Devlet chek up’ı
6’lı Masa 8’inci toplantısını yaptı. 15 gün sonra yeniden toplanacak. Bu, temponun yükselmesi anlamına geliyor. Belli ki toplumdaki “Heyecan beklentisi” ya da “tempo düşüklüğü”ne ilişkin eleştiriler içeriye yansımış.
“Liderlerin havası”na ilişkin bilgiler “uyum”u anlatıylor. Mesela son toplantıya ev sahipliği yapan Ali Babacan “partili heyetlerin üzerinde çalıştığı konuların 100’ünde uzlaşılamayan 10 madde çıkarsa bunlar liderler tarafından 10 dakikada çözülebiliyor” dedi. Gerekçesi “liderlere hakim olan sağduyulu yaklaşım”dı.
6’lı Masa’nın Türkiye siyasetine kazandırdığı en önemli özellik, sanırım, koalisyon vs kararı vermeden önce Türkiye için birlikte çözüm arama yöntemidir.
6 partinin farklı alanlardaki kurmayları bir araya geliyor ve önce hem şu an yürümekte olan sistemin hem de ülkenin sorunlarını tespit ediyorlar, ardından da elini taşın altına koyacak bir siyasi kadronun önüne konacak çözüm çerçevesini belirliyorlar.
-Bir yeni anayasa çalışması var.
-Bir yeni sisteme geçişin yol haritası çalışması var.
-Bir ekonomi çalışması var.
-Bir yargı sistemi çalışması var.
Aslında görüldüğü kadarıyla her parti içinde zaten bu alanlarda bir çalışma yürütülmüş. Tv programlarına çıkan liderler, ellerinde parti bünyesinde yapılmış çalışmaların dosyalarını sunuyorlar. Belli ki heyet buluşmalarında bu dosyalar masaya konuyor, buluşan – ayrışan çözüm önerileri belirleniyor ve “En iyisi”nde karar kılınıyor. “Barika-ı hakikat müsademe-i efkârdan doğar” diye bir sözümüz var. “Hakikat şimşeği düşüncelerin çatışmasından doğar” anlamına geliyor.
Normalde bunun yeri Meclis’tir. Normalde, sistemin içinde denge – denetleme olursa, bu tabii olarak gerçekleşir. Ama bizde gelinen noktada iktidar – muhalefet ilişkisi öylesine uç noktalara savruldu ki, kimse kimsenin sesini duyamaz hale geldi.
Bir ara Cumhur İttifakı bünyesinde “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi”nde ortaya çıkan problemlerin tespiti ve restorasyon istikametinde bir çalışma yürütüldüğü bilgisi yansıdı kamuoyuna.
Ama son “Türkiye Yüzyılı” sunumunda Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ortaya çıkardığı sinerji”ye vurgu yaptı. Soru şu: Sayın Cumhurbaşkanı, sisteme ilişkin kamuoyuna yansıyan eleştirilere katılıyor mu, denge – denetleme diye bir problemi önemsiyor mu, “partili cumhurbaşkanı” olayının bizzat “Cumhur”başkanlığı makamını “parti eksenli” hale getirdiğini ve daha sınırlı bir temsil niteliğine büründürdüğünü görüyor mu? Şayet o düşünmüyorsa, bunu ona anlatacak ve bu yanlış gidişin düzeltilmesi gerektiğini söyleyecek herhangi bir kişi – grup var mı?
Bizatihi Ak Parti’nin içinde, “gidişat”a yönelik eleştiriler olduğu biliniyor. Ama problemlerin çoğu, bizzat “Liderin iş tutma tarzı” ile ilgili ise ve onu dillendirmek, bizde, biraz da siyasi gelenek icabı zorun zoru bir iş ise, hele diyelim lider dinleyip dinleyip yine bildiği tarzda hareket ediyorsa ve hele herkesin siyasi geleceği liderin iki dudağı arasında bir şey halinde ise ne yapacaksınız?
