Ramazan bizim neyimiz olur?

"İslâm’ı Aşkla Yaşamak” isimli bir kitabım var. Aynı başlık altında pek çok ilde konferanslar da verdim. O konferanslarda da konuşmaya “İslâm bizim neyimiz olur?” sorusuyla başladım. İkinci soru da “İslam’ın hayatımızdaki kapsama alanı nedir?” şeklinde idi.

Bu, çok kolay ifadelendirdiğimiz “Aidiyetlerimiz”in gerçekte hangi bilinç düzeyine tekabül ettiğine ilişkin bir farkındalık sorgulaması idi.

Belki daha çok da “Farkındalıkta sorun bulunduğu” ön değerlendirmesiyle ilgiliydi.

Gerçekte soru şu idi: Hayatımızı yaşarken İslâm ne kadar belirleyici olmaktadır?

Oradan “İslâm’ı aşkla yaşama”ya geçince, devreye İslam’la ilişkide yorgunluk, duygu aşınması vs giriyordu. İslam, tüm zeminlerde aşkla yaşanmalıydı. “İslam bizim hayatımızın anlamı” ise İslam’ı böyle yaşamak gerekliydi.

“Ramazan bizim neyimiz olur?”a gelince… Bu soruya bizim ülkemizde “Ramazan ile orucun alakası”nın bile farkında olmadan “Ramazan falancanın yeğeni” gibi bir cevap veren bulunur mu, sanmıyorum.

“Kelime-i şehadet”i ya da “Kelime-i tevhid”i bilmeyenler pek çok olsa da en azından Ramazan ve oruçla ilgili o kültür zeminini kaybetmediğimizi düşünüyorum.

Evet, Ramazan ve oruç, en azından iftarıyla, sahuruyla, camileri şenlendiren teravihleri ile toplumun kılcal dokularında bile yaşıyor.

Daha ötesi “Ramazan’ı aşkla yaşamak” ile ilgili olmalı.

Oruç mevsiminin, bir ay süreyle, gündüzlere bedeni bir disiplin icra etme boyutu yanında bütün kişiliğe belli değerler çerçevesinde “Hassasiyet yükleme” niteliği ile de hayati bir önemi var.

Diyor ki Ramazan ve oruç, insana: “Tamam beden senin bedenin ama, mülkiyeti sana ait değil onun. Emaneten taşıyorsun o bedeni. O bedeni de seni Yaratan’ın iradesine bağlı olarak yönetme bilincini kuşanmak için işte sana beden için en hayati alanlarda sınırlar getiren bir disiplin. Oruç.”

“Allah ile ilişki diriliği” aslında Müslüman kişiliğinin en olmazsa olmaz boyutu durumunda. O ilişki diri olacak. Namaz, oruç, hac, zekat… gibi mali, bedeni ve hem mali hem bedeni diye nitelenebilecek “ibadet”lerin tamamı, bu ilişkinin sürekli diri olması – kalması için kişilik eğitimi niteliğinde… Bir tür “zikir”, yani unutma(gaflet)ma eğitimi. Kalbin “Allah ile birliktelik” idrakine göre yoğrulması hadisesi…

Bir ay süreyle o rahlede eğitim alıyor inanan insan. Diğer aylarda içinde bir gaflet aşınması olmuşsa, onu yeniden onarıyor. “Bak, diyor bedenine, istediklerini vermiyorum çünkü Rabbim böyle istiyor. Sen de benim tüm varlığım da O’nun lutfu ile varız, onu unutmamak gerekiyor.” Beden ile yaşanan bu diyalog, kılcal damarlara nüfuz ediyor ve sonunda kalp, kılcal damarlara bu idraki pompalamaya başlıyor. Beden yeni bir bilinç kuşanıyor.

Ramazan ve oruç bilinci, beden boyutunda kalmıyor böylece. Ama daha ötesi de var. Orucun Peygamber aleyhissalâtü vesselâm’ın “Allah’ın insanın aç kalmasına ihtiyacı yok” uyarısıyla bağlantılı bir hayat tarzı ikamesi söz konusu…

İnsanın hayati faaliyet icra ettiği tüm uzuvlarda, “oruç hassasiyeti”ni kuşanmasından söz ediyorum.

Yani deniyor ki mü’mine: “Arkadaş elin, dilin, ayakların, gözün, kulağın, kalbin, dimağın yanlışlar yapmaya devam ediyorsa, Allah’ın senden istediği aç kalmaktan ibaret değil. Oruç her ne anlama geliyorsa, tüm uzuvlara da o anlamı yükle.”

Bir ermiş, Ramazan ayında öğrencilerine “Siz orucunuzu bozmuşsunuz, diyor, çünkü ağzınızda kardeşlerinizin eti ve kanı var.”

Yani kardeşlerinizin gıybetini yapmışsınız, Kur’an gıybeti “ölmüş kardeşinin etini çiğnemek” olarak tanımlıyor.

