Türkiye 15 günde yaşanan üç faciada 85 canını kaybetti. 82 milyonun acısına eğitimsizlik, liyakatsizlik ve tedbirsizlik zemin hazırladı. Van’da ‘ikinci çığ düşebilir’ uyarıları kulak ardı edilip afet alanında yüzlerce kişinin kontrolsüz toplanması felaket getirdi. Sabiha Gökçen’de ise rüzgar uyarısı dinlenmediği için yaşanan kazada yaralılar ambulans yerine apron araçlarıyla taşındı.
MİKTAT ÇAKAR
İzmir-İstanbul seferini yapan Pegasus Havayolları’na ait yolcu uçağı, saat 18.20’de deniz üzerinden Sabiha Gökçen Havalimanı’na iniş yaparken piste tutunamayarak parçalara ayrıldı. 177 yolcu ve 6 mürattebatın olduğu uçak kazasında 3 kişi hayatını kaybetti. Kazada hayatını kaybedenlerin Zehra Bilgi Koçar, Alev Gençoğlu ve Songül Bozkurt olduğu belirlendi. İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ise kazanın ayrıntılarını verirken, “Pistten çıktıktan sonra 50 metre sürükleniyor. TEM’den E-5’e bağlantı yolunun olduğu mevkide 30 metrelik yükseklikten düşüyor” dedi. Ulaştırma Bakanı Cahit Turhan da “Kaza uçağın sert iniş ve sonrasında hızını kesemeyip pist başından araziye çıkması sonucu oluştu” diye konuştu.
BOEING YETKİLİLERİ TÜRKİYE GELECEK
Kazanın hemen ardından ise ihmal tartışmaları tekrar gündeme geldi. Pegasus Hava Yolları eleştirilerin hedefine otururken Pegasus Hava Yolları Genel Müdürü Mehmet T. Nane’den açıklama geldi. Kazaya ilişkin açıklamalarda bulunan Mehmet T. Nane “Kaza sonrası birinci önceliğimiz, uçağa bir an önce ulaşmak ve yaralılarımızı kurtarmak, yaralarımızı sarmak ve bu amaçla da gerekli ekiplerimizi hareket ettirmek olmuştur’’ dedi.
Nane “Tüm pilotlarımız risk almamaları, stabil yaklaşmaları ve risk görülüyorsa pas geçmeleri, gerektiğinde yedek meydana devam etmeleri için teşvik edilirler. Bu tür olaylar, sadece bir nedenle değil, birçok faktörün arka arkaya bir araya gelmesiyle oluşmaktadır. Bu nedenle, kaza inceleme sürecinde, çıkacak her türlü geliştirme ve iyileştirmeleri yerine getireceğimizi peşinen taahhüt ederiz, kimsenin şüphesi olmamalıdır.” ifadelerini kullandı.
Öte yazndan kazayı araştırmak üzere Ulaşım Emniyeti İnceleme Merkezi’nce komisyon oluşturulurken, buradaki uzmanlarla çalışmak için ABD’nin sivil havacılık otoritesi ile Boeing firması yetkililerinden oluşan heyet de Türkiye’ye gelecek.
SABİHA GÖKÇEN'DE HASAR TAMPON 'RESA' EKSİKLİĞİ
Havalimanının pistinde uçağın düştüğü yerde hasar azaltma amacıyla bulunması gereken ‘RESA alanının’ bulunmadığı ortaya çıktı. Piste erken temas eden veya pist sonunda duramayan bir uçağın uğrayacağı zararı azaltmak üzere öngörülen ve şerit sonuna bitişik alan olarak tanımlanan RESA’nın 90 metre uzunluğunda olması gerektiği belirtiliyor. Sabiha Gökçen’de ise söz konusu Resa alanının bulnunmadığı ve uçağın da RESA alanının olması gereken yerde bulunan 25 metrelik uçuruma düşerek parçalandığı kaydedildi.
RÜZGAR KIRILMASINI HABER VEREN CİHAZ YOK
Kazayı yorumlayan havacılık yazarı Uğur Cebeci ise Sabiha Gökçen’de rüzgâr kırılması ile ilgili bilgi veren bir cihazın bulunmadığına dikkat çekti. Cebeci ‘’Yüksek arka rüzgârla da uçağın sürati artmış. Eğer bu esnada pilot da gaz kesmişse uçak kontrolden çıkıyor. Bu durumda pilotlara göre yapılması gereken en doğru yol pisti pas geçmektir. Rüzgâr kırılması ile ilgili dünyanın önemli havalimanlarında bilgi veren cihazlar var. Ancak Sabiha Gökçen’de bu cihaz yok’’dedi.