Evet, onun için, 6 farklı damardan gelen siyasi kadronun - liderliğin, birbirini dinlemesi önemli. Türkiye için birlikte düşünmesi önemli. Farklılıkların tespiti, ortak çözüm arayışı önemli. Birbirini dengelemesi önemli. “Bizim tabanımız şuna razı olmaz” denebilmesi önemli. Farklı tabanların hassasiyetlerinin buluşturulması önemli. Tüm toplum damarlarının hukukunun gözetilmesi önemli.
Böyle bir yapılanmada üniteler “siyasi hesaplar”la birbirini aşağı çekebilir, böyle “kötü koalisyon tecrübeleri” oldu Türkiye’nin. Didiklenir bu yapılar. Ne de olsa siyaset steril ortamda yapılmaz. Muhalefet didikler, partilerin içinde beklentilerini elde edemeyenler didikler vs…
Orada da “liderlikler” önemli. Futbolda “şutların göğüste yumuşatılması” diye bir şey var ya, liderlik biraz da böyle bir ustalıktır.
Kaldı ki Türkiye siyasetinin geldiği noktada birlikte çözüm aramak, sayısal zaruretlerin de gereğidir. En azından mevcut sistemde. Yüzde 50 artı 1 denklemi, Ak Parti’yi MHP ve başka siyasi yapılarla işbirliğine mecbur bıraktı mesela.
Bu açıdan bakıldığında muhalefetin uzlaşamama lüksü yok. Bu, işin “Negatif”ten yola çıkma hali. “Pozitif”ten yola çıkmak ise, ülke için “farklılıklardan sinerji üretme” iradesini gerektirir.
Aslında iktidar – muhalefet ilişkileri sağlıklı olsa, buradaki farklılıklardan da sinerji üretilebilir. Ama “mutlak iktidar” yaklaşımı böyle bir işbirliği zeminini ortadan kaldırıyor.
6’lı Masa, böyle bir iktidar anlayışına da alternatif olarak geliştiği için uzlaşmaya daha açık olmak zorunda. Sonuçta “çok başlılık” ile “Tek adam yönetimi” arasında kurulacak bir denge söz konusu. 6’lı Masa’nın sınavı bu. Şimdilik “içerden” umutlu bir iklim yansıtılıyor, ama daha alınacak pek çok yol olduğu kesin.















Şu bir gerçek ki kul sıkılmayınca Hızır yetişmezmiş. Altılı masa birçok fikrin bir araya geldiği ve her fikir in temsilcilerinin olduğu masa ve dolasıyle burada istişare var Meclis var cumhuriyet var. Ötekinde ise tek adam ve o tek adamdan nemalanan bir kısım hık deyiciler efendimiz en iyisini bilir diyen kavuklar var. Bu da ülkeyi maalesef uçuruma kadar getirdi. Tek adam yola çıktıklarını yolda oraya buraya savurdu.
Yanıtla (0) (1)Kaleminize ve zihninize saglık,Sn.Taşgetiren;türkiyenin en köklü meselesinin çözümü 7.parağrafta,ama son Türkiye yüzyılıyla başlayan,devamındaki sorularda yatıyor.Bu adına sistem denilen,sistemsizlik.Ben üzülerek,bundan daha kötü ne ilabilir diye sorma ihtiyacı duyuyorum.Ya ehliyet ve liyakat problemli,yada kötü niyet aranmalı,ben kötü niyet arama arzusunda değilim.Ama bunu sormadan da edemiyorum.Bizim için aslolan ülkemiz ve içine düşürüldüğü bu durum.Hiçbir isim,rejim,sistem beni ilgldrmyr.Syg
Yanıtla (0) (1)Birinci EKMELETTİN OLAYI,İkinci Muharrem İnce olayı.Bu gidişle Üçüncü Fetret olayı.Allah rızası için seçim kazanılmış gibi hazırlık yapılıyor.ABD, İNGİLTERE,İSRAİL(CIA,M16, MOSSAD)HER Toplantılari Saniye Saniye dinliyorlar Alman başbakanı MERKELLİ dinledikten sonra gerisini düşünün.Unutmayin A.GULE Suruç harekatını.Bu seçim kazanan ile kazananan arasında olacaktır.Yada purus savaşi olacak.Kim kazanırsa kazansın.Kazanan Allahım böyle bir daha böyle seçim kazanmayı nasıp etmesin diyecek
Yanıtla (1) (0)Umarim yanilirim ama 6li masadaki en problemli partiyi Iyi parti olarak goruyorum. Bu parti bir turlu MHP'nin golgesinden siyrilip merkeze dogru kayamiyor. Bunun nedeni MHP'den gelen kadrolarin parti icerisindeki hakimiyetidir. Ben ileride bu partinin eski MHP'liler ve merkez sagcilar olarak ikiye ayrilacagini dusunuyorum.