Gıybetin, yalanın, iftiranın farkında olmak ve o hassasiyetle konuşmak… Dilin orucu… İftarı haram kazanılmış mal ile açmak da öyle…

Elinizle birisine haksız bir davranışta bulundunuz mu? Bakışınızla birisini korkuttunuz mu? Ayağınızla çamurlu bir işi hallettiniz mi? Beyninizde insanlara ya da mesela kamu malına karşı hile – hurda hesapları yaptınız mı? Sevgilerinizi, öfkelerinizi, kinlerinizi nasıl yönettiniz kalp dünyanızda?

Kur’an’da “Namaz kılıp namazından haberi olmayan kişiye yazıklar olsun” deniyor Rabbin katından…

Oruç tutup orucundan habersiz yaşamak da böyle midir acaba? Namaz şuurla kılınır, oruç şuurla tutulur demek bu.

Oruç mevsimimiz başlıyor. Rabbimiz bize bir ay süreyle bir arınma iklimi sunuyor. Kendimize bakma, kişiliklerimizi çekaptan geçirme, O hep bizimle beraber ama bizden kaynaklanan bir kopuş olmuşsa, Rabbimizle yeniden iletişim sağlayarak yaralı alanlarımızı tedavi etme, Oruca veda ederken yepyeni bir kişilikle donanma iklimi olsun bu dönem.

Bu oruç ayıyla gönül buluşması yapabilen kazanacak. Hepimize nasip olsun. Duamız bu.

YORUMLAR (103)
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
103 Yorum
  • Karar Okuru / 11 Mart 2024 13:58

    Sayın yazar,
    Bu güzel yazınızda şu soruların cevabını da görmek isterdim:
    1. İşkence yaparken iftar ve namaz molası vermenin hükmü nedir?
    2. İrtibat ve iltisakın oruçla bir iltisak ve irtibatı var mıdır?
    Belki başka bir yazınızda bunlara da temas edersiniz. Saygılar.

    Yanıtla (0) (0)
  • vatandaş / 11 Mart 2024 11:32

    Yazıyı okuyunca ister istemez aklıma gelenleri sıalayacağım!İslamın gayesi insanı iki cihanda mutlu edebilmektir. Bizi bu mutluluktan uzaklaştıranlar nelerdir?Gösteriş,riya,desinler,yasak savmak,yaptığı işi baştan savmak adaleti ,hakkı hukuku kendi çıkarlarına göre uygulamak vb... Tüm bu kötülüklerden arınmadıkça iki cihan saadeti ve mutluluğu bize çok uzak kalır....

    Yanıtla (2) (0)
  • Okur / 10 Mart 2024 14:58

    Bu sütunlarda günahkarlara öfke duyan bazılarının doğrudan İslam'a sataştığı görülüyor. Ne acı! İnanmayan kutsalları alaya almasın bari. Ne çok savrulma görülüyor bazılarında. Ahmet hocam farkında mısınız?

    Yanıtla (3) (10)
  • Ademoğluadem / 10 Mart 2024 16:42

    Buradaki yorumcular akp-Erdoğan karşıtlığı üzerinden yorum yapıyorlar, hiç muhalefet için olumsuz yorum yapmıyorlar, tek yönlü bakıyorlar, halbuki her iki yönden değerlendirme yapılsa daha objektif olunur ama bu yok malesef.

    Yanıtla (5) (0)
  • BirOkur / 10 Mart 2024 18:47

    Hangisi yorum yanlışı? 23 yıldır muhalefet mi yönetiyor!

    Yanıtla (2) (2)
  • BirOkur a / 11 Mart 2024 03:07

    Muhalefet nedir, ne için var? İktidar olamıyorsa kabahat seçmende mi yoksa muhalefette mi, yada kabahatli iktidar mı? İktidarın günahı olurda, muhalefetin hiç kusuru olmaz mı? İktidar aleyhine on kez söylenip, muhalefete toz kondurmamak objektiflik mi. Tarafgir lik kötü.

    Yanıtla (1) (0)
  • Hamdi Denizci / 10 Mart 2024 09:41

    Merak: Hani Hz Muhammed yazdıktan son (s.a.v.) ekleniyor ya... Bunu kim, kaç yılında çıkardı, bilen var mı?

    Yanıtla (6) (2)
  • Yorumm / 10 Mart 2024 10:22

    Bir soruda şu olsun; Türklerde ne zamandan beri, yahudilerde olduğu gibi kişi defn edilirken sadece ana adı ile talkına (uçmağa varmak) başlanır oldu..Anadan soy ağacı oldu..Sorduk; kişinin anası kesinmiş TE,ama baba kesinliği yokmuş,,cevaba bak,,,bunlar kendi gibi herkesi öylemi sanıyor,,bu işte biraz kafaları kurcalasın..Tabi tercihlerede bırakılabilir,,isteyen istediği şekil talkına başlatsın,ama yahudi geleneğine uydurmayın milleti hoca efendiler,baba ana adı nasıl yazar kimlikte öyle olmalı

    Yanıtla (2) (1)
  • İdo / 10 Mart 2024 22:42

    Hamdi denizci
    Sanane

    Yanıtla (1) (0)
  • İdo / 10 Mart 2024 23:13

    Hamdi denizci,
    Ahzab süresi 56 ayete bak .