2 PİLOTA GÖZALTI KARARI
Kazaya ilişkin soruşturmalar sürerken 2 pilot hakkında gözaltı karar verildi. Savcılığın talimatı üzerine polisin pilotları mevcutlu olarak getirmek üzerine hastanede beklediği belirtildi. Sabiha Gökçen iniş yaparken parçalanan Pegasus uçağındaki birinci pilotun Türk, ikinci pilotun da Hollanda uyruklu olduğu bilgisi verildi. Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığın ayrıca iki pilotun cep telefonlarına mahkeme kararıyla el konulmasını, kazanın yaşandığı pisti gören güvenlik kamera görüntüleri ile kule ve pilotlar arasındaki konuşma dökümlerinin de soruşturma dosyasına konulmasını istediği belirtildi.
SON 2 YILDA ÜÇÜNCÜ KAZA
3 kişinin hayatını kaybettiği elim kaza Pegasus Havayolları’nın son 2 yılda karıştığı diğer 2 kazayı akıllara getirdi. İlk olarak 14 Ocak 2018 tarihinde Ankara-Trabzon seferini yapan Pegasusu Havayolları’na ait uçak Trabzon Havalimanı’nda psiten çıkarak toprak alana çıkmıştı. İkinci kaza ise 07 Ocak 2019 günü Birleşik Arap Emirlikleri Sharjah Havalimanı’ndan İstanbula gelen Pegasus Havayolları’na ait uçak Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan inişten sonra pisten çıkmıştı.
AYNI UÇAKTA UÇACAKLARI
Sabiha Gökçen Havalimanı’ndaki uçak kazasında hayatını kaybeden diş hekimi Zehra Bilgi Koçar’ın eşi Gökhan Koçar’ın, eşiyle aynı uçakta seyahat edecekken aniden çıkan görevi nedeniyle İstanbul’a başka bir uçakla daha erken geldiği ortaya çıktı. Koçar’ın cenazesi Adli Tıp Kurumu’ndaki işlemlerin tamamlanmasının ardından Küçükçekmece Mezarlıklar Müdürlüğü’ndeki gasilhaneye götürüldü. Çiftin, kaza yapan uçak için bilet aldıkları ancak Ticaret Bakanlığı’nda müfettiş olan Gökhan Koçar’ın, son anda çıkan görevi nedeniyle İstanbul’a başka bir uçakla 2 Şubat’ta geldiği ortaya çıktı.
"YARALILAR OTOBÜSLE TAŞINMADI"
İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü, uçağın pistten çıkmasından sonra 2 dakika içinde havaalanı sağlık görevlilerinin olay yerine ulaştığını belirterek hastaların otobüsle hastaneye taşındığı iddialarının gerçek dışı olduğunu öne sürdü. Ancak yolcuların sosyal medyadan paylaştığı görüntülerde yaralıların havaalanı otobüsleriyle taşındığı görülüyor. Kazadan sonra paylaşılan görüntülerde otobüste boyunluk takıltığı görülen yaralı bir vatandaş bir saat sonunda otobüsle taşınmalarına tepki göstererek, “Kaza bir saat önce oldu. Biz hala buralarda sürünüyoruz. Rezillik” ifadelerini kullanıyor.
ORGANİZE İHMAL
1) Van’da ikinci çığ riskine rağmen yüzlerce kişinin koordinasyonsuz şekilde bölgeye girişine izin verildi. Çığı tetikleyecek sessizlik kuralı ihlal edildi. Kurtarma ekiplerinin belinde ip, yanlarında sinyal cihazı bulunmadığı öne sürüldü.
2) Afet bölgesinde ‘organizasyonsuzluk’la gelen kaos jandarma komutanı, AFAD müdürü gibi isimlerin yeterliliğini tartışmaya açtı. AFAD İl Müdürü Uçar’ın en hassas alanda eğitiminin bulunup bulunmadığına ilişkin soru işaretleri oluştu.
3) Sabiha Gökçen faciasında da ihmaller silsilesi göze çarptı. Kule ile pilotlar arasıdaki konuşmalar bölgede rüzgarın şiddetli olduğunu ortaya koydu. Buna rağmen iniş yapılması göz göre göre üç kişinin hayatına mal oldu.
4) Havalimanında ‘Pist Sonu Emniyet Alanı’ (RESA) olarak anılan koruma önleminin bulunmadığı öne sürüldü. Duramayan uçağın uğrayacağı zararı azaltmak için tasarlanan RESA’nın bulunması gereken çukura düşen uçak parçalandı.
5) Kazanın ardından yaralanan yolcular ambulans yerine apron araçlarıyla taşındı. Boyunluklu, başları kanlı haldeki ağır yaralı yolcuların sosyal medyada dolaşıma giren tepki videoları durumun vehametini gösterdi.