Yanıtla (4) (3)ben düşünmüyorum garanti veriyorum
Yanıtla (1) (2)Gönlün öyle istiyor! Yazık.
Yanıtla (0) (0)Altılı masanın durumu, ""Bizim çocuk bina okur döner doner yine okur..."Misali.
Yanıtla (6) (7)Altılı masa eskiye dönüş için emek ve zaman harcayacağına bu sistemin eksiklerini tamamlama ve mahzurlu yönlerini giderme ve daha iyi işle hale gelmesi için çalışsa,ve koalisyonların veya tek parti hükümetinin kurulmasını seçim sonrasında değil seçimin sonucunda halkın seçmesiyle oluşturulmasına yönelik formüller üzerinde dursala daha iyi olmazmı? Tutturmuşsunuz güçlendirilmiş parlementer sistemi...
08.18....doğru ifade etmişsiniz.
Yanıtla (0) (6)İnsanoğlu çiğ süt emmiştir! Son cümlenize cevaptır...
Yanıtla (0) (0)Buldum buldum altılı masanın bulamadığı Cumhurbaşkanı adayını buldum. Yüzde yüz garantili adayımız Reis diyecekler yüzde seksen oy ile kesin seçilecek. Hemde aranılan uzlaşma sağlanmış olacak. O zaman bakın Türkiye nasıl şahlanıyor. Bu şekilde millet ittifakıda yirmi yıl aradan sonra iktidar yüzü görecek herkesin yüzü gülecek. Haydi aydınlık Türkiye için vatandaş olarak bu duyarlılığı bekliyoruz. Yoksa beş yıl daha didişme ile ömür tüketeceğiz.
Yanıtla (3) (2)Biri AKP hüķümetlerinde ekonomiden sorumlu bakan iken dış borcu 100 milyar dolardan 400 milyar dolara çıkaran "Brütüs".Diğeri ülkeyi Suriye bataklığına sokan, Peygamberimize hakaret eden karikatüristin leşinin peşinden büklüm büklüm yürüyen "stratejik derinlik". Bir diğeri şehremini olduğu şehirde 40 yazar çizerin diri diri yanmasına engel olamayan "kifayetsiz". Bir başkası pandemi doneminde sağlık sorunlarını her el pişti kağıtlarını değiştirerek çözen "alleme".Bremen mizikacılarından medet um?
Yanıtla (6) (9)Aynı dönemde ihracat, gayri safi yurtiçi hasıla, kişi başına düşen milli gelir daha fazla arttığı gibi borcun gelire oranı da çok fazla düşmüştü. Bu bilgileri de verin lütfen.
Yanıtla (0) (0)tabi bunların hepsinin K:k hariç , Reisinle iş yaptıklarını ;Reisin bu adamlara bunları ülkeyi teslim ederek ;saydığın hatalarda payını da atlamamak gerek o zaman. etrafında bu kadar yaramaz adamı niye toplamış zamanında Reisin bu kadar kötü adamlar niye devleti teslim etmiş babacan,davutoğlu,Gül;Şener , arınç fetö, kardeş esat ,dostum putin,felan onlarıda yapan aynı adam etrafında hiç mi adam olmuyor yoksa o mu bozuyor adamları yanına alınca.?