    Yanıtla (0) (0)
  • Eşref... / 10 Mart 2024 23:49

    Müşrikler asla saygılı olmadi ve olmayacaklar...Sevgili Peygamberimize s.a.v.....oysa insana bile ismiyle hitap etmek düşük seviyedir...Bugün bir İngiliz kralina bile ismiyle hitap edemezsin. Vatandaşlığını da alamazsın ona hizmet edeceğime dair yemin etmeden..Once cehaletin gitmesi lazım..!..

    Yanıtla (0) (0)
  • Baki... / 11 Mart 2024 02:57

    Ayet-i kerimede: “Şüphesiz Allah ve melekleri Peygamber’e salât ediyorlar. Ey iman edenler! Siz de ona salât getirin ve tam bir teslimiyetle selâm verin.” (Ahzâb, 33/56)

    Yanıtla (1) (0)
  • Okur / 10 Mart 2024 10:05

    Etin kilosu 1000 tl. ye yaklaşırsa,
    Bu iktidar, domuz eti de yiyebilirsiniz diye bir buyrukta bulunursa kimse şaşırmasın.Yeter ki bunların iktidarı devam etsin.
    Bunlar yüzünden insanığımızdan utanır olduk.
    Neyin islama uygun, neyin islama uygun olmadığı nı bu millet bunlar sayesinde umursamaz oldu. Faizle para verip ,tefecilik yapan Hacı, " Benim yaptığım ticarettir ve helaldir" diyerek kendini savunuyor.

    Yanıtla (14) (3)
  • İdo / 10 Mart 2024 22:43

    Okur,
    Zaten serbest etti ya ,domuz etini

    Yanıtla (0) (1)
  • Eşref... / 10 Mart 2024 23:29

    10:05...Köylü anam Koyun eti beğenmiyor çünkü kokuyormuş ve çevremizde bolca duyuyoruz hem alacak gücü hemde Koyun eti kokuyor,,köy kokenli insanlar bunlar..Bizim coğrafya küçükbaş hayvancılığa elverişli,,İnek bakılmaz yem fabrikasına siparişle,,,lokanta besiciliği pahalıdır. Muhalefetin atip,tutması ile inekler 3 ayda doğurmaz. Otlar bir haftada çıkmaz. Muhalefet yapılsın ama Akıl olsun biraz..Akıllı çıksaydı,, katolk nikahı yapılmadı mevcud ile,..,değişirdi çoktan.!..

    Yanıtla (0) (0)
  • İstanbullu bir okur / 10 Mart 2024 23:26

    Evet,evet Sn.Üstat;gerçekten çok şâhane dizeler olmuş,çok güzel hatırlatmalar.Lakin şuur meselesi,eğitim meselesi bir türlü yakalayamıyoruz.Eğitimle ilgili kaydadeger yazıyı diger köşedaşınız Sn.Öksüz hoca yamış,her ikinizde güzel işlemişsiniz aidiyet,bunu millet biliyor Türk milleti-İslam dini,eeh işte o kadar yeter dercesine,aslında başladığı yerde bitiriyor.Sonuç sıfır,bizde korkunç bir,cehaletimizden üstü örtülü memnuniyet var.Tüm problematiği ben burada görüyorum.Psikoloğ ve Sosyoloğlar grv

    Yanıtla (0) (0)
  • SG / 10 Mart 2024 11:34

    Hristiyanların (Kâfir) NOBEL bayramlarında fiyatlar %50 indirimli satış yaparlar Müslümanların (Cennetlik) mübarek Ramazan(Onbir ayın sultanı) Ayında %100 zam yaparlar.Hayirli Ramazanlar.

    Yanıtla (8) (0)
  • Turgay / 10 Mart 2024 16:47

    Nobel değil Noel yani Mevlüt yani doğum demek.

    Yanıtla (2) (0)
  • İdo / 10 Mart 2024 22:33

    SG ,
    Bütün dünyayı sömürüyorlar .
    Ülke kötü yönetilmesi onları haklı çıkarmaz
    Kendi ülkelerinde kendilerine göre bir düzen kurmuşlar ....

    Yanıtla (1) (0)
  • İdo / 10 Mart 2024 22:12

    Ötükenli kurt,
    İslam demesen eyvAllah ,tabi toptan olmaz

    Yanıtla (1) (0)
  • ÖTÜKENLİKURT / 10 Mart 2024 10:16

    Mütedeyyin ve muhafazakar arkadaşlar çok kızacak ama İslam hem ülkemizde, hem dünyada sınıfta kaldı! Batılı birine sorsan Şamanizim nedir diye; özel ayinleri özel törenleri olan, doğaya saygı esaslı bir dini inanış derler! İslam nedir diye sorun; kelle kesen, kadınları koyun gibi boğazlayan, ilimden bilimden bilgiden nefret eden, dalgacı dubaracı, köşe dönmeci tufeyli insanlar topluluğu derler. Çocukların ırzına geçen, kadınların göbeğine muska yazıp işini bitiren ahlaksızlar derler. Haksız mı?

    Yanıtla (14) (5)
  • Karar okuru / 10 Mart 2024 10:37

    Maalesef görüntü bu eski Türkiye’ de mütedeyyin insanlar bambaşka idi. Şimdilerde uzaklaşıyorlar.

    Yanıtla (6) (0)
  • Basri / 10 Mart 2024 13:20

    İslam sınıfta kalmaz ama müslüman kalır, sizde kalanlardan olabilirsiniz, haberiniz bile yok.

    Yanıtla (4) (5)
  • Eşref... / 10 Mart 2024 20:50

    10:16..Niye kızalim ki..Çünkü İslam başka Muslumanim iddiasında bulunan başka.Asıl ilginç olanı bu farkı farkedememek.!.Oryantalistleri anlarız işine geldiği gibi konuşur Çünkü KUYRUK ACISI var..Ama bazıları niye farkedemiyor orasi çok tuhaf..Dikkatli olmak lazım,,,bizden gibi görünenlere. Ayrica İslam şuuru olsaydı bizde,, şimdi biz Kudüs'te Ramazan'ı Şerifi kutlayıp,,İftar yapardık oralarda dilediğimiz gibi..

    Yanıtla (1) (0)
  • İdo / 10 Mart 2024 22:10

    Sayın ötükenli kurt,
    Düğünün sesini duyuyorsun ama nerede olduğunu bilmiyorsun.
    Her bir kişinin ,toplumun ,kitlenin yaşantısı İslam'la örtüşmüyebilir.sen İslam'ın ne olduğunu bilmiyorsun kalkıp muhafazakarlardan bahsedip islama saldırıyorsun.

    Yanıtla (2) (0)
  • Hacı Bekir / 10 Mart 2024 21:38

    16.42. Ademoğluadem rumuzlu okur, "Yorumcular hep iktidarı eleştiriyor, hiç muhalefeti eleştirmiyor" diyor. Demokrasilerde hep iktidar eleştirilir. Çünkü muktedirdir, her güç elindedir. Gerçi muhalefet de eleştirilebilir. Ancak bu eleştiri, muhalefet yapmıyorsunuz, ya da etkili muhalefet yapmıyorsunuz şeklinde olabilir.

    Yanıtla (1) (0)
  • Eşref... / 10 Mart 2024 16:37

    Once günlük icpolitika labirentleeinden çıkmak gerek...sonra inandırıcı olunabilir..

    Yanıtla (0) (2)
  • eylül / 10 Mart 2024 16:19

    Ahmet hocam doğru şeylerden bahsetmişinde. ramazan geliyor diye bir heycan yok. camiler boş niye acaba diye sor. hurafe din tüccarları o kadar çok ki Allah ın dinini kim anlatıyor belli değil. Sakal bırakan CAHİL hadsizler din anlatıyor. dini eğitim alan okumuş cahiller akılsızca konuşuyor kim doğru söylüyor belli değil..ALLAH ım yardımcımız olsun. Diyanet kafayı kuma gömmüş seyrediyor..

    Yanıtla (5) (1)
  • karar okuru / 10 Mart 2024 14:32

    Yapay zekanın yaptığı ''İslamilik'' araştırmasına göre, ilk sırada müslüman olmayan ülkeler var. en yakını Malezya sırası 40. davranış haline gelmeyen, içselleştirilemeyen, hayata değmeyen değerin bir anlamı olmaz. her gün vaaz etsen de. nasihat etmekle olmuyor/olmadı/olmayacak. kök bir yanlışlık var. hem doğa insan ilişkisini, hem metafizik insan ilişkisini yeniden ele almak lazım.

    Yanıtla (8) (1)
  • KARAR OKURU / 10 Mart 2024 14:30

    Sevgili midem, Ağlasanda guruldasanda sabır ve şükür tavsiye etselerde,mitingde yapsalar,Ulusada seslenseler.

    Akşam Ezanına kadar sana zırnık yokkk..!!!

    Yanıtla (2) (0)
  • Karar okuru / 10 Mart 2024 14:16

    Şatafatlı Saray iftarlarını artık göstermeyecekler. Millet artık bıktı bu sonradan görmenin şatafatından.

    Yanıtla (7) (0)
  • ÖTÜKENLİKURT / 10 Mart 2024 10:11

    Milattan önce ve milattan sonra gibi bir ayırım var yurdumuzda; ampülden önce ve ampülden sonra!? Siz ampülden önceki halkı ve yaşananları anlatıyorsunuz, halbuki ampülden sonra herşey değişti. Namaz ve oruç günahlardan arınma aracı değil, devlette ihale kapma, kızı şef, oğlanı müdür yapma, Tanrı yerine mala mülke tapma aracı oldu. "Artık kimse kalmadı, namusunda arında / İhale bağlanıyor, cami avlularında! Gençler boşuna mı deist oluyor, camiler boşuna mı sinek avlıyor! Düşünmek gerek!

    Yanıtla (28) (7)
  • İbrahim Hanif / 10 Mart 2024 11:22

    Ötükenli seni bu asil duruşun için alnından öpüyorum; lakin şu hafız mollanın koltuk değnekçisi Dövlet Bey'e de bir iki dokunsan ballı kaymaklı olmaz mıydı? Ne o, yoksa kırmızı çizgin mi o? Pardon!

    Yanıtla (11) (3)
  • 0606 / 10 Mart 2024 12:27

    Allah'ını seven dosdoğru desin,/
    Değişen ben miyim yoksa onlar mı?/
    Bize katil diye ağır hakaret
    Edenlerle ben mi kurdum hükümet?/Ben asmamış olsam o ipi atmam!
    Atarsam mecliste o eli tutmam!*Ahmet Türk) kastederek... Değişen Ben miyim -Şiir. Ozan Ariften..

    Yanıtla (6) (1)
  • halim / 10 Mart 2024 13:10

    Chp iktidar olsaydı yine böyle olurdu. Bu ifadelerinize dair daha çok açıklama yapabilirim, lakin yer müsaid değil, şu kadar diyeyim, tez konusu olabilir.

    Yanıtla (1) (0)
  • BirOkur / 10 Mart 2024 13:56

    Cemaat ve tarikat yurtlarında tecavüz gibi olaylardan sonra AKP’li bir bakan tv’lere çıkıp bir defadan bir şey olmaz demedi mi? Dedi. Bu bile bu kişilerin din konusunu nasıl istismar konusu yapıldığını göstermeye yeter. Uyanın artık. Din bunların elinde paçavraya çevrildi.

    Yanıtla (9) (0)
  • BirOkur / 10 Mart 2024 13:50

    Akp açısından yerel seçimlerin ramazan içinde yapılması bir fırsat. Bu seçimler öncesinde iftar programlarında subliminal mesajlar verileceği kesin. Seçmenleri din üzerinden tekrar konsolide etme çalışmaları yürütecekler.

    Yanıtla (4) (0)
  • murat61 / 10 Mart 2024 13:42

    Bizi aldatan bizden değildir anlayışı ile ne aldatan nede aldanan olmamak, akıntıya değil limana ulaşmayı Rabbimden niyaz eder, mazlum Müslüman kardeşlerimizin göz yaşlarının dinmesi için dualarımızın kabul olmasını dilerim...

    Yanıtla (1) (0)
  • Hasan / 10 Mart 2024 13:20

    Tertemiz dinimizi kirleten haramzadeler,soframızın bereketini kaçıran haramzadeler,ibadethanelerimizi il, ilçe başkanlıkları gibi kulullanan haramzadeler,din adamlarını siyaset adamı gibi kullanan haramzadeler,

    Yanıtla (5) (0)
  • Okur / 10 Mart 2024 00:28

    Dini konu yazdıkça siz gazete yazarları kendi seküler dinlerine ve bu din ve tanrısıyla ilgili en ufak söze eleştiriye hakaretlerle karşılık verenler İslama peygamberine kitabına ağızlarına ne gelirse en ağırından saydırıyorlar. Siz yazın da onlar döktürsünler.

    Yanıtla (9) (22)
  • Etem / 10 Mart 2024 02:03

    Sekülerizmin din olmadığını ne kadar anlatsakta belirli bir kesim ikna olmamakta ısrar ediyor. O yüzden sayın Okur’a sekülerizmin ne olduğunu anlatmaya gerek duymuyorum.

    Yanıtla (10) (4)
  • Karar okuru / 10 Mart 2024 10:33

    Laiklik ülke ve toplumların gelişmişlikleri ile ilgilidir. Yerli liberal söylemlerden etkilenen “sekülerizm” din değil, siyasal ve toplumsal kurumdur.

    Yanıtla (1) (1)
  • Okur / 10 Mart 2024 14:15

    Pisada anlama. Kavrama yeteneği çok düşük çıkıyor. Büyük oranda bu durum ömründe 2 kitap okumayan büyüklerinden kaynaklanıyor. Etem ve sen vb olduğu gibi. Şaka gibi değil bu durum çok korkunç.

    Yanıtla (3) (0)
  • Karar okuru / 10 Mart 2024 17:38

    PISA günümüzü anlatıyor da, asıl yetişkinlerin temel becerilerindeki düşüklük çok büyük oranda eğitiminin önemli bölümünü 80 sonrasında alanlar nedeni iledir. Bugün ise o neslin devamı PISA ölçmelerinin konusu. Özellikle 80 ler ortasında ciddi bir yozlaşma, kültürel ve sosyal çürüme hızlandı. Rahmetli Özal dönemini yaşayanlar devlet kademelerindeki çürüme belirtilerini, toplum içinde savrulan sözde aydınları da hatırlarlar. “Benim memurum işini bilir” dönemi idi.

    Yanıtla (0) (0)
  • Sadi / 10 Mart 2024 11:33

    Şu karar köşesinde dinimize peygamberimize kutsalımıza söven bir yorumcu göster birader. Gösteremezsin çünkü burdaki insanların niyeti üzüm yemek bağcı dövmek değil. Kaldı ki islamın inceliğini bilen iktidara bakıp dinininden olmaz lakin 23 yıldır zübükler islamı dini ve vatani duygularımızı kullanıp istismar ediyor. Bu da maalesef islama zarar veriyor. Sen asıl dini vatanı istismar edenlere kız.

    Yanıtla (11) (1)
  • İbrahim Hanif / 10 Mart 2024 12:53

    Teşekkürler. Aslında cevap verilmeyi bile hak etmeyen bu tür bilgi ve görgü yoksunu, üç beş ezbere klişe laf savunucusu bir kaç arkadaş da olmasa (Ahmet 61 gibi) bu yorumların tadı tuzu kalmaz. Bırakalım, keyfini çıkarsınlar. Selam olsun hepsine! (Kur'an böyle dememizi emrediyor).

    Yanıtla (3) (1)
  • Hacı Bekir / 10 Mart 2024 12:46

    00.28 Okur rumuzlu okur, Karar yazarları dini konularda yazınca, seküler okurlar yorumlarında İslam’a saldırıyorlar diyor. Bana göre İslam’a değil bazılarının İslam anlayışı eleştiriliyor. Çünkü, İslamcılar dini fıkıh olarak görüyor. Fıkıh anlayışları da metodolojisinden yoksun. Örnek Hz. Peygamber “Kadın yanında eşi ya da nikah düşmeyen biri olmadan 3 günlük yola gidemez” demiş. Peki 3 günlük yol ne?. O gün için 90 Km, "İslam alimleri" bugün de 90 Km. den fazla gidemez diyor. Eleştiri buna.

    Yanıtla (4) (3)
  • Hüdavendigar / 10 Mart 2024 12:01

    Çok masum, yerinde ve hakkane bir makaleyi sırf din barındırıyor diye önce siyasetle ilişkilendirip (halbuki siyasetle ilgili bir şey yoktu)sonra da kirletme eğilimi bir psikopatolojik vakıadır.İslam ve müslümanlar er geç dünyadaki hak ettikleri yere gelecek, haksızlıkları yeryüzünden silecek bir konuma kavuşacaklardır.

    Yanıtla (1) (3)
  • 1234 / 10 Mart 2024 11:37

    Beyin aç beyin,,,o iş mideyi aç bırakmakla olmuyor,,ancak bastırılıyor,,,ramazan 1 dedinmi, bastırılmışlığın basıncı ile hayde daha fazlası ile ortaya çıkıyor çoğunda,,,az bi kısmında işe yarıyor tabi,,bu şekil olanda çok az hatta çok çok azaldı,,kim hakkını verip bir yıla yayabilirse ne mutlu ona..Mühim olan zararsız faydalı iyi tokgözlü tok sözlü tok özlü insan olsun..gerisi hep araç...Hani hedefteki asıl amaç için siyaset demokrasi hepsi bir araç demişti ya bir böyüğümüz,işte öyle birşey..

    Yanıtla (1) (0)
  • Misafirem / 10 Mart 2024 08:19

    bayram gelmiş neyime
    cep delik cepken delik
    bayram gelmiş neyime
    surat iki karış asık

    sadece bayramda mıdır
    benim yaşamaya hakkım
    bugün bile gülmüyor
    bayram olsa da yüzüm

    bayram geleceğine
    bana huzur gelseydi
    cüzdanıma hesabıma
    biraz para girseydi!
    bayram gelmiş neyime
    kan damlar yüreğime
    gülmek benim neyime !

    Yanıtla (5) (1)
  • 07Cem / 10 Mart 2024 11:11

    ''yıkmışsın perdeyi eylemiş viran,varayım sahibine haber vereyim,mal sahibi geldi kaçalım heman.))
    Güleriz ağlanacak halimize!

    Yanıtla (2) (0)
  • Sadi / 10 Mart 2024 11:09

    Ramazan geldi oruç tuttuktan sonra bir tane fütü sövgüsü bir bardak CHP eleştirisi ile oruç açılır ardından bir tas muhalefet hain çorbası içilir sonra ana yemekte bir kaç gazeteciye gözdağı verilip nezarete olmadı Silivri'ye gönderilir. AYM AİHM AB Almanya bizi kıskanıyor bize çelme takmaya çalışıyor denilerek ağız gargara edilerek iftar açılmış olur. Şaka bi yana Allahtan korkan insana iftira atmaz zulmetmez.

    Yanıtla (3) (0)
  • SG / 10 Mart 2024 08:53

    Allah'ım emrettiği,Hz Muhammed sav Tebliğ ettiği dinî yaşamiyoruz.50 Tane İlahiyat Fakülteleri,98000 Bin Cami,Bilmem kaç Bin kişi Diyanet mensubu.Hepside hallerinden MEMMUN.Bu KADAR İslami tebliğ eden hemde para(maaş) tepligci varsa Deist,Ataist münafıktan geçilmiyor.Haberiniz olsun ucuz DİYE SUDA DAN AT, EŞEK getirip getirip ramazan soflarima konacak.Not Fetfaci başı doymayacak(ölmeyecek) KADAR yiyebilirsiniz der.Gerci Millette eşek eti alacak parası da yok da

    Yanıtla (4) (0)
  • Karar okuru / 10 Mart 2024 10:42

    Bir tane dediğin gibi dini yaşayan ülke veya toplum göstermek mümkün mü? Bizim eski komünistlere Sovyetlerdeki olumsuzlukları sorduğumuzda “gerçek komünizm bu değil” derlerdi. Bir zamanlar din gibi olan komünizmin gerçeğini göremeden komünizm masalı sona erdi.

    Yanıtla (3) (3)
  • Karar okuru / 10 Mart 2024 10:30

    Benim oğlum bina okur, döner, döner bir daha okur!!! Durum bu

    Yanıtla (2) (0)
  • ÖTÜKENLİKURT / 10 Mart 2024 10:22

    Sayın yazar şu Gazze olayı bile İslamın sınıfta kaldığını değil, okuldan atıldığını gösterdi. Gücün karşısında el pençe divan duran ama güçsüz karşısında gaddar bir cellat olan Müslümanlar! İsrail'e yaltaklanan insan kasabı Suud, Yemen'de kundaktaki Müslüman bebekleri bombalarken zerre merhamet duymuyor. Bizimkiler Gazze'yi belediye seçimlerinde meze yaparken kılları kıpırdamıyor. Alimler diyorlar ki 700 yıldır İslamın bilime zerre katkısı yok! İlim itikada manidir diyen ulema bozuntusunun eseri

    Yanıtla (11) (1)
  • Okur / 10 Mart 2024 10:20

    Bizi inançlarımızla sömürenleri Allah'a havale ediyoruz.

    Bu nasıl müslümanlıktır ,Bu nasıl insanlıktır?

    Hak yok,hukuk yok,adalet yok.

    Evlerimize erzak alamaz haldeyiz.

    Yanıtla (11) (0)
  • HAYRETI MUCIP / 10 Mart 2024 10:02

    Hocam , biz senenin bir ayında değil 12 ayında da oruç tutsak adam olamayız,"çünkü her konuda toplum tam bir bataklığa batmıştır!

    Yanıtla (15) (2)
  • Takipci / 10 Mart 2024 09:47

    Gelenektir Ramazan gelince iyi dilekler dile getirilir. Bu guzel bir sey fakat gerceklerle ne kadar uyusur? Ramazanda mutlaka FIATlar artar, gecgin Gida Maddeleri piyasaya surulur, acikgozler bayram eder. 25 yil fiilen fabrikalarda calistim, Ramazanda verimlilik duser, ogleden sonra calisanlar sarhos gibi olur. Trafik daha da zorlasir, aksam uzeri insanlar sinir kupu olur.

    Yanıtla (5) (0)
  • Misafir / 10 Mart 2024 09:34

    Dini bütünlerin iktidarında insani, dini, ahlaki bütün değerler erozyona uğradı, tarumar oldu. Bu halde iken ah Gazze vah Gazze demezler mi bir defa bunu diyenler ne halde olduklarını, neyi kaybettiklerini farkında değiller Gazze de insanlar canlarından oluyorlar ama biz onlardan daha perişanız. Bu kayıplar zor telafi edilir

    Yanıtla (6) (0)
  • O aslan / 10 Mart 2024 09:32

    Hocam artık bir birimizi kandırmayalım.
    On milyon luk arabaya binip yüzlerce koruma ve çakarli arabayla gezen biri sonra kalkıp bana israftan savurganlık tan müsrif linkten dem vuran cuma hutbesi gönderecek.
    Bitti o işler bitti.

    Yanıtla (21) (2)
  • Ten ten / 10 Mart 2024 09:32

    Toplumun çoğu bu iktidar yüzünden zaten oruça mahkum hocam.

    Yanıtla (15) (2)
  • O aslan / 10 Mart 2024 09:13

    Teşekkürler hocam da'.
    Maalesef:Haram diye domuzu yemedik ama, domuz gibi haram yedik

    Yanıtla (16) (1)
  • Yorumm / 10 Mart 2024 09:12

    İtiraf olmadan hiçbirşey olmaz..Adam gibi itiraf eder yamuğunu yumuğunu, günahını suçunu,aldığını, çaldığını,çöktüğünü,indirdiğini; belki ondan sonra..Hayal kurmak iyidirde, hayalle yaşamak gereksiz..kimse ne haramdır ne helaldir bilemez ayıramaz maddi hususlarda "devlet kanun hak tanımışsa meşrudur" der geçer çünkü vicdanla bulunamayacak şeyler,,bende yurdum insanı gibi kanunun iktidarın verdiği meşru,vermediği değildir sadeliğine geçtim..insafa vicdana sığarmı uyarmı "ben bilmem merkez bilir"

    Yanıtla (2) (0)
  • O aslan / 10 Mart 2024 09:11

    Hocam bu günkü yaşananlar a bakılırsa 1400 yıldır oruçtan da Ramazan'dan da' hiç bir ders alinmişa benzemiyor.
    Bize orucu telkin edenlerin yaptıkları ortada.

    Yanıtla (4) (1)
  • Yorumm / 10 Mart 2024 09:03

    Kafada ;para, iş, komşu hakkı, kul hakkı olarak haram helal yoksa,,aç durmak nasıl bir disiplin getirebilirki...Yani diyorsunuzki mide açlığı,beyin açlığını göz açlığını dize getirir,,pek görülmemiş ama umalım öyle olsun,,iyi güzel temenniler kimden gelirse gelsin değerlidir..Sonuçta mantıklı ve iyi niyetli..

    Yanıtla (4) (0)
  • yorgun / 10 Mart 2024 08:25

    Ahmet abi Allah razı olsun özetlemiş siniz. Allah cümlemize aklen, kalben, bedenen oruç tutmayı nasip eylesin. (Amin)

    Yanıtla (6) (1)
  • İkiyüzlü / 10 Mart 2024 08:14

    Bizim esnaflar nasıl müslümanım diye kendini sorgulamalı her ramazan ayı öncesi herşeye zam sonra biz müslümanız derler... İktidar hep seyretti bunları. İşte böyle böyle insanlar islamdan müslümanlıktan dinden soğudu maalesef

    Yanıtla (4) (0)
  • efedamat / 10 Mart 2024 00:39

    Bu iktidar sayesinde ne ramazanın bereketi ne iftar sofrasının sevinci ne teravih namazının kudsiyeti kaldı.
    Ramazan da külliye denilen mekanında vereceği iftarlarda kuş sütü eksik olmayacak.
    ama ilk okul çocukları okula aç gitmeye devam edecek.
    iftar sofraları en temel gıdaların peynirin zeytinin yumurtanın bile çok az bulunacağı sofralar olacak.
    bu eser sizin övünün bakalım o boş iftar sofraları size oy olarak dönecek mi.

    Yanıtla (29) (3)
  • Musta / 10 Mart 2024 07:20

    Efedamat’ın yorumunu beğenmeyen şunu diyor sanırım: “Bu ülkede okula aç gitmeyen çocuk yok, varsa da saray sorumlu değil. Saraydaki muhteşem iftarlar, itibardandır.”

    Yanıtla (12) (0)
  • Ali / 10 Mart 2024 08:13

    O boş iftar sofralarında ramazan boyu iktidara dua edilecek, sukredilecek ve tabi ki oylar verilecek. Muhafazakar kitle neden bu duruma düşünüldüğünü düşünmez, haline şükreder. Ramazan ayında hocalar da hergun şükretmeyi öğütler. Böyle sürünmeye devam.

    Yanıtla (9) (0)
  • Karar okuru / 10 Mart 2024 06:51

    Ramazan bizim neyimiz olur? Vatan misali, çavuşumuzun babasının adı olur! Nerede o eski ramazanlar? Memleketi ne hale getirdiler? Milleti dinden, imandan ettiler. Yalan, talan, münafıklık, fuhşiyat,.. aldı başını gitti, gidiyor. Kıyametin kopması için her şartları oluşturdular. Hasani Basri hz.leri bizi görse ne derdi acaba?

    Yanıtla (3) (0)
  • Özkan / 10 Mart 2024 04:11

    Sayın yazar kavramlar neden manasızlaşır ?Onları yaşayanların kalmadığında maalesef siyasal islam dini kurtarayım derken elimizdeki kavramları da yok etti.

    Yanıtla (4) (0)
  • Gerçek / 10 Mart 2024 01:53

    Soylediklerinizi bu ülkenin %99 un umurunda bile degil Kul hakki bilerek ve istiyerek yiyen insanlar huzur bulamazlar kendilerini kandirirlar aç kalarak!

    Yanıtla (8) (0)
  • Musto / 10 Mart 2024 01:37

    AKP öncesi dindarlarımız 3 ayları tutarlardı..Bugün halkımızın üçte ikisi Mecburiyetten 12 Ay oruç tutuyor. Merak etme Hocam kimse Ramazanı artık dört gözle beklenmiyor.. Oruç tutmaya mecburlar.. Erdoğan iktidarı Ramazan'ın da tadını kaçırdı etsiz sütsüz pastırmasız sucuksuz kaymaksız balsız...

    Yanıtla (10) (2)
  • İbrahim Hanif / 10 Mart 2024 01:25

    Ramazanda yemek içmek gibi, yalan söylemek, iftira atmak da orucu bozar. Bakalım bizim Reyis dilini tutabilecek mi? Hiç sanmıyorum ama, yine de kendisine tavsiyede bulunayım. Hem hadis diye rivayet edilen bir söz'de; *bu ayda şeytanların bağlandığından" bahsedilir ya, umarım şeytana uymaz!

    Yanıtla (10) (0)
  • vay halimize / 10 Mart 2024 00:39

    hayırlı ramazanlar. oruç tutup oruçtan habersiz isek vay halimize. elimize, gözümüze, dilimize, kulağımıza oruç tutturmamışsak vay halimize.. namaz kılıp namazdan bihaber isek vay halimize. elimiz kalem tutup mazluma sahip çıkmamışsak vay halimize. kul hakkı yemişsek vay halimize...

    Yanıtla (18) (1)
  • Bir Misafir Okur / 10 Mart 2024 12:29

    Milletlerin yazılı ve sözlü kültürleri var. Sözlü kültürler nesilden nesile aktarılarak gelir. Bu bir bilimsel gerçektir. Örf ve adetler böyle aktarılırken, İnsanların hayatını adadığı DİNİ METİN OLAN KUR'AN-I KERİM hiç şüpheye yer bırakmadan, FARKLI COĞRAFYALARDA yaşayan Müslümanlarca ezberlenmiş ASLINI KORUMUŞTUR. Erken dönemdede yazıya geçirilmiştir. Müslüman mahallesinde salyangoz satmayalım LÜTFEN..!!! Açıkça inancını savun saygı duyarım..

    Yanıtla (3) (2)