayfura Allah rahmet eylesin.

    Yanıtla (7) (2)
  • Hacı Bekir / 04 Ocak 2025 00:53

    Türkü severim, şarkı da. Geç de olsa senfonik batı müziğinden de hoşlandığım oluyor. Lakin arabesk denilen Orhan'ın ve Allah rahmet etsin Ferdi'nin müziğini sevemedim, tahammül edemedim. Ağıt desen ağıt değil, türkü desen türkü değil. Şarkı zaten değil. Askerde gece derslerinde çocuklara moral olsun diye türkü söylettirirdim, ama arabesk değil. Zaten asker koşarken en iyi müzik "yaylalar" türü idi. Ama marifet iltifata tabidir. Sevenlere diyeceğim yok.

    Yanıtla (13) (3)
  • Ferdi / 04 Ocak 2025 00:51

    Tutunamayanlarin sesi,nefesi kalp sızısıydı. Allah rahmet eylesin.

    Yanıtla (13) (2)
  • Okur / 04 Ocak 2025 00:46

    Kötü karakter rollerin efsanesi Coşkun Göğen'den Ferdi Tayfur filmi anısı Çeşme filmi 10 hafta kapalı gişe rekorları yaptı Filmde kötü adam rolü nedeniyle çok dayak yedim 6 ay taksime çıkamadım..Ben orhancı olarak severdim rahmetliyi

    Yanıtla (5) (2)