Yanıtla (0) (0)Nefreti makamı yerine sevgi makamını tavsiye ederim.
Yanıtla (0) (0)Altılı Masaya güveniyoruz. Başarılı olmasını temenni ediyoruz.
Yanıtla (4) (3)Akp ile dogduguna inanan ve 20 yildir akp nin yalanlarinin musterisi olan vatandas 6li masayi anlamakta zorlaniyor.her seyi akp nin yaptigi hayal tacirligi gibi zannediyor.o yuzden zaman gerek anlamaya....
Yanıtla (2) (3)Erdoğan İyi Parti'ye çağrı yapmış. Vatandaş olarak benim de Sayın Erdoğan'a çağrım var; ülkeni, milletini düşünüyorsan daha fazla zorlama, olmuyor, gittikçe kötüye gidiyor herşey. İnat etme, hani iki dönem, üç dönem gibi kurallar vardı ya, kaç dönem oldu, yirmi bir yıl oldu, bırak köşene çekil torunlarınla oyna. Tüm bunları yapmayacak, illa ben yöneteceğim diye inat etmeye devam edeceksen de bari aklımızla dalga geçer tarzda siyasi manevra ve açıklama yapmayı bırak.
Yanıtla (11) (4)Parlementer sisteme geçmeden önce Neredeyse 80 yıl bu sistemle yönetildi bu mazlum halk. Bu tecrübede 6 ayda bir hükümet kurulmuş ( istatistik). Bakan Ticari toplantıya Almanya’ya uçuyor bonn hava alanında bakanı karşılayan elçilik, efendim hükümet düştü dolayısıyla siz de artık bakan değilsiniz. Diye tekrar bakanı geri gönderiyor. Daha bir sürü örnek. Meclisteki çiğ köfte partisini bile yazmadım. Yani altı tane adam bu rezil sisteme dönmek için efor sarfediyor. Daha hdp nin istekleri var.
Yanıtla (16) (21)ne kadar güzel söylemişsin! vatandaşın biri yurt dışına kaçtı. kaçmadan önce cari açığın %15 ini ben kapattım demişti.
Yanıtla (2) (0)III. Selim ile görünür halde olmaya başlayan yenilik çabaları göz önüne alınırsa sanırım demokrasiyi şimdi daha hızlı öğreniyoruz. Demokrasinin gelişmesi açısından 6'lı masa umudumuz oldu. 6'lı masanın eksiklerine karşılık gerekirse bir gözümüz, bir kulağımız kapalı olacak. Çünkü demokrasimizin gelişimi açısından çok önemli bir aşama olduğu kanaatindeyim. Tek adamlık, şeflik, reislik bitsin artık. Saygılarımla
Yanıtla (5) (1)"Ainesi iştir kişinin lafa bakılmaz..."Yalan dolan ile devran sürmeyi biz ne bilek begim..."Gerçeklerle ne zaman yüz yüze geleceğiz?Ülkemizdeki enflasyonu ve ülkemizin borcunu bilmek zorundayıız.Bu ülke hepimizin sorumluluk hepimizde! Anayasa değiştirmekle sorunlar çözülmez!Önemli olan kanunlar önünde eşitlik ve kanunlara uyma...Allah yardımcımız olsun.
Yanıtla (4) (1)Altılı masa, masaya katılanlar için olduğu kadar katılmayanlar için de büyük bir şanstır. AKP ve MHP'ye inanıp oy veren kesimlerin genel söylemi (en azından ideolojik olarak) altılı masada temsil ediliyor. Keşke bir formül ve yol bulunup HDP'de temsil edilebilseydi, o zaman tüm Türkiye için çok büyük bir kazanım olurdu. Konuşmadan, tartışmadan, karşı tarafı dinlemeden hiçbir sorunu çözemez, hatta derinleştirirsiniz.
Yanıtla (1) (3)Ağıralioğlu gibi politikacıları barındırdığı müddetçe, İYİ Parti’ye ihtiyatla yaklaşmak gerekir. Bu tip politikacıların ne zaman, ne yapacakları hiç belli olmaz.
Yanıtla (0) (3)Last Call! Hep beraber beyin CHECK UPına ne dersiniz?! Yoksa F.Kafka'nın dediği gibi "Beyinlerimiz savaşsın isterdim, ama görüyorum ki silahsızsınız bayım." durumuna düşeceğiz.
Yanıtla (15) (0)▪Ucuz köfte satanlar "Ne kadar ekmek o kadar köfte." diye tanımlanır ya... ▪Ucuz demokrasili ülkelerde de "Ne kadar hamasete, yalana, dolana inanan seçmek o kadar iktidar. " değil mi?! ▪Vahşi ve zorba kapitalizmin kalesi ABD'de Trump'ın tahrikiyle temsilciler meclisini silahla basanlar DEVLETİ CHEK UP ettiler ama bu sırada Trump'ın yardımcısı, yargı ve ordu "BİZ ANAYASAYA YEMİN ETTİK, TARAFSIZIZ.." diyerek balonlarını söndürdü... ▪Böyle siyasetçi, yargı ve ordunun darısı başımıza...
Yanıtla (5) (0)Şahsımın devleti bel veriyor...Sağlam temellere oturtulmadı... Sıkı yönetim altında yangından mal kaçırırcasına,tartışılmadan referanduma gidildi...Darbeden çıkmış şaşkın halka bana inanın güvenin dendi ve halk kandırıldı...Şahsım muradına erdi...Masanın işi zor...Kalan kırıntılarla yeni bir devlet inşa edecekler...
Yanıtla (9) (0)Bize,topluma öncelikle manevi bir check-up lazım değil mi sizce?Özellikle de maneviyatı güçlü dindar kesime....Kuran'da,sünnette yazılanın ne kadarını idrak edip uyguluyoruz? mesela zulme rıza zulüm müdür,yoksa taraftarlığımıza göre değişir mi? biri dayak yerken gözünü kapatmak islami midir? haksızlık karşısında susmak? vs...
Yanıtla (7) (0)Ben bir insan ve Müslüman olarak bu ülkede hak hukuk adaletin Allahin yarattığı farklılıkları kendi fıtratında ve inancıyla var olmasını bütün kesimlere aynı mesafede olacak ne bir devlet nede bir hükumetin olacağına inanmıyorum ve olmayacakta bakalım Allah teala bize nasıl bir musibet ve imtihana tabi tutarak sinayacak artık bekleyecegiz
Yanıtla (2) (1)Kolay gelsin iyi çalışmalar Ahmet hocam. Yazılarınızı okuyoruz. Çok değerli görüş ve fikirleriniz için teşekkür ediyorum. Keşke iktidar ve muhalefette okusa. Partili Cumhurbaşkanı, parti faaliyetlerine giderken Cumhurbaşkanlığı aracını kullanmak zorundamıdır? Sen AKP nin etkinliğine giderken kamuya ait olan Cumhurbaşkanlığı aracını, imkanlarını, forsunu kullanamazsın. Ama işine geldiğinde Cumhurbaşkanı, işine geldiğinde AKP genel başkanı oluyosun bunu muhalefet bile dillendirmiyor.
Yanıtla (3) (4)Sayın yazar sizin Arapça söylediğiniz sözün Türkçesi var; BEYİN FIRTINASI. Sistemin mucidi Japonlar. Fakat bu sistem için kendini dev aynasında görmeyen lideler lazım. Kendini padişah gören insanlardan DENGE VE DENETLEME düzenlemesi beklemek ben fakirden uçarak aya gitmemi beklemek gibidir. İşlevi hadım edilmiş Sayıştay bile dünyanın hırsızlığını yolsuzluğunu bulup ilan ediyor hiç utanan yüzü kızaran var mı? ÇÖZÜM DEĞİŞİMDE HEM DE ŞİLK FIRSATTA...
Yanıtla (8) (3)""""Bombalar patlamasın,"""" """"Gettolarda teröristler yetişmesin,"""" """"Türk çocukları sokaklarda güvenle yürüyebilsin,"""" """"Bu halkın çalışıp elde ettiği milli gelir işgalcilerin cebine konulmasın"""" diye """"ülkemde mülteci istemiyorum.""""
Yanıtla (12) (1)İşin aslı şu ki ; altılı MASA eğer tam bir mutabakat ile ORTAK aday çıkarır ve YOL HARİTASInı da sağlam bir şekilde çizerse ; bu KAOS ve YASASIZLIK kesin biter, BİZ de bu KABUStan uyanırız. Yoksa ; Allah sonumuzu hayreylesin (Berat) olur.
Yanıtla (19) (2)Halk başbakanı seçer.halkın seçmediği.cumhur başkanından.hükümeti kurmak için yetki alır oynayınız oynunuzu.sormayın oyumu.demokrasiye balans ayarı.postallı parlemento.bilmediğimiz yaşamadığımız şeyler değil.halk kimi seçtiyse onu görmek istiyor dolamaçlı yollara gerek yok....
Yanıtla (3) (6)Adam diyor ki; ''Aday olmam lazım''...Adamlar diyor ki:''Aday olmaman lazım''...Bunun etrafında dönüp duruyorlar...Dön babam dön...En sonunda millet bunları öyle bir dönderecek ki...Hep birlikte döneceksiniz...
Yanıtla (5) (5)İnşaallah bu şerden güzel bir hayır çıkacak. Rabbim sizin şer bildiğimizde hayır vardır diyor. Evet iyinin, hayirin yolu yokuştur, İş ZOR. Liderlere büyük görev ve sorumluluk düşüyor .
Yanıtla (4) (2)Ahmet Bey, 6'lı masaya güvenmek istiyoruz, hayırlı işlere imza atsınlar diliyoruz. Kazanacak adayı belirlediklerinde seçimleri kazanabileceklerine inanıyoruz. Ülkemiz yeterince acı ve çile çekmiştir, biraz nefes almak, huzurlu, mutlu bir hayat yaşamak, ülkemizin güzel insanlarının hakkı olmalı.
Yanıtla (15) (5)Sn Taşgetiren, "bol malzemos" bir 'yemek' hazırlamışsınız. 'Elinize sağlık'. Merakla, ne gibi yorumlar gelecek onu bekliyorsunuz! Ben yorumlarımı iki başlıkta topladım. A. Yazım: 1- “Barika-ı hakikat müsademe-i efkârdan doğar”: Günümüzde, geçerliliği olmayan bir özdeyiştir. 2-“farklılıklardan sinerji üretme”: Sinerji 'üretilen' değil, kendiliğinden 'oluşan' bir olgudur. yani amaç değil sonuçtur. 3- ...“çok başlılık”... yerine "çok insan" benzetmesi daha uygun olurdu. (Devmı var)
Yanıtla (2) (2)4-"Devlet chek up’ı" yerine 'Devlet reformu' başlığı daha uygun olurdu. B-İçerik: "Altılı masa" koşulların zorlamasıyla oluşmuştur. Dünyada bir ilktir. İlk olması nedeniyle hataların, eksikliklerin, yanlışlıkların yapılma olasılığı (riski) vardır... Altılı masa oluşumuna üç türlü yaklaşılabilir: İyimser, kötümser ve gerçekçi. Hayal kırıklığı yaşamamak/yaşatmamak için bu oluşuma gerçekçi yaklaşılması gerekir.
Yanıtla (1) (